Cara Memasang dan Menggunakan ADB, Utiliti Jambatan Debug Android

ADB, Android Debug Bridge, adalah utiliti baris perintah yang disertakan dengan SDK Android Google. ADB dapat mengawal peranti anda melalui USB dari komputer, menyalin fail berulang-ulang, memasang dan menyahpasang aplikasi, menjalankan perintah shell, dan banyak lagi.

Kami telah membahas beberapa muslihat lain yang memerlukan ADB pada masa lalu, termasuk membuat sandaran dan memulihkan telefon pintar atau tablet anda dan memasang aplikasi Android ke kad SD anda secara lalai. ADB digunakan untuk pelbagai helah Android.

Langkah Pertama: Sediakan SDK Android

Pergi ke halaman muat turun SDK Android dan tatal ke bawah ke "SDK Tools Only", yang merupakan sekumpulan alat yang termasuk ADB. Muat turun fail ZIP untuk platform anda dan hapus zip di mana sahaja anda mahu menyimpan fail ADB - ia mudah alih, jadi anda boleh meletakkannya di mana sahaja yang anda mahukan.

Mulakan SDK Manager EXE dan batalkan pilihan semuanya kecuali "Alat SDK Platform Android". Sekiranya anda menggunakan telefon Nexus, anda mungkin juga ingin memilih "Pemacu USB Google" untuk memuat turun pemacu Google. Klik butang Pasang. Ini memuat turun dan memasang pakej platform-alat, yang mengandungi ADB dan utiliti lain.

Apabila selesai, anda boleh menutup pengurus SDK.

Langkah Kedua: Dayakan USB Debugging pada Telefon Anda

Untuk menggunakan ADB dengan peranti Android anda, anda mesti mengaktifkan ciri yang disebut USB debugging. Buka laci aplikasi telepon Anda, ketuk ikon Tetapan, dan pilih "Tentang Telefon". Tatal hingga ke bawah dan ketuk item "Bilangan Bilangan" tujuh kali. Anda harus mendapat mesej yang mengatakan bahawa anda kini menjadi pembangun.

Kembali ke halaman Tetapan utama, dan anda akan melihat pilihan baru di bahagian bawah yang disebut "Pilihan Pembangun". Buka itu, dan aktifkan "USB Debugging".

Kemudian, apabila anda menyambungkan telefon ke komputer, anda akan melihat pop timbul yang bertajuk "Benarkan USB Debugging?" pada telefon anda. Tandai kotak "Sentiasa izinkan dari komputer ini" dan ketuk OK.

Langkah Ketiga: Uji ADB dan Pasang Pemacu Telefon Anda (jika Perlu)

Buka folder tempat anda memasang alat SDK dan buka folder alatan platform. Di sinilah program ADB disimpan. Tahan Shift dan klik kanan di dalam folder. Pilih "Buka Tetingkap Perintah Di Sini".

Untuk menguji sama ada ADB berfungsi dengan betul, sambungkan peranti Android ke komputer menggunakan kabel USB dan jalankan arahan berikut:

peranti adb

Anda mesti melihat peranti dalam senarai. Sekiranya peranti anda disambungkan tetapi tidak ada yang muncul dalam senarai, anda perlu memasang pemacu yang sesuai.

Pengilang telefon anda mungkin menyediakan pakej pemacu yang boleh dimuat turun untuk peranti anda. Oleh itu, buka laman web mereka dan cari pemacu untuk peranti anda – Motorola ada di sini, Samsung ada di sini, dan HTC hadir sebagai sebahagian daripada suite yang disebut HTC Sync Manager. Anda juga boleh mencari XDA Developers untuk memuat turun pemandu tanpa perisian tambahan.

Anda juga boleh mencuba memasang Pemacu USB Google dari folder Ekstra di tetingkap SDK Manager, seperti yang telah kami sebutkan pada langkah pertama. Ini akan berfungsi dengan beberapa telefon termasuk peranti Nexus.

Sekiranya anda menggunakan pemacu USB Google, anda mungkin terpaksa memaksa Windows untuk menggunakan pemacu yang dipasang untuk peranti anda. Buka Device Manager (klik Start, ketik Device Manager, dan tekan Enter), cari peranti anda, klik kanan dan pilih Properties. Anda mungkin melihat tanda seru kuning di sebelah peranti jika pemacu tidak dipasang dengan betul.

Pada tab Pemandu, klik Kemas kini Pemacu.

Gunakan pilihan Browse my computer for driver perisian.

Anda akan menemui Pemacu USB Google di folder "Ekstra" tempat anda memasang fail SDK Android anda. Pilih google\usb_driverfolder dan klik Seterusnya.

Setelah memasang pemacu peranti anda, pasangkan telefon anda dan cuba lagi arahan peranti adb:

peranti adb

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda mesti melihat peranti anda dalam senarai, dan anda sudah bersedia untuk mula menggunakan ADB!

Langkah Keempat (Pilihan): Tambahkan ADB ke PATH Sistem Anda

BERKAITAN: Cara Mengedit PATH Sistem Anda untuk Akses Baris Perintah Mudah di Windows

Seperti sekarang, anda harus menavigasi ke folder ADB dan membuka Prompt Perintah di sana setiap kali anda ingin menggunakannya. Walau bagaimanapun, jika anda menambahkannya ke PATH Sistem Windows anda, itu tidak diperlukan - anda hanya boleh mengetik adbdari Prompt Perintah untuk menjalankan perintah bila-bila masa yang anda mahukan, tidak kira folder apa yang anda berada.

Prosesnya sedikit berbeza pada Windows 7 dan 10, jadi lihat panduan lengkap kami untuk mengedit PATH Sistem anda untuk langkah-langkah yang diperlukan untuk melakukan ini.

Perintah ADB yang berguna

Sebagai tambahan kepada pelbagai helah yang memerlukan ADB, ADB menawarkan beberapa arahan berguna:

adb install C: \ package.apk - Memasang pakej yang terletak di C: \ package.apk pada komputer anda pada peranti anda.

adb uninstall package.name - Nyahpasang pakej dengan package.name dari peranti anda. Contohnya, anda akan menggunakan nama com.rovio.angrybirds untuk menyahpasang aplikasi Angry Birds.

adb push C: \ file / sdcard / file - Menolak fail dari komputer ke peranti anda. Sebagai contoh, perintah di sini mendorong fail yang terletak di C: \ file pada komputer anda ke / sdcard / file pada peranti anda 

adb pull / sdcard / file C: \ file - Menarik fail dari peranti anda ke komputer anda - berfungsi seperti push adb, tetapi sebaliknya.

adb logcat - Lihat log peranti Android anda. Boleh berguna untuk menyahpepijat aplikasi.

shell adb - Memberi anda shell baris perintah Linux interaktif pada peranti anda.

arahan shell adb - Menjalankan perintah shell yang ditentukan pada peranti anda.

Untuk panduan lengkap untuk ADB, rujuk halaman Jambatan Debug Android di laman Pembangun Android Google.

Kredit Imej: LAI Ryanne di Flickr