Cara Memuat turun Video YouTube Anda Sendiri

YouTube memudahkan memuat naik video. Memuat turunnya adalah kisah lain sama sekali. Inilah cara anda boleh memuat turun video yang pernah anda muat naik ke YouTube.

Cara Memuat turun Video YouTube Tunggal

Dari laman utama YouTube, klik gambar profil anda di sudut kanan atas skrin. Sekiranya anda tidak melihat gambar profil Google anda, anda perlu log masuk.

Di bahagian atas senarai, klik pilihan "YouTube Studio".

Pilih "Video" dari bar sisi di sebelah kiri.

Arahkan kursor ke mana-mana video untuk memunculkan menu. Klik "Pilihan" di hujung menu (tiga titik menegak).

Klik "Muat turun". YouTube harus segera mulai memuat turun versi mp4 dari video yang anda muat naik.

Bagi mereka yang ingin memuat turun satu atau dua video, ini yang anda perlukan. Tetapi jika anda mempunyai perpustakaan beratus-ratus, mungkin ribuan video yang dimuat naik, ada cara yang lebih baik.

Cara memuat turun pelbagai video YouTube anda sekaligus

Untuk memuat turun semua video YouTube anda sekaligus, pergi ke Google Takeout. Di sini, anda boleh mengakses semua data Google anda. Anda boleh mengeksport semuanya dari fail konfigurasi Android ke sejarah carian anda dari satu tempat.

Klik "Nyahpilih Semua", dengan andaian hanya video YouTube yang anda gemari.

Tatal ke bahagian bawah halaman. Di sana anda akan menemui "YouTube dan YouTube Music." Tandakan kotak di sebelah pilihan ini.

Klik "Semua Data YouTube Termasuk" untuk membuka senarai fail yang boleh anda eksport.

Tandakan atau hapus centang perkara yang ingin anda simpan. Dalam kes ini, kami akan memilih "Batalkan pilihan Semua", dan periksa pilihan di bahagian bawah untuk "Video". Klik "OK" untuk menutup tetingkap.

Klik butang "Next Step".

Pilih kaedah penghantaran dan kekerapan eksport anda. Google dapat mengirimkan pautan muat turun untuk video Anda, atau ada pilihan untuk menyimpannya secara automatik di dalam Google Drive, Dropbox, atau layanan penyimpanan awan lain. Anda juga dapat memilih untuk "Eksport Sekali" atau "Eksport Setiap 2 Bulan Selama 1 tahun" dari menu ini.

Pilih jenis fail dan ukuran muat turun anda. Sekiranya anda mempunyai beberapa video, anda mempunyai pilihan untuk memisahkannya menjadi fail sekecil 1GB. Jenis fail merangkumi .zip dan .tgz.

Klik butang "Buat Eksport" untuk menyelesaikan. Google akan menyediakan video dan menawarkan pautan muat turun.

YouTube tidak menawarkan cara rasmi untuk memuat turun video YouTube orang lain - kecuali anda mahu memuat turunnya di luar talian di aplikasi YouTube untuk menontonnya nanti. Itu memerlukan langganan Premium YouTube.