Kategori: Komputer

Apa itu SSID, atau Pengenal Set Perkhidmatan?

Anda sering akan melihat singkatan "SSID" ketika rangkaian Wi-Fi terlibat. SSID rangkaian Wi-Fi adalah istilah teknikal untuk nama rangkaiannya. Sebagai contoh, jika anda melihat tanda yang memberitahu anda untuk bergabung dengan rangkaian dengan SSID "WiFi Airport", anda hanya perlu membuat senarai rangkaian wayarles berdekatan dan bergabung dengan rangkaian "Airport WiFi".

Read More

Cara Memadamkan Akaun Facebook Anda

Facebook telah lama diketahui mengambil, menyimpan, dan menjual data anda dan secara berterusan membuat anda menilai semula bagaimana rangkaian sosial menangani privasi anda. Sama ada anda ingin berehat sebentar atau memadamkan akaun Facebook anda sepenuhnya, inilah caranya.Apakah Perbezaan Antara Penyahaktifan dan Penghapusan?

Read More

Cara Bermain Game Dinosaur Tersembunyi Chrome Tanpa Melakukan Offline

Chrome mempunyai permainan pelari tanpa henti yang dapat anda mainkan setiap kali komputer atau telefon anda berada di luar talian, tetapi ternyata anda juga dapat memainkannya tanpa memutuskan sambungan.Cukup ketik chrome://dinobar alamat anda, seperti gambar di atas, dan skrin "Tanpa internet" akan terbuka — tekan ruang untuk bermain permainan. S

Read More

TN vs IPS vs VA: Apakah Teknologi Panel Paparan Terbaik?

Apabila anda membeli monitor komputer, anda harus memilih TN, IPS, atau VA. Yang terbaik untuk anda bergantung pada apa yang akan anda gunakan. Dan, jika anda seorang pemain permainan, teknologi panel yang berbeza sangat sesuai untuk jenis permainan tertentu. Jenis Panel Seperti yang kami nyatakan di atas, anda akan menemui tiga jenis panel berikut semasa membeli monitor: Twisted nematic (TN): Jenis panel LCD tertua.

Read More

Cara Menyesuaikan Ikon Anda di Windows

Memperibadikan ikon anda adalah kaedah terbaik untuk membuat PC anda sendiri. Mari kita lihat pelbagai cara Windows membolehkan anda menyesuaikan ikon anda.BERKAITAN: Cara Membuat Ikon Windows 7 Resolusi Tinggi Daripada Sebarang GambarWindows mempunyai beberapa ikon bawaan yang dapat Anda pilih, tetapi ada juga sejumlah ikon yang tidak dapat anda muat turun dari laman web seperti IconArchive, DeviantArt, dan Iconfinder — semuanya mempunyai banyak ikon percuma. D

Read More

Cara Memulihkan Tab yang Baru Ditutup di Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer, dan Microsoft Edge

Anda menutup tab secara tidak sengaja, kemudian menyedari bahawa anda tidak selesai dengan laman web itu. Atau, anda mahu membuka halaman web sukar difahami yang anda lawati minggu lalu, tetapi anda terlupa untuk menanda halamannya. Jangan risau, anda boleh mendapatkan kembali tab tertutup anda. Untuk masing-masing dari lima penyemak imbas yang paling popular, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuka semula tab yang terakhir ditutup, cara mengakses sejarah penyemakan imbas di setiap penyemak imbas sehingga anda dapat membuka semula tab yang anda tutup pada sesi penyemakan imbas sebelumnya

Read More

Cara Memutar Skrin PC Anda (atau Memperbaiki Skrin Sideways)

Windows boleh memutar skrin anda tanpa perisian tambahan. Ini amat berguna jika anda mempunyai monitor desktop yang berputar. Banyak PC mempunyai hotkey yang juga dapat memutar skrin anda, dan ini mudah ditekan secara tidak sengaja.Cara Memutar Skrin Anda pada Windows 10 atau 7Untuk memutar skrin anda di Windows 10, klik kanan desktop anda, dan kemudian pilih perintah "Tetapan Paparan".

Read More

Cara Membuka Fail DMG di Windows

Sama ada anda seorang pengaturcara Mac yang gemar menggunakan PC Windows, atau anda baru sahaja menemui fail DMG pada mesin Windows anda, berguna untuk mengetahui apa itu dan bagaimana membukanya. Nasib baik senang dibuka di Windows jika anda tahu caranya.Apakah Fail DMG?Fail DMG adalah fail gambar cakera macOS.

Read More

Cara Memantau Suhu CPU Komputer Anda

Terdapat dua kumpulan pengguna yang bimbang dengan suhu komputer mereka: overclocker… dan hampir semua orang dengan komputer riba yang kuat. Perkara-perkara itu hanya memasak anda! Oleh itu, adakah anda pernah tertanya-tanya berapa suhu CPU anda berjalan?Terdapat beberapa program Windows yang boleh anda gunakan untuk memantau suhu. B

Read More

Cara Mengubah Ukuran Imej Dan Foto Di Windows

Sebilangan besar program melihat gambar mempunyai ciri bawaan untuk membantu anda mengubah ukuran gambar. Berikut adalah alat ukuran gambar kegemaran kami untuk Windows. Kami telah memilih pilihan bawaan, beberapa aplikasi pihak ketiga, dan juga alat berasaskan penyemak imbas. Mungkin anda perlu memuat naik versi gambar yang lebih kecil ke Facebook (mereka melakukannya secara automatik dan buruk ketika anda memuat naik) atau laman sosial lain.

Read More

Cara Mengubah Status Anda pada Discord

Status Discord anda menunjukkan sama ada anda sibuk atau AFK. Anda boleh mengubahnya di laman web Discord, aplikasi desktop untuk Windows atau Mac, atau aplikasi mudah alih untuk Android, iPhone, atau iPad.Tukar Status Discord Anda pada Windows atau MacUntuk menukar status Discord, anda perlu log masuk ke akaun anda di laman web Discord atau aplikasi desktop untuk Windows atau Mac.

Read More

Bolehkah Anda Menggunakan FaceTime pada Windows?

Panggilan video Facetime Apple mungkin merupakan salah satu ciri mereka yang paling banyak digunakan. Ini membolehkan orang yang mempunyai iPhone, iPad, dan Mac membuat panggilan video mudah antara satu sama lain. Anda tidak dapat membuat panggilan Facetime dari Windows, tetapi ada beberapa cara lain untuk membuat panggilan video — bahkan kepada pengguna iPhone.

Read More

Cara Menyiapkan Pelayan VPN Rumah Anda Sendiri

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) sangat berguna, sama ada anda melancong ke dunia atau hanya menggunakan Wi-Fi awam di kedai kopi di kampung halaman anda. Tetapi anda tidak semestinya perlu membayar perkhidmatan VPN — anda boleh menjadi tuan rumah pelayan VPN anda sendiri di rumah.Kelajuan muat naik sambungan Internet rumah anda sangat penting di sini. S

Read More

Cara Mengubah Komputer Anda Menjadi Pelayan Media DLNA

Banyak kotak yang anda pasangkan ke TV anda, termasuk Roku, PlayStation 4, Xbox One, dan bahkan beberapa TV pintar sendiri menawarkan sokongan streaming DLNA ("Digital Living Network Alliance"). Mereka dapat mengalirkan fail video dan muzik melalui rangkaian dari PC anda - selama anda menyediakan pelayan DLNA pada PC terlebih dahulu.

Read More

Apa maksudnya: kosong, dan Bagaimana Anda Mengeluarkannya?

Sekiranya anda melihat "about: blank" di bar alamat penyemak imbas web anda, anda melihat halaman kosong yang dibina di dalam penyemak imbas web anda. Ini adalah sebahagian daripada Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge, Internet Explorer, dan penyemak imbas lain.Tidak ada yang salah mengenai: kosong.

Read More

Cara Menghantar Paparan Windows atau Android ke PC Windows 10

Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 membawa ciri baru yang menarik: Setiap PC sekarang boleh berfungsi sebagai penerima tanpa wayar untuk Miracast, yang membolehkan anda melihat paparan dari PC Windows yang lain, telefon pintar atau tablet Android, atau telefon Windows.Cara Mengubah PC Anda Menjadi Penerima MiracastBERKAITAN: Apa itu Miracast dan Mengapa Saya Perlu Peduli?

Read More

7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Di Windows

Pemacu keras semakin besar dan lebih besar, tetapi entah bagaimana ia selalu kelihatan penuh. Ini lebih benar jika anda menggunakan pemacu keadaan pepejal (SSD), yang menawarkan ruang cakera keras lebih sedikit daripada pemacu keras mekanikal tradisional.BERKAITAN: 10 Cara Untuk Mengosongkan Ruang Cakera pada Pemacu Keras Mac andaSekiranya anda menyusahkan ruang cakera keras, trik ini akan membantu anda mengosongkan ruang untuk fail dan program penting dengan membuang sampah yang tidak penting yang menyekat cakera keras anda.

Read More

Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Mengetahui sama ada anda menjalankan Windows versi 32-bit atau 64-bit hanya memerlukan beberapa langkah dan alat-alat tersebut sudah ada di dalam Windows. Inilah cara untuk mengetahui apa yang anda jalankan.Sama ada anda menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit membuat perbezaan yang cukup besar. Menjalankan versi Windows 64-bit bermaksud mempunyai keselamatan yang lebih baik dan kemampuan untuk menggunakan lebih banyak memori dalam sistem anda.

Read More

Cara Menambah Kotak Centang ke Dokumen Word

Semasa anda membuat tinjauan atau borang dengan Microsoft Word, kotak centang menjadikan pilihan lebih mudah dibaca dan dijawab. Kami merangkumi dua pilihan yang baik untuk melakukan perkara itu. Yang pertama sesuai untuk dokumen yang anda mahu orang isi secara digital dalam dokumen Word itu sendiri.

Read More

Cara Memuat turun ISO Windows 10 Tanpa Alat Pembuatan Media

Microsoft menjadikan gambar Windows 10 ISO tersedia untuk semua orang melalui laman web muat turunnya, tetapi jika anda sudah menggunakan mesin Windows, ini memaksa anda untuk memuat turun Alat Penciptaan Media terlebih dahulu. Inilah cara memuat turun ISO Windows tanpa alat penciptaan.BERKAITAN: Apakah Fail ISO (Dan Bagaimana Saya Menggunakannya)?

Read More

Apa itu Windows Event Viewer, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Windows Event Viewer menunjukkan log aplikasi dan sistem pesanan, termasuk kesalahan, mesej maklumat, dan peringatan. Ini adalah alat yang berguna untuk menyelesaikan semua jenis masalah Windows yang berbeza.Perhatikan bahawa walaupun sistem yang berfungsi dengan baik akan menunjukkan pelbagai amaran dan kesalahan dalam log yang dapat anda sisipkan dengan Event Viewer.

Read More

Cara Menyiapkan Pelayan Chat Discord Anda Sendiri

Discord adalah aplikasi sembang percuma yang hebat yang dibina untuk pemain, tetapi berguna untuk sesiapa sahaja. Ia dilengkapi dengan sembang teks gaya Slack, saluran sembang suara kumpulan, dan banyak alat untuk mengurus pengguna anda. Ini alat yang bagus untuk mengumpulkan komuniti atau berbual dengan rakan semasa anda bermain permainan.

Read More

Apa itu Kod Konami, dan Bagaimana Anda Menggunakannya?

Atas, Atas, Bawah, Bawah, Kiri, Kanan, Kiri, Kanan, B, A. Ini disebut Kod Konami, dan itu sering bermaksud perbezaan antara hidup dan mati dalam permainan video pada tahun 1980-an. Lakukan penekanan butang dengan urutan yang betul, dan anda akan membuka kunci penipu yang membantu anda menang. Tetapi baru-baru ini, kod tersebut telah berkembang menjadi rujukan budaya pop yang lebih luas, dan anda mungkin ingin tahu bagaimana ia bermula.

Read More

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Nintendo Switch Modding

Nintendo Switch adalah perkakasan yang kemas, tetapi bagaimana jika ia dapat melakukan lebih banyak perkara? Sebilangan orang mengubah dan memasang firmware tersuai pada konsol Switch mereka untuk memasang perisian homebrew. Kami tidak mengesyorkannya, tetapi kami akan menerangkan prosesnya. Sebelum anda bergegas menggodam Suis anda, anda harus berfikir panjang dan bersungguh-sungguh tentang apakah risikonya sepadan.

Read More

Cara Meretas Permainan Dinosaur Google Chrome yang Tersembunyi

Sebilangan besar daripada kita telah melihat mesej ralat "Tanpa Internet" yang ditakuti di Google Chrome. Anda sebenarnya boleh mengubah skrin ini menjadi permainan pelari tanpa henti bertema dino dan, lebih baik lagi, menggodanya ke tempat dinosaur anda menjadi tidak terkalahkan. Ini caranya.Cara Bermain Permainan Dinosaur Google Chrome yang TersembunyiSekiranya anda tidak mempunyai sambungan internet, maka anda tidak perlu melakukan sesuatu yang istimewa untuk dimainkan.

Read More

Cara Bekerja dengan Nombor Halaman di Microsoft Word

Microsoft Word menawarkan cara mudah untuk menambahkan pelbagai gaya nombor halaman ke dokumen anda. Sekiranya anda mempunyai dokumen ringkas, dokumen ini berfungsi dengan baik. Tetapi jika anda sudah lama bekerja dengan Word dan menggunakannya untuk membuat dokumen yang lebih rumit, anda tahu penomboran halaman boleh menjadi agak tidak stabil.

Read More

Cara Streaming Permainan PC di Twitch dengan OBS

Perkhidmatan streaming permainan seperti Twitch lebih besar daripada sebelumnya. Sama ada anda ingin membiarkan rakan anda menonton anda bermain permainan atau cuba membina khalayak yang lebih besar, penstriman itu mudah. Twitch.tv hanya menyokong aliran awam. Sekiranya anda ingin menyiarkan aliran peribadi kepada beberapa rakan sahaja, anda boleh mencuba menggunakan ciri Penyiaran terbina dalam Steam, yang membolehkan anda menyekat aliran permainan kepada rakan Steam anda.

Read More

Cara Menyiapkan Derma di Twitch

Ramai orang di Twitch mengalir sebagai hobi. Sekiranya anda berfikir untuk pergi sepenuh masa, anda perlu mengumpulkan sejumlah wang. Menyiapkan derma di Twitch adalah salah satu cara untuk melakukannya!Bersama dengan perkhidmatan langganan Twitch, beberapa pita dapat menerima sumbangan menggunakan mata wang terbina dalam platform (Bits), yang dibeli dengan wang sebenar.

Read More

37 Perintah Linux Penting Yang Perlu Anda Ketahui

Adakah anda baru menggunakan Linux atau agak berkarat? Berikut adalah semua arahan yang perlu anda ketahui. Anggap ini sebagai rujukan penting untuk terminal Linux. Ini juga berlaku pada baris perintah macOS.Kit Alat Penting untuk TerminalLinux merangkumi sebilangan besar arahan, tetapi kami telah memilih 37 yang paling penting untuk disampaikan di sini.

Read More

Cara Memformat Pemacu USB Lebih Besar Dari 32GB Dengan FAT32 pada Windows

Untuk apa jua alasan, pilihan untuk memformat pemacu USB yang lebih besar daripada 32GB dengan sistem fail FAT32 tidak terdapat dalam alat format Windows biasa. Inilah cara untuk mengatasi perkara itu.BERKAITAN: Sistem Fail Apa yang Harus Saya Gunakan untuk Pemacu USB Saya?FAT32 adalah sistem fail padat untuk pemacu luaran, selagi anda tidak merancang untuk menggunakan fail berukuran lebih dari 4GB.

Read More

Cara Memasang dan Menggunakan Linux Bash Shell pada Windows 10

Subsistem Windows untuk Linux, diperkenalkan dalam Anniversary Update, menjadi ciri stabil dalam Fall Creators Update. Anda kini boleh menjalankan Ubuntu dan openSUSE di Windows, dengan Fedora dan lebih banyak pengedaran Linux akan datang.Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Windows Shell's 10 ShellBERKAITAN: Segala-galanya yang Boleh Anda Lakukan dengan Shell Baru Windows 10Ini bukan mesin maya, wadah, atau perisian Linux yang disusun untuk Windows (seperti Cygwin).

Read More

Cara Membuka Semula Tab Tertutup di Google Chrome

Seperti penyemak imbas web moden yang lain, Chrome membolehkan anda membuka semula tab dan tetingkap dengan cepat yang baru anda tutup. Google memindahkan pilihan ini sedikit di Chrome 78, tetapi masih mudah dicari jika anda tahu di mana mencarinya.Ini tidak akan membolehkan anda membuka semula tingkap dan tab yang dibuka dalam Mode Penyamaran Chrome.

Read More

Apa itu EasyAntiCheat.exe, dan Mengapa Ada Di Komputer Saya?

Fortnite dan beberapa permainan dalam talian lain memerlukan EasyAntiCheat. Alat ini memantau PC anda semasa anda bermain, cuba menghentikan cheat daripada bekerja di tempat pertama. Sekiranya ia mengesan masalah, anda boleh dilarang bermain permainan dalam talian.Apa itu EasyAntiCheat?Easy Anti-Cheat, yang dikembangkan oleh Kamu, adalah alat anti-cheat yang direka untuk menghentikan (dan menangkap) penipu dalam permainan berbilang pemain dalam talian.

Read More

Cara Mengenal Lagu di Mana-mana Telefon Pintar, PC, atau Tablet

Lagu apa yang dimainkan sekarang? Pada satu ketika, pertaruhan terbaik anda adalah berharap rakan anda tahu — atau cuba mendengar lirik dan mencarinya. Sekarang, anda boleh mendengarkan telefon, tablet, atau PC anda. Ini semua dibina dalam sistem operasi moden.Shazam adalah aplikasi yang benar-benar membawa pengenalan lagu kepada orang ramai, dan ia masih tersedia di telefon pintar dan tablet moden. T

Read More

Apakah Fail ISO (Dan Bagaimana Saya Menggunakannya)?

Fail ISO (sering disebut gambar ISO), adalah fail arkib yang mengandungi salinan identik (atau gambar) data yang terdapat pada cakera optik, seperti CD atau DVD. Mereka sering digunakan untuk membuat sandaran cakera optik, atau untuk menyebarkan set fail besar yang bertujuan untuk dibakar ke cakera optik.

Read More

Cara Mencari Kod Rakan Steam (dan Tambah Kod Rakan)

Kerana Steam membolehkan anda menetapkan nama pengguna anda kepada hampir semua perkara, sukar untuk mencari rakan apabila mereka berkongsi nama dengan orang lain. Sebaliknya, hantar Kod Rakan yang selalu unik.Setiap Kod Rakan panjangnya lapan digit dan boleh didapati di pelanggan Steam.Untuk mengakses halaman "Tambah Teman" dan Kod Rakan Anda di program desktop Steam untuk Windows, Mac, dan Linux, klik butang "Rakan & Sembang" di kanan bawah.

Read More

Cara Menggunakan Pemulihan Sistem pada Windows 7, 8 dan 10

Pemulihan Sistem adalah ciri Windows yang dapat membantu memperbaiki jenis kemalangan tertentu dan masalah komputer lain. Begini cara kerjanya, cara menyiapkannya, dan cara menggunakannya ketika keadaan serba salah.Kami akan menggunakan Windows 10 dalam artikel ini, tetapi Pemulihan Sistem sudah lama berlaku - dan berfungsi dengan cara yang hampir sama di setiap versi Windows.

Read More

Cara Membuat Windows 10 Terlihat dan Bertindak Lebih Seperti Windows 7

Sekiranya anda telah menaik taraf ke Windows 10 tetapi tidak menyukai apa yang anda lihat, ada cara untuk menjadikan Windows 10 kelihatan dan bertindak seperti Windows 7. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan antara muka yang anda gemari sambil masih memanfaatkan Windows 10 yang lain ciri berguna. BERKAITAN: Semua Cara Anda Masih Boleh Meningkatkan ke Windows 10 secara Percuma Dapatkan Menu Mula Windows 7 dengan Shell Klasik BERKAITAN: Bawa Menu Mula Windows 7 ke Windows 10 dengan Classic Shell Microsoft semacam membawa kembali menu Start di Windows 10, tetapi ia telah diperbaiki secara

Read More

Apakah Fail XML (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .xml adalah fail Extensible Markup Language (XML). Ini hanyalah fail teks biasa yang menggunakan teg khusus untuk menerangkan struktur dan ciri lain dari dokumen.Apa itu XML?XML adalah bahasa markup yang dibuat oleh World Wide Web Consortium (W3C) untuk menentukan sintaks untuk pengekodan dokumen yang dapat dibaca oleh manusia dan mesin.

Read More

Cara Menghapus Sejarah Anda di Mana-mana Penyemak Imbas

Semua penyemak imbas web ingat senarai halaman web yang anda lawati. Anda boleh menghapus senarai ini kapan saja, membersihkan sejarah penyemakan imbas dan menghapus trek yang tersimpan di komputer, telefon pintar, atau tablet anda. Setiap penyemak imbas mempunyai sejarah tersendiri, jadi anda perlu membersihkan sejarah di beberapa tempat jika anda menggunakan lebih daripada satu penyemak imbas.

Read More

Apa itu conhost.exe dan Mengapa Ia Berjalan?

Anda pasti membaca artikel ini kerana anda telah menemui proses Console Window Host (conhost.exe) di Task Manager dan tertanya-tanya apa itu. Kami ada jawapan untuk anda.BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti svchost.

Read More

Cara Membatalkan Langganan Akses CBS Anda

CBS adalah rumah bagi beberapa siri yang paling popular di televisyen, dan cara termudah untuk mengalirkannya di rumah adalah dengan langganan All Access. Sekiranya anda tidak lagi berminat membayar $ 6 atau lebih sebulan, berikut adalah cara membatalkan keahlian CBS All Access anda.Di mana anda membatalkan langganan All Access anda turun ke tempat pertama kali anda mendaftar.

Read More

Bluetooth 5.0: Apa Yang Berbeza, dan Mengapa Penting

Telefon pintar moden dan peranti lain, dari iPhone 8 dan iPhone X hingga Samsung Galaxy S8, mengiklankan sokongan untuk "Bluetooth 5.0" dalam senarai spesifikasi mereka. Inilah yang baru dalam versi Bluetooth terkini dan terhebat.Apa itu Bluetooth?Bluetooth 5.0 adalah versi terbaru standard komunikasi tanpa wayar Bluetooth.

Read More

Cara Mengawal Auto Peminat PC Anda untuk Operasi yang Senang dan Tenang

Satu set kipas yang baik dapat menjadikan komputer anda tidak terlalu panas, tetapi mereka juga dapat menjadikan komputer anda berbunyi seperti terowong angin. Inilah cara untuk mengawal kipas PC anda untuk penyejukan yang unggul ketika bekerja keras, dan diam ketika tidak.Pasti, anda boleh menyambungkan pengawal kipas manual ke PC anda, dengan tombol yang menetapkan kipas pada kelajuan yang berbeza.

Read More

Bolehkah Anda Menggunakan FaceTime pada Android?

Panggilan video FaceTime Apple mungkin merupakan salah satu ciri mereka yang paling banyak digunakan. Ini membolehkan orang yang mempunyai iPhone, iPad, dan Mac membuat panggilan video mudah antara satu sama lain. Anda tidak dapat membuat panggilan FaceTime dari Android, tetapi ada beberapa cara lain untuk membuat panggilan video — bahkan untuk pengguna iPhone dan Mac.Ti

Read More

Tujuh Cara untuk Membuka Pengurus Tugas Windows

Membawa Pengurus Tugas bukanlah tugas sendiri, tetapi selalu senang mengetahui pelbagai cara untuk melakukan sesuatu. Dan sebahagian dari mereka mungkin berguna sekiranya anda tidak dapat membuka Pengurus Tugas seperti biasa.BERKAITAN: Pemula Geek: Apa Yang Perlu Tahu Setiap Pengguna Windows Mengenai Menggunakan Pengurus Tugas WindowsTekan Ctrl + Alt + DeleteAnda mungkin biasa dengan tabik tiga jari — Ctrl + Alt + Delete. S

Read More

Cara Menyimpan Imej WEBP Google Sebagai JPEG atau PNG

Format gambar WEBP baru Google cukup hebat: sistem pemampatannya yang unik dapat memaparkan gambar pada kira-kira dua pertiga ukuran gambar yang sama yang diberikan dalam format JPEG atau PNG.Tetapi walaupun sudah enam tahun berkembang dan banyak ditampilkan dalam produk Google, ia masih tidak disokong oleh beberapa alat gambar yang paling biasa di sekitarnya, seperti paparan foto Windows lalai Microsoft.

Read More

10 Cara Untuk Mengosongkan Ruang Cakera pada Pemacu Keras Mac Anda

Walaupun hari ini, MacBook masih mempunyai cakera keras kecil yang cepat terisi. Nasib baik ada cara cepat dan mudah untuk mengosongkan ruang pada cakera keras anda. Inilah cara membersihkan Mac anda dan mendapatkan semula beberapa ruang pemacu.Anda jelas dapat mengosongkan ruang cakera dengan hanya melakukan carian dan hapus kursor untuk fail besar dan perkara lain yang telah anda muat turun, tetapi secara realistik itu hanya akan membawa anda sejauh ini.

Read More

Cara Menggunakan Perintah chmod di Linux

Kawal siapa yang dapat mengakses fail, mencari direktori, dan menjalankan skrip menggunakan perintah Linux chmod. Perintah ini mengubah kebenaran fail Linux, yang kelihatan rumit pada pandangan pertama tetapi sebenarnya cukup mudah setelah anda mengetahui cara kerjanya.chmod Mengubah Kebenaran FailDi Linux, siapa yang dapat melakukan apa yang file atau direktori dikendalikan melalui set izin.

Read More

Apakah Fail EPUB (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .epub adalah format fail popular yang digunakan untuk menyimpan e-book dan jenis kandungan lain. EPUB, kependekan dari penerbitan elektronik, dinobatkan sebagai standard rasmi Forum Penerbitan Digital Antarabangsa (IDPF) pada bulan September 2007. Apakah Fail EPUB? Fail EPUB dapat menyimpan kata, gambar, lembaran gaya, fon, perincian metadata, dan daftar isi.

Read More

Cara Membuat Fail PDF di Windows

PDF sangat bagus untuk berkongsi karya anda. Terdapat pembaca PDF percuma yang tersedia untuk Windows, macOS, Linux, iOS, dan Android, dan fail PDF mengekalkan pemformatannya di mana sahaja ia dipaparkan. Yang terbaik, anda dapat membuat PDF dengan cepat dari dokumen lain di Windows menggunakan alat yang sudah anda miliki.

Read More

Cara Mengaktifkan Intel VT-x di Firmware BIOS Komputer atau UEFI

CPU moden merangkumi ciri virtualisasi perkakasan yang membantu mempercepat mesin maya yang dibuat di VirtualBox, VMware, Hyper-V, dan aplikasi lain. Tetapi ciri tersebut tidak selalu diaktifkan secara lalai.Mesin maya adalah perkara yang indah. Dengan aplikasi virtualisasi, anda boleh menjalankan keseluruhan komputer maya di tetingkap pada sistem semasa anda.

Read More

Cara Menyembunyikan Permainan yang Anda Main di Steam

Steam berkongsi aktiviti permainan anda secara lalai. Sekiranya anda bermain  Hello Kitty: Island Adventure  atau Bad Rats , anda mungkin mahu merahsiakan permainan anda. Inilah cara untuk menyembunyikan aktiviti Steam anda dari rakan anda.Sembunyikan Permainan Yang Dimainkan Dari Profil Steam AndaHalaman profil Steam anda biasanya menyenaraikan semua permainan yang telah anda mainkan dan menunjukkan berapa jam yang anda habiskan dalam semua itu, dengan fokus pada apa yang telah anda mainkan dalam dua minggu terakhir.

Read More

Cara Membuat Pemasang Pemacu Kilat USB untuk Windows 10, 8, atau 7

Sekiranya anda ingin memasang Windows tetapi tidak mempunyai pemacu DVD, cukup mudah untuk membuat pemacu denyar USB yang boleh di-boot dengan media pemasangan yang betul. Inilah cara menyelesaikannya untuk Windows 10, 8 atau 7. Dalam panduan ini, kami akan membuat pemacu USB ringkas yang berfungsi seperti DVD pemasangan, dan membolehkan anda memasang satu versi Windows.

Read More

Apakah Folder AppData di Windows?

Aplikasi Windows sering menyimpan data dan tetapannya dalam folder AppData, dan setiap akaun pengguna Windows mempunyai sendiri. Ini adalah folder tersembunyi, jadi anda hanya akan melihatnya jika anda menunjukkan fail tersembunyi di pengurus fail. Tempat Anda Akan Cari AppData Setiap akaun pengguna mempunyai folder AppData sendiri dengan kandungannya sendiri.

Read More

Cara Menyimpan Dokumen Word sebagai JPEG

Mungkin ada masanya anda lebih suka berkongsi dokumen Word sebagai gambar yang dapat dibuka oleh siapa saja. Malangnya, anda tidak dapat mengeksport dokumen sebagai JPEG, tetapi ada beberapa penyelesaian mudah lain. Berikut adalah beberapa.Tukar Halaman Tunggal ke JPEGSekiranya anda mempunyai dokumen Word yang hanya satu halaman atau jika anda ingin menangkap hanya satu halaman tertentu dari dokumen yang lebih panjang, maka anda boleh menggunakan perisian tangkapan skrin seperti Snip & Sketch untuk Windows atau aplikasi Tangkapan Skrin Mac.

Read More

36 Permainan Carian Google Tersembunyi dan Telur Paskah

Google telah menyembunyikan banyak telur Paskah yang unik dan permainan yang menyeronokkan di enjin cariannya. Berikut adalah beberapa yang terbaik, jadi pergi ke Google dan taip salah satu carian berikut. Carian: Anagram Adakah anda bermaksud  mengomel ram ? Tidak tepat. Anagram adalah perkataan (atau frasa) yang dibentuk dengan menyusun semula huruf-huruf dari kata sumber.

Read More

Apakah Perbezaan Antara CC dan BCC Semasa Menghantar E-mel?

Medan CC dan BCC ketika menghantar e-mel berfungsi sama. CC bermaksud "salinan karbon", sementara BCC bermaksud "salinan karbon buta." Walaupun syarat-syarat ini mungkin sudah jelas ketika e-mel diciptakan, mereka sudah kuno hari ini.CC dan BCC adalah kedua-dua cara menghantar salinan e-mel kepada orang tambahan.

Read More

Cara Mengesan IP Seseorang (dan Lokasi) Dengan Pautan

Di manakah orang yang anda ajak bercakap? Adakah mereka yang mereka katakan itu? Untuk memeriksa, anda boleh meminta orang itu mengklik pautan khas. Anda akan melihat alamat IP mereka, dan itu akan memberitahu anda lokasi kasar mereka.Bagaimana Pautan Penjejakan IP BerfungsiKami baru-baru ini bermain dengan penipuan perekrut pekerjaan palsu.

Read More

Cara Membuang Kata Laluan Windows Anda

Tidak semua orang suka memasukkan kata laluan setiap kali mereka perlu masuk ke komputer mereka. Windows membolehkan anda membuang kata laluan tanpa terlalu banyak kerumitan. Ini caranya.Mengapa Anda Mungkin Tidak Melakukan IniTerdapat beberapa peringatan yang harus anda perhatikan sebelum anda mempertimbangkan untuk menggunakan teknik yang kami bahas dalam artikel ini.

Read More

Cara Menggunakan arahan ganti nama pada Linux

Selesaikan fail yang menamakan semula rumah kuasa dunia Linux dan beri mv—dan diri anda — rehat. Renamefleksibel, pantas, dan kadang-kadang lebih mudah. Berikut adalah tutorial untuk sumber kuasa perintah ini.Apa yang Salah dengan mv?Tidak ada salahnya mv. Perintah ini berfungsi dengan baik, dan terdapat di semua pengedaran Linux, di macOS, dan di sistem operasi seperti Unix yang lain. Ole

Read More

Perintah Sembang dan Bot Paling Berguna Tidak Setuju

Seperti sembang IRC lama, Discord dilengkapi dengan satu set perintah slash yang boleh anda gunakan untuk mengekspresikan diri atau melakukan perkara berguna seperti mencari GIF atau membaca teks dengan kuat. Lebih baik lagi, anda boleh menambahkan bot ke pelayan Discord anda untuk mendapatkan lebih banyak fungsi dari pelayan anda.

Read More

Cara Memulihkan Kata Laluan Gmail Anda yang Terlupa

Sebagai salah satu perkhidmatan terawal, Gmail tetap menjadi tonggak kehadiran Google dalam talian. Oleh itu, apabila anda terlupa kata laluan Gmail anda, dan saya tidak mahu melebih-lebihkan perkara di sini, pada dasarnya anda seperti hantu Internet yang menghantui ruang-ruang bekas kehidupan anda.Baiklah, ia tidak seburuk itu.

Read More

Cara Membakar Mana-mana Fail Video ke DVD yang Boleh Main

Penstriman mungkin merupakan cara yang paling mudah untuk menonton kebanyakan filem, tetapi tidak ada salahnya untuk mempunyai salinan fizikal filem atau video rumah anda sebagai mundur. Sekiranya anda ingin membuat salinan cadangan koleksi filem anda, atau hanya membakar DVD video anda yang boleh dimainkan, cukup mudah — dan percuma. I

Read More

Apakah Fail Halaman Windows, dan Sekiranya Anda Melumpuhkannya?

Windows menggunakan fail halaman untuk menyimpan data yang tidak dapat disimpan oleh memori akses rawak komputer anda ketika mengisi. Walaupun anda dapat mengubah tetapan fail halaman, Windows dapat menguruskan fail halaman dengan baik sendiri.Fail halaman Windows agak salah difahami. Orang melihatnya sebagai penyebab kelambatan kerana lebih lambat menggunakan fail halaman daripada RAM komputer anda, tetapi memiliki fail halaman lebih baik daripada tidak memilikinya.

Read More

Apakah Perbezaan Antara Chromium dan Chrome?

Chromium adalah projek penyemak imbas sumber terbuka yang menjadi asas bagi penyemak imbas web Chrome. Tetapi mari kita lihat lebih mendalam apa maksudnya. Ketika Google pertama kali memperkenalkan Chrome pada tahun 2008, mereka juga melancarkan kod sumber Chromium yang menjadi asas Chrome sebagai projek sumber terbuka.

Read More

Apakah Fail PDF (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .pdf adalah fail Format Dokumen Portable (PDF). PDF biasanya digunakan untuk menyebarkan dokumen baca sahaja yang menjaga susun atur halaman. Mereka biasanya digunakan untuk dokumen seperti manual pengguna, eBook, borang aplikasi, dan dokumen yang diimbas, untuk beberapa nama.

Read More

Cara Membuat Bot Discord Anda Sendiri

Discord mempunyai API yang sangat baik untuk menulis bot tersuai, dan komuniti bot yang sangat aktif. Hari ini kita akan melihat bagaimana untuk mula membuat sendiri.Anda memerlukan sedikit pengetahuan pengaturcaraan untuk membuat kod bot, jadi bukan untuk semua orang, tetapi untungnya ada beberapa modul untuk bahasa popular yang membuatnya sangat mudah dilakukan.

Read More

Tambahkan Pengguna ke Kumpulan (atau Kumpulan Kedua) di Linux

Mengubah kumpulan yang dikaitkan dengan pengguna adalah tugas yang cukup mudah, tetapi tidak semua orang tahu perintahnya, terutama untuk menambahkan pengguna ke kumpulan sekunder. Kami akan meneliti semua senario untuk anda.Akaun pengguna boleh diberikan kepada satu atau lebih kumpulan di Linux. Anda boleh mengkonfigurasi kebenaran fail dan keistimewaan lain mengikut kumpulan.

Read More

Cara Cermin dan Kawal Telefon Android Anda di Mana-mana PC Windows

Ciri pencerminan skrin Android baru Windows 10 hanya berfungsi dengan segelintir telefon dan PC. Inilah caranya anda dapat mencerminkan hampir semua layar ponsel Android ke sistem Windows PC, Mac, atau Linux anda — dan mengendalikannya dengan tetikus dan papan kekunci anda.Pilihan: scrcpy, AirMirror, dan VysorKami mengesyorkan scrcpy untuk ini. I

Read More

Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Windows 10 tidak akan menyusahkan anda untuk memasang antivirus seperti Windows 7. Sejak Windows 8, Windows kini menyertakan antivirus percuma terbina dalam bernama Windows Defender. Tetapi adakah ini yang terbaik untuk melindungi PC anda - atau bahkan cukup baik? Windows Defender pada awalnya dikenali sebagai Microsoft Security Essentials sejak Windows 7 hari ketika ia ditawarkan sebagai muat turun yang berasingan, tetapi sekarang ia dibina langsung ke dalam Windows dan diaktifkan secara lalai.

Read More

Cara Memuat turun Permainan Simpan Anda dari Steam Cloud

Steam menyegerakkan banyak menyimpan fail ke pelayannya. Mereka dimuat turun secara automatik melalui Steam semasa anda memasang permainan, tetapi bukan itu satu-satunya cara anda mendapatkannya. Anda juga boleh memuat turunnya terus dari laman web Valve di penyemak imbas anda.Dayakan Steam Cloud Sync di SteamSekiranya Steam tidak memuat turun permainan simpan lama anda secara automatik setelah anda memasang permainan, pastikan Steam Cloud diaktifkan untuk permainan tersebut di Steam.

Read More

Cara Menyahpasang, Melumpuhkan, dan Menghapus Windows Defender

Sekiranya anda sudah menjalankan rangkaian anti-malware sepenuhnya, anda mungkin tidak menyedari bahawa Windows Defender sudah terpasang dengan Windows, dan mungkin membuang sumber daya yang berharga. Inilah cara untuk menyingkirkannya.Sekarang, untuk menjadi jelas, kami tidak mengatakan bahawa kami membenci Windows Defender.

Read More

Apakah Fail 7Z (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Anda pasti menemui fail yang diarkibkan pada satu ketika — ZIP, RAR, dan sebagainya. Mereka kelihatan seperti satu fail, tetapi bertindak lebih seperti pakej, membiarkan orang menyatukan dan memampatkan beberapa fail dan folder menjadi satu fail yang lebih kecil. Fail 7Z berfungsi dengan cara yang sama, dan khusus untuk alat pemampatan 7-Zip yang popular.Ap

Read More

Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Mei 2019, Kini Terdapat

Kemas kini terbaru Windows 10 adalah Kemas kini Mei 2019, yang merupakan versi 1903 dan diberi nama kode 19H1 semasa pembangunan. Ia menampilkan tema ringan, peningkatan kelajuan, dan banyak cat. Tidak ada ciri baru yang gila seperti Orang Saya atau Garis Masa. Dan sekarang sudah habis.Microsoft sebelum ini memanggil Pembaruan Windows 10 pada April 2019 ini, tetapi ia ditangguhkan.

Read More

Cara Mendekripsi dan Merobek DVD Dengan Brek Tangan

Anda mempunyai sekumpulan DVD yang duduk di sekitar rumah anda, tetapi anda bahkan tidak ingat ketika kali terakhir anda melihat pemain DVD anda, dan komputer riba anda tidak lagi mempunyai pemacu cakera. Inilah masanya untuk memodenkan koleksi anda. Di sini, kami akan menunjukkan kepada anda cara merobek DVD ke komputer anda menggunakan pisau tentera swiss alat penukaran video: Handbrake.

Read More

Cara Memulakan Semula Explorer.exe Windows (Bersama dengan Bar Tugas dan Menu Mula)

Sekiranya menu Taskbar, System Tray, atau Start anda berfungsi, anda mungkin tergoda untuk menghidupkan semula PC anda. Sebaliknya, anda biasanya boleh memulakan semula Windows Explorer - dan Windows menjadikannya cukup mudah.Windows Explorer (Explorer.exe) adalah proses pengurus program yang menyediakan antara muka grafik yang anda gunakan untuk berinteraksi dengan kebanyakan Windows — menu Start, taskbar, area notification, dan File Explorer. K

Read More

Cara Menyiapkan Chromecast Baru Anda

Chromecast Google adalah salah satu kaedah termudah dan termurah untuk melakukan streaming apa sahaja di TV anda. Inilah cara penyediaannya.Langkah Pertama: Pasang Chromecast Anda dan Muat turun Aplikasi Google HomePasang Chromecast ke TV anda dan muat turun aplikasi Google Home di telefon atau tablet anda.

Read More

DPI tetikus dan kadar pengundian dijelaskan: Adakah ia penting untuk permainan?

Tikus permainan diiklankan dengan DPI dan kadar undian yang tinggi. Tetapi apakah maksud spesifikasi ini, dan adakah nilai yang lebih tinggi benar-benar berguna?BERKAITAN: Cara Memilih Tetikus Permainan yang BetulSpesifikasi ini umumnya penting bagi para pemain, itulah sebabnya anda cenderung melihat nilai-nilai yang jelas ditunjukkan dalam iklan dan pada pembungkusan untuk tikus permainan.

Read More