Cara Mencari Kunci Produk Windows 10 Anda Menggunakan Prompt Perintah

Sekiranya anda mencari kunci produk Windows 10, anda boleh mencarinya dengan memasukkan arahan cepat di Prompt Perintah. Begini caranya — ditambah dengan tipu muslihat yang kemas untuk mencari kunci produk menggunakan kaedah Windows Registry.

Cari Kunci Produk Windows 10 Anda Menggunakan Prompt Perintah

Untuk mencari kunci produk Windows 10 menggunakan Prompt Perintah, anda perlu membuka aplikasi baris perintah dengan hak pentadbiran. Untuk melakukan ini, ketik "cmd" di bar carian Windows.

Prompt Perintah akan muncul di hasil carian. Klik kanan dan pilih "Run As Administrator" dari tetingkap yang muncul. Sekiranya diminta, masukkan kata laluan akaun Windows anda.

Setelah dibuka, salin dan tampal arahan berikut dan tekan butang Enter:

wmic path softwarelicensingservice dapatkan OA3xOriginalProductKey

Kunci produk 25 digit akan muncul.

Catatan : Kaedah ini memaparkan kunci produk Windows yang disimpan di firmware BIOS atau UEFI komputer anda. Dengan kata lain, ia menunjukkan kunci Windows asal komputer anda. Sekiranya anda memasang Windows dengan kunci yang berbeza sejak itu (atau memperoleh lesen digital), ia akan berbeza dengan kunci semasa yang digunakan pada PC anda. Sekiranya anda mahukan kunci semasa digunakan pada PC anda, NirSoft's ProduKey adalah alat grafik yang baik untuk mencarinya.

Itu sahaja yang ada. Cara ini cepat, tetapi ini bukan kod yang mungkin anda ingat dengan mudah. Sekiranya anda menginginkan cara yang lebih cepat untuk mengakses kunci produk anda pada masa akan datang, anda boleh menggunakan kaedah Windows Registry sebagai gantinya.

Cari Kunci Produk Windows 10 Anda Menggunakan Kaedah Pendaftaran Windows

Kemas kini : Kaedah ini terdapat di seluruh web, tetapi nampaknya tidak mengembalikan kunci yang dapat digunakan pada versi terbaru Windows 10. (Contohnya, skrip ini di galeri TechNet Microsoft berfungsi dengan cara yang berbeza, tetapi juga memperoleh output dari "DigitalProductId "Dalam pendaftaran.) Mulai Julai 2020, kami mengesyorkan anda melangkau bahagian ini dan menggunakan kaedah di atas.

Petua Pendaftaran Windows pada mulanya diposkan oleh pengguna (yang akaunnya tidak lagi aktif) di forum Microsoft.

Pertama, buka Notepad dengan mengklik kanan di mana sahaja di desktop, arahkan kursor ke "Baru", lalu pilih "Dokumen Teks" dari menu.

Salin dan tampal kod ini ke Notepad:

Tetapkan WshShell = CreateObject ("WScript.Shell") MsgBox ConvertToKey (WshShell.RegRead ("HKLM \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ DigitalProductId")) Fungsi ConvertToKey (Key) Const KeyOffset = 52 i = 28FBWW23HB23H23BW "Do Cur = 0 x = 14 Do Cur = Cur * 256 Cur = Key (x + KeyOffset) + Cur Key (x + KeyOffset) = (Cur \ 24) Dan 255 Cur = Cur Mod 24 x = x -1 Loop Sementara x> = 0 i = i -1 KeyOutput = Mid (Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput Jika (((29 - i) Mod 6) = 0) Dan (i -1) Kemudian i = i -1 KeyOutput = "-" & KeyOutput End If Loop While i> = 0 ConvertToKey = Fungsi Akhir KeyOutput

Seterusnya, klik tab "File" dan pilih "Save As."

Dalam File Explorer, tetapkan dropdown "Save As Type" ke "All Files" dan beri nama fail anda. Anda boleh menggunakan nama apa pun, tetapi mestilah fail .vbs. Anda boleh menamakannya seperti:productkey.vbs

Setelah memasukkan nama fail, simpan fail tersebut.

Anda kini dapat melihat kunci produk Windows 10 anda pada bila-bila masa dengan membuka fail baru.