Cara Boot Ke Safe Mode pada Windows 10 atau 8 (Cara Mudah)

Salah satu langkah yang paling umum ketika menyelesaikan masalah PC adalah melakukan boot ke Safe Mode. Untuk sekian lama ini dapat dicapai dengan menekan kekunci F8, ini semua berubah dengan Windows 10 dan mod Pembaikan Automatiknya. Tetapi bagaimana jika kita mahu Safe Mode?

Sekiranya anda memasukkan kunci F8 pada waktu yang tepat (atau bernasib baik menghantar kunci semasa boot), Windows mungkin masih membawa anda ke skrin yang membolehkan anda memasuki persekitaran pemulihan. Dari sana, anda boleh boot ke Safe Mode (dan kita akan membincangkan persekitaran itu sedikit masa kemudian. Masalahnya ialah sebilangan pengeluar komputer mematikan pilihan ini. Dan bahkan pada PC yang masih menyokongnya, permulaan Windows (dan terutamanya penyerahan antara proses boot biasa dan permulaan Windows) berlaku dengan lebih pantas sekarang, anda hampir tidak mempunyai masa untuk menekan kekunci.

Berita baiknya ialah masuk ke Safe Mode boleh dilakukan. Prosesnya lebih tersembunyi sekarang.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mod Selamat untuk Memperbaiki PC Windows Anda (dan Bila Anda Perlu)

Catatan : Artikel ini ditulis menggunakan tangkapan skrin dari Windows 10, tetapi tekniknya berfungsi sama seperti pada Windows 8. Kami akan melihat perbezaan di mana ia berlaku.

Langkah Pertama: Pergi ke Alat Penyelesaian Masalah Lanjutan di Persekitaran Pemulihan

Sebilangan besar cara anda mengakses Safe Mode melibatkan masuk ke persekitaran pemulihan Windows terlebih dahulu. Persekitaran pemulihan merangkumi sejumlah pilihan penyelesaian masalah, dan Safe Mode adalah salah satunya. Bagaimana anda sampai di sana bergantung pada apakah PC anda dapat memulakan Windows secara normal atau tidak.

Sekiranya PC Anda Boleh Memulakan Windows Secara Biasa

Sekiranya PC anda berjaya masuk ke skrin log masuk Windows semasa anda memulakannya (atau anda sebenarnya boleh masuk ke Windows), cara termudah untuk sampai ke persekitaran pemulihan adalah dengan menahan kekunci Shift sambil mengklik Mulakan semula (sama ada di sebelah kanan log masuk skrin atau dari menu Mula).

Anda juga boleh menuju ke persekitaran pemulihan melalui aplikasi Tetapan anda. Tekan Windows + I untuk membuka Tetapan, dan kemudian klik pilihan "Kemas kini & Keselamatan".

Di panel kiri, beralih ke tab "Pemulihan". Di panel kanan, tatal ke bawah sedikit, dan kemudian klik butang "Mulakan Semula Sekarang" di bahagian "Permulaan Lanjutan".

Menggunakan salah satu kaedah ini (Shift + Restart atau aplikasi Tetapan) membawa anda ke persekitaran pemulihan, yang akan kami bincangkan sebentar lagi di bahagian kami pada langkah kedua proses ini.

Sekiranya PC Anda Tidak Dapat Memulakan Windows Secara Biasa

Sekiranya PC anda tidak dapat memulakan Windows secara normal dua kali berturut-turut, ia akan secara automatik memberi anda pilihan "Pemulihan" yang membolehkan anda melihat pilihan pembaikan lanjutan.

Catatan: Kami bercakap di sini secara khusus mengenai jika PC anda dapat dihidupkan dan berjaya melalui permulaan perkakasannya, tetapi kemudian tidak dapat memuat Windows dengan jayanya. Sekiranya PC anda menghadapi masalah bahkan sampai ke tahap di mana Windows dimuat, lihat panduan kami mengenai apa yang harus dilakukan apabila Windows tidak akan bermula untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem pada Windows 8 atau 10

Sekiranya PC anda tidak menampilkan skrin ini, anda boleh mencuba memulakan PC anda dari pemacu pemulihan USB. Lebih baik jika anda membuatnya terlebih dahulu, tetapi dalam keadaan darurat, anda boleh membuatnya dari PC lain yang menjalankan versi Windows yang sama.

Anda juga mungkin dapat menghancurkan kunci F8 semasa boot (tetapi sebelum Windows mula memuat) untuk mengakses skrin ini. Sebilangan pengeluar PC mematikan tindakan ini, dan pada beberapa PC, permulaan cukup pantas sehingga sukar untuk menekan butang pada waktu yang tepat. Tetapi, tidak ada salahnya mencuba.

Walau apa pun cara anda memasuki persekitaran pemulihan, anda akan mendapat akses ke alat penyelesaian masalah lanjutan yang bertujuan untuk membantu anda memulihkan PC yang tidak akan bermula dengan normal. Safe Mode termasuk dalam alat tersebut.

Langkah Kedua: Gunakan Alat Penyelesaian Masalah Lanjutan untuk Memulakan Mod Selamat

Apabila anda sampai ke alat penyelesaian masalah lanjutan (sama ada dengan menggunakan trik Shift + Restart, menekan kunci F8, atau menggunakan pemacu pemulihan), anda akan sampai di skrin yang membolehkan anda mengakses alat penyelesaian masalah. Klik butang "Selesaikan Masalah" untuk meneruskan.

Pada layar "Selesaikan Masalah", klik butang "Pilihan Lanjutan".

Pada halaman "Pilihan Lanjutan", klik pilihan Tetapan Permulaan ". Di Windows 8, pilihan ini diberi label "Tetapan Permulaan Windows" sebagai gantinya.

Dan akhirnya, setelah anda melihat apa yang kita maksudkan dengan "tersembunyi", tekan butang "Mulakan semula".

Anda akan melihat versi menu Pilihan Boot Lanjutan yang biasa. Tekan nombor yang sesuai dengan pilihan permulaan yang ingin anda gunakan (iaitu, tekan kekunci 4 untuk Safe Mode biasa).

Perhatikan bahawa jika anda menggunakan Windows 8, PC anda akan dimulakan semula terlebih dahulu, dan kemudian anda akan benar-benar melihat skrin "Advanced Boot Options" yang sama seperti yang anda gunakan dari versi Windows yang lebih lama. Gunakan kekunci anak panah untuk memilih pilihan Safe Mode yang sesuai, dan kemudian tekan Enter untuk boot ke Safe mode.

Ya, ini adalah cara yang rumit untuk menuju ke Safe Mode, dan pilihan ini jauh lebih tersembunyi daripada yang ada pada masa lalu. Tetapi, sekurang-kurangnya mereka masih ada.

Pilihan Alternatif: Memaksa Windows untuk Memulakan dalam Mod Selamat Sehingga Anda Memaklumkannya Tidak

Kadang kala, anda akan menyelesaikan masalah yang memerlukan anda boot ke Safe Mode beberapa kali. Menjalani keseluruhan prosedur yang baru saja kita nyatakan akan menjadi sangat menyakitkan sekiranya anda perlu melakukannya setiap kali anda menghidupkan semula PC anda. Nasib baik, ada cara yang lebih baik.

Alat Konfigurasi Sistem yang dibina di dalam Windows memberi anda kemampuan untuk mengaktifkan pilihan "boot selamat". Ini pada dasarnya memaksa Windows untuk masuk ke Safe Mode setiap kali anda menghidupkan semula PC anda. Untuk memulakan Windows dengan normal sekali lagi, anda harus kembali ke alat Konfigurasi Sistem dan mematikan pilihannya.

Anda bahkan boleh memilih jenis Safe Mode di mana anda mahu Windows memulakan:

  • Minimal:  Mod Selamat biasa
  • Shell alternatif:  Safe Mode hanya menggunakan Command Prompt
  • Pembaikan Direktori Aktif: Digunakan hanya untuk membaiki pelayan Direktori Aktif
  • Rangkaian: Mod Selamat dengan sokongan rangkaian

BERKAITAN: Paksa Windows 7, 8, atau 10 untuk Boot Ke Safe Mode Tanpa Menggunakan Kekunci F8

Kaedah alternatif ini memberikan cara yang baik untuk boot ke Safe Mode berulang kali jika anda perlu, tetapi anda mungkin juga merasa lebih cepat daripada boot ke Safe Mode menggunakan salah satu kaedah yang lebih konvensional yang telah kita bincangkan — walaupun anda hanya perlu mengunjungi Safe Mod sekali. Pastikan anda melihat panduan lengkap kami mengenai cara memaksa Windows masuk ke Safe Mode untuk maklumat lebih lanjut.