Apakah Perbezaan Antara GPT dan MBR Semasa Mempartisi Pemacu?

Sediakan cakera baru pada Windows 10 atau 8.1 dan anda akan ditanya sama ada anda ingin menggunakan MBR (Master Boot Record) atau GPT (GUID Partition Table). Hari ini kami menerangkan perbezaan antara GPT dan MBR dan membantu anda memilih yang tepat untuk PC atau Mac anda.

GPT membawa banyak kelebihan, tetapi MBR masih paling serasi dan masih diperlukan dalam beberapa kes. Ini bukan standard hanya Windows, omong-Mac OS X, Linux, dan sistem operasi lain juga dapat menggunakan GPT.

GPT, atau GUID Partition Table, adalah standard yang lebih baru dengan banyak kelebihan termasuk sokongan untuk pemacu yang lebih besar dan diperlukan oleh kebanyakan PC moden. Pilih MBR hanya untuk keserasian jika anda memerlukannya.

Struktur partisi menentukan bagaimana maklumat disusun pada partition, di mana partisi bermula dan berakhir, dan juga kod yang digunakan semasa permulaan jika partition dapat di-boot. Sekiranya anda pernah berpartisi dan memformat cakera — atau menyiapkan Mac ke Windows dual boot — kemungkinan anda harus berurusan dengan MBR dan GPT. GPT adalah standard baru dan secara beransur-ansur menggantikan MBR.

Apa yang GPT dan MBR Lakukan?

Anda mesti membahagikan pemacu cakera sebelum dapat menggunakannya. MBR (Master Boot Record) dan GPT (GUID Partition Table) adalah dua cara yang berbeza untuk menyimpan maklumat partition pada drive. Maklumat ini merangkumi di mana partisi bermula dan dimulakan, jadi sistem operasi anda mengetahui sektor mana yang tergolong dalam setiap partisi dan partisi mana yang dapat di boot. Inilah sebabnya mengapa anda harus memilih MBR atau GPT sebelum membuat partisi pada pemacu.

BERKAITAN: Apakah Partisi yang Terpelihara Sistem dan Bolehkah Anda Memadamkannya?

Batasan MBR

MBR pertama kali diperkenalkan dengan IBM PC DOS 2.0 pada tahun 1983. Ia dipanggil Master Boot Record kerana MBR adalah sektor boot khas yang terletak di awal pemacu. Sektor ini mengandungi boot loader untuk sistem operasi yang dipasang dan maklumat mengenai partisi logik pemacu. Pemuat but adalah sebilangan kecil kod yang secara amnya memuatkan pemuat but yang lebih besar dari partisi lain pada pemacu. Sekiranya anda memasang Windows, bit awal pemuat but Windows ada di sini — itulah sebabnya anda mungkin perlu membaiki MBR anda jika ditimpa dan Windows tidak akan bermula. Sekiranya anda memasang Linux, pemuat boot GRUB biasanya akan berada di MBR.

MBR memang mempunyai hadnya. Sebagai permulaan, MBR hanya berfungsi dengan cakera yang berukuran hingga 2 TB. MBR juga hanya menyokong hingga empat partisi utama — jika anda mahukan lebih banyak, anda harus menjadikan salah satu partisi utama anda sebagai “partition yang diperluas” dan membuat partisi logik di dalamnya. Ini adalah hack kecil yang bodoh dan tidak semestinya diperlukan.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

Kelebihan GPT

GPT bermaksud Jadual Partition GUID. Ini adalah standard baru yang secara beransur-ansur menggantikan MBR. Ia dikaitkan dengan UEFI, yang menggantikan BIOS lama yang kikuk dengan sesuatu yang lebih moden. GPT pula, menggantikan sistem partisi MBR lama yang kikuk dengan sesuatu yang lebih moden. Ia dinamakan GUID Partition Table kerana setiap partisi pada pemacu anda mempunyai "pengecam unik global", atau GUID - rentetan rawak selama ini sehingga setiap partisi GPT di bumi kemungkinan mempunyai pengecam uniknya sendiri.

GPT tidak mengalami had MBR. Pemacu berasaskan GPT boleh menjadi jauh lebih besar, dengan had ukuran bergantung pada sistem operasi dan sistem failnya. GPT juga membolehkan sebilangan partisi hampir tidak terhad. Sekali lagi, had di sini adalah sistem operasi anda — Windows membenarkan sehingga 128 partisi pada pemacu GPT, dan anda tidak perlu membuat partisi lanjutan untuk membuatnya berfungsi.

Pada cakera MBR, partition dan boot data disimpan di satu tempat. Sekiranya data ini ditimpa atau rosak, anda menghadapi masalah. Sebaliknya, GPT menyimpan banyak salinan data ini di seluruh cakera, jadi lebih kuat dan dapat pulih jika data tersebut rosak.

GPT juga menyimpan nilai semakan redundansi kitaran (CRC) untuk memastikan bahawa datanya tetap utuh. Sekiranya data rosak, GPT dapat melihat masalahnya dan berusaha memulihkan data yang rosak dari lokasi lain pada disk. MBR tidak tahu bagaimana datanya rosak - anda hanya akan melihat ada masalah ketika proses boot gagal atau partition drive anda lenyap.

Keserasian

Pemacu GPT cenderung menyertakan "MBR pelindung." Jenis MBR ini mengatakan bahawa pemacu GPT mempunyai satu partisi yang merangkumi seluruh pemacu. Sekiranya anda cuba mengurus cakera GPT dengan alat lama yang hanya dapat membaca MBR, ia akan melihat satu partisi yang meluas di seluruh pemacu. MBR pelindung ini memastikan alat lama tidak akan menyalahi pemacu GPT untuk pemacu yang tidak dipartisi dan menimpa data GPTnya dengan MBR baru. Dengan kata lain, MBR pelindung melindungi data GPT daripada ditimpa.

BERKAITAN: Pemula Geek: Partisi Hard Disk Dijelaskan

Windows hanya dapat boot dari GPT pada komputer berasaskan UEFI yang menjalankan versi Windows 10, 8, 7, Vista 64-bit, dan versi pelayan yang sesuai. Semua versi Windows 10, 8, 7, dan Vista dapat membaca pemacu GPT dan menggunakannya untuk data - mereka tidak dapat boot dari mereka tanpa UEFI.

Sistem operasi moden yang lain juga boleh menggunakan GPT. Linux mempunyai sokongan terbina dalam untuk GPT. Apple Mac Apple tidak lagi menggunakan skema APT Apple (Apple Partition Table) dan sebaliknya menggunakan GPT.

Anda mungkin mahu menggunakan GPT semasa menyediakan pemacu. Ini adalah standard yang lebih moden dan mantap di mana semua komputer bergerak. Sekiranya anda memerlukan keserasian dengan sistem lama - contohnya, keupayaan untuk boot Windows dari pemacu pada komputer dengan BIOS tradisional - anda harus berpegang pada MBR buat masa ini.