Cara Menambah Bluetooth ke Komputer Anda

Walaupun sebahagian besar komputer riba — dan bahkan desktop — kini dilengkapi dengan sokongan Bluetooth, sebilangan daripada kita masih memerlukan peningkatan Bluetooth. Sekiranya anda menggegarkan peranti tanpa sokongan Bluetooth, jangan risau. Baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda cara menambahkan sokongan Bluetooth dengan mudah dan murah ke komputer mana pun.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Walaupun anda boleh mendapatkannya dengan baik tanpa sokongan Bluetooth di komputer anda (terutama jika anda menggunakan desktop), terdapat puluhan ribu periferal dan aksesori yang memerlukan - atau akan lebih senang dilakukan oleh - Bluetooth.

BERKAITAN: Panduan Lengkap Membeli Pembesar Suara Bluetooth Mudah Alih

Anda boleh, misalnya, menjalankan kabel audio tambahan dari komputer anda ke mana-mana pembesar suara Bluetooth yang kami tinjau dalam panduan pembesar suara Bluetooth kami, tetapi itu akan menjadikan pembesar suara anda jauh lebih mudah alih dan mudah digunakan untuk menyalurkan muzik melalui Bluetooth sehingga anda dapat mengekalkan keupayaan untuk memindahkannya ke mana sahaja di pejabat anda. Bluetooth juga berguna semasa menggunakan fon kepala tanpa wayar, pengawal permainan, dan periferal lain.

Lihat Jika Komputer Anda Sudah Mempunyai Bluetooth

Sebelum meneruskan, kami menganjurkan anda untuk memeriksa semula radio Bluetooth komputer anda. Sekiranya anda mempunyai komputer riba atau komputer yang lebih lama, anda mungkin betul menganggap bahawa anda tidak mempunyai Bluetooth bawaan. Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang lebih baru, praktikalnya anda mempunyai Bluetooth. Begitu juga, ia merupakan fitur yang tidak ada pada PC desktop, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini sejumlah desktop yang mengejutkan telah mula dihantar dengan radio Bluetooth.

Sangat mudah untuk memeriksa bukti Bluetooth di Windows. Anda boleh memeriksa Bluetooth dengan menuju ke Panel Kawalan> Rangkaian dan Internet> Sambungan Rangkaian. Sekiranya terdapat radio Bluetooth yang dipasang dan dikonfigurasi dengan betul, anda akan melihat entri untuk "Sambungan Rangkaian Bluetooth" di samping sambungan rangkaian lain seperti Ethernet dan Wi-Fi.

Sebagai alternatif, anda boleh membuka Pengurus Peranti - tekan Mula dan cari "pengurus peranti" - dan kemudian cari entri "Bluetooth". Device Manager akan menunjukkan kepada anda jika PC anda mempunyai peranti Bluetooth, walaupun tidak disiapkan dengan betul.

Kami juga mencadangkan memeriksa statistik pada PC anda untuk memastikannya. Walaupun tidak mungkin, kemungkinan vendor perkakasan di belakang perkakasan anda menggunakan pemacu khas atau alat lain yang perlu anda muat turun untuk mengaktifkan sambungan Bluetooth. Sedikit berbual dengan Google dengan mendedahkan jika anda mempunyai perkakasan di tempat pertama dan jika anda memerlukan pemacu khas, BIOS, atau kemas kini lain.

Tambahkan Bluetooth ke PC anda

Sekiranya anda mendapati bahawa PC anda tidak mempunyai Bluetooth, anda perlu menambahkannya. Berita baiknya adalah mudah dilakukan dan anda tidak perlu mengeluarkan banyak perbelanjaan.

Langkah Pertama: Beli Apa yang Anda Perlu

Anda tidak perlu banyak mengikuti tutorial ini. Setelah anda menentukan bahawa komputer anda pasti memerlukan radio Bluetooth (dan bukan hanya kemas kini pemacu), sudah tiba masanya untuk memeriksa bahawa anda mempunyai port USB percuma. Sekiranya tidak, dan tidak ada ruang kerana anda memerlukan semua port semasa anda, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan hab USB berkualiti atau kad pengembangan USB.

BERKAITAN: Cara Memilih Hab USB yang Sempurna untuk Keperluan Anda

Dengan port USB percuma, satu-satunya perkara yang anda perlukan ialah penyesuai Bluetooth USB. Untuk tujuan tutorial ini (dan untuk digunakan pada mesin kami sendiri), kami akan menggunakan dongle USB Kinivo BTD-400 ($ 11,99) yang sangat tinggi dan murah.

Terdapat cara lain untuk mendekati masalah itu, tetapi kebanyakannya tidak praktikal. Anda boleh, misalnya, menggunakan slot PCI mini komputer riba dengan modul Bluetooth / Wi-Fi komputer riba, tetapi itu sangat menyusahkan. Salah satu sebab anda mungkin ingin pergi ke mini PCI adalah jika anda tidak mahu melepaskan port USB pada komputer riba dan tidak mahu membawa hab USB.

Di sisi desktop, satu-satunya alasan yang dapat kita lihat untuk tidak menggunakan penyelesaian berasaskan USB adalah jika Anda secara eksplisit memasarkan kad PCI Wi-Fi untuk komputer desktop, kerana banyak kad PCI Wi-Fi dilengkapi dengan Bluetooth terbina dalam.

Langkah Kedua: Pasang Dongle Bluetooth

Sekiranya anda memasang Kinivo pada Windows 8 atau 10, prosesnya mudah: hanya pasangkannya. Windows merangkumi pemacu Bluetooth Broadcom asas yang diperlukan oleh dongle dan akan memasangnya secara automatik apabila mengenali peranti baru.

Sekiranya anda memasangnya pada versi Windows yang lebih lama, anda perlu memasang pemacu Bluetooth. Anda akan tahu bahawa anda memerlukan pemacu sekiranya panel Pengurus Peranti kelihatan seperti ini setelah anda memasang dongle.

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Anda boleh memuat turun pemacu dari Kinivo (pengeluar dongle) atau dari Broadcom (pengeluar radio Bluetooth sebenar di dalam peranti). Muat turun versi untuk sistem operasi anda (inilah cara untuk melihat sama ada anda menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit), jalankan pemasang, dan anda sudah bersedia.

Langkah Ketiga: Pasangkan Peranti Anda

BERKAITAN: Panduan Lengkap Membeli Pembesar Suara Bluetooth Mudah Alih

Setelah memasang dongle, anda sudah bersedia memasangkan peranti. Kami akan menunjukkan prosesnya dengan menghubungkan salah satu pembesar suara yang kami gunakan dalam panduan kami untuk pembesar suara Bluetooth mudah alih.

Setelah memasukkan dongle (dan dengan pemacu yang sesuai dipasang), ikon Bluetooth akan muncul di dulang sistem seperti yang dilihat pada tangkapan skrin di bawah. Klik kanan ikon dan pilih "Tambahkan Peranti Bluetooth" dari menu konteks.

Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau 10, anda akan melihat skrin seperti di bawah. Cukup tekan butang "Pasangkan" untuk peranti yang ingin anda sambungkan.

Sekiranya anda menggunakan Windows 7 — atau versi sebelumnya — anda akan melihat skrin seperti ini. Pilih peranti yang ingin anda sambungkan dan tekan "Next."

Setelah membuat pilihan anda, Windows akan berkomunikasi dengan peranti ini selama kira-kira setengah minit kerana ia secara automatik menyelesaikan proses memasangkan. Selepas itu, peranti anda tersedia untuk digunakan!

Anda boleh menguruskan peranti Bluetooth anda dengan mengakses menu Bluetooth melalui baki sistem (seperti yang kami lakukan sebentar tadi) atau menavigasi ke Panel Kawalan -> Semua Item Panel Kawalan -> Peranti dan Pencetak. Walau apa pun, anda seharusnya dapat melihat (dan berinteraksi dengan) kedua dongle Bluetooth anda dan sebarang peranti Bluetooth yang terpasang.

Itu sahaja yang ada! $ 15, satu port USB, proses pemasangan yang hampir tidak menyakitkan, dan sekarang komputer anda mempunyai sambungan Bluetooth.