Seberapa Bimbang Anda Perlu Mengenai Risiko Kesihatan 5G?

5G, teknologi selular generasi akan datang untuk telefon pintar generasi akan datang, sudah dekat. Oleh itu, terdapat kebimbangan mengenai risiko kesihatan rangkaian baru yang lebih hebat ini. Seberapa bimbang anda akan mengenai keadaan kesihatan 5G yang akan datang?

Sekarang, anda mungkin telah melihat artikel di Facebook atau laman web kesihatan alternatif. Inti: 5G adalah peningkatan teknologi selular yang berbahaya, yang dilengkapi dengan sinaran tenaga yang lebih tinggi yang memberikan kesan kerosakan yang berpotensi pada manusia. Beberapa ahli teori konspirasi 5G berpendapat bahawa rangkaian baru menghasilkan radiasi frekuensi radio yang boleh merosakkan DNA dan membawa kepada barah; menyebabkan kerosakan oksidatif yang boleh menyebabkan penuaan pramatang; mengganggu metabolisme sel; dan berpotensi membawa kepada penyakit lain melalui penghasilan protein stres. Beberapa artikel memetik kajian dan pendapat penyelidikan oleh organisasi terkemuka seperti World Health Organisation.

Kedengarannya membimbangkan, tetapi mari kita lihat sains sebenar.

Apa itu 5G?

5G telah mengalami hipedikasi selama beberapa tahun, tetapi ini adalah tahun di mana syarikat penerbangan memulakan proses melancarkan standard tanpa wayar yang baru. AT&T, Verizon, dan Sprint telah mulai menggunakan rangkaian mereka pada separuh pertama tahun ini, walaupun ketersediaan yang meluas masih ada satu tahun atau lebih. 5G akan mendapat pijakan di beberapa bandar raya tahun ini.

Kemas kini : Dengan bermulanya wabak Coronavirus, sejumlah teori konspirasi media sosial viral telah membuat spekulasi bahawa 5G adalah penyebab masalah dunia ketika ini. Ringkasnya, tuntutan ini adalah palsu. 5G tidak menyebabkan Coronavirus.

BERKAITAN: Tidak, 5G Tidak Menyebabkan Coronavirus

Itu tidak menghalang pengeluar peranti dan penyedia perkhidmatan untuk melompat ke kereta 5G. Samsung Galaxy S10 dan Galaxy Fold baru (telefon yang terbentang dalam tablet), misalnya, kedua-duanya siap 5G, bersama dengan model dari LG, Huawei, Motorola, ZTE, dan banyak lagi.

5G menawarkan peningkatan prestasi rangkaian sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda. Peningkatan rangkaian utama yang terakhir adalah 4G, yang memulai debutnya pada tahun 2009 (tahun hoax budak belon Colorado), dengan kelajuan puncak sekitar 10 Mbps. Sebagai perbandingan, 5G siap memberikan kelajuan puncak antara 10 dan 20 Gbps. Dan latensi rangkaian akan turun dari 30ms menjadi sekitar 1ms, sesuai untuk streaming permainan video, video dalam talian, dan Internet of Things, yang menjangkakan 5G untuk menghubungkan sensor, komputer, dan peranti lain dengan latensi ultra rendah.

BERKAITAN: Apakah 5G, dan Berapa Pantas?

Evolusi Kebimbangan

Sebelum kita menangani 5G, perlu diperhatikan bahawa kebimbangan kesihatan terkini mengenai radiasi tidak berlaku dalam keadaan hampa (ada beberapa jenaka fizik di sana, tidak diragukan lagi). Kebimbangan mengenai 5G adalah tajuk utama lelaran terakhir selama beberapa dekad mengenai bahaya radiasi elektromagnetik. Kami telah melihat kontroversi mengenai segalanya, dari risiko kesihatan Wi-Fi hingga meter pintar.

Hipersensitiviti elektromagnetik, misalnya, adalah penyakit hipotetis di mana orang tertentu mengalami gejala yang melemahkan apabila terdapat radiasi seperti telefon bimbit dan Wi-Fi — jadi ya, tingkah laku pelik Michael McKean mengenai "Better Call Saul" adalah perkara sebenar. Tetapi walaupun ada orang yang menyatakan kepekaan tersebut selama sekurang-kurangnya 30 tahun, tinjauan saintifik yang sistematik mendapati bahawa mangsa "buta" tidak dapat mengetahui kapan mereka berada di hadapan medan elektromagnetik, dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia sekarang mengesyorkan penilaian psikologi untuk orang sehingga menderita.

Demikian juga, kajian selama beberapa dekad tidak menemui kaitan antara telefon bimbit dan barah seperti tumor otak, walaupun hal itu tidak membuat perbandaran seperti San Francisco mengeluarkan undang-undang yang mengharuskan kedai untuk memaparkan radiasi yang dikeluarkan oleh telefon bimbit — yang menyiratkan, dalam pikiran pengguna, risiko.

Seberapa Berbahaya Adakah Sinaran Frekuensi Radio?

Akar dari semua kebimbangan mengenai rangkaian telefon bimbit adalah radiasi frekuensi radio (RFR). RFR adalah apa sahaja yang dipancarkan dalam spektrum elektromagnetik, dari gelombang mikro hingga sinar-x hingga gelombang radio hingga cahaya dari monitor anda atau cahaya dari sinar matahari. Jelas, RFR tidak semestinya berbahaya, jadi masalahnya dapat dijumpai dalam keadaan apa sekalipun.

Para saintis mengatakan bahawa kriteria yang paling penting mengenai sama ada RFR berbahaya adalah sama ada ia termasuk dalam kategori sinaran pengion atau bukan pengion. Ringkasnya, sebarang sinaran yang tidak mengion terlalu lemah untuk memutuskan ikatan kimia. Itu termasuk ultraviolet, cahaya yang dapat dilihat, inframerah, dan semua yang mempunyai frekuensi yang lebih rendah, seperti gelombang radio. Teknologi setiap hari seperti talian kuasa, radio FM, dan Wi-Fi juga termasuk dalam rangkaian ini. (Gelombang mikro adalah satu-satunya pengecualian: tidak mengion tetapi dapat merosakkan tisu, mereka tepat dan sengaja diselaraskan untuk bergema dengan molekul air.) Kekerapan di atas UV, seperti sinar-x dan sinar gamma, adalah mengion.

Dr. Steve Novella, seorang penolong profesor neurologi di Yale dan editor Perubatan Berasaskan Sains, memahami bahawa orang umumnya mengambil berat tentang radiasi. "Menggunakan istilah radiasi menyesatkan kerana orang memikirkan senjata nuklear - mereka memikirkan sinaran pengion yang benar-benar boleh menyebabkan kerosakan. Ia boleh membunuh sel. Ia boleh menyebabkan mutasi DNA. " Tetapi kerana radiasi yang tidak mengion tidak menyebabkan kerosakan DNA atau kerosakan tisu, Novella mengatakan bahawa kebimbangan mengenai RFR telefon bimbit salah tempat. "Tidak ada mekanisme yang diketahui untuk kebanyakan bentuk radiasi bukan pengion bahkan mempunyai kesan biologi," katanya.

Atau, dalam kata-kata pengarang C. Stuart Hardwick yang kurang halus tetapi lebih jelas, "radiasi bukanlah sihir kematian ajaib."

Kajian Tidak Jelas

Sudah tentu, hanya kerana tidak ada mekanisme yang diketahui bahawa radiasi bukan pengion mempunyai kesan biologi, itu tidak bermaksud ia selamat atau tidak ada kesan. Sememangnya, penyelidik terus menjalankan kajian. Satu kajian baru-baru ini dikeluarkan oleh Program Toksikologi Nasional (NTP), sebuah agensi yang dikendalikan oleh Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia. Dalam kajian yang dikutip secara meluas ini mengenai radiasi frekuensi radio telefon bimbit, para saintis mendapati bahawa pendedahan tinggi terhadap RFR 3G menyebabkan beberapa kes tumor jantung barah, tumor otak, dan tumor di kelenjar adrenal tikus jantan.

Kajian ini adalah pelajaran objek yang baik tentang betapa sukarnya melakukan sains seperti ini. Seperti yang ditunjukkan oleh RealClearScience, jumlah tumor yang dikesan sangat kecil sehingga secara statistik dapat terjadi secara kebetulan (yang mungkin lebih mungkin kerana hanya dikesan pada subjek lelaki). Lebih-lebih lagi, tahap dan jangka masa pendedahan RFR jauh lebih tinggi daripada apa yang akan terdedah kepada manusia sebenarnya, dan sebenarnya, tikus ujian yang disinari hidup lebih lama daripada tikus kawalan yang tidak terdedah. Kata Dr. Novella, "Penyelidik yang berpengalaman melihat kajian seperti itu dan mengatakan bahawa tidak benar-benar memberitahu kita apa-apa."

Risiko Sizing Up 5G

Di samping kajian, 5G akan datang, dan seperti yang disebutkan, ada kekhawatiran tentang teknologi baru ini.

Keluhan umum mengenai 5G adalah bahawa, kerana kuasa pemancar 5G yang lebih rendah, akan ada lebih banyak daripada mereka. The Health Health Trust berpendapat bahawa “5G akan memerlukan pembangunan ratusan ribu antena tanpa wayar baru di kawasan kejiranan, bandar, dan bandar. Sel kecil selular atau pemancar lain akan ditempatkan setiap dua hingga sepuluh rumah mengikut anggaran. "

Kata Dr. Novella, "Apa yang sebenarnya mereka katakan adalah dosisnya akan lebih tinggi. Secara teorinya, ini adalah soalan yang wajar ditanyakan. " Tetapi orang-orang skeptis memperingatkan bahawa Anda tidak harus terus terang mengajukan pertanyaan dengan hanya menegaskan bahawa ada risiko. Seperti yang ditunjukkan oleh Novella, "Kami masih membincangkan daya dan frekuensi yang kurang daripada cahaya. Anda keluar di bawah sinar matahari, dan anda bermandikan sinaran elektromagnetik yang jauh lebih besar daripada menara sel 5G ini. "

Sangat mudah untuk mencari tuntutan dalam talian bahawa frekuensi 5G yang lebih besar sahaja merupakan risiko. RadiationHealthRisks.com memperhatikan bahawa “1G, 2G, 3G dan 4G menggunakan antara frekuensi 1 hingga 5 gigahertz. 5G menggunakan antara frekuensi 24 hingga 90 gigahertz, "dan kemudian menegaskan bahawa" Dalam bahagian Sinaran RF spektrum elektromagnetik, semakin tinggi frekuensi, semakin berbahaya bagi organisma hidup. "

Tetapi menegaskan bahawa frekuensi yang lebih tinggi lebih berbahaya adalah hanya itu - penegasan, dan hanya ada sedikit sains nyata yang dapat bertahan di belakangnya. 5G tetap tidak mengion.

FCC - bertanggungjawab untuk melesenkan spektrum untuk kegunaan awam - juga mempertimbangkan. Kata Neil Derek Grace, seorang pegawai komunikasi di FCC, "Untuk peralatan 5G, isyarat dari pemancar wayarles komersial biasanya jauh di bawah had pendedahan RF di mana-mana lokasi yang dapat diakses oleh orang ramai." FCC menolak FDA untuk penilaian risiko kesihatan yang sebenarnya, yang mengambil pendekatan langsung, tetapi rendah untuk menangani risiko: "Berat bukti saintifik tidak menghubungkan telefon bimbit dengan masalah kesihatan."

Pada tahun 2011, Organisasi Kesihatan Dunia mempertimbangkan, mengklasifikasikan Radiasi RF sebagai agen Kumpulan 2B, yang didefinisikan sebagai "Mungkin karsinogenik kepada manusia." Ini juga bernuansa. Kata Novella, "anda harus melihat semua perkara lain yang mereka klasifikasikan sebagai kemungkinan karsinogen. Mereka meletakkannya di kelas yang sama dengan perkara seperti kafein. Itu adalah standard yang lemah sehingga pada dasarnya tidak ada artinya Ia seperti mengatakan 'semuanya menyebabkan barah.' "

Sebahagian dari masalah dengan deklarasi WHO adalah memusatkan perhatian pada bahaya, bukan risiko - perbezaan halus yang sering hilang pada orang bukan saintis, tidak seperti perbezaan ketat antara "ketepatan" dan "ketepatan." (Ketepatan merujuk kepada seberapa erat mengumpulkan data Anda; ketepatan merujuk pada seberapa dekat data tersebut dengan nilai sebenarnya. Anda mungkin mempunyai selusin termometer yang salah kalibrasi yang semuanya memberitahu anda suhu yang salah dengan tahap ketepatan yang sangat tinggi.) Ketika WHO mengklasifikasikan kopi atau nikel atau acar sebagai karsinogen yang mungkin, ia menegaskan bahaya tanpa mengambil kira risiko dunia nyata. Menjelaskan Novella, "Pistol yang dimuat adalah bahaya kerana secara teorinya, ia boleh menyebabkan kerosakan. Tetapi jika anda menyimpannya di peti besi, risikonya tidak dapat diabaikan. "

Para saintis akan terus menguji rangkaian baru seiring berkembangnya teknologi, untuk memastikan teknologi yang kita gunakan setiap hari tetap selamat. Baru-baru ini pada bulan Februari, Senator AS Richard Blumenthal mengkritik FCC dan FDA kerana kajian yang tidak mencukupi mengenai potensi risiko 5G. Seperti yang ditunjukkan oleh kajian NTP, penyelidikan terhadap risiko radiasi sukar dan sering tidak dapat disimpulkan, yang bermaksud memerlukan masa yang lama untuk mencapai kemajuan yang nyata.

Tetapi buat masa ini, semua yang kami tahu mengenai rangkaian 5G memberitahu bahawa tidak ada sebab untuk dikhuatiri. Bagaimanapun, ada banyak teknologi yang kita gunakan setiap hari dengan risiko yang dapat diukur jauh lebih tinggi. Dan seperti yang dikatakan oleh Dr. Novella, "Dengan 5G, bahaya rendah - tetapi bukan nol - dan risiko sebenarnya nampaknya sifar. Kami tidak mendapat isyarat di dunia nyata. "