Cara Meningkatkan ke Windows 10 Dari Windows 7 secara Percuma

Windows 7 sudah mati, tetapi anda tidak perlu membayar untuk menaik taraf ke Windows 10. Microsoft secara diam-diam meneruskan tawaran peningkatan percuma selama beberapa tahun terakhir. Anda masih boleh menaik taraf PC mana pun dengan lesen Windows 7 atau Windows 8 yang asli ke Windows 10.

Bagaimana Upgrade Percuma Berfungsi

Dengan andaian anda menggunakan PC Windows dengan kunci Windows 7 (atau Windows 8) yang asli dan diaktifkan, anda boleh menaik taraf ke Windows 10 hanya dengan beberapa klik. PC anda akan mendapat kunci Windows 10 yang asli dan diaktifkan - sama seperti ia berfungsi pada tahun pertama Windows 10 ketika tawaran peningkatan percuma secara rasmi diiklankan.

Anda juga boleh menaik taraf PC dengan memasang Windows 10 yang baru, walaupun sistem operasi tidak dipasang. Anda hanya perlu memberikan kunci Windows 7 (atau Windows 8) yang sah.

Tidak ada jaminan bahawa ini akan berfungsi selama-lamanya, tetapi ia masih berfungsi pada 14 Januari 2020. Suatu hari nanti Microsoft mungkin akan melepaskan steker dan memotong peningkatan baru. Tetapi, buat masa ini, anda masih boleh meningkatkan. Dan, setelah anda menaik taraf, PC anda mendapat kunci Windows 10 yang sah yang akan terus berfungsi - walaupun Microsoft berhenti membenarkan peningkatan baru pada masa akan datang.

Kemas kini : Perhatikan bahawa kami tidak boleh bercakap mengenai perkara pelesenan perniagaan di sini. Sekiranya anda mempunyai Windows 7 PC dalam perniagaan anda, Microsoft mungkin tidak menganggap anda mematuhi syarat-syarat perjanjian pelesenan setelah menggunakan kaedah ini untuk meningkatkan PC perniagaan anda. Kami tidak akan membimbangkannya untuk komputer di rumah, tetapi organisasi mungkin akan menghubungi rakan pelesenan Microsoft mereka untuk maklumat lebih lanjut.

BERKAITAN: Anda Masih Mendapatkan Windows 10 secara Percuma Dengan Kekunci Windows 7, 8, atau 8.1

Sandarkan Sebelum Menaiktaraf

Sebelum anda memulakan, kami mengesyorkan anda membuat sandaran fail anda. Proses peningkatan tidak boleh menghapus fail anda melainkan anda memilih untuk menghapusnya, tetapi selalu ada idea yang baik untuk mempunyai sandaran terkini — terutamanya ketika anda melakukan peningkatan sistem operasi utama.

Kami juga mendorong anda untuk mencari kunci Windows 7 (atau Windows 8) anda, sekiranya anda memerlukannya. Kunci ini boleh dicetak pada pelekat pada casing PC atau komputer riba anda. Sekiranya anda memasang Windows 7 atau Windows 8 sendiri, anda pasti ingin mencari kunci lesen yang anda beli.

Sekiranya PC anda tidak mempunyai pelekat, anda selalu boleh menggunakan alat seperti NirSoft's ProduKey untuk mencari kunci lesen yang sedang digunakan pada PC anda.

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Cara Meningkatkan ke Windows 10 secara Percuma

Untuk mendapatkan peningkatan percuma anda, pergi ke laman web Muat turun Windows 10 Microsoft. Klik butang "Muat turun alat sekarang" dan muat turun fail .exe. Jalankan, klik melalui alat, dan pilih "Tingkatkan PC ini sekarang" apabila diminta.

Ya, semudah itu. Kami tidak melakukan sesuatu yang licik di sini — Microsoft memilih untuk membiarkan orang menaik taraf melalui alat tersebut.

Sekiranya anda memilih pemasangan yang bersih, anda boleh memilih "Buat media pemasangan" dan kemudian berikan kunci Windows 7 atau 8 yang sah semasa memasang Windows 10.

Selepas Peningkatan

Semasa proses peningkatan, anda boleh memilih sama ada anda mahu menyimpan semua fail di sistem anda atau mula segar.

Setelah dipasang, anda boleh menuju ke tetapan> Kemas kini & keselamatan> skrin Pengaktifan. Anda akan melihat bahawa sistem anda "diaktifkan dengan lesen digital."

Sekiranya anda log masuk ke Windows 10 dengan akaun Microsoft, lesen tersebut akan dihubungkan ke akaun Microsoft anda, menjadikannya lebih mudah untuk mengaktifkan semula Windows 10 pada PC anda jika anda perlu memasangnya.

Dan ya, anda seharusnya dapat melakukan pemasangan Windows 10 yang bersih pada masa akan datang. Pengaktifan Windows 10 kemudian "telefon rumah," menyedari bahawa konfigurasi perkakasan anda mempunyai lesen yang sah dalam fail, dan secara automatik mengaktifkannya sendiri.

Sekiranya anda mempunyai sistem Windows 7, adalah idea yang baik untuk menaik taraf. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan Windows 10, pertimbangkan untuk memasang Linux, mendapatkan Chromebook, atau beralih ke Mac. Anda tidak perlu menggunakan Windows 10, tetapi kami fikir anda harus beralih dari Windows 7.

Kami telah mengujinya selama bertahun-tahun, dan laman web lain seperti PCWorld, ZDNet, The Verge, dan Bleeping Computer baru-baru ini mengesahkan kaedah ini juga.