Apakah Pengurus Tetingkap Desktop (dwm.exe) dan Mengapa Ia Dijalankan?

Anda pasti membaca artikel ini kerana anda terjumpa proses Pengurus Tetingkap Desktop dan tertanya-tanya apa sebenarnya. Kami ada jawapannya.

Proses Desktop Window Manager (dwm.exe) menyusun paparan tetingkap aplikasi sebelum menariknya ke skrin anda. Ini membolehkan Windows menambah kesan seperti ketelusan dan lakaran kecil bar tugas langsung. Proses ini adalah bahagian penting Windows yang tidak dapat anda cegah daripada berjalan. 

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti ctfmon.exe, mDNSResponder.exe, conhost.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Jadi Apa itu Pengurus Tingkap Desktop?

Desktop Window Manager (dwm.exe) adalah pengurus tetingkap penggabungan yang menghasilkan semua kesan cantik di Windows: tetingkap telus, lakaran kecil taskbar langsung, Flip3D, dan juga sokongan monitor beresolusi tinggi.

Daripada aplikasi melukis paparannya terus ke skrin anda, aplikasi menulis gambar tetingkap mereka ke tempat tertentu dalam ingatan. Windows kemudian membuat satu "komposit" pandangan semua tetingkap di skrin sebelum menghantarnya ke monitor anda. Kerana Windows menyusun dan menampilkan isi setiap tetingkap, ia dapat menambahkan kesan seperti ketelusan dan animasi tetingkap ketika meletakkan tingkap untuk ditampilkan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pengurus Tugas Baru di Windows 8 atau 10

Bolehkah Saya Matikan Pengurus Tetingkap Desktop?

Tidak, anda tidak boleh. Kembali pada masa Vista, Desktop Window Manager dikendalikan melalui perkhidmatan yang boleh anda matikan — dan seterusnya mematikan semua kesan visual. Bermula dengan Windows 7, Desktop Window Manager menjadi bahagian Windows yang lebih penting, yang penting untuk membuat antara muka pengguna grafik. Integrasi itu semakin mendalam pada Windows 8 dan 10.

Berita baiknya adalah bahawa Desktop Window Manager telah menjadi jauh lebih baik tentang bagaimana ia menguruskan sumber, dan anda semestinya tidak perlu mematikannya.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Menggunakan RAM dan CPU?

Pengurus Tetingkap Desktop harus menggunakan sumber yang cukup minimum. Sebagai contoh, pada sistem saya, saya telah menjalankan setengah lusin aplikasi aktif, termasuk Chrome, yang telah membuka lebih daripada selusin tab. Walaupun begitu, Pengurus Windows Desktop menggunakan CPU kurang dari 1% dan RAM sekitar 60 MB. Itu beban yang cukup biasa. Anda jarang dapat melihatnya menjalar jauh lebih tinggi dari itu, dan walaupun kadang-kadang melonjak lebih tinggi, ia harus berhenti dengan cepat.

Sekiranya anda melihat Pengurus Tetingkap Desktop memakan lebih banyak RAM atau CPU daripada yang anda fikirkan sepatutnya, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba:

  • Pastikan pemacu perkakasan anda dikemas kini, terutamanya pemacu kad video atau penyesuai grafik bersepadu anda. Desktop Window Manager memunggah banyak kerja ke GPU anda untuk mengurangkan beban pada CPU anda.
  • Periksa komputer anda untuk perisian hasad. Beberapa jenis malware diketahui menyebabkan masalah dengan Desktop Window Manager.

Kedua-duanya adalah tempat yang baik untuk bermula.

BERKAITAN: Satu-satunya Cara Selamat untuk Mengemas kini Pemacu Perkakasan Anda di Windows

Mungkinkah Proses ini Menjadi Virus?

Proses Desktop Window Manager itu sendiri adalah komponen Windows rasmi. Walaupun ada kemungkinan virus telah mengganti proses yang sebenarnya dengan prosesnya sendiri, itu tidak mungkin. Sekiranya anda ingin memastikan, anda boleh melihat lokasi fail yang mendasari proses tersebut. Di Task Manager, klik kanan proses Desktop Window Manager dan pilih pilihan "Buka Lokasi Fail".

Sekiranya fail tersebut disimpan dalam folder Windows \ System32 anda, maka anda boleh yakin bahawa anda tidak menghadapi virus.

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Walaupun begitu, jika anda masih mahukan sedikit ketenangan, anda selalu dapat mencari virus menggunakan pengimbas virus pilihan anda. Lebih selamat daripada maaf!