Cara Mencari Alamat IP Penghala Anda di Mana-mana Komputer, Telefon Pintar, atau Tablet

Sekiranya anda perlu mengakses halaman penyediaan penghala anda untuk membuat beberapa perubahan konfigurasi, anda tahu anda memerlukan alamat IP penghala anda untuk mendapatkan akses. Sekiranya anda lupa apa alamat IP itu, inilah cara mencarinya di hampir semua platform.

Di dunia rangkaian, gateway lalai adalah alamat IP yang lalu lintas dihantar ketika menuju ke destinasi di luar rangkaian semasa. Di kebanyakan rangkaian perniagaan rumah dan kecil — di mana anda mempunyai satu penghala dan beberapa peranti yang bersambung — alamat IP peribadi penghala adalah pintu masuk lalai. Semua peranti di rangkaian anda menghantar lalu lintas ke alamat IP tersebut secara lalai. Peranti Windows memanggilnya sebagai "gateway lalai" di antara muka. Mac, iPhone, dan iPad hanya menyebutnya "penghala" di antara muka mereka. Dan pada peranti lain, anda mungkin hanya melihat "gateway" atau yang serupa Alamat IP untuk penghala anda penting kerana itulah alamat yang harus anda masukkan ke dalam penyemak imbas anda untuk mencari halaman penyediaan berasaskan web penghala di mana anda dapat mengkonfigurasi tetapannya.

BERKAITAN: Cara Mencari Alamat IP Peribadi dan Awam Anda

Cari Alamat IP Penghala Anda di Windows

BERKAITAN: 10 Perintah Windows Berguna yang Perlu Anda Ketahui

Alamat IP penghala anda adalah "Gerbang Default" dalam maklumat sambungan rangkaian anda di Windows. Sekiranya anda lebih suka menggunakan Command Prompt, anda dapat mencari gateway lalai untuk sebarang sambungan dengan cepat dengan menggunakan perintah ipconfig.

Sekiranya anda mahu, anda juga dapat mencari alamat gerbang lalai melalui antara muka grafik. Pertama, buka Panel Kawalan. Cukup klik Mula, ketik "panel kawalan," dan kemudian tekan Enter.

Dalam kategori "Rangkaian dan Internet", klik pautan "Lihat status dan tugas rangkaian".

Di sudut kanan atas tetingkap "Pusat Rangkaian dan Perkongsian", klik nama sambungan rangkaian anda.

Di tetingkap "Status Ethernet", klik butang "Butiran".

Di tetingkap "Perincian Sambungan Rangkaian", anda akan menemui alamat IP penghala anda sebagai "Gerbang Lalai IPv4."

Cari Alamat IP Penghala Anda di Mac OS X

Sekiranya anda menggunakan Mac, mencari alamat IP penghala anda cukup mudah. Klik menu "Apple" pada bar di bahagian atas skrin anda dan pilih "Keutamaan Sistem". Di tetingkap "Keutamaan Sistem", klik ikon "Rangkaian".

Pilih sambungan rangkaian anda — misalnya, sambungan Wi-Fi atau berwayar — dan kemudian klik butang “Lanjutan” di bahagian bawah layar.

Di tetingkap "Rangkaian", pilih tab "TCP / IP". Anda akan melihat alamat IP penghala anda disenaraikan hanya sebagai "Router."

Cari Alamat IP Penghala Anda pada iPhone dan iPad

Pada iPhone atau iPad, pergi ke Tetapan> Wi-Fi, kemudian ketik nama rangkaian Wi-Fi anda. Anda akan melihat alamat IP penghala disenaraikan sebagai "Router".

Cari Alamat IP Penghala Anda di Android

Anehnya, Android tidak menyediakan cara untuk melihat maklumat sambungan rangkaian di luar kotak.

BERKAITAN: Cara Mencari Saluran Wi-Fi Terbaik untuk Penghala Anda di Mana-mana Sistem Operasi

Banyak aplikasi Android pihak ketiga akan menunjukkan maklumat ini, termasuk Penganalisis Wi-FI, yang juga menyediakan cara terbaik untuk memilih saluran Wi-Fi yang ideal untuk rangkaian Wi-Fi penghala anda. Sekiranya anda mempunyai aplikasi maklumat rangkaian lain, cari alamat IP "Gateway".

Jika anda menggunakan Penganalisis Wi-Fi, ketuk menu "Lihat", lalu pilih "Daftar AP". Di bahagian atas skrin ini, anda akan melihat tajuk "Bersambung ke: [Nama Rangkaian]". Ketuk itu dan tetingkap akan muncul dengan lebih banyak maklumat mengenai rangkaian anda. Anda akan mendapati alamat penghala disenaraikan sebagai "Gateway."

Cari Alamat IP Penghala Anda di OS Chrome

Sekiranya anda menggunakan Chromebook, klik kawasan pemberitahuan di sebelah kanan bar tugas anda, klik pilihan "Bersambung ke [Nama Rangkaian]" dalam senarai yang muncul, dan kemudian klik nama rangkaian wayarles yang anda sambungkan ke.

Apabila maklumat rangkaian muncul, klik tab "Rangkaian" dan anda akan melihat alamat penghala disenaraikan sebagai "Gateway."

Cari Alamat IP Penghala Anda di Linux

Sebilangan besar desktop Linux mempunyai ikon rangkaian di kawasan pemberitahuan mereka. Biasanya, anda boleh mengklik ikon rangkaian ini dan kemudian memilih "Maklumat Sambungan" - atau yang serupa. Cari alamat IP yang dipaparkan di sebelah "Route Default" atau "Gateway".

Dan sekarang anda tahu secara umum apa yang harus dicari dan di mana, anda juga harus dapat mencari alamat IP penghala anda tanpa terlalu banyak masalah pada peranti yang belum kami lindungi. Sebarang peranti yang membolehkan anda menyambung ke rangkaian dan melihat maklumat mengenai sambungan rangkaian harus memaparkannya. Lihat di bawah tetapan sambungan rangkaian untuk mengetahui apa sahaja senarai gerbang, penghala, atau alamat laluan lalai.

Kredit Gambar: Matt J Newman di Flickr