Cara Mengaktifkan Adobe Flash di Google Chrome 76+

Adobe Flash akan hilang. Google memasukkan kuku lain ke dalam keranda dengan Chrome 76, yang secara tidak langsung menyekat semua kandungan Flash di laman web. Sekiranya anda masih menggunakan Flash, anda boleh mengaktifkannya semula buat masa ini — tetapi Chrome menjadikannya menjengkelkan.

Flash Akan Berjauhan Pada Akhir 2020

Flash belum habis sepenuhnya - belum. Sebaliknya, Chrome menyekat Flash secara lalai dengan pesan "Flash disekat di halaman ini." Jika anda mengaktifkan semula Flash di Chrome, Anda akan melihat pesan yang mengatakan, "Pemain Flash tidak akan disokong lagi setelah bulan Disember 2020," dengan butang untuk mematikan Flash.

Seperti yang dijelaskan oleh Google, ketika bola jatuh pada Malam Tahun Baru, 2020, undur juga akan dihitung hingga akhir Flash.

Ini bukan perkara Google Chrome sahaja. Adobe juga akan menghentikan sokongan untuk Flash pada akhir tahun 2020. Mozilla bahkan lebih agresif — ia akan menghilangkan sokongan Flash sepenuhnya pada awal tahun 2020.

Sekiranya anda menggunakan Flash, anda masih mempunyai masa hampir satu setengah tahun sehingga hilang. Pergerakan Chrome yang semakin agresif seharusnya mendorong laman web untuk menjauhkan diri dari Flash sementara mereka masih mempunyai banyak masa untuk melakukannya.

Cara Menjalankan Flash di Laman Web

Apabila anda melayari laman web yang menggunakan Flash, anda melihat mesej "Plugin disekat" di sebelah kanan Omnibox Chrome atau bar alamat.

Untuk mengaktifkan Flash untuk laman web, klik ikon kunci di sebelah kiri Omnibox (bar alamat), klik kotak "Flash", dan kemudian klik "Benarkan."

Chrome meminta anda memuat semula halaman — klik "Muat semula".

Walaupun anda memuat semula halaman, kandungan Flash tidak akan dimuat — anda harus mengkliknya untuk memuatkannya.

Untuk menjalankan objek Flash individu, klik butang Mainnya. Untuk menjalankan semua objek Flash di halaman - termasuk objek Flash tersembunyi yang berjalan di latar belakang - klik ikon pemalam yang disekat di sebelah kanan Kotak Omni dan klik "Jalankan Flash kali ini."

Setiap kali anda membenarkan Flash untuk laman web, ia ditambahkan ke senarai izin — klik ikon pemalam yang disekat dan klik "Urus" untuk melihatnya. Sebagai alternatif, anda boleh chrome://settings/content/flashmelihatnya.

Inilah berita buruk: setiap kali anda memulakan semula penyemak imbas anda, Chrome memadamkan senarai ini. Sekiranya anda kerap menggunakan Flash di laman web tertentu, anda perlu melakukannya berulang kali. Google secara serius mahu pengguna Chrome berhenti menggunakan Flash, jadi sengaja menjadikan proses Flash mengganggu.

Cara Mengaktifkan Flash Klik untuk Main

Daripada Chrome menyekat Flash secara automatik di semua laman web, anda boleh mengatur agar Chrome diminta sebelum memaparkan kandungan Flash. (Tidak, tidak ada cara agar Chrome memainkan Flash secara automatik lagi.)

Tidak seperti pilihan di atas, Chrome akan mengingati tetapan ini. Namun, ia akan memaparkan sepanduk "Pemain Flash tidak lagi disokong setelah Disember 2020" setiap kali anda membuka semula penyemak imbas anda. Tidak ada cara untuk mematikan mesej ini tanpa mematikan Flash.

Apabila Flash disekat, klik ikon pemalam yang disekat di Omnibox Chrome dan klik "Urus." Ini membawa Anda ke halaman tetapan Flash, yang juga dapat Anda akses dari Tetapan> Lanjutan> Privasi & Keselamatan> Tetapan Laman> Flash.

Klik togol di sini untuk menetapkan Chrome menjadi "Tanya dulu" dan bukannya "Sekat laman web agar tidak menjalankan Flash (disyorkan)

Sekarang, apabila anda mengunjungi laman web dengan Flash, anda dapat mengklik objek Flash di laman web dan mengklik "Izinkan" untuk melihatnya.

Anda masih perlu mengklik untuk memainkan kandungan Flash selepas itu. Walau bagaimanapun, ia sedikit lebih lancar daripada mengklik ikon kunci untuk membuka menu tetapan laman web.

Sudah tentu, Flash tidak akan hilang sepenuhnya pada akhir tahun 2020. Penyemak imbas lama, seperti Internet Explorer, masih akan menyokong versi lama pemalam Flash. Anda boleh menjalankan kandungan Flash sekiranya anda benar-benar memerlukannya, tetapi pemalam tidak akan dikemas kini lagi dengan pembaikan keselamatan.