Cara Mengeluarkan Kunci Pengaktifan pada iPhone

Kunci Pengaktifan menjadikan iPhone kurang menarik bagi pencuri. Semasa anda menyediakan iPhone, ia dikaitkan dengan ID iCloud anda. Walaupun seseorang mencurinya, mereka tidak dapat memasangnya dan menggunakannya kecuali jika anda mengeluarkan Kunci Pengaktifan.

Malangnya, penjenayah bukan satu-satunya orang yang kecewa dengan Activation Lock. Sekiranya anda membeli iPhone terpakai dan tidak menyedari ia terkunci, misalnya, anda mungkin terkunci dari telefon baru anda. Inilah cara memintasnya.

Apakah Kunci Pengaktifan?

Semasa pertama kali mengaktifkan iPhone, Apple membuat catatan mengenai pengecam unik peranti dan ID Apple anda. Ia kemudian menghubungkan pengenal unik iPhone anda dengan Apple ID anda. Ini untuk mengelakkan ID Apple lain menggunakan peranti ini. Tanpa gabungan nama pengguna dan kata laluan untuk ID Apple anda, iPhone anda tidak dapat diset semula dan digunakan oleh orang lain.

Anda mungkin tidak akan menyedari kehadiran Activation Lock sehingga anda menetapkan semula iPhone anda atau memasang peningkatan iOS utama. Pada ketika itu, anda mesti log masuk dengan Apple ID anda untuk mengesahkan identiti anda dan mengaktifkan peranti.

Ciri keselamatan ini berkait rapat dengan yang lain yang disebut Find My iPhone, yang membantu anda mencari peranti yang hilang. Sekiranya anda mengaktifkan Cari iPhone Saya pada peranti anda, anda juga mengaktifkan Kunci Pengaktifan. Secara lalai, kedua-duanya diaktifkan di semua iPhone dan harus tetap berlaku.

Sekiranya anda ingin melihat apakah Cari iPhone Saya (dan Kunci Pengaktifan) diaktifkan, pergi ke Tetapan> [Nama Anda]> iCloud> Cari iPhone Saya, atau log masuk ke icloud.com/find untuk melihat lokasi semasa peranti anda.

Walaupun orang paling sering menghadapi masalah dengan Activation Lock pada iPhone terpakai, fitur ini juga terdapat pada iPad dan Apple Watch. Sama seperti yang berlaku di iPhone, Activation Lock mengunci iPad atau Apple Watch ke ID Apple yang digunakan untuk menyiapkannya.

Cara Memulihkan Kata Laluan ID Apple Anda

Untuk mengaktifkan iPhone, anda hanya log masuk dengan Apple ID anda. Anda mesti tahu e-mel dan kata laluan anda. Sekiranya anda menggunakan pengesahan dua faktor, anda dapat mengetuk "Buka kunci dengan Kod Laluan" dan kemudian ketikkan kod angka sekali guna yang dihantar oleh Apple kepada anda.

Sekiranya anda tidak mengetahui alamat e-mel Apple ID anda, anda boleh mencarinya di laman web iForgot Apple. Sekiranya anda tidak pasti apa kata laluan anda, atau anda mahu menetapkannya semula, anda juga boleh melakukannya di iForgot. Selain mengaktifkan peranti anda, anda juga memerlukan kelayakan Apple untuk menyiapkan App Store, panggilan FaceTime, dan iMessage.

Sekiranya anda tidak dapat menetapkan semula kata laluan ID Apple anda atau memulihkan alamat e-mel anda, hubungi Sokongan Apple. Sekiranya anda berada di AS, nombor telefonnya adalah 1-800-APL-CARE. Dan anda tidak perlu mempunyai rancangan Apple Care untuk menelefon.

Minta Apple Mengeluarkan Kunci Pengaktifan untuk Anda

Sekiranya anda masih tidak dapat mengaktifkan iPhone, ada satu perkara lagi yang boleh anda cuba. Apple akan mengeluarkan Kunci Pengaktifan dari peranti yang anda mempunyai bukti pembelian yang sah. Anda boleh melakukan ini dengan salah satu daripada dua cara:

 1. Buat janji di Kedai Apple tempatan anda. Ambil peranti anda, bukti pembelian anda, dan senyuman terbaik anda.
 2. Hubungi Sokongan Apple dan terangkan keadaannya. Minta wakil untuk membuang Kunci Pengaktifan dari peranti anda dari jauh.

Kami menghubungi Kedai Apple tempatan kami, dan kedua-dua pilihan ini dijelaskan kepada kami. Wakil tersebut memberitahu kami bahawa penghapusan Kunci Pengaktifan dari peranti (di dalam kedai dan juga melalui telefon) biasanya "termasuk dalam perkhidmatan percuma kami", jadi anda juga tidak memerlukan Apple Care.

Perwakilan akan memberi amaran kepada anda bahawa ada kemungkinan iPhone anda akan terhapus semasa proses ini. Kakitangan sokongan yang kami ajak bicara mengatakan bahawa tidak semua iPhone akhirnya terhapus, tetapi anda harus menandatangani pengabaian untuk sebarang pekerjaan yang dilakukan Apple.

Ini adalah satu sebab mengapa anda harus selalu mempunyai sandaran iPhone.

Elakkan Kunci Pengaktifan Semasa Membeli iPhone Terpakai

Salah satu kelemahan terbesar Pengaktifan Kunci adalah bagaimana ia mempengaruhi penjualan barang terpakai. Ramai orang tidak menyedari bahawa peranti mereka terkunci pada ID Apple mereka semasa mereka menjualnya. Begitu juga, banyak pembeli tidak menyedarinya ketika mereka membeli iPhone terpakai.

Sekiranya anda membeli iPhone melalui perkhidmatan seperti eBay, anda harus dilindungi oleh perlindungan pembeli untuk apa sahaja yang tidak dapat anda gunakan. Sayangnya, perlindungan ini tidak merangkumi transaksi tatap muka. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan pembelian peranti yang tidak dapat anda aktifkan:

 • Apabila anda menghidupkan iPhone, anda akan melihat layar penyiapan “Hello” yang mengundang anda untuk “Menyiapkan iPhone” untuk pertama kalinya. Ini bermaksud ia diaktifkan dan tidak dikunci ke ID Apple lain.
 • Sekiranya peranti meminta kod laluan, ia belum dipadamkan. Minta penjual pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula> Padam Semua Kandungan dan Tetapan dan padamkan peranti. Setelah ini selesai, layar "Siapkan iPhone Anda" akan muncul.
 • Sekiranya peranti meminta ID dan kata laluan Apple, ia terkunci dan tidak bernilai bagi anda dalam keadaannya sekarang. Minta penjual untuk log masuk dengan ID Apple dan kata laluannya untuk mengaktifkan peranti. Dia juga perlu pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula> Padam Semua Kandungan dan Tetapan untuk memadamkan peranti. Sekali lagi, jika ini dilakukan, anda akan melihat skrin "Siapkan iPhone anda".

Sekiranya penjual enggan melakukan perkara di atas, tinggalkan penjualan. Setelah berpuas hati, peranti tidak dikunci (dan berfungsi), teruskan penjualan.

Berhati-hatilah jika anda memutuskan untuk membeli iPhone terpakai melalui internet — terutamanya dari laman web yang dikelaskan, seperti Facebook Marketplace, Kijiji, dan GumTree. Laman web ini menawarkan sedikit atau tidak ada perlindungan pembeli, jadi kemungkinan besar anda akan terjebak dengan kertas berat yang mahal.

Minta Penjual untuk Melumpuhkan Kunci Pengaktifan Dari Jauh

Sekiranya anda sudah membeli iPhone yang terkunci, semua harapan tidak akan hilang! Dalam dunia yang sempurna, penjual hanya lupa untuk mematikannya atau tidak menyedari bahawa ciri itu ada sejak awal. Nasib baik, penjual dapat mengeluarkan peranti dari akaunnya dari jauh.

Anda harus berkomunikasi dengan penjual agar ini berfungsi, jadi jangan membakar jambatan anda terlalu cepat jika anda merasa seperti anda ditipu. Untuk melepaskan peranti dari ID Apple pemilik sebelumnya, penjual perlu menyelesaikan langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk dengan Apple ID-nya di icloud.com/find.
 2. Klik "Semua Peranti" dan kemudian pilih iPhone yang berkaitan.
 3. Sekiranya "Keluarkan dari Akaun" tersedia, dia harus memilihnya;
 4. Jika tidak, dia boleh mengklik "Padam iPhone" dan kemudian "Alih keluar dari Akaun"

IPhone yang dimaksudkan seharusnya tidak lagi dikunci ke ID Apple. Anda mungkin perlu menghidupkan semula peranti sebelum melihat perubahan.

Perkhidmatan Pihak Ketiga Yang Menawarkan Buka Kunci Peranti Anda

Banyak perkhidmatan pihak ketiga akan membuka kunci peranti anda dengan bayaran. Namun, ada yang melakukannya untuk mengeksploitasi kerentanan dalam perisian Apple, dan yang lain digunakan oleh penegak undang-undang. Tidak ada yang rasmi, dan tidak ada jaminan mereka akan berjaya.

Beberapa "menceraikan" peranti anda dari Apple untuk mengelakkan Kunci Pengaktifan. Ini membolehkan anda mengakses iPhone, tetapi Apple kemungkinan akan menyenaraihitamkannya. Ini bermakna ia tidak akan menerima kemas kini iOS yang akan datang, anda juga tidak dapat menggunakan iMessage, membuat panggilan melalui FaceTime, atau memuat turun aplikasi dari App Store.

Satu-satunya kaedah yang sah dan boleh dipercayai untuk membuka kunci iPhone anda adalah kaedah yang kami bahas di atas.

Menjual iPhone Lama Anda? Lumpuhkan Kunci Pengaktifan

Sebelum menjual iPhone, anda harus melakukan dua perkara: lumpuhkan Kunci Pengaktifan dan padamkan semula peranti ke tetapan kilang. Yang pertama memastikan penjual dapat menggunakan peranti anda, dan yang kedua menyimpan data anda secara peribadi.

Ikuti langkah-langkah ini untuk mematikan Kunci Pengaktifan:

 1. Dalam Tetapan, ketik nama anda di bahagian atas senarai.
 2. Ketik "iCloud," dan kemudian ketuk "Cari iPhone Saya."
 3. Matikan "Cari iPhone Saya," dan kemudian taip kata laluan Apple ID anda.

Anda kini boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan semula peranti anda:

 1. Pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula.
 2. Ketuk "Hapus semua Kandungan dan Tetapan", sahkan keputusan anda, dan kemudian tunggu prosedur selesai.

Apabila anda melihat skrin "Hello" yang mengatakan, "Siapkan iPhone", anda boleh menjual peranti anda.