Cara Memadamkan Akaun Amazon Anda

Memadamkan akaun Amazon anda adalah satu-satunya cara untuk menghapus sejarah pembelian anda sepenuhnya. Sekiranya anda ingin memadam akaun anda dengan baik, berikut adalah cara untuk memberi diri anda petak bersih.

Yang Perlu Anda Ketahui

Akaun Amazon anda dikongsi di seluruh laman web Amazon, jadi jika anda menghapusnya, anda akan kehilangan akses ke Amazon.com dan juga kedai antarabangsa seperti Amazon.co.uk dan laman web milik Amazon seperti Audible.com. Anda tidak akan dapat masuk ke laman web mana pun yang anda gunakan untuk akaun Amazon anda. Akaun Pembayaran Amazon anda juga akan ditutup.

Anda akan kehilangan akses kepada semuanya. Sebarang pesanan terbuka akan dibatalkan, langganan seperti Amazon Prime akan segera berakhir, dan anda akan kehilangan baki kad hadiah Amazon di akaun anda. Anda tidak akan dapat mengembalikan barang yang dibeli dengan bayaran balik atau penggantian. Kandungan digital yang anda beli akan hilang, dan anda tidak dapat memuat turun semula eBook Kindle, video Amazon, muzik, perisian digital dan permainan, dan kandungan digital lain yang mungkin anda miliki.

Amazon juga akan menghapus sejarah pembelian dan data pelanggan akaun anda, jadi sebarang ulasan, catatan perbincangan, dan foto yang anda muat naik ke laman web Amazon juga akan dihapus.

BERKAITAN: Cara Mengarkibkan dan Menguruskan Pesanan Amazon Anda dengan Lebih Baik

Menutup akaun anda dan membuat yang baru adalah satu-satunya cara untuk menghapus sejarah pembelian Amazon anda. Walau bagaimanapun, anda boleh "mengarkibkan" beberapa pesanan anda agar tidak kelihatan dalam senarai pembelian sebelumnya.

Ini adalah langkah yang tidak biasa diambil. Anda tidak perlu menutup akaun anda jika anda hanya mahu membatalkan Amazon Prime, menukar alamat e-mel anda, atau membuang kaedah pembayaran. Anda boleh melakukan semua ini tanpa menutup akaun. Tetapi jika anda benar-benar mahu, inilah yang perlu anda lakukan.

Cara Menutup Akaun Amazon anda pada tahun 2020

Kemas kini : Amazon telah mengubah laman webnya sejak awalnya kami menulis artikel ini. Kami mengesyorkan menghubungi Amazon melalui sembang dalam talian atau menghubungi Perkhidmatan Pelanggan Amazon di 888-280-4331. Minta wakil perkhidmatan pelanggan menutup akaun anda untuk anda.

Kami telah mendengar daripada pembaca yang telah menggunakan kedua-dua ciri sembang dan nombor telefon untuk berjaya menutup akaun mereka.

Cara Lama untuk Menutup Akaun Anda

Anda perlu menghubungi sokongan pelanggan Amazon untuk menutup akaun anda, tetapi Amazon menawarkan proses yang efisien untuk melakukannya. ( Kemas kini : Amazon telah membuang pilihan ini dari laman webnya.)

Lawati halaman Hubungi Kami di laman web Amazon untuk memulakan. Log masuk dengan akaun Amazon yang ingin anda tutup.

Klik "Perdana atau Sesuatu Lain" di bahagian atas halaman sokongan pelanggan.

Di bawah bahagian "Beritahu kami lebih lanjut mengenai masalah anda", pilih "Tetapan Akaun" di kotak pertama dan "Tutup Akaun Saya" di kotak kedua.

Anda mesti bercakap dengan kakitangan sokongan pelanggan Amazon mengenai perkara ini. Di bawah "Bagaimana anda ingin menghubungi kami?" bahagian, pilih "E-mel", "Telefon", atau "Sembang".

Kami mengesyorkan memilih "E-mel", yang sepertinya merupakan kaedah tercepat. Anda tetap perlu menerima e-mel sebagai sebahagian daripada proses penghapusan akaun. Kakitangan Amazon tidak akan segera menghapus akaun anda jika anda menghubungi mereka melalui telefon atau sembang dalam talian.

Kemas kini : Pembaca telah memberitahu kami bahawa, pada 16 November 2019, wakil perkhidmatan pelanggan Amazon dapat segera menghapus akaun jika anda menghubungi mereka melalui telefon.

Beritahu kakitangan sokongan pelanggan Amazon bahawa anda ingin menutup akaun anda dan berikan alasan.

Kakitangan sokongan pelanggan Amazon akan menghubungi anda melalui e-mel dengan lebih banyak amaran mengenai apa yang anda akan hilang semasa anda menghapus akaun. Mereka juga akan berusaha untuk mengetahui masalah yang anda hadapi dan menawarkan penyelesaian lain yang mungkin. Tetapi, jika anda pasti mahu menutup akaun anda, mereka akan membantu anda melakukannya.

Ikuti arahan yang dihantar oleh e-mel kepada Amazon untuk mengesahkan bahawa anda sebenarnya mahu menutup akaun anda. Amazon kemudian akan menutup akaun anda dan anda bebas membuat yang baru dengan sejarah pembelian baru, jika anda mahu.

Kredit Gambar: Paul Swansen