Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Lupa Anda di Windows 10

Kita semua pernah melakukannya sebelum ini. Anda duduk untuk log masuk ke mesin Windows anda, taipkan kata laluan yang anda fikirkan, dan anda pasti sedar bahawa anda lupa apa itu kata laluan! Anda berebut untuk mencuba pelbagai kombinasi huruf dan angka untuk melihat apa yang sesuai, tetapi tidak ada yang berjaya. Apa yang kamu buat sekarang?

Syukurlah, proses memulihkan kata laluan anda di Windows 10 hampir sama seperti yang berlaku di Windows 8 ke atas, walaupun dengan sedikit perubahan. Inilah cara anda mendapatkan semula log masuk Microsoft Live 10 anda, dan juga kelayakan untuk pengguna lain yang berdaftar dengan mesin tempatan.

Gunakan Alat Reset Kata Laluan untuk Akaun Microsoft Live

Penyelesaian pertama (dan paling jelas) yang tersedia sejak awal adalah menggunakan fungsi penetapan semula kata laluan standard yang terdapat di laman web tetapan semula kata laluan Microsoft. Di sana anda akan menjumpai tiga pilihan, dan untuk kes ini, anda boleh mengikuti pilihan "Saya Lupa Kata Laluan Saya" jika anda berusaha mendapatkan semula akaun yang terikat dengan identiti dalam talian anda.

Sebaik sahaja anda berjaya melalui langkah-langkah ini, anda akan disambut dengan proses pemulihan yang biasa digunakan oleh kebanyakan syarikat utama ketika cuba mengesahkan bahawa anda sebenarnya adalah siapa yang anda katakan. Sekiranya anda telah mendaftarkan e-mel luaran atau nombor telefon bimbit dengan akaun anda, anda boleh menerima kod yang akan membuka akaun anda tanpa gangguan tambahan.

Buat Pengguna Baru untuk Menyimpan Fail Akaun

Sekiranya tidak ada yang berjaya, ada langkah lain yang boleh anda ambil (dengan cara yang sangat bulat), membolehkan anda mendapatkan kembali akses ke komputer anda.

BERKAITAN: Cara Menghancurkan Kata Laluan Windows yang Lupa

Pertama, mulakan dengan memasang pemasangan Windows 10 anda ke dalam persediaan dengan mengubah urutan boot di BIOS anda agar lebih diutamakan dengan CD, atau gunakan ISO sebagai cakera permulaan.

Anda perlu melakukan boot dari media pemasangan Windows 10 untuk melakukan ini. Pertama, anda perlu membuat media pemasangan Windows 10 pada pemacu USB atau DVD. Setelah selesai, ubah urutan boot pada PC anda dan boot dari pemacu USB atau cakera.

Setelah persediaan dimulakan, tekan Shift + F10.

Ini akan memunculkan command prompt. Dari sini, kita akan menggunakan command prompt untuk menggantikan Utility Manager di skrin log masuk dengan cmd.exe dengan perintah berikut:

bergerak d: \ windows \ system32 \ utilman. exe d: \ windows \ system32 \ utilman. exe. bakar

salin d: \ windows \ system32 \ cmd. exe d: \ windows \ system32 \ utilman. exe

Setelah ini selesai, gunakan perintah "wpeutil reboot" untuk menghidupkan semula mesin.

Setelah anda kembali di skrin log masuk, klik Pengurus Utiliti. Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda akan melihat pelancaran cmd.exe seperti gambar di bawah.

Ini adalah arahan yang akan anda gunakan untuk membuat pengguna pentadbiran baru dari skrin log masuk. Ketik perintah berikut, ganti dengan nama yang ingin anda tetapkan ke akaun baru (tanpa wortel).

pengguna bersih / tambah

pentadbir kumpulan tempatan bersih / tambah

Sekarang tutup arahan, but semula, dan anda akan melihat pengguna baru anda di skrin log masuk.

Klik di sini, dan masukkan desktop segar anda. Dari desktop, klik kanan menu Mula di sudut kiri bawah, dan pilih "Pengurusan Komputer".

Navigasi ke "Pengguna dan Kumpulan Lokal", tatal ke bawah ke akaun yang terkena dampak, dan klik kanan. Pilih pilihan "Tetapkan Kata Laluan", dan pilih satu set kelayakan baru untuk mendapatkan semula akses ke akaun terkunci anda!

Perlu diperhatikan bahawa kaedah ini hanya akan berfungsi untuk memulihkan sepenuhnya akaun yang ditetapkan untuk masuk ke dalam negara. Sekiranya anda perlu mendapatkan semula kata laluan akaun Microsoft Live anda, anda perlu mendapatkannya melalui borang dalam talian yang disebutkan di atas.

Walaupun begitu, jika perkhidmatan pemulihan dalam talian tidak berfungsi, anda masih dapat mengakses fail atau folder penting yang mungkin terkunci dalam akaun tersebut dengan masuk ke C: \ Users, dan mengklik folder yang berkaitan.

Apabila Semua Lain Gagal: Hubungi Microsoft

Sekiranya proses penetapan semula automatik di laman Microsoft tidak membawa ke mana-mana untuk memulihkan akaun Live-only anda, anda boleh menghubungi wakil dari syarikat itu sendiri.

Semasa menghubungi Pusat Bantuan TechNet secara langsung, pada mulanya anda akan disambut dengan soalan keselamatan yang sama dengan yang anda isi semasa membuat akaun. Sekiranya anda tidak dapat menjawabnya, perwakilan akan menyerahkan anda kepada pasukan lain, yang akan menggunakan pelbagai teknik pengesahan mulai dari meminta maklumat terperinci tentang apa yang digunakan untuk akaun tersebut, hingga meminta anda menyenaraikan nama tertentu yang mungkin disimpan dalam senarai kenalan anda sendiri.

Sekiranya anda dapat menjawab hanya dua daripadanya dengan betul, perwakilan akan mengirimkan kod buka kunci sementara, yang kemudian anda boleh gunakan untuk masuk kembali ke akaun Langsung anda.

Langkah Pencegahan

Sudah tentu, semua langkah ini hanya perlu jika anda belum mengikuti banyak panduan kami tentang membuat cakera tetapan semula sandaran sandaran terlebih dahulu, sama ada dari program lalai Windows, atau melalui alat penyelamat berasaskan Ubuntu yang dipasang pada CD atau USB batang ibu jari.

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menggunakan Disk Reset Kata Laluan atau USB Pada Windows 8 atau 10

Kedua, anda juga dapat memanfaatkan fitur PIN Windows baru, yang membolehkan anda mengikat kod PIN ke akaun anda dan bukannya kata laluan alfanumerik standard. Anda akan mendapat pilihan untuk menambahkan PIN sama ada pada persediaan awal, atau di bahagian "Akaun" pada folder Tetapan Windows 10.

Dengan cara ini, sama ada kod laluan kad debit anda atau hanya nombor bertuah anda, hanya sebilangan penekanan kunci yang mudah diingat, bukannya gabungan perkataan dan huruf yang sukar untuk dijejaki di antara puluhan log masuk yang berbeza yang anda miliki di setiap peranti anda yang berasingan.

Kehilangan atau lupa kata laluan anda boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan, tetapi berkat kaedah, trik, dan petua ini, tidak semestinya berakhirnya akaun anda seperti yang anda ketahui!

Kredit Gambar: Pixabay