Cara Menjadikan Pemapar Foto Windows sebagai Pemapar Imej Lalai anda pada Windows 10

Windows 10 menggunakan aplikasi Foto baru sebagai penampil gambar lalai anda, tetapi masih ramai yang lebih suka Windows Photo Viewer yang lama. Anda boleh mendapatkan Photo Viewer kembali pada Windows 10. Ia hanya tersembunyi.

BERKAITAN: Cara melakukan Pemasangan Windows 10 yang Bersih dengan Cara Mudah

Sekiranya anda menaik taraf PC yang menjalankan Windows 7 atau 8.1 ke Windows 10, Windows Photo Viewer akan tersedia dan anda boleh menetapkannya sebagai penampil foto lalai anda jika anda mahu. Namun, jika anda melakukan pemasangan Windows 10 yang bersih - atau membeli PC dengan Windows 10 yang sudah ada di dalamnya - anda sama sekali tidak dapat mengakses Photo Viewer. Yang menariknya ialah Photo Viewer masih ada. Ini hanya tersembunyi dan anda perlu membuat beberapa pengeditan Registry untuk memaparkannya. Selepas anda melakukannya, anda boleh menetapkannya sebagai penampil foto lalai anda.

Masalah

Atas sebab apa pun, Microsoft memilih untuk tidak memasukkan kunci Registry yang membolehkan akses ke Windows Photo Viewer pada Windows 10. Kekunci tersebut disimpan di tempat jika anda menaik taraf dari versi Windows sebelumnya, tetapi kunci tersebut tidak dibuat semasa pemasangan Windows 10. Microsoft sebenarnya mahu anda membuka semua fail gambar tersebut di aplikasi Foto barunya.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Aplikasi Lalai Anda di Windows 10

Sekiranya anda menavigasi ke panel Aplikasi lalai di Tetapan, anda bahkan tidak akan melihat Photo Viewer sebagai pilihan. Aplikasi Panel Kawalan "Program Lalai" lama juga tidak banyak membantu. Buka dan anda hanya boleh menjadikan Photo Viewer sebagai kaitan lalai untuk fail .tif dan .tiff — bukan jenis gambar lain.

BERKAITAN: Apakah Fail DLL, dan Mengapa Satu Hilang dari PC Saya?

Anda juga tidak boleh mengarahkan fail gambar ke fail .exe tertentu untuk mengaitkannya dengan Photo Viewer. Photo Viewer sebenarnya adalah sebahagian daripada fail DLL bernama "PhotoViewer.dll" dan tidak mempunyai fail boleh laku yang berasingan yang berkaitan dengannya.

Jadi, bagaimana anda mendapatkan Photo Viewer kembali? Sudah tentu, dengan memecat Editor Pendaftar rakan lama kita. Dan setelah anda melakukannya, anda boleh menetapkannya sebagai aplikasi foto lalai anda.

Langkah Pertama: Aktifkan Photo Viewer di Registry

Kita perlu menambahkan entri pendaftaran yang sama yang terdapat pada Windows 7 dan 8.1, dan masih ada pada sistem yang dinaik taraf dari versi Windows lama. Untuk mempermudah, kami telah mengumpulkan hack Registry yang boleh anda gunakan untuk membuat pengeditan ini dengan cepat kerana sedikit rumit untuk dibuat secara manual. Muat turun dan buka zip fail berikut:

Aktifkan-Windows-Photo-Viewer-on-Windows-10

Di dalam, anda akan menemui dua peretasan. Jalankan hack "Aktifkan Windows Photo Viewer pada Windows 10" untuk membuat kunci dan nilai dalam Registry dan mengaktifkan Photo Viewer. Dan jika anda pernah mahu menyahaktifkannya, jalankan hack “Deactivate Windows Photo Viewer pada Windows 10 (Default)”. Sudah tentu, tidak ada keperluan untuk menyahaktifkannya di dalam Registry. Anda boleh membiarkannya sentiasa tersedia dan hanya mengaitkan fail gambar anda dengan aplikasi lain.

Nota : Terima kasih banyak kepada Nexus di TenForums kerana mencari tetapan pendaftaran yang diperlukan.

Dan ingat — langkah ini hanya perlu jika anda menggunakan sistem Windows 10 yang baru. Sekiranya anda menaik taraf dari Windows 7 atau 8.1, anda seharusnya dapat terus maju dan menetapkan Windows Photo Viewer sebagai aplikasi melihat gambar lalai anda dengan semua cara biasa.

Langkah Kedua: Tetapkan Windows Photo Viewer sebagai Pemapar Imej Lalai anda

Untuk mengaitkan fail gambar dengan Photo Viewer, klik kanan mana-mana jenis fail gambar — misalnya, fail .png, .jpg, .gif, atau .bmp — dan pilih Buka Dengan> Pilih Aplikasi Lain.

Dalam "Bagaimana anda mahu membuka fail ini?" tetingkap, pilih Windows Photo Viewer. Sekiranya anda tidak melihatnya pada awalnya, tatal ke bahagian bawah apa yang disenaraikan dan klik pilihan "Lebih banyak aplikasi" - ia akan muncul. Pilih "Selalu gunakan aplikasi ini untuk membuka .___ file", dan kemudian klik "OK."

Kemas kini : Sekiranya pilihan "Pilih Aplikasi Lain" tidak berfungsi untuk beberapa sebab, inilah cara lain untuk melakukannya: Pertama, klik kanan jenis fail gambar yang ingin anda ubah (contohnya, PNG, JPEG, GIF , atau fail BMP) dan pilih "Properties" untuk membuka tetingkap Properties. Pada panel Umum, klik butang "Ubah" di sebelah kanan "Buka Dengan" dan pilih Windows Photo Viewer.

Windows Photo Viewer kini akan menjadi penampil gambar lalai untuk jenis fail gambar tersebut. Anda perlu mengulangi proses ini untuk setiap jenis fail gambar yang ingin anda gunakan. Dengan kata lain, setiap kali anda membuka gambar yang terbuka di aplikasi Foto, tutup aplikasi Foto dan gunakan menu "Buka dengan" untuk mengaitkan jenis fail tersebut dengan Windows Photo Viewer. Anda hanya perlu melakukan ini pada kali pertama anda membuka setiap jenis fail gambar baru.

Jelas, kami tidak dapat menjamin bahawa Microsoft akan terus mengakses Photo Viewer selama-lamanya. Tetapi buat masa ini, sekurang-kurangnya, masih ada — walaupun anda harus berusaha sedikit untuk mencarinya.