Bagaimana Melihat Berapa Banyak RAM Yang Ada Di PC Anda (dan Kelajuannya)

RAM komputer anda adalah memori jangka pendek yang cepat yang digunakannya untuk menjalankan aplikasi dan membuka fail. Semakin banyak RAM komputer anda, semakin banyak anda boleh lakukan sekaligus. Inilah cara untuk memeriksa berapa banyak sistem anda.

Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memeriksa seberapa pantas RAM anda juga. Seperti hampir semua teknologi - kecuali mungkin bateri - RAM semakin baik dan cepat dari masa ke masa. Komputer yang lebih baru akan mempunyai RAM yang lebih pantas daripada komputer yang lebih lama.

Apa itu RAM?

RAM bermaksud "memori akses rawak." Ini adalah memori kerja fizikal yang digunakan oleh PC anda. Semua aplikasi, fail, dan data terbuka anda disimpan di sini untuk akses cepat. RAM berbeza dengan SSD atau cakera keras komputer anda, yang jauh lebih perlahan daripada RAM. Semasa anda melancarkan program atau membuka fail, fail dipindahkan dari simpanan sistem anda ke RAMnya.

Semakin banyak RAM yang anda miliki, semakin banyak anda dapat melakukannya sekaligus. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup RAM untuk aplikasi terbuka anda, sistem anda akan menjadi perlahan kerana Windows (atau sistem operasi lain) harus memindahkan data masuk dan keluar dari fail halaman pada pemacu sistem anda. Anda mungkin melihat ralat memori yang rendah jika RAM tidak mencukupi.

Berapa banyak RAM yang anda perlukan bergantung pada apa yang anda lakukan. Anda memerlukan lebih banyak RAM untuk bermain permainan PC terkini, menjalankan mesin maya, dan mengedit video 4K.

Cara Memeriksa Berapa Banyak RAM yang Anda Miliki di Windows

Anda dapat memeriksa berapa banyak RAM yang anda miliki dengan pelbagai cara cepat.

Pada Windows 10, gunakan Pengurus Tugas. Klik kanan bar tugas anda dan pilih "Task Manager" atau tekan Ctrl + Shift + Esc untuk membukanya. Klik tab "Prestasi" dan pilih "Memori" di panel kiri. Sekiranya anda tidak melihat tab apa pun, klik "Maklumat Lanjut" terlebih dahulu.

Jumlah RAM yang anda pasang dipaparkan di sini. Pengurus Tugas juga memberitahu anda standard yang digunakannya, kelajuan, faktor bentuknya, dan berapa banyak slot memori fizikal sistem yang anda gunakan. Anda boleh memasang lebih banyak RAM jika anda dapat membuka PC anda (tidak mungkin di beberapa komputer riba) dan mempunyai beberapa slot ganti.

Pengurus Tugas tidak menawarkan maklumat berguna ini pada Windows 7. Sebaliknya, anda dapat melihat jumlah RAM anda di halaman Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Sistem. Anda juga dapat dengan cepat membukanya dengan membuka menu Mula, mengklik kanan "Komputer", dan memilih "Properties." Lihat di sebelah kanan "Memori Terpasang" di bawah Sistem.

Untuk melihat maklumat yang lebih spesifik mengenai masa RAM anda pada Windows 10 atau 7, kami mengesyorkan CPU-Z. Muat turun dan pasang CPU-Z, lancarkan, dan klik tab "Memori" untuk melihat maklumat ini.

Sekiranya anda membina PC anda sendiri, RAM anda mungkin tidak berjalan pada masa yang diiklankan sehingga anda mengubah masa.

BERKAITAN: Bagaimana Kelajuan dan Masa RAM Mempengaruhi Prestasi PC Saya?

Maklumat ini biasanya dipaparkan di firmware UEFI atau BIOS sistem anda juga. Ini sangat berguna jika anda menggunakan PC tanpa sistem operasi yang berfungsi. Cukup boot, gunakan pintasan papan kekunci untuk memasukkan firmware BIOS atau UEFI (berbeza pada setiap PC), dan cari maklumat mengenai memori atau RAM sistem.

BERKAITAN: Apa yang Dilakukan BIOS PC, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?