Cara Melumpuhkan Program Permulaan di Windows

Semakin banyak perisian yang anda pasang di komputer, semakin lama diperlukan untuk memulakan Windows. Banyak program menambahkan diri mereka ke dalam senarai program yang dimulakan semasa anda boot komputer anda, dan senarai itu boleh menjadi panjang.

Catatan Editor: Sudah tentu pembaca kami yang lebih geeky sudah tahu bagaimana melakukan ini, tetapi artikel ini bertujuan untuk orang lain. Jangan ragu untuk berkongsi dengan rakan anda yang tidak berteknologi!

Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau Windows 10, tatal ke bawah.

Melumpuhkan Program Permulaan di Windows 7, Vista, atau XP

Untuk beberapa program, adalah bijak jika mereka memulakannya dengan Windows, seperti perisian anti-virus dan firewall. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan program, memulakannya semasa boot hanya membuang sumber dan memperpanjang masa permulaan. Terdapat alat yang dipasang dengan Windows, yang disebut MSConfig, yang membolehkan anda melihat dengan cepat dan mudah apa yang sedang berjalan pada permulaan dan melumpuhkan program yang anda lebih suka jalankan sendiri setelah memulakan seperti yang diperlukan. Alat ini tersedia dan dapat digunakan untuk mematikan program permulaan pada Windows 7, Vista, dan XP.

CATATAN: MSConfig boleh digunakan untuk mengkonfigurasi beberapa perkara selain hanya program permulaan, jadi berhati-hatilah dengan apa yang anda lakukan dengannya. Sekiranya anda tidak pasti menggunakannya, ikuti langkah-langkah dalam artikel ini dan anda semestinya baik-baik saja.

Untuk menjalankan MSConfig, buka menu Mula dan ketik "msconfig.exe" (tanpa tanda petik) di kotak Cari. Semasa anda menaip, hasil akan dipaparkan. Apabila anda melihat "msconfig.exe," klik di atasnya atau tekan Enter, jika disorot.

CATATAN: Jika anda menggunakan Windows XP, buka kotak dialog Jalankan dari menu Mula, ketik "msconfig.exe" di kotak Buka edit, dan klik OK.

Klik tab Permulaan pada tetingkap utama Sistem Konfigurasi. Senarai semua program permulaan dipaparkan dengan kotak centang di sebelah masing-masing. Untuk mengelakkan program dimulakan dengan Windows, pilih kotak centang di sebelah program yang diinginkan sehingga TIDAK ada tanda centang di dalam kotak. Klik OK setelah anda membuat pilihan.

Kotak dialog dipaparkan yang memberitahu anda bahawa anda mungkin perlu menghidupkan semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku. Klik Mulakan semula untuk memulakan semula komputer anda dengan segera. Sekiranya tidak bersedia untuk memulakan semula komputer anda, klik Keluar tanpa memulakan semula.

Melumpuhkan Program Permulaan selepas Kemas kini Windows 10 April 2018

Sekiranya anda menjalankan versi Windows 10 yang paling baru, ada panel pengurusan Aplikasi Permulaan baru yang menjadikannya sangat mudah untuk mematikan program permulaan. Cukup buka panel Tetapan, dan kemudian cari "Permulaan", dan buka panel Aplikasi Permulaan. Sekiranya anda tidak melihatnya, anda belum mempunyai versi terbaru, dan anda akan mahu menggunakan Task Manager untuk menguruskan aplikasi permulaan anda (teruskan membaca bahagian seterusnya).

Sebaik sahaja anda mempunyai panel Permulaan Permulaan, anda boleh menukar item yang tidak mahu anda jalankan semasa permulaan.

Melumpuhkan Program Permulaan pada Windows 10 atau 8 atau 8.1

Windows 8, 8.1, dan 10 menjadikannya sangat mudah untuk mematikan aplikasi permulaan. Yang harus anda lakukan ialah membuka Task Manager dengan mengklik kanan pada Taskbar, atau menggunakan kekunci pintasan CTRL + SHIFT + ESC, mengklik "More Details," beralih ke tab Startup, dan kemudian menggunakan butang Nonaktifkan.

Ia semudah itu. Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini, pastikan untuk mengklik "Butiran Lebih Lanjut", yang berada di tempat yang sama dengan "Lebih sedikit perincian" yang anda lihat pada tangkapan layar ini.

Melumpuhkan Program Permulaan di CCleaner

BERKAITAN: Bagaimana Pengilang Komputer Dibayar untuk Membuat Laptop Anda Lebih Buruk

Utiliti pembersih PC percuma CCleaner juga mempunyai alat yang membolehkan anda melumpuhkan program permulaan. Di CCleaner, klik butang Tools di sebelah kiri kotak dialog dan klik Startup untuk melihat senarai program permulaan. Lajur Diaktifkan menunjukkan sama ada setiap program ditetapkan untuk dimulakan dengan Windows. Untuk mematikan program yang diaktifkan, pilih program dalam senarai dan klik Nonaktifkan. Anda juga boleh mengaktifkan program yang telah dilumpuhkan.

CATATAN: CCleaner nampaknya tidak mendorong anda menghidupkan semula komputer anda, jadi pastikan anda melakukannya sendiri.

BERKAITAN: Cara Menggunakan CCleaner Seperti Pro: 9 Petua & Trik

Terdapat CCleaner versi Profesional yang berharga $ 24.95 dan disertakan dengan sokongan teknikal keutamaan. Walau bagaimanapun, terdapat versi percuma yang tersedia sebagai versi yang boleh dipasang dan versi mudah alih.

Perhatikan bahawa beberapa aplikasi perlu dikonfigurasi untuk berhenti melancarkan diri ketika komputer boot, atau mereka hanya akan menambahkan diri mereka ke senarai program permulaan sekali lagi. Dalam kes ini, biasanya ada pengaturan dalam pilihan program untuk mencegahnya dimulakan dengan Windows.