Cara Memperbaiki Kemas Kini Windows Apabila Terjebak atau Beku

Sebahagian besarnya, Windows Update berfungsi secara senyap di latar belakang. Ia memuat turun kemas kini secara automatik, memasang yang boleh, dan menyimpan yang lain untuk dipasang semasa anda memulakan semula Windows. Tetapi kadang-kadang ia berhenti dan berhenti berfungsi. Inilah cara membetulkan Kemas Kini Windows apabila tersekat atau dibekukan.

  1. Cuba jalankan Penyelesai Masalah Pembaruan Windows, yang boleh anda cari di menu Mula.
  2. Sekiranya itu tidak membantu, anda boleh mencuba menghapus cache Pembaruan Windows dengan melakukan boot ke Safe Mode, menghentikan perkhidmatan wuauserv, dan menghapus fail di C: \ Windows \ SoftwareDistribution.
  3. Sekiranya semuanya gagal, muat turun kemas kini secara manual menggunakan alat Kemas Kini Luar Talian WSUS.

Ini boleh berlaku pada Windows 7, 8, atau 10, tetapi ia menjadi sangat biasa dengan Windows 7. Kadang-kadang kemas kini akan menjadi salah, atau kadang-kadang Kemas kini Windows mungkin tersekat "mencari kemas kini" selama-lamanya. Inilah cara memperbaiki Windows Update

Ingat: Kemas kini Windows penting. Tidak kira apa masalah yang anda hadapi, kami mengesyorkan agar sentiasa mengaktifkan kemas kini automatik — ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk memastikan diri anda selamat dari ransomware dan ancaman lain. Sekiranya anda mematikan kemas kini automatik, anda membiarkan diri anda terdedah kepada serangan baru.

Betulkan Kemas kini Windows dengan Penyelesai Masalah

Windows merangkumi penyelesai masalah terbina dalam yang mungkin dapat membantu memperbaiki kemas kini yang tersekat. Ini kaedah termudah untuk dicuba, jadi teruskan dan jalankannya terlebih dahulu. Penyelesai masalah melakukan tiga tindakan:

  1. Ia mematikan Perkhidmatan Kemas Kini Windows.
  2. Ini menamakan semula C:\Windows\SoftwareDistributionfolder menjadi C:\Windows\SoftwareDistribution.old, pada dasarnya membersihkan cache muat turun Kemas kini Windows sehingga dapat bermula dari awal.
  3. Ia memulakan semula Perkhidmatan Pembaruan Windows.

Penyelesai masalah ini tersedia di Windows 7, 8 dan 10. Anda akan menemuinya di tempat yang sama di semua versi Windows moden.

Untuk menjalankan pemecah masalah, tekan Mula, cari "penyelesaian masalah", dan kemudian jalankan pilihan yang dicari.

Dalam senarai Panel Pemecah Masalah, di bahagian "Sistem dan Keselamatan", klik "Perbaiki masalah dengan Kemas kini Windows."

Di tetingkap penyelesaian masalah Pembaruan Windows, klik "Lanjutan."

Dalam tetapan lanjutan, pastikan bahawa kotak centang "Terapkan pembaikan secara automatik" diaktifkan, klik "Jalankan sebagai pentadbir" dan kemudian klik Seterusnya. Memberi keistimewaan pentadbiran alat memastikan memastikan bahawa ia dapat memadam fail dalam cache muat turun.

Penyelesai masalah berfungsi melalui prosesnya dan kemudian memberitahu anda sama ada ia dapat mengenal pasti dan menyelesaikan masalah. Selalunya, penyelesai masalah berjaya membuang kemas kini yang tersekat dari barisan. Teruskan dan cuba jalankan Kemas kini Windows sekali lagi. Walaupun penyelesai masalah mengatakan bahawa ia tidak dapat mengenal pasti masalahnya, ada kemungkinan tindakan memulakan dan menghentikan perkhidmatan dan membersihkan cache berjaya.

Betulkan Kemas Kini Windows dengan Menghapus Cache Secara Manual

Sekiranya anda masih menghadapi masalah setelah menjalankan pemecah masalah (atau jika anda jenis yang suka melakukan sesuatu sendiri), melakukan tindakan yang sama secara manual dapat membantu di mana penyelesai masalah tidak melakukannya. Kami juga akan menambahkan langkah tambahan boot ke Safe Mode terlebih dahulu, hanya untuk memastikan bahawa Windows benar-benar dapat melepaskan cache muat turun Windows Update.

BERKAITAN: Cara Boot Ke Safe Mode pada Windows 10 atau 8 (Cara Mudah)

Mulakan dengan boot Windows ke Safe Mode. Pada Windows 7, mulakan semula komputer anda dan tekan kekunci "F8" di komputer anda semasa boot untuk mengakses menu pilihan but, di mana anda akan menemui pilihan "Safe Mode". Pada Windows 8 dan 10, tahan kekunci Shift ketika anda mengklik pilihan "Mulakan semula" di Windows dan pergi ke Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan> Tetapan Permulaan Windows> Mulakan semula> Mod Selamat.

Ini sedikit lebih membebankan daripada dulu pada versi terbaru Windows, tetapi masih cukup mudah. Sudah tentu, jika anda mahu, anda juga boleh meluangkan masa untuk menambahkan Safe Mode ke menu boot Windows untuk mempermudah di masa hadapan.

Apabila anda melakukan boot ke Safe Mode, langkah selanjutnya adalah menghentikan perkhidmatan Windows Update, dan cara termudah untuk melakukannya adalah dengan Command Prompt. Untuk melancarkan Command Prompt di Windows 7, buka menu Start, cari "Command Prompt", dan lancarkan pintasan Command Prompt. Anda juga akan menemuinya di bawah Mula> Semua Program> Aksesori> Prompt Perintah. Di Windows 8 atau 10, anda dapat mengklik kanan menu Mula (atau tekan Windows + X), memilih "Prompt Perintah (Pentadbiran)" dan kemudian klik Ya untuk membolehkannya berjalan dengan hak pentadbiran.

Pada Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk menghentikan perkhidmatan Windows Update. Teruskan dan biarkan tetingkap Prompt Perintah terbuka.

perhentian bersih wuauserv

Seterusnya, buka tetingkap Penjelajah Fail dan arahkan ke C:\Windows\SoftwareDistribution. Padamkan semua fail dalam folder. Jangan risau. Tidak ada yang penting di sini. Kemas kini Windows akan mencipta semula apa yang diperlukan pada masa anda menjalankannya.

Sekarang, anda akan memulakan semula perkhidmatan Windows Update. Kembali ke tetingkap Prompt Perintah, ketik yang berikut, dan tekan Enter:

permulaan bersih wuauserv

Apabila perkhidmatan dimulakan semula, anda boleh menutup Prompt Perintah dan menghidupkan semula Windows ke mod biasa. Cuba Windows Update lagi dan lihat apakah masalah anda telah diperbaiki.

Windows 7: Kemas kini Perkhidmatan Kemas kini Windows

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Sekiranya anda memasang Windows 7 dari awal, anda akan melihat bahawa Pembaruan Windows akan memakan masa yang sangat lama semasa memeriksa kemas kini. Ini juga boleh berlaku jika anda belum memeriksa kemas kini dalam masa yang lama, walaupun anda sudah lama memasang sistem Windows 7. Ini berlaku walaupun anda memasang Windows 7 dari cakera atau pemacu USB dengan Service Pack 1 bersepadu, yang sepatutnya. Muat turun media pemasangan Windows 7 rasmi Microsoft merangkumi SP1.

Microsoft kini telah memberikan arahan rasmi mengenai cara menyelesaikan masalah ini. Menurut Microsoft, masalah ini berlaku kerana Windows Update itu sendiri memerlukan kemas kini, membuat sedikit catch-22. Sekiranya kemas kini terbaru untuk Kemas kini Windows dipasang, prosesnya harus berjalan dengan lebih baik.

Berikut adalah arahan rasmi Microsoft untuk menyelesaikan masalah.

Pertama, buka Kemas kini Windows. Pergi ke Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Kemas kini Windows. Klik pautan "Ubah Tetapan" di bar sisi. Pilih "Jangan Periksa Kemas Kini (Tidak Disarankan)" di kotak dropdown dan kemudian klik "OK".

Nyalakan semula komputer anda setelah anda mengubah tetapan ini.

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Setelah komputer dimulakan semula, anda perlu memuat turun dan memasang dua kemas kini secara manual untuk Windows 7. Anda perlu memeriksa sama ada anda menjalankan versi Windows 32-bit atau versi 64-bit dan memuat turun kemas kini yang sesuai untuk PC anda.

Untuk edisi 64-bit Windows 7, muat turun kemas kini ini:

  • KB3020369, April 2015 servis kemas kini timbunan untuk Windows 7 (versi 64-bit)
  • Rollup kemas kini KB3172605, Julai 2016 untuk Windows 7 SP1 (versi 64-bit)

Untuk edisi 32-bit Windows 7 :, muat turun kemas kini ini:

  • KB3020369, April 2015 servis kemas kini timbunan untuk Windows 7 (versi 32-bit)
  • Rollup kemas kini KB3172605, Julai 2016 untuk Windows 7 SP1 (versi 32-bit)

Klik dua kali kemas kini "KB3020369" untuk memasangnya terlebih dahulu.

Setelah kemas kini pertama selesai dipasang, klik dua kali kemas kini "KB3172605" untuk memasangnya kedua. Anda akan diminta untuk menghidupkan semula komputer sebagai sebahagian daripada proses pemasangan. Setelah dimulakan semula, Microsoft mengatakan anda harus menunggu sepuluh hingga dua belas minit untuk membiarkan prosesnya selesai.

Setelah selesai - ingatlah untuk menunggu sepuluh hingga dua belas minit selepas memulakan semula - kembali ke dialog Pembaruan Windows di Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Kemas kini Windows. Klik "Ubah Tetapan" dan tetapkan kembali ke Automatik (atau pilih tetapan yang anda inginkan).

Klik "Periksa Pembaruan" untuk meminta Windows memeriksa dan memasang kemas kini. Menurut Microsoft, ini seharusnya telah menyelesaikan masalah anda dan Pembaruan Windows kini seharusnya berfungsi seperti biasa tanpa penangguhan yang lama.

Windows 7: Dapatkan Rollup Kemudahan

BERKAITAN: Cara Mengemas kini Windows 7 sekaligus dengan Microsoft's Convenience Rollup

Microsoft juga telah menghasilkan "kemudahan penggabungan" untuk Windows 7. Ini pada dasarnya adalah Windows 7 Service Pack 2 dalam semua nama. Ia menggabungkan sebilangan besar kemas kini yang memerlukan masa yang sangat lama untuk dipasang seperti biasa. Pakej ini merangkumi kemas kini yang dikeluarkan dari Februari 2011 hingga 16 Mei 2016.

Untuk mempercepat pengemaskinian sistem Windows 7 yang baru, muat turun senarai kemudahan dan pasangkannya daripada menunggu Pembaruan Windows. Malangnya, Microsoft tidak menawarkan penggabungan kemas kini melalui Kemas kini Windows - anda harus berusaha keras untuk mendapatkannya. Tetapi cukup mudah untuk dipasang jika anda tahu ia ada dan tahu anda harus mencarinya setelah anda memasang Windows 7.

Akan ada lebih sedikit kemas kini yang akan dipasang melalui Kemas Kini Windows setelah anda memasangnya, jadi prosesnya harus lebih cepat. Lihat arahan kami untuk memasang Conveniene Rollup di sini.

Windows 7, 8, atau 10: Muat turun Kemas Kini Secara Manual Kemas Kini Luar Talian WSUS

Sekiranya tidak ada penyelesaian rasmi yang menyelesaikan masalah anda, kami mempunyai penyelesaian lain yang berjaya untuk kami pada masa lalu. Ini adalah alat pihak ketiga yang dipanggil WSUS Offline Update.

Alat ini akan memuat turun pakej Pembaruan Windows yang tersedia dari Microsoft dan memasangnya. Jalankan sekali, minta muat turun kemas kini dan pasangkannya, dan Pembaruan Windows akan berfungsi seperti biasa selepas itu. Ini berjaya bagi kita pada masa lalu apabila tidak ada penyelesaian lain yang berjaya.

Muat turun Kemas Kini Luar Talian WSUS, ekstrak ke folder, dan jalankan aplikasi UpdateGenerator.exe.

Pilih versi Windows yang anda gunakan– “x64 Global” jika anda menggunakan edisi 64-bit atau “x86 Global” jika anda menggunakan edisi 32-bit. Selepas anda melakukannya, klik "Start" dan WSUS Offline Update akan memuat turun kemas kini.

Tunggu muat turun kemas kini. Sekiranya pemasangan Windows 7 yang baru, akan ada banyak kemas kini, jadi ini mungkin memerlukan sedikit masa. Itu bergantung pada kelajuan sambungan Internet anda dan seberapa pantas pelayan muat turun Microsoft untuk anda.

Setelah kemas kini selesai dimuat turun, buka folder "klien" di folder WSUS Offline dan jalankan aplikasi UpdateInstaller.exe.

Klik "Mula" untuk memasang kemas kini yang dimuat turun. Setelah alat selesai memasang kemas kini, Pembaruan Windows akan berfungsi seperti biasa.

Ini semoga menjadi lebih mudah di masa hadapan. Pada bulan Oktober 2016, Microsoft mengumumkan bahawa ia membuat perubahan pada cara Windows 7 dan 8.1 "diservis", atau dikemas kini. Microsoft merancang untuk melepaskan lebih sedikit kemas kini kecil dan lebih banyak kumpulan kemas kini besar. Ia juga akan mula menggabungkan kemas kini sebelumnya ke dalam senarai kemas kini bulanan. Ini bermaksud semakin sedikit kemas kini individu untuk dipasang, dan mengemas kini sistem Windows 7 yang baru dipasang akan menjadi lebih cepat dari masa ke masa.