Cara Menukar Video MKV ke MP4

Format video boleh membingungkan, dan mungkin ada yang tidak sesuai dengan pilihan pemain video anda, terutamanya format yang lebih jelas seperti MKV. Selalunya lebih mudah atau perlu untuk menukarnya menjadi sesuatu yang lebih berguna, seperti MP4. Nasib baik, penukaran itu mudah dilakukan.

Catatan: Kami menggunakan macOS untuk contoh dan tangkapan skrin kami dalam artikel ini, tetapi semua aplikasi yang kami gunakan di sini berfungsi hampir sama pada Windows.

Apakah Fail MKV, dan Mengapa Saya Perlu Mengubahnya?

MKV bukan format video. Sebaliknya, ia adalah format wadah multimedia yang digunakan untuk menggabungkan elemen yang berbeza seperti audio, video, dan sari kata ke dalam satu fail. Ini bermakna anda boleh menggunakan pengekodan video yang anda mahukan dalam fail MKV, dan masih boleh dimainkan.

BERKAITAN: Apakah Fail MKV dan Bagaimana Anda Memainnya?

Masalahnya timbul dengan keserasian. Tidak semua aplikasi atau aplikasi video dapat memainkan fail MKV, dan itu terutama berlaku pada peranti mudah alih. MKV adalah sumber terbuka, dan bukan standard industri, jadi ia tidak mempunyai sokongan pada banyak peranti. Ia bahkan tidak akan berfungsi di Windows Media Player atau Quicktime, lalai untuk Windows dan macOS.

Penyelesaiannya: Tukarkan fail MKV anda ke MP4. MP4 serasi dengan kebanyakan peranti dan aplikasi, dan anda tidak akan kehilangan banyak kualiti (jika ada) untuk proses penukaran.

Penyelesaian Paling Mudah: Gunakan VLC

VLC adalah pemain media sumber terbuka, salah satu dari sedikit yang dapat memainkan MKV, tetapi ia juga mempunyai pilihan tersembunyi untuk menukar video.

Dari menu "File" (atau menu "Media" pada Windows) pilih opsi "Convert / Stream" (atau "Convert / Save" pada Windows).

Ini tidak secara automatik mengubah apa yang anda tonton, jadi anda harus menyeret fail ke tetingkap sekali lagi. Selepas itu, anda boleh memilih format fail yang ingin anda gunakan untuk menyimpan; VLC menyokong kebanyakan format, tetapi MP4 adalah lalai.

Setelah memilih format yang anda inginkan, tekan butang "Simpan" dan pilih di mana anda ingin menyimpan fail baru.

Penyelesaian Yang Lebih Cemerlang: Penukar Video WinX

Walaupun VLC melakukan pengekodan sederhana pada satu fail, ada banyak lagi yang mungkin anda mahu kendalikan jika anda melakukan kerja-kerja penghasilan video. Untuk ini, WinX VideoProc menangani tugas dengan baik.

Apabila anda membukanya, beralih ke tab "Video" di bahagian bawah, dan layar pertama yang anda lihat meminta anda menyeret media ke atasnya. Seret fail anda ke dalam, dan selebihnya kawalan akan muncul.

Anda juga boleh menambahkan keseluruhan folder video dan mengekodkan pukal sekaligus, tetapi kami akan melekat satu video buat masa ini.

Sekali lagi, pilihan penukaran lalai adalah MP4, jadi kami tidak perlu banyak mengubahnya, tetapi jika anda ingin mengintip, anda boleh mengklik dua kali profil untuk mengubah tetapan.

Dari sini anda boleh menukar banyak pilihan, antara lain:

  • Kualiti gambar, untuk menyesuaikan kualiti di setiap bingkai, dan kelajuan pengekodan
  • Bitrate, untuk menjadikan fail lebih kecil dengan kos kualiti
  • Framerate, untuk menukar hingga 30 atau 24fps video
  • Resolusi dan nisbah aspek

Terdapat juga pilihan codec audio, tetapi audio membentuk sebahagian kecil dari video itu layak untuk tetap pada tetapan tinggi.

Setelah selesai mengkonfigurasi, anda boleh menekan "Run" untuk memulakan penukaran.

Penukaran video boleh memakan masa, terutamanya dengan video yang lebih besar, tetapi apabila selesai, aplikasi akan secara automatik membuka folder tempat menyimpan fail anda.

Alternatif Sumber Terbuka

WinX adalah shareware, dan walaupun anda boleh melakukan banyak perkara dengan versi percubaan, aplikasi penuh akan dikunci kecuali anda membayar untuk versi premium. Sekiranya anda mahukan tahap penyesuaian yang sama secara percuma, ada baiknya mencuba Handbrake.

Handbrake sedikit lebih lancar, tetapi antara muka boleh sedikit membingungkan. Dengan begitu banyak pilihan dan butang, agak sukar untuk mengetahui mana yang melakukan apa, tetapi yang asas yang perlu anda ketahui adalah pratetap (yang mempengaruhi kualiti dan kelajuan pengekodan) dan format (yang lalai ke MP4 seperti yang lain ).

Handbrake mempunyai antrian yang bagus untuk menyusun pelbagai kod tetapi tidak mempunyai pilihan yang sama untuk mengekod keseluruhan folder seperti yang dilakukan oleh WinX. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan beberapa fail secara berasingan, dan kemudian menambahkan semuanya ke dalam barisan. Ia masih berguna walaupun kerana pengekodan fail yang sangat besar kadangkala memakan masa berjam-jam bergantung pada spesifikasi komputer anda.

Kredit Imej: Halay Alex / Shutterstock