Cara Memasukkan gambar ISO pada Windows 7, 8, dan 10

Pada Windows 8 dan 10, Windows akhirnya menawarkan cara terpasang untuk memasang fail imej cakera ISO. Sekiranya anda menggunakan Windows 7, anda memerlukan alat pihak ketiga.

Memasang Imej ISO pada Windows 8, 8.1 atau 10

Pada Windows 8 dan 10, Windows mempunyai kemampuan terpasang untuk memasangkan fail imej cakera ISO dan fail cakera keras maya VHD. Anda mempunyai tiga pilihan. Awak boleh:

  • Klik dua kali fail ISO untuk memasangnya. Ini tidak akan berfungsi jika anda mempunyai fail ISO yang dikaitkan dengan program lain di sistem anda.
  • Klik kanan fail ISO dan pilih pilihan "Mount".
  • Pilih fail di File Explorer dan dan klik butang "Mount" di bawah tab "Disk Image Tools" pada pita.

Setelah memasang imej cakera, anda akan melihatnya muncul sebagai pemacu baru di bawah PC ini. Klik kanan pemacu dan pilih "Keluarkan" untuk melepaskan fail ISO apabila anda selesai.

Memasang Imej ISO di Windows 7 atau Vista

Pada versi Windows yang lebih lama, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk memasang fail gambar ISO. Kami suka WinCDEmu, program pemasangan cakera sumber mudah dan terbuka. Ia menyokong fail ISO dan format gambar cakera lain.

WinCDEmu bahkan berguna pada Windows 8 dan 10, di mana ia membolehkan anda memasang fail gambar BIN / CUE, NRG, MDS / MDF, CCD, dan IMG yang masih belum disokong oleh Windows.

Pasang WinCDEmu dan beri kebenaran untuk memasang pemacu perkakasan yang diperlukannya. Selepas anda melakukannya, cukup klik dua kali fail imej cakera untuk memasangnya. Anda juga dapat mengklik kanan file gambar cakera dan mengklik "Pilih huruf drive & pasang" di menu konteks.

Anda akan melihat antara muka yang mudah untuk memilih huruf pemacu dan pilihan asas lain. Klik "OK" dan gambar yang terpasang akan muncul di bawah Komputer. Untuk melepaskan gambar cakera apabila anda selesai, klik kanan pemacu cakera maya dan pilih "Keluarkan".