Cara Menggunakan Spoiler Tags pada Discord

Perselisihan sangat baik untuk berkomunikasi dengan rakan dalam pelayan komuniti yang berpikiran sama, tetapi itu tidak bermaksud setiap mesej yang anda kirim sesuai untuk semua orang. Nasib baik, anda boleh menggunakan spoiler tag untuk menyembunyikan mesej pada mulanya.

Tanda spoiler berlaku pemformatan pada pesan Discord anda di penyemak imbas anda, aplikasi Discord untuk Windows atau Mac, atau aplikasi Discord mudah alih untuk Android, iPhone, atau iPad.

BERKAITAN: Cara Menerapkan Pemformatan Teks dalam Discord

Menambah Tag Spoiler untuk Menolak Mesej Teks

Terdapat beberapa cara untuk menambahkan tag spoiler ke mesej teks yang anda hantar dalam pelayan Discord. Anda boleh mengikuti langkah di bawah di platform mana pun, termasuk aplikasi mudah alih untuk Android, iPhone, atau iPad.

Untuk menambahkan tag spoiler ke pesan teks, ketik “/ spoiler” di awal mesej. Menghantar "/ spoiler ini adalah pesan spoiler" dalam pelayan Discord akan menyembunyikan mesej sehingga penerima memutuskan untuk melihatnya.

Sebagai alternatif, anda boleh menaip dua bar menegak pada awal dan akhir mesej anda. Contohnya, "|| ini adalah pesan spoiler ||" juga akan dipaparkan sebagai spoiler.

Untuk melihat mesej spoiler dalam sembang Discord, klik atau ketuk. Mesej akan kelihatan diserlahkan dengan latar belakang kelabu di belakangnya.

Menambah Tag Spoiler pada Gambar atau Lampiran

Anda juga boleh menambahkan tag spoiler pada gambar atau lampiran lain yang anda hantar dalam pelayan Discord. Kaedah di atas tidak akan berfungsi untuk kandungan seperti ini, tetapi anda boleh menandakan fail dan gambar sebagai spoiler sebelum memuat naiknya.

Malangnya, anda hanya boleh menambahkan tag spoiler pada gambar atau lampiran yang anda hantar melalui laman web Discord atau dalam aplikasi untuk Windows atau Mac — ia tidak disokong dalam aplikasi mudah alih.

Untuk melakukan ini di aplikasi desktop Discord atau di laman web, seret dan lepaskan fail anda ke dalam sembang pelayan, atau klik tanda tambah (+) di sebelah bar sembang.

Pratonton fail terlampir anda akan muncul sebelum dihantar dalam sembang.

Pilih kotak centang "Tandai sebagai Spoiler" untuk menyembunyikan gambar atau fail setelah dikirim, dan kemudian klik "Muat naik."

Setelah dihantar, gambar atau fail akan muncul dalam Discord di belakang spoiler tag. Anda boleh mengetuk "Spoiler" untuk mengabaikan pandangan spoiler dan memeriksa fail.

Ini menghilangkan tag spoiler dan memaparkan gambar atau fail seperti biasa.