Cara Mengambil Tangkapan Skrin di Windows 10

Tangkapan skrin adalah gambar yang diambil dari apa sahaja yang ada di skrin anda. Hari ini kami akan menunjukkan cara mengambil tangkapan skrin di Windows.

Anda boleh mengambil tangkapan skrin di hampir semua platform, dan mengambil tangkapan skrin di Windows tidak berbeza. Ia mempunyai pilihan bawaan yang berfungsi dengan baik untuk tugas-tugas asas, tetapi banyak program pihak ketiga menawarkan kemudahan dan penggunaan yang lebih mudah. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara yang berbeza untuk mengambil tangkapan skrin di Windows 10.

Kaedah Satu: Ambil Tangkapan Skrin Pantas dengan Skrin Cetak (PrtScn)
  1. Tekan butang PrtScn untuk menyalin skrin ke papan keratan
  2. Tekan butang Windows + PrtScn pada papan kekunci anda untuk menyimpan skrin ke fail
  3. Gunakan Alat Guntingan bawaan
  4. Gunakan Bar Permainan di Windows 10

Butang Cetak Skrin pada papan kekunci anda dapat mengambil tangkapan layar dan menyimpannya sebagai file, mengambil tangkapan layar tanpa menyimpannya sebagai file, atau mengambil tangkapan layar hanya satu tetingkap (bukan keseluruhan layar). Butang skrin cetak mungkin dilabel sebagai "PrtScn," "PrntScrn," "Print Scr," atau yang serupa. Pada kebanyakan papan kekunci, butang biasanya terdapat di antara F12 dan Scroll Lock. Pada papan kekunci komputer riba, anda mungkin perlu menekan kekunci "Fungsi" atau "Fn" untuk mengakses ciri Skrin Cetak. Apabila anda menekan kekunci, nampaknya tidak ada yang berlaku, tetapi tangkapan skrin telah disimpan ke papan keratan anda.

Untuk Menyimpan Tangkapan Skrin Anda sebagai Fail

Tekan "kekunci logo Windows + PrtScn." Jika anda menggunakan tablet, tekan "butang logo Windows + butang turunkan volume." Sebagai gantinya pada beberapa komputer riba dan peranti lain, anda mungkin perlu menekan kekunci "Windows logo + Ctrl + PrtScn" atau "kunci logo Windows + Fn + PrtScn". Lihat manual komputer riba anda untuk maklumat lebih lanjut.

Layar akan redup sejenak, dan Anda akan melihat tangkapan layar muncul sebagai file dalam folder berjudul "Tangkapan Layar", di dalam folder "Gambar" lalai anda. Tangkapan skrin secara automatik dilabelkan dengan nombor.

Anda hanya akan melihat layar Anda redup jika menghidupkan "Animate windows when minimize and maximizing" dalam tetapan kesan visual anda (Sistem> Tetapan sistem lanjutan> Klik tab Lanjutan> Klik Tetapan di bawah Bahagian prestasi).

Untuk Mengambil Tangkapan Skrin Tanpa Menyimpan

Tekan kekunci "PrtScn". Tangkapan skrin paparan anda kini disalin ke papan keratan. Buka editor gambar kegemaran anda, pemproses kata, atau program lain yang ingin Anda gunakan untuk menggunakan gambar. Pilih Edit> Tampal untuk menampal tangkapan skrin di mana sahaja anda mahu. Dimensi gambar akan sama dengan resolusi desktop anda. Catatan: Pada beberapa komputer riba dan peranti lain, anda mungkin perlu menekan kekunci "Alt + Fn + PrtScn". Periksa manual komputer riba anda untuk maklumat lebih lanjut.

Untuk Mengambil Tangkapan Skrin Hanya Satu Tetingkap

Klik pada bar tajuk tetingkap yang ingin anda tangkap. Tekan "Alt + PrtScn". Tangkapan skrin tetingkap anda yang sedang aktif akan disalin ke papan keratan, seperti di bahagian terakhir. Tampalkannya ke penyunting gambar kegemaran anda atau penyunting dokumen. Catatan: Pada beberapa komputer riba dan peranti lain, anda mungkin perlu menekan kekunci "Alt + Fn + PrtScn". Periksa manual komputer riba anda untuk maklumat lebih lanjut.

Untuk Mengambil Tangkapan Skrin Bahagian Skrin Anda

Tekan "Windows + Shift + S". Skrin anda akan kelihatan kelabu dan kursor tetikus anda akan berubah. Klik dan seret pada skrin anda untuk memilih bahagian skrin anda yang ingin anda tangkap. Tangkapan skrin dari kawasan skrin yang anda pilih akan disalin ke papan keratan anda. Anda boleh menampalnya di aplikasi apa pun dengan memilih Edit> Tampal atau tekan Ctrl + V, sama seperti anda menempelkan jalan pintas skrin penuh yang diambil dengan kunci Cetak Skrin.

Ini hanya berfungsi dalam Pembaruan Pencipta Windows 10. Pada versi Windows yang lebih lama, jalan pintas ini adalah sebahagian daripada aplikasi OneNote Microsoft. Dengan Pembaruan Pencipta, Microsoft menggabungkan jalan pintas ini ke dalam Windows 10 itu sendiri.

Kaedah Kedua: Ambil Tangkapan Skrin Lebih Fleksibel dengan Alat Memotong

Alat Snipping telah lama menjadi bahagian Windows. Alat ini pertama kali disertakan dalam Windows Vista, dan tidak pernah mendapat ciri baru selain beberapa perbaikan bug. Alat guntingan dapat mengambil tangkapan layar dari jendela terbuka, kawasan segi empat tepat, kawasan berbentuk bebas, atau keseluruhan layar. Anda boleh memberi penjelasan kepada gambar anda dengan pen berwarna atau penanda yang berbeza, simpan sebagai gambar atau fail MHTML, atau hantarkan e-mel kepada rakan.

Snipping Tool di Windows Vista, 7, dan 8 mempunyai satu batasan: ia tidak dapat menangkap tangkapan layar yang melibatkan pergerakan tetikus. Untuk menangkap sesuatu yang melibatkan pergerakan tetikus, seperti menu pop-up dan petua alat, anda harus menggunakan kaedah Print Screen.

Pada Windows 10, Snipping Tool mempunyai pilihan "Delay" baru, yang memungkinkan anda menangkap menu pop timbul dan petua alat. Buka aplikasi Snipping Tool dan klik Delay. Dari senarai juntai bawah, klik pada jumlah saat yang anda mahu tunggu sehingga tangkapan skrin anda diambil.

Sekarang pilih jenis potongan yang ingin anda buat dengan mengklik anak panah di sebelah "Baru". Anda boleh memilih salah satu daripada empat jenis potongan: bentuk bebas, segi empat tepat, tingkap, dan skrin penuh.

Tidak seperti pemotongan biasa, layar tidak akan langsung pudar. Sebaliknya, anda akan mempunyai masa antara 1-5 saat, bergantung pada kelewatan yang anda pilih, untuk mengatur tangkapan skrin anda. Anda boleh menggunakan masa ini untuk membuka menu pop timbul atau petua alat yang ingin anda tangkap. Setelah detik anda berlalu, layar akan membeku dan pudar sehingga anda dapat membuat potongan anda. Sekiranya anda memilih tetingkap atau layar penuh, ia akan menangkap tangkapan dengan serta-merta.

Kaedah Ketiga: Gunakan Pintasan Papan Kekunci dengan Bar Permainan di Windows 10

Windows 10 dihantar dengan kemampuan DVR permainan untuk merakam rakaman permainan dan mengambil tangkapan skrin permainan Windows PC. Bar Permainan menghasilkan tangkapan skrin dalam format PNG, dan menyimpannya dalam "C: \ Users \ [nama pengguna anda] \ Video \ Tangkapan." Sebelum anda mula menggunakan Game Bar, lancarkan aplikasi Xbox yang disertakan dengan Windows 10 buka tetapannya. Di bawah "Game DVR", alihkan "Ambil tangkapan layar menggunakan Game DVR", dan tetapkan pintasan papan kekunci yang anda mahukan.

Apabila anda ingin mengambil tangkapan layar, gunakan kombinasi papan kekunci itu ("Kekunci Windows + G" secara lalai) dan klik atau ketuk kotak "Ya, ini adalah permainan" jika diminta. Sekarang tekan "ikon Kamera" atau "Win + Alt + PrtScn" untuk mengambil tangkapan skrin. Catatan: Jalan pintas papan kekunci hanya akan berfungsi jika sebelumnya Anda mencentang kotak "Ya, ini adalah permainan" untuk permainan khusus ini. Anda akan melihat pemberitahuan yang memberitahu anda "Tangkapan Skrin disimpan." Jika anda mengklik atau mengetuk pemberitahuan, itu akan terbuka ke "Xbox> Game DVR> Pada PC ini" untuk melihatnya.

Kaedah Keempat: Ambil Tangkapan Skrin Lebih Kuat dengan Cara Mudah dengan Snagit

Semua kaedah terbina dalam Windows mempunyai kebaikan dan keburukan mereka sendiri. Sekiranya anda mengambil banyak tangkapan skrin dan menginginkan lebih banyak fleksibiliti daripada tawaran alat terbina dalam, alat pihak ketiga adalah pilihan terbaik anda.

Sekiranya anda tidak keberatan menghabiskan beberapa dolar, Snagit by Techsmith adalah alat terkemuka yang memudahkan pengambilan tangkapan layar, mempunyai banyak ciri yang membolehkan anda menargetkan tetingkap tertentu, mengambil tangkapan gambar wilayah, dan bahkan menangkap teks penuh tetingkap bergulir seperti laman web.

Anda boleh mengambil video pendek jika anda mahu, memberi penjelasan tangkapan skrin, melukis anak panah dan bentuk, dan apa sahaja yang anda boleh bayangkan alat tangkapan skrin dapat dilakukan. Ini adalah alat yang sangat baik yang pasti kami cadangkan, terutamanya jika anda perlu mengambil banyak tangkapan skrin.

Terdapat percubaan percuma yang boleh anda muat turun untuk memeriksanya sebelum bersusah payah membelanjakan wang untuknya. Sebaik sahaja anda mencubanya, sukar untuk kembali ke alat barebone Windows.