Apakah Proses Runtime Server Client (csrss.exe), dan Mengapa Ia Berjalan Di PC Saya?

Sekiranya anda mempunyai PC Windows, buka Pengurus Tugas anda dan anda pasti akan melihat satu atau lebih proses Proses Pelayan Pelanggan (csrss.exe) berjalan di PC anda. Proses ini adalah bahagian penting Windows.

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti svchost.exe, dwm.exe, ctfmon.exe, mDNSResponder.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Apakah Proses Runtime Server Pelanggan?

Proses csrss.exe adalah bahagian penting dalam sistem operasi Windows. Sebelum Windows NT 4.0, yang dirilis pada tahun 1996, csrss.exe bertanggung jawab untuk keseluruhan subsistem grafik, termasuk menguruskan tingkap, melukis sesuatu di layar, dan fungsi sistem operasi lain yang berkaitan.

Dengan Windows NT 4.0, banyak fungsi ini dipindahkan dari Proses Waktu Proses Server Klien, yang berjalan sebagai proses biasa, ke kernel Windows. Walau bagaimanapun, proses csrss.exe masih bertanggungjawab untuk tetingkap konsol dan proses penutupan, yang merupakan fungsi penting dalam Windows.

BERKAITAN: Apa itu conhost.exe dan Mengapa Ia Berjalan?

Sebelum Windows 7, proses CSRSS menarik tetingkap konsol (Command Prompt) itu sendiri. Pada Windows 7 dan yang lebih baru, proses Konsol Host (conhost.exe) menarik tetingkap konsol. Walau bagaimanapun, csrss.exe masih bertanggungjawab melancarkan proses conhost.exe apabila perlu.

Dengan kata lain, proses ini bertanggungjawab untuk beberapa fungsi sistem kritikal di latar belakang. Begitulah cara Windows melakukan sesuatu.

Bolehkah Saya Melumpuhkannya?

Anda tidak boleh mematikan proses ini, kerana ini adalah bahagian penting Windows. Bagaimanapun, tidak ada alasan untuk melumpuhkannya - ia menggunakan sejumlah sumber dan hanya menjalankan beberapa fungsi sistem kritikal.

Sekiranya anda masuk ke Pengurus Tugas dan cuba mengakhiri Proses Waktu Proses Pelayan Pelanggan, Windows akan memberitahu anda bahawa PC anda tidak akan dapat digunakan atau dimatikan. Klik melalui amaran ini dan anda akan melihat mesej "Akses Ditolak". Ini adalah proses terlindung yang tidak dapat anda tamatkan.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru

Windows selalu melancarkan proses ini pada permulaan. Sekiranya csrss.exe tidak dapat dilancarkan semasa Windows boot, Windows akan skrin biru dengan kod ralat 0xC000021A. Begitulah pentingnya proses ini.

Mungkinkah Ini Virus?

Adalah normal untuk proses ini - atau bahkan beberapa proses dengan nama ini - selalu berjalan di Windows. Fail csrss.exe yang sah terletak di direktori C: \ Windows \ system32 pada sistem anda. Untuk mengesahkan bahawa itu adalah Proses Runtime Server Pelanggan sebenar, anda boleh mengklik kanannya di Task Manager dan memilih "Buka lokasi fail".

File Explorer atau Windows Explorer harus terbuka ke direktori C: \ Windows \ System32 yang mengandungi fail csrss.exe.

Sekiranya seseorang memberitahu anda bahawa fail csrss.exe yang terletak di C: \ Windows \ System32 adalah virus, itu adalah tipuan. Ini adalah fail sebenar dan membuangnya akan menyebabkan masalah dengan PC anda.

Penipu sokongan teknikal telah diketahui mengatakan "jika anda melihat csrss.exe di PC anda, anda mempunyai perisian hasad". Setiap PC mempunyai Proses Runtime Server Pelanggan yang berjalan dan itu normal. Jangan jatuh penipuan!

Namun, jika anda bimbang tentang perisian hasad, ada baiknya menjalankan imbasan antivirus pula. Perisian hasad kadang-kadang boleh menjangkiti atau mengganti fail Windows yang sah.

Sekiranya fail csrss.exe ada di direktori lain, anda menghadapi masalah. Beberapa program malware menyamar sebagai csrss.exe untuk mengelakkan kecurigaan. (Salinan tambahan fail mungkin ada di direktori lain, tetapi tidak boleh dijalankan dari direktori itu.)

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Sama ada anda melihat fail csrss.exe di folder yang salah atau anda hanya bimbang anda mungkin mempunyai perisian hasad pada umumnya, anda harus menjalankan imbasan sistem dengan alat antivirus pilihan anda. Ia akan memeriksa PC anda untuk perisian hasad dan membuang apa sahaja yang dijumpainya.