Kategori: Komputer

Cara Memeriksa Kekuatan Isyarat Wi-Fi Anda

Sekiranya internet anda kelihatan perlahan atau halaman web tidak dimuat, masalahnya ialah sambungan Wi-Fi anda. Mungkin anda terlalu jauh dari sumbernya, atau dinding tebal menghalang isyarat. Inilah cara untuk memeriksa kekuatan isyarat Wi-Fi tepat anda.Mengapa Kekuatan Isyarat Wi-Fi PentingIsyarat Wi-Fi yang lebih kuat bermaksud sambungan yang lebih dipercayai.

Read More

Cara Menghidupkan dan Mematikan Percepatan Perkakasan di Chrome

Google Chrome dilengkapi dengan pecutan perkakasan, satu ciri yang memanfaatkan GPU komputer anda untuk mempercepat proses dan membebaskan masa CPU yang penting. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ketidaksesuaian pemandu boleh menyebabkan ciri ini tidak berfungsi dengan baik dan mematikannya dapat menjimatkan sakit kepala.

Read More

Apakah versi terbaru macOS?

Versi terbaru macOS adalah macOS 11.0 Big Sur, yang dilancarkan oleh Apple pada 12 November 2020. Apple melancarkan versi utama baru kira-kira sekali setiap tahun. Peningkatan ini percuma dan boleh didapati di Mac App Store.Versi Terkini adalah macOS Big SurSistem operasi Mac terbaru Apple adalah macOS 11.

Read More

Cara Memperbaiki Skrin Hitam Setelah Mengemas kini Windows 10

Beberapa PC Windows 10 telah melakukan reboot ke layar hitam setelah memasang kemas kini kumulatif Jun 2019 dari Windows Update. Ini nampaknya menakutkan pada mulanya, tetapi untungnya ada penyelesaian cepat yang akan menyelesaikan masalah anda.Sekiranya PC Windows 10 anda reboot ke skrin hitam, tekan Ctrl + Alt + Del pada papan kekunci anda.

Read More

Cara Memeriksa Nombor Model Motherboard Anda pada PC Windows Anda

Sama ada anda perlu mengemas kini pemacu, memeriksa keserasian perkakasan, atau anda hanya ingin tahu, lebih mudah untuk memeriksa nombor model motherboard anda dengan trik mudah ini daripada membuka casing anda untuk memeriksa papan itu sendiri. Inilah cara memeriksa nombor model motherboard anda dari keselesaan papan kekunci anda.

Read More

Cara Membuat Gelung Video YouTube Secara Terus

Sekiranya anda memerlukan video YouTube secara berterusan, beberapa kaedah dapat membantu anda mengulang video tanpa perlu memulakannya secara manual. Inilah caranya untuk melakukannya. Gunakan Menu Konteks Klik Kanan Nyalakan YouTube di penyemak imbas anda dan pilih video yang ingin anda gelung. Klik kanan di mana sahaja pada video untuk memunculkan menu konteks dan klik butang "Loop".

Read More

Cara Mengaktifkan HDMI-CEC di TV Anda, dan Mengapa Anda Perlu

"HDMI-CEC", kependekan dari HDMI Consumer Electronics Control, adalah ciri HDMI yang dimiliki oleh banyak TV dan periferal. Fungsi ini menjadikan peranti anda berfungsi dengan lebih baik, tetapi sering dilumpuhkan secara lalai.Untuk menjadikan keadaan lebih membingungkan, pengeluar sering tidak memanggil ciri ini "HDMI-CEC".

Read More

Cara Menggunakan LogMeIn Hamachi untuk Mengakses Fail Anda Di Mana Saja

Sama ada anda di tempat kerja dan melupakan beberapa fail di komputer rumah anda, ingin memainkan muzik di kereta api, atau hanya mahu memindahkan beberapa fail di antara komputer anda, mengakses fail anda dari mana sahaja adalah penyelamat.Apa yang akan kami lakukan ialah memuat turun dan memasang Hamachi, menyiapkan nama dan kata laluan rangkaian dan kemudian bergabung dengan rangkaian dari komputer lain.

Read More

Cara Menggunakan Tema Gelap di Windows 10

Windows menawarkan tetapan bernama Dark Mode yang menerapkan tema gelap pada aplikasi yang anda dapatkan dari Windows Store. Ini tidak mempengaruhi kebanyakan aplikasi desktop, tetapi kami mempunyai beberapa penyelesaian lain untuknya. Inilah cara untuk menjadikan keseluruhan desktop anda (atau sebanyak mungkin) kelihatan gelap.

Read More

Cara Menukar Fail WMA ke MP3

Fail Windows Media Audio (WMA) menggunakan format proprietari yang dikembangkan oleh Microsoft dan digunakan oleh pemain media yang terdapat di dalam Windows, seperti Windows Media Player. Banyak pemain lain yang lebih baik tidak menyokong fail WMA, tetapi mereka cukup mudah untuk menukar ke sesuatu yang berbeza.

Read More

Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Setiap orang kehilangan data pada suatu ketika dalam hidup mereka. Hard drive komputer anda boleh gagal besok, ransomware dapat menjadikan sandera fail anda, atau bug perisian dapat menghapus file penting anda. Sekiranya anda tidak membuat sandaran komputer secara berkala, anda boleh kehilangan fail tersebut selama-lamanya.

Read More

Cara Menyesuaikan Skrin Utama Nintendo Switch Anda

Sekiranya anda mempunyai banyak permainan untuk Nintendo Switch, skrin utama anda mungkin sukar dilayari. Terdapat beberapa cara untuk menyesuaikan Nintendo Switch anda untuk mengelakkan kekacauan dan mengatur perpustakaan permainan anda. Ini caranya.Skrin Utama Nintendo SwitchWalaupun dilancarkan pada tahun 2017, Nintendo Switch masih mempunyai pilihan penyesuaian minimum berbanding dengan peranti moden yang lain.

Read More

Cara Memampatkan PDF dan Membuatnya Lebih Kecil

PDF boleh menjadi sangat besar, terutamanya jika anda menambah banyak gambar dan objek. Sekiranya anda membuat PDF yang terlalu besar - mungkin anda cuba menghantar e-mel atau mungkin terlalu lama untuk dimuatkan - inilah cara anda memampatkan PDF anda ke ukuran yang lebih kecil.BERKAITAN: Apakah Fail PDF (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Read More

Cara Menaip Markah Aksen Lebih Dari Huruf di Microsoft Word

Sekiranya anda tidak mempunyai papan kekunci khusus, anda perlu melakukan sedikit kerja tambahan untuk menaip huruf dengan tanda aksen di Microsoft Word. Berikut adalah beberapa cara untuk menyelesaikannya.Sekiranya anda kerap menaip dalam bahasa selain Bahasa Inggeris, anda mungkin sudah menyelesaikan semuanya.

Read More

Apakah Perbezaan Antara Tidur dan Hibernate di Windows?

Windows menyediakan beberapa pilihan untuk menjimatkan kuasa semasa anda tidak menggunakan PC anda. Pilihan ini merangkumi Sleep, Hibernate, dan Hybrid Sleep, dan sangat berguna jika anda mempunyai komputer riba. Inilah perbezaan antara mereka.Mod tidurBERKAITAN: PSA: Jangan Matikan Komputer Anda, Cukup Gunakan Tidur (atau Hibernasi)Mod tidur adalah keadaan penjimatan kuasa yang serupa dengan menjeda filem DVD.

Read More

5 Cara Menjalankan Perisian Windows pada Mac

Mac mempunyai ekosistem perisian yang berkembang maju, tetapi beberapa program masih hanya menyokong Windows. Sama ada anda ingin menggunakan perisian perniagaan atau bermain permainan Windows PC, terdapat banyak cara untuk menjalankan program Windows di Mac anda.Beberapa kaedah ini serupa dengan cara anda memasang perisian Windows di Linux atau menjalankan program Windows di Chromebook.

Read More

Cara Mendapatkan Latar Belakang Desktop Lalai Lama Windows 10

Kemas kini Windows 10 Mei 2019 menampilkan latar belakang desktop lalai baru yang lebih cerah. Ia kelihatan hebat — dengan tema cahaya baru. Sekiranya anda menggunakan tema gelap Windows 10, anda mungkin menginginkan latar belakang yang lebih gelap.Anehnya, latar belakang desktop asal Windows 10 telah dikeluarkan dari versi terbaru Windows 10. A

Read More

Apakah Kadar Penyegaran Monitor dan Bagaimana Saya Mengubahnya?

Kadar penyegaran ialah berapa kali monitor anda dikemas kini dengan gambar baru setiap saat. Sebagai contoh, kadar penyegaran 60 Hz bermaksud paparan dikemas kini 60 kali sesaat. Kadar penyegaran yang lebih tinggi menghasilkan gambar yang lebih lancar.Mengapa Perlu Segarkan KadarMengubah kadar penyegaran anda lebih penting pada monitor CRT yang lebih tua, di mana kadar penyegaran yang rendah sebenarnya akan menyebabkan paparan kelihatan berkelip-kelip semasa ia diperbaharui.

Read More

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Mac Anda Tidak Akan Bermula

Mac tidak kebal terhadap masalah. Mac anda kadang-kadang tidak bertindak balas sama sekali dengan butang Power, atau macOS mungkin terhempas atau gagal memulakan dengan betul. Inilah yang perlu dilakukan sekiranya Mac anda tidak dapat dihidupkan.Langkah pertama di sini menganggap Mac anda tidak bertindak balas ketika anda menekan butang kuasanya.

Read More

Cara Memasukkan PDF ke Microsoft Word

Microsoft Word menyediakan banyak ciri untuk mengendalikan kandungan. Salah satu ciri unik ini adalah kemampuan memasukkan fail PDF secara langsung ke Word, dan hanya dapat dilakukan dalam beberapa langkah. Ini caranya.Untuk memasukkan fail PDF dengan mudah ke dalam dokumen Word anda, masukkan sebagai objek.

Read More

Apa itu Fail XLSX (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .xlsx adalah fail Microsoft Excel Open XML Spreadsheet (XLSX) yang dibuat oleh Microsoft Excel. Anda juga dapat membuka format ini di aplikasi spreadsheet lain, seperti Nombor Apple, Google Docs, dan OpenOffice. Mereka disimpan sebagai fail Zip yang dimampatkan, yang mengandungi sekumpulan fail lain yang digunakan untuk membuka dokumen.

Read More

Cara Menukar Fail WAV ke MP3

Fail audio WAV adalah kaedah terbaik untuk mengekalkan kualiti rakaman yang lengkap dan tepat dalam format yang benar-benar tidak ada pada komputer anda. Namun, jika anda bukan audiophile dan mementingkan ruang penyimpanan, mungkin sudah waktunya untuk menukarnya ke format yang lebih terkawal seperti MP3.

Read More

Cara Menunjukkan Kalendar Outlook di Kalendar Google

Mempunyai beberapa kalendar dengan janji temu yang berbeza pada setiap satu adalah jalan pasti untuk menggandakan tempahan dan pertengkaran dengan seseorang yang anda jengkelkan. Dapatkan lebih teratur dan lebih dipercayai dengan melanggan Kalendar Outlook anda di Kalendar Google. Untuk melakukan ini, anda memerlukan Outlook dan Kalendar Google (yang cukup jelas), tetapi anda tidak memerlukan plug-in, add-in, extensions, atau alat pihak ketiga.

Read More

Apakah Fail AVI (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan peluasan fail .avi adalah fail Interleave Video Audio. AVI adalah format video yang biasa digunakan yang mengandungi audio dan video. Apakah Fail AVI? Pertama kali dikembangkan pada tahun 1992 oleh Microsoft, AVI adalah format video standard untuk mesin Windows. Fail disimpan dalam format wadah multimedia yang menyimpan audio dan video menggunakan pelbagai codec, seperti DivX dan XviD.

Read More

Cara Menghidupkan dan Menggunakan Bluetooth pada Windows 10

Pada masa ini, kebanyakan peranti mudah alih dilengkapi dengan Bluetooth. Sekiranya anda mempunyai komputer riba Windows 10 moden yang berpatutan, ia mempunyai Bluetooth. Sekiranya anda mempunyai PC desktop, ia mungkin atau tidak mempunyai Bluetooth yang dibina, tetapi anda selalu dapat menambahkannya jika anda mahu.

Read More

Cara Melumpuhkan Pemberitahuan pada Windows 10

Pemberitahuan boleh mengganggu, tetapi Windows 10 mempunyai suis satu klik yang melumpuhkan semuanya. Anda juga boleh mematikan pemberitahuan untuk aplikasi individu, atau menyembunyikan banyak pemberitahuan lain yang muncul di seluruh Windows.Cara Melumpuhkan Semua PemberitahuanAplikasi Tetapan Windows 10 membolehkan anda mengawal pemberitahuan.

Read More

Cara Membuat Fail ISO Dari Cakera pada Windows, Mac, dan Linux

Fail ISO adalah gambar cakera lengkap dari CD atau DVD yang digabungkan ke dalam satu fail. Anda boleh memasang fail ISO untuk membuatnya tersedia sebagai CD atau DVD maya, yang membolehkan anda menukar cakera fizikal menjadi cakera maya.Fail ISO sangat berguna jika anda ingin menggunakan cakera permainan atau perisian lama pada komputer moden yang tidak mempunyai pemacu cakera.

Read More

Cara Mencari Pemacu USB Anda yang Hilang di Windows 7, 8 dan 10

Pemacu USB akan muncul secara automatik di Windows Explorer semasa anda menyambungkannya ke komputer. Ikuti langkah penyelesaian masalah ini jika Windows tidak menunjukkan pemacu yang disambungkan.Mendiagnosis MasalahBERKAITAN: Memahami Pemisahan Hard Drive dengan Pengurusan CakeraSekiranya anda menyambungkan pemacu USB dan Windows tidak muncul dalam pengurus fail, anda harus memeriksa tetingkap Pengurusan Cakera terlebih dahulu.

Read More

Cara Memulihkan Fail yang Dihapus: Panduan Terunggul

Ini berlaku pada kebanyakan kita. Anda memadam fail, dan kemudian menyedari bahawa anda memerlukannya semula. Panduan ini menerangkan kapan anda boleh mendapatkan fail itu semula dan bagaimana cara menyelesaikannya.BERKAITAN: Pulihkan Fail yang Dihapus Secara Tidak sengaja dengan RecuvaKami telah merangkumi pelbagai alat untuk memulihkan fail yang dipadam pada masa lalu, tetapi panduan ini lebih mendalam.

Read More

Empat Alat Percuma Terbaik untuk Menganalisis Ruang Pemacu Keras pada PC Windows anda

Apabila cakera keras anda mula terisi, anda tidak perlu menggali File Explorer untuk melihat apa yang menggunakan ruang. Anda boleh menggunakan penganalisis ruang cakera untuk mengimbas pemacu anda (atau hanya satu folder) dan melihat dengan tepat folder dan fail mana yang menggunakan ruang. Anda kemudian dapat membuat keputusan yang tepat mengenai perkara yang hendak dikeluarkan dan dengan cepat mengosongkan ruang.

Read More

Cara Memindahkan Fortnite ke Folder, Drive atau PC Lain

Pelancar Epic hanya membolehkan anda memindahkan Fortnite dengan menyahpasang dan memuat turunnya semula. Inilah cara memindahkan Fortnite ke folder lain atau menyalinnya ke PC lain — tanpa muat turun 32 GB.Sandarkan Folder Fortnite AndaPertama, anda perlu membuat salinan sandaran folder Fortnite anda. L

Read More

Cara Merakam Audio Discord

Discord adalah platform yang bagus untuk pemain dan komuniti lain untuk berkumpul dan berbual, menawarkan komunikasi teks dan suara secara percuma. Discord tidak menawarkan pilihan untuk merakam perbualan ini, tetapi mungkin menggunakan penyelesaian pihak ketiga. Ini caranya.Sebelum memulakan, anda harus sedar bahawa, di banyak lokasi di seluruh dunia, adalah haram untuk merakam orang lain tanpa kebenaran mereka.

Read More

Cara Mengatasi Masalah Permainan LAN Minecraft

Minecraft adalah permainan hebat untuk dimainkan di rangkaian tempatan anda dengan rakan-rakan, tetapi tidak menggembirakan apabila anda harus menghabiskan separuh masa anda untuk menyelesaikan masalah sambungan. Mari kita lihat bagaimana mengenal pasti dan menyelesaikan masalah dengan permainan Minecraft LAN.

Read More

Cara Bergabung dengan Discord Server

Terdapat pelayan Discord untuk hampir semua tujuan. Rakan anda boleh membuat pelayan untuk melepak dan berbual, atau pembangun boleh membuat saluran rasmi untuk permainan mereka. Apa yang anda perlukan untuk menyertai pelayan adalah pautan.Pilihan 1: Sertai Discord Server dalam Penyemak Imbas WebSebaiknya sertai pelayan Discord dengan menggunakan aplikasi Discord untuk Windows, Mac, iPhone, iPad, Android, atau Linux, walaupun tidak diperlukan.

Read More

eMMC vs SSD: Tidak Semua Penyimpanan Keadaan Pepejal Sama

Tidak semua storan keadaan pepejal secepat SSD. "EMMC" adalah jenis storan flash yang anda dapati di tablet dan komputer riba yang murah. Ia lebih perlahan dan lebih murah daripada SSD tradisional yang anda dapati di komputer yang lebih mahal.Penyimpanan eMMC mempunyai banyak persamaan dengan kad SD.

Read More

Cara Mengurus Kata Laluan yang Disimpan di Chrome

Google Chrome dilengkapi dengan pengurus kata laluan yang berguna yang sudah ada di dalamnya. Anda boleh menyimpan penyemak imbas dan mengisi kata laluan untuk laman web yang berbeza apabila anda diminta untuk masuk. Inilah cara mengurus semua kata laluan yang disimpan di Chrome.BERKAITAN: Yang Baru di Chrome 73, Tiba 12 MacCara Menyimpan Kata Laluan ke ChromePerkara pertama yang anda perlukan untuk mengurus kata laluan yang disimpan adalah memastikan simpanan kata laluan diaktifkan, yang dilakukan melalui menu kata laluan.

Read More

Apakah HDMI Tanpa Wayar dan Sekiranya Anda Menggunakannya?

Produk HDMI tanpa wayar telah wujud selama hampir satu dekad, tetapi mereka tidak mendapat banyak populariti. Tetapi bagaimana HDMI Wireless berfungsi, dan sekiranya anda membeli produk HDMI Tanpa Wayar untuk kediaman anda?HDMI Tanpa Wayar adalah Alternatif untuk Kabel HDMIKabel HDMI telah menjadi media standard untuk memindahkan video definisi tinggi selama lebih dari satu dekad.

Read More

Cara Memindahkan Kenalan ke Telefon Android Baru

Android memberi anda beberapa pilihan untuk memindahkan kenalan anda ke peranti baru. Secara lalai, semuanya harus diselaraskan semasa anda menyediakan peranti baru, tetapi walaupun penyegerakan dilumpuhkan, mudah untuk memindahkan kenalan anda. Cara Mudah: Segerakkan Dengan Akaun Google Anda Hampir semua peranti Android yang dijual di luar China dilengkapi dengan perkhidmatan Google, termasuk kemampuan untuk menyegerakkan kenalan anda antara peranti.

Read More

Cara Memasang Windows Media Center pada Windows 10

Microsoft mengeluarkan Windows Media Center dari Windows 10, dan tidak ada cara rasmi untuk mengembalikannya. Walaupun terdapat alternatif lain seperti Kodi, yang dapat memainkan dan merakam TV secara langsung, komuniti telah menjadikan Windows Media Center berfungsi pada Windows 10.Ini bukan muslihat rasmi.

Read More

Model iPad mana yang saya miliki?

Apple menawarkan iPad, iPad Air, iPad Mini, dan tiga saiz iPad Pro yang berlainan — dan masing-masing ada generasi yang berbeza. Inilah cara untuk memberitahu iPad mana yang anda gunakan. Maklumat ini penting jika anda ingin mengetahui sama ada iPad anda akan mendapat versi baru sistem operasi iOS Apple, misalnya. A

Read More

Mengapa Pemacu Keras Baru Anda Tidak Muncul di Windows (dan Cara Memperbaikinya)

Anda memasang cakera keras baru di komputer anda dan, dengan rasa kecewa, ia tidak dapat dijumpai. Jangan panik, anda hanya perlu memberi Windows sedikit dorongan untuk membawanya dalam talian.Sebab Paling Lazim Cakera Anda HilangAnda meraih cakera keras besar yang bagus, anda membuka casing komputer anda, memasang pemacu ke papan induk dan bekalan kuasa dengan kabel yang sesuai (tidak?

Read More

Bolehkah Anda Menggunakan AirDrop pada PC Windows atau Telefon Android?

Apple AirDrop adalah cara yang mudah untuk menghantar foto, fail, pautan, dan data lain antara peranti. AirDrop hanya berfungsi pada Mac, iPhone, dan iPad, tetapi penyelesaian serupa tersedia untuk PC Windows dan peranti Android.Windows 10: Perkongsian BerdekatanSekiranya anda hanya memindahkan foto atau fail antara dua PC Windows 10 yang berdekatan, anda tidak memerlukan apa-apa tambahan.

Read More

Bagaimana (dan Bila) Menetapkan Semula SMC pada Mac Anda

Mac anda bertindak lucu, dan anda telah mencuba segalanya: menghidupkan semula komputer anda, menetapkan semula NVRAM, dan semua helah yang mempercepat Mac yang perlahan. Anda bahkan menjalankan 50+ diagnostik sekaligus untuk melihat apa yang berlaku, namun anda tidak menemui apa-apa. Apakah langkah seterusnya?

Read More

Cara Menetapkan Wallpaper Berbeza Pada Setiap Monitor Di Windows 10

Menetapkan latar belakang yang unik pada setiap monitor anda adalah satu muslihat yang mudah di Windows 8, tetapi menu ini dikhaskan sehingga tidak dapat dilihat di Windows 10. Tetapi masih ada jika anda tahu di mana mencarinya.Baru: Tetapkan Wallpaper di Aplikasi TetapanSejak awalnya kami menerbitkan artikel ini, Microsoft menambahkan penyelesaian yang lebih baik untuk Windows 10.

Read More

Apa itu PunkBuster, dan Bolehkah Saya Menyahpasangnya?

PunkBuster adalah program anti-cheat yang dipasang oleh beberapa permainan PC. Ia merangkumi dua proses — PnkBstrA.exe dan PnkBstrB.exe — yang berjalan di latar belakang komputer anda. PunkBuster memantau sistem anda untuk bukti kecurangan dalam permainan dalam talian.Apa itu PunkBuster?PunkBuster, yang dikembangkan oleh Even Balance, Inc., me

Read More

Cara Membuka Kunci Bootloader Android Phone Anda, Cara Rasmi

Membuka kunci bootloader telefon Android anda adalah langkah pertama untuk melakukan rooting dan mem-flash ROM tersuai. Dan, bertentangan dengan kepercayaan popular, sebenarnya disokong sepenuhnya pada banyak telefon. Inilah cara membuka kunci pemuat boot anda dengan cara rasmi. Tidak Setiap Telefon Akan Membiarkan Anda Melakukan Ini Terdapat dua jenis telefon di dunia ini: telefon bimbit yang membolehkan anda membuka kunci bootloader anda dan yang tidak.

Read More

Apa itu Discord Nitro, dan Adakah Perlu Dibayar?

Discord Nitro adalah cara bagi pengguna aplikasi aplikasi sembang permainan paling popular untuk meningkatkan pengalaman mereka. Ketahui sama ada anda lebih baik menggunakan tahap percuma, atau adakah perkhidmatan berbayar berbaloi. Apa itu Discord Nitro? Discord Nitro adalah tahap langganan premium dari perkhidmatan sembang permainan paling popular di dunia.

Read More

Mengapa Chrome Memiliki Banyak Proses Terbuka?

Sekiranya anda pernah mengintip Task Manager semasa menjalankan Google Chrome, anda mungkin terkejut melihat bahawa jumlah entri chrome.exe secara radikal melebihi jumlah tetingkap Chrome sebenar yang anda buka. Apa kesepakatan dengan semua proses itu?Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.So

Read More

Cara Menggabungkan Dokumen Word

Bagi kebanyakan orang, kaedah terpantas untuk menggabungkan dokumen Word adalah menyalin dan menampalnya secara manual ke dalam satu dokumen. Ini bukan kaedah terbaik untuk menggabungkan dokumen - kaedah yang jauh lebih mudah adalah memasukkan dokumen anda sebagai objek. Ini caranya. Anda semestinya dapat melakukannya di mana-mana versi Microsoft Word moden, bahkan yang disertakan dengan Office versi terbaru.

Read More

10 Cara untuk Menyesuaikan Menu Mula Windows 10

Windows 10 akhirnya membawa kembali menu Mula, dan lebih mudah disesuaikan daripada sebelumnya. Berikut adalah ikhtisar ringkas dari semua cara berbeza untuk menjadikan menu Mula menjadi milik anda. Susun, Edit, Padam, atau Tambahkan Item Baru ke Senarai Aplikasi Anda boleh masuk ke struktur folder menu Mula pada cakera keras untuk mengedit, menyusun semula, atau bahkan menambahkan item baru.

Read More

Cara Menunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi di Windows 7, 8 atau 10

Windows menyembunyikan banyak fail dan folder secara lalai, mencegah pengguna menghapus atau mengubah fail yang tidak boleh disentuhnya. Tetapi anda boleh membuat Windows menunjukkan fail tersembunyi ini dengan mengubah satu tetapan.BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Fail dan Folder pada Setiap Sistem OperasiSangat mudah untuk membuat fail tersembunyi juga.

Read More

Cara Membuat Monitor 120Hz atau 144Hz Anda Menggunakan Kadar Penyegaran yang Diiklankan

Oleh itu, anda telah membeli monitor yang menawarkan kadar penyegaran 120Hz atau 144Hz dan memasangkannya - hebat! Tetapi jangan berhenti di situ. Monitor anda sebenarnya tidak dapat berjalan pada kadar penyegaran yang diiklankan sehingga anda mengubah beberapa tetapan dan menyusun perkakasan anda.Tetapkan Kadar Refresh Anda di WindowsYang paling penting, anda ingin memastikan Windows betul-betul ditetapkan pada kadar penyegaran yang diiklankan dan bukan kadar penyegaran yang lebih rendah, seperti 60Hz.

Read More

Cara Memohon Pemformatan Teks dalam Discord

Discord membolehkan perbualan berasaskan teks dan audio antara pemain dan individu lain yang berfikiran sama. Sekiranya anda ingin memberi kesan yang lebih besar pada Discord, anda boleh menggunakan pemformatan untuk memperdengarkan mesej berdasarkan teks anda. Ini caranya. Seperti platform sembang dalam talian yang lain, Discord menggunakan beberapa elemen sintaks Markdown untuk pemformatan teks.

Read More

Cara Memperbaiki Kerosakan Flash Shockwave di Google Chrome

Sekiranya salinan Google Chrome anda menimbulkan kebencian secara tiba-tiba dan tidak dapat dijelaskan untuk Shockwave Flash, kami sedia membantu. Baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda cara menjinakkan Chrome dan membuatnya bermain dengan baik dengan Flash.BERKAITAN: Cara Menyelesaikan Masalah Kerosakan Google ChromeLebih-lebih lagi daripada penyemak imbas lain, Google Chrome sangat rentan terhadap situasi tertentu tetapi tidak biasa di mana ia tidak akan wujud secara damai dengan Adobe Flash - penurunan yang kerap dan kemalangan yang menjengkelkan adalah perkara biasa.

Read More

Cara Memperbaiki Masalah Permulaan dengan Alat Pembaikan Permulaan Windows

Sekiranya Windows tidak bermula dengan betul, anda sering boleh menggunakan alat "pembaikan permulaan" bersepadu untuk memperbaikinya. Alat pemulihan ini akan mengimbas PC anda untuk masalah seperti fail sistem yang hilang atau rosak. Ia tidak dapat menyelesaikan masalah perkakasan atau masalah pemasangan Windows, tetapi ini adalah tempat pertama yang baik untuk memulakan jika anda mengalami masalah ketika boot ke Windows.

Read More

Cara Memuat turun Mod di The Sims 4

Pernahkah anda terfikir bagaimana YouTube Simmers mendapatkan kandungan tersuai mereka - yang biasa disebut sebagai "CC" - dalam permainan Sims 4 mereka? Electronic Arts tidak pernah mengeluarkan tutorial rasmi untuk memuat turun CC di The Sims 4 , dan ada banyak tutorial YouTube, tetapi mereka tidak jelas.

Read More

Apakah Semua Proses NVIDIA yang Dijalankan di Latar Belakang?

Sekiranya anda memasang perisian GeForce Experience NVIDIA, anda akan melihat beberapa proses NVIDIA berjalan di latar belakang pada PC anda. Kami mengira sepuluh proses berasingan dalam Windows Task Manager kami. Tetapi apa yang mereka semua buat?Kami menghubungi NVIDIA untuk mendapatkan penjelasan mengenai proses ini, tetapi mereka tidak akan memberikan maklumat tambahan.

Read More

Keselamatan Wi-Fi: Sekiranya Anda Menggunakan WPA2-AES, WPA2-TKIP, atau Kedua-duanya?

Banyak router menyediakan WPA2-PSK (TKIP), WPA2-PSK (AES), dan WPA2-PSK (TKIP / AES) sebagai pilihan. Pilih yang salah, bagaimanapun, dan anda akan mempunyai rangkaian yang lebih perlahan dan kurang selamat.Wired Equivalent Privacy (WEP), Wi-Fi Protected Access (WPA), dan Wi-Fi Protected Access II (WPA2) adalah algoritma keselamatan utama yang akan anda lihat semasa membuat rangkaian tanpa wayar.

Read More

Cara Memulihkan Kata Laluan Steam Terlupa Anda

Menggunakan pengurus kata laluan untuk menyimpan semua kata laluan yang rumit dan sukar diingat adalah kaedah terbaik untuk mengotomatisasi proses log masuk sambil memastikan kata laluan anda selamat. Tetapi jika tidak menggunakannya, anda dapat dengan mudah terkunci dari akaun dan semua permainan Steam kegemaran anda.

Read More

Apakah Microsoft 365?

"Microsoft 365 ″ adalah nama baru untuk perkhidmatan langganan Office 365 Microsoft. Ia merangkumi semua yang disertakan Office 365 — dan banyak lagi. Langgan untuk mengakses aplikasi Microsoft Office seperti Word, penyimpanan 1TB di OneDrive, minit untuk memanggil telefon dari Skype, dan banyak lagi.Peja

Read More

Cara Menukar Fail PDF dan Gambar menjadi Dokumen Dokumen Google

Anda mungkin tahu anda boleh membuat dan mengedit dokumen dengan Google Docs, tetapi anda boleh mengedit lebih daripada sekadar fail .doc. Google Drive juga boleh menukar PDF, JPG, PNG, atau GIF apa pun menjadi dokumen dengan teks yang dapat diedit sepenuhnya. Ini caranya.Garis Panduan Asas yang Perlu Dipatuhi untuk Hasil TerbaikProses untuk menukar PDF dan gambar menjadi teks sangat mudah, tetapi hasil yang baik bergantung pada bahan sumber yang baik, jadi berikut adalah beberapa panduan asas untuk diikuti:Teks dalam PDF atau gambar anda mestilah setinggi minimum 10 piksel.

Read More

Cara Menghapus Fail dan Direktori di Terminal Linux

Perintah rm dan   rmdir menghapus fail dan direktori di Linux, macOS, dan sistem operasi seperti Unix yang lain. Mereka serupa dengan del dan   deltree perintah di Windows dan DOS. Perintah ini sangat kuat dan mempunyai beberapa pilihan. Penting untuk diperhatikan bahawa fail dan direktori dihapus menggunakan rmdan rmdirtidak dipindahkan ke Sampah.

Read More

Cara Mencari E-mel yang Diarkibkan di Gmail

Memadamkan e-mel dari akaun Gmail anda adalah muktamad — ia akan hilang selamanya setelah anda mengosongkan folder sampah anda. Sekiranya anda ingin menyembunyikan e-mel, dan bukannya menghapusnya, anda boleh mengarkibkan mesej sebagai gantinya. Ini membolehkan anda mencari dan mengambil e-mel di kemudian hari.Ca

Read More

Cara Membuka (atau Menukar) Fail Photoshop Sekiranya Anda Tidak Mempunyai Photoshop

Photoshop adalah alat penyuntingan grafik yang popular dan hebat, tetapi apa yang anda lakukan sekiranya anda perlu membuka fail JPA dan tidak mempunyai Photoshop? Kami mempunyai beberapa penyelesaian untuk anda yang tidak melibatkan membeli (atau menyewa) salinan Photoshop yang mahal.Fail Dokumen Photoshop (JPA) adalah format fail yang dapat diedit sepenuhnya yang menyimpan keadaan dokumen yang tepat - teks, bentuk, lapisan, topeng, kesan, dan semua.

Read More

Cara Menyahpasang Sistem Dual-Boot Linux Dari Komputer Anda

Sekiranya anda telah memasang Linux pada partitionnya sendiri dalam konfigurasi dual-boot, biasanya tidak ada penyahpasang mudah yang akan membuangnya untuk anda. Sebagai gantinya, anda mungkin perlu memadamkan partisinya dan membaiki pemuat but Windows sendiri.BERKAITAN: 5 Cara Mencuba dan Memasang Ubuntu Di Komputer AndaCara anda menyahpasang Linux bergantung pada bagaimana anda memasangnya.

Read More

Cara Menghidupkan PC Windows Anda ke Hotspot Wi-Fi

Windows boleh mengubah komputer riba (atau desktop) anda menjadi tempat liputan wayarles, yang membolehkan peranti lain menyambung ke komputer tersebut. Dengan Perkongsian Sambungan Internet, ia dapat berkongsi sambungan Internet anda dengan peranti yang disambungkan. Inilah cara keseluruhannya berfungsi.

Read More

Cara Menjadikan Chrome Penyemak Imbas Lalai Anda

Dengan pangsa pasar 64 peratus pada peranti mudah alih dan 67 peratus untuk desktop / komputer riba setakat ini pada tahun 2019, Google Chrome adalah penyemak imbas web yang paling banyak dipasang sekarang. Inilah cara anda menjadikan Chrome sebagai penyemak imbas lalai peranti anda.Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan Chrome sebagai penyemak imbas web lalai di Windows, macOS, Android, dan iOS.

Read More

Cara Melanggan Twitch Streamer Menggunakan Amazon Prime

Keahlian Amazon Prime menawarkan beberapa faedah, salah satunya adalah keahlian Twitch Prime percuma. Inilah cara untuk memautkan akaun anda dan mendapatkan semua faedah Twitch Prime secara percuma.Apa itu Twitch Prime?Twitch Prime adalah pengalaman premium dalam perkhidmatan streaming permainan video yang disertakan dengan keahlian Amazon Prime.

Read More

Yang Baru dalam Kemas Kini Outlook 365 untuk Mac 2020

Microsoft Outlook 365 menerima kemas kini yang bagus untuk Mac pada musim gugur 2020. Seiring dengan penampilan yang disempurnakan, muncullah ciri baru dan yang lebih baik. Dengan segalanya dari bar alat yang dapat disesuaikan dan carian yang lebih baik hingga kemampuan untuk menunda e-mel, mari kita lihat semua yang baru di Outlook 365 untuk Mac.

Read More

Panduan Permulaan untuk Blok Perintah di Minecraft

Minecraft adalah salah satu kaedah terbaik untuk memperkenalkan orang muda dan baru kepada pengekodan. Blok perintah mudah dipelajari dan digunakan, dan pengaturcaraan Java berada di sudut kanan dengan mod Minecraft dan plugin Bukkit. Ia juga merupakan tempat yang sangat menyeronokkan bagi pengekod berpengalaman.

Read More

Cara Menyahpasang Aplikasi Built-In Windows 10 (dan Cara Memasangnya Semula)

Windows 10 merangkumi pelbagai aplikasi universal, dan tidak ada cara mudah untuk menyembunyikannya dari paparan "Semua Aplikasi" di menu Mula baru. Anda boleh menyahpasangnya, tetapi Microsoft tidak membenarkan anda mencopot pemasangannya dengan mudah dengan cara biasa.Sebelum kita memulakan, kita harus mengatakan bahawa kita tidak benar-benar mengesyorkan menyahpasang aplikasi universal yang ada.

Read More

Apa itu Windows 10X, dan Bagaimana Ia Berbeza?

Windows 10X adalah edisi baru Windows 10 yang direka untuk peranti dua skrin seperti Surface Neo Microsoft yang akan datang, tetapi lebih dari itu. Ini adalah sistem operasi Windows baru yang mungkin akan datang ke semua peranti suatu hari nanti. Kemas kini : Microsoft kini merancang untuk melepaskan Windows 10X untuk peranti skrin tunggal terlebih dahulu dan membawanya ke peranti dua skrin kemudian.

Read More

Cara Mencari dan Menghapus Fail Pendua di Windows

Pencari fail pendua mengimbas cakera keras anda untuk mencari fail pendua yang tidak diperlukan dan membantu anda membuangnya, mengosongkan ruang. Berikut adalah pilihan kami untuk pencari fail pendua yang terbaik, sama ada anda mencari sesuatu yang mudah digunakan, aplikasi yang mungkin sudah anda pasang, atau alat yang hebat dengan penapis yang paling maju.

Read More

Cara Membuat, Menyiapkan, dan Menguruskan Pelayan Discord Anda

Discord adalah aplikasi sembang teks dan suara yang berkembang pesat, yang ditujukan khas untuk pemain. Reka bentuknya yang ramping dan ringkas menjadikannya alternatif yang sangat baik untuk aplikasi lama seperti Teamspeak dan Skype. Discord telah mendapat banyak inspirasi dari pilihan penyesuaian dan pengurusan Teamspeak yang meluas tetapi telah meletakkan beberapa pilihan tersebut di antara muka.

Read More

Cara Membeli Kad SD: Kelas Kelajuan, Ukuran, dan Kapasiti Dijelaskan

Kad Secure Digital (SD) digunakan dalam kamera digital, pemain muzik, telefon pintar, tablet, dan juga komputer riba. Tetapi tidak semua kad SD dibuat sama — anda akan mendapat kelas kelajuan, saiz fizikal, dan kapasiti yang berbeza untuk dipertimbangkan.Beberapa peranti — seperti kamera — mungkin memerlukan kad SD untuk kawasan simpanan utamanya. Peran

Read More

Cara Mengaktifkan Mod Gelap di Microsoft Office

Microsoft Office merangkumi tema kelabu hitam dan gelap. Mod gelap di seluruh sistem Windows 10 tidak akan mempengaruhi aplikasi Office, tetapi anda boleh memilih tema gelap untuk aplikasi Office seperti Microsoft Word, Excel, Outlook, dan PowerPoint.Menurut Microsoft, mod gelap Office hanya tersedia jika anda mempunyai langganan Microsoft 365 (sebelumnya dikenali sebagai Office 365).

Read More

Cara Menyekat Laman Web di Google Chrome

Adakah anda mendapati diri anda mengakses Facebook, Twitter, atau laman web lain yang mengganggu sedangkan anda sebenarnya seharusnya melakukan sesuatu yang lain? Sekat laman web itu di Google Chrome. Penyelesaian lain akan membolehkan anda menyekat laman web untuk anak-anak di rumah atau pekerja juga.

Read More

Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Biasanya, anda boot komputer dari cakera keras utamanya, yang mengandungi sistem operasi anda (seperti Windows). Tetapi kadang-kadang, anda mungkin perlu melakukan boot dari CD, DVD, atau pemacu USB — katakan, jika anda menjalankan program pemulihan, atau menguji sistem operasi baru seperti Linux.Untuk melakukan ini, anda perlu memberitahu BIOS komputer anda untuk memuatkan sistem operasi dari tempat yang berbeza daripada biasa. A

Read More

Cara Memasang macOS High Sierra di VirtualBox pada Windows 10

Sama ada anda ingin sekali-sekala menguji laman web di Safari, atau mencuba sedikit perisian di persekitaran Mac, mempunyai akses ke versi terbaru macOS dalam mesin maya adalah berguna. Malangnya, anda tidak semestinya melakukan ini - jadi menjalankan macOS di VirtualBox adalah, paling tidak, sukar.Kemas kini: Arahan di sini digunakan untuk versi macOS yang lebih lama.

Read More

Cara Membuat Sempadan Halaman di Microsoft Word

Menambah sempadan halaman ke dokumen anda boleh menjadi cara halus untuk menjadikan dokumen Microsoft Word anda menonjol. Anda boleh menyesuaikan gaya, ketebalan, dan jumlah halaman untuk sempadan untuk digunakan pada dokumen Word anda.Menambah Sempadan Halaman di Microsoft WordMembuat sempadan halaman di Microsoft Word akan bergantung pada versi Microsoft Office anda.

Read More

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Lupa PIN, Corak, atau Kata Laluan Telefon Android Anda

Android biasanya mengamankan peranti anda dengan menuntut PIN, corak, atau kata laluan penuh. Telefon anda tidak berguna jika anda lupa kod buka kunci - anda boleh memotongnya dan masuk semula.Oleh kerana Google memperketat keselamatan, ini menjadi lebih sukar pada versi Android moden. Tetapi selalu ada cara untuk menjadikan telefon anda dapat digunakan lagi, selagi anda mengingat nama pengguna dan kata laluan akaun Google anda.

Read More

4 Cara untuk Melihat Skrin Laptop atau Desktop Anda di TV Anda

Mencerminkan paparan PC anda di TV anda sebenarnya cukup mudah. Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikannya - baik berwayar dan tanpa wayar - dan yang anda pilih bergantung pada keadaan anda.Kaedah bercermin pada paparan anda adalah yang paling dipercayai, walaupun anda memerlukan kabel HDMI dan mungkin penyesuai untuk komputer anda.

Read More