Cara Menghapus Halaman di Microsoft Word

Sekiranya anda ingin menghapus halaman yang mengandungi teks, grafik, atau kandungan lain dalam dokumen Microsoft Word, atau jika anda ingin menyingkirkan halaman putih kosong itu di akhir laporan anda yang tidak akan muncul pergi, inilah caranya.

Memadamkan Halaman di Word

Cara paling cepat untuk menyingkirkan halaman kandungan di Word adalah memilih kandungan di halaman itu dan tekan kekunci Backspace (Padam di Mac). Sekiranya anda tidak mahu mengklik dan menyerlahkan teks halaman secara manual, anda boleh menggunakan alat Find and Replace yang sudah ada.

Perkara pertama yang anda ingin lakukan ialah ketik di mana sahaja pada halaman yang ingin anda padamkan. Anda dapat melihat nombor halaman dari halaman yang anda kunjungi dengan melihat di sudut kiri bawah tetingkap.

Seterusnya, tekan Ctrl + G pada Windows, atau Option + Command + G pada Mac. Anda sekarang akan berada di tab "Pergi Ke" tetingkap "Cari & Ganti". Sekarang, ketik \pagekotak teks "Masukkan Nombor Halaman". Pilih "Pergi Ke."

Semua kandungan di halaman semasa anda akan dipilih. Yang tinggal sekarang ialah tekan kekunci Backspace (atau Padam pada Mac).

Padamkan Halaman Kosong di Akhir Kata

Sekiranya anda pernah bertanya-tanya mengapa ada halaman kosong di akhir dokumen Word anda yang tidak akan hilang, itu kerana pemproses kata merangkumi perenggan akhir yang tidak dapat dihapus. Ini kadang-kadang menyebabkan halaman kosong muncul di akhir dokumen, bergantung pada di mana baris terakhir kandungan anda berakhir.

Kerana perenggan akhir ini tidak dapat dihapus, satu-satunya cara untuk benar-benar membuang halaman kosong di hujungnya adalah dengan memberikannya ukuran fon 1pt.

Perkara pertama yang anda ingin lakukan ialah menunjukkan tanda perenggan pada dokumen Word anda. Untuk melakukan ini, tekan Ctrl + Shift + 8 (Command + 8 pada Mac).

Sekarang, pilih tanda perenggan. Anda tidak boleh melakukan ini dengan mengklik dan menyeret kursor anda ke atasnya. Untuk memilihnya, letakkan kursor anda pada ikon dan berikan dua kali klik.

Tetingkap pemformatan akan muncul. Dalam kotak "Font Size", ketik "01" dan tekan kekunci Enter.

Dengan ukuran ini, halaman kosong di hujungnya sekarang akan dikeluarkan. Anda juga boleh membuang tanda perenggan dengan selamat sekarang dengan menekan Ctrl + Shift + 8 (Command + 8 pada Mac).