Cara Menukar Dokumen Microsoft Word ke PDF

PDF berguna untuk mengedarkan dokumen sehingga dapat dilihat dengan cara yang sama oleh semua pihak. Biasanya, anda akan membuat dokumen menggunakan aplikasi lain, dan kemudian menukarnya ke PDF. Inilah cara melakukannya untuk dokumen Microsoft Word.

Tukarkan Dokumen ke PDF Menggunakan Word

Sekiranya anda mempunyai Microsoft Word versi desktop, cara termudah untuk menukar dokumen anda ke PDF adalah dengan betul di Word itu sendiri.

Buka dokumen yang ingin anda ubah, dan kemudian klik tab "Fail".

Pada skrin di belakang pentas, pilih "Simpan Sebagai" dari senarai di sebelah kiri.

Pada skrin Save As, pilih di mana anda mahu PDF disimpan (OneDrive, PC ini, folder tertentu, atau di mana sahaja). 

Seterusnya, klik anak panah dropdown di sebelah kanan kotak "Save as type", dan pilih "PDF (* .pdf)" dari menu dropdown.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menukar nama fail pada masa ini. Apabila anda sudah bersedia, klik butang "Simpan".

Setelah menyimpan PDF, anda akan dikembalikan ke dokumen Word anda, dan PDF baru akan dibuka secara automatik dalam paparan PDF lalai anda.

Sekiranya Anda Tidak Mempunyai Microsoft Word

Sekiranya anda tidak mempunyai Word, tetapi perlu menukar dokumen yang dihantar oleh seseorang, anda mempunyai beberapa pilihan:

  • Google Drive: Anda boleh memuat naik dokumen Word ke Google Drive, mengubahnya menjadi Dokumen Google, dan kemudian menukarnya ke PDF. Ini berfungsi dengan cukup baik jika anda mempunyai dokumen Word yang ringkas, kebanyakan teks tanpa banyak format (dan jika anda sudah mempunyai akaun Google).
  • Laman Web Penukaran: Terdapat banyak laman web di luar sana yang menawarkan untuk menukar dokumen Word ke PDF secara percuma. Kami mengesyorkan freepdfconvert.com. Ini adalah laman web yang selamat, berfungsi dengan pantas, dan melakukan pekerjaan yang cukup baik pada dokumen Word dengan format yang sedikit. Dan benar-benar percuma jika anda hanya perlu menukar dokumen Word sekali-sekala menjadi PDF. Langganan berbayar memberi anda ciri tambahan seperti penukaran tanpa had (banyak dokumen sekaligus), dan keupayaan untuk menukar lebih banyak jenis fail.
  • LibreOffice: LibreOffice adalah aplikasi pejabat sumber terbuka percuma yang menawarkan banyak ciri yang sama seperti Microsoft Office. Anda bahkan boleh membuka dokumen Microsoft Word, dan menukarnya menjadi PDF.

BERKAITAN: Cara Mencetak ke PDF di Mana-mana Komputer, Telefon Pintar, atau Tablet