Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

Sama ada anda memformat pemacu dalaman, pemacu luaran, pemacu denyar USB, atau kad SD, Windows memberi anda pilihan untuk menggunakan tiga sistem fail yang berbeza: NTFS, FAT32, dan exFAT. Dialog Format di Windows tidak menjelaskan perbezaannya, jadi kami akan melakukannya.

BERKAITAN: Apa itu Sistem Fail, dan Mengapa Terdapat Banyak Itu?

Sistem fail menyediakan cara mengatur pemacu. Ini menentukan bagaimana data disimpan di drive dan jenis informasi apa yang dapat dilampirkan ke file — nama file, izin, dan atribut lain. Windows menyokong tiga sistem fail yang berbeza. NTFS adalah sistem fail yang paling moden. Windows menggunakan NTFS untuk pemacu sistemnya dan, secara lalai, untuk kebanyakan pemacu yang tidak boleh ditanggalkan. FAT32 adalah sistem fail lama yang tidak seefisien NTFS dan tidak menyokong set ciri yang besar, tetapi menawarkan keserasian yang lebih besar dengan sistem operasi lain. exFAT adalah pengganti moden untuk FAT32 — dan lebih banyak peranti dan sistem operasi menyokongnya daripada NTFS — tetapi tidak begitu luas seperti FAT32.

Sistem Fail NT (NTFS)

NTFS adalah sistem fail moden yang suka digunakan oleh Windows secara lalai. Semasa anda memasang Windows, ia memformat pemacu sistem anda dengan sistem fail NTFS. NTFS mempunyai had saiz fail dan ukuran partisi yang begitu besar secara teorinya sehingga anda tidak akan menentangnya. NTFS pertama kali muncul dalam versi pengguna Windows dengan Windows XP, walaupun pada mulanya ia debut dengan Windows NT.

NTFS dilengkapi dengan ciri moden yang tidak tersedia untuk FAT32 dan exFAT. NTFS menyokong kebenaran fail untuk keselamatan, jurnal perubahan yang dapat membantu memulihkan ralat dengan cepat jika komputer anda rosak, salinan bayangan untuk sandaran, penyulitan, had kuota cakera, pautan keras, dan pelbagai ciri lain. Sebilangan besar ini penting untuk pemacu sistem operasi - terutamanya kebenaran fail.

Partition sistem Windows anda mestilah NTFS. Sekiranya anda mempunyai pemacu sekunder di samping Windows dan anda merancang untuk memasang program ke sana, anda mungkin harus meneruskannya dan menjadikannya NTFS juga. Dan, jika anda mempunyai pemacu di mana keserasian sebenarnya tidak menjadi masalah — kerana anda tahu anda akan menggunakannya pada sistem Windows — teruskan dan pilih NTFS.

BERKAITAN: Cara Berkongsi Fail Antara Mac OS X dan Windows Dengan Boot Camp

Walaupun kelebihannya, di mana kekurangan NTFS adalah keserasian. Ia akan berfungsi dengan semua versi Windows terkini - sehingga ke Windows XP - tetapi ia mempunyai keserasian terhad dengan sistem operasi lain. Secara lalai, Mac OS X hanya dapat membaca pemacu NTFS, bukan menulis kepada mereka. Sebilangan pengedaran Linux mungkin membolehkan sokongan penulisan NTFS, tetapi sebilangannya hanya boleh dibaca. Tiada konsol PlayStation Sony yang menyokong NTFS. Malah Xbox 360 Microsoft sendiri tidak dapat membaca pemacu NTFS, walaupun Xbox One yang baru dapat. Peranti lain cenderung untuk menyokong NTFS.

Keserasian : Bekerja dengan semua versi Windows, tetapi hanya boleh baca dengan Mac secara lalai, dan mungkin hanya boleh baca secara lalai dengan sebilangan pengedaran Linux. Peranti lain - kecuali Xbox One Microsoft - mungkin tidak akan menyokong NTFS.

Had : Tiada had ukuran fail atau ukuran partisi yang realistik.

Penggunaan Ideal : Gunakannya untuk pemacu sistem Windows anda dan pemacu dalaman lain yang baru akan digunakan dengan Windows.

Jadual Peruntukan Fail 32 (FAT32)

FAT32 adalah yang tertua dari tiga sistem fail yang tersedia untuk Windows. Ia diperkenalkan sepanjang Windows 95 untuk menggantikan sistem fail FAT16 yang lebih lama yang digunakan dalam MS-DOS dan Windows 3.

Usia sistem fail FAT32 mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kelebihan besarnya adalah kerana ia begitu lama, FAT32 adalah standard de-facto. Pemacu kilat yang anda beli akan sering diformat dengan FAT32 untuk keserasian maksimum bukan hanya pada komputer moden, tetapi peranti lain seperti konsol permainan dan apa sahaja dengan port USB.

Walau bagaimanapun, had ada pada usia itu. Fail individu pada pemacu FAT32 tidak boleh melebihi 4 GB — itu maksimum. Partisi FAT32 juga mesti kurang dari 8 TB, yang diakui tidak terhad melainkan anda menggunakan pemacu berkapasiti super tinggi.

Walaupun FAT32 sesuai untuk pemacu denyar USB dan media luaran lain - terutamanya jika anda tahu bahawa anda akan menggunakannya pada apa sahaja selain PC Windows - anda tidak mahu FAT32 untuk pemacu dalaman. Ia tidak mempunyai kebenaran dan ciri keselamatan lain yang terdapat di dalam sistem fail NTFS yang lebih moden. Juga, versi Windows moden tidak lagi dapat dipasang ke pemacu yang diformat dengan FAT32; mereka mesti dipasang ke pemacu yang diformat dengan NTFS.

Keserasian : Berfungsi dengan semua versi Windows, Mac, Linux, konsol permainan, dan hampir apa sahaja dengan port USB.

Had : Ukuran fail maksimum 4 GB, ukuran partisi maksimum 8 TB.

Penggunaan Ideal : Gunakannya pada pemacu yang boleh ditanggalkan di mana anda memerlukan keserasian maksimum dengan rangkaian peranti seluasnya, dengan anggapan anda tidak mempunyai fail berukuran 4 GB atau lebih besar.

Jadual Peruntukan Fail Diperluas (exFAT)

BERKAITAN: Sistem Fail Apa yang Harus Saya Gunakan untuk Pemacu USB Saya?

Sistem fail exFAT diperkenalkan pada tahun 2006 dan ditambahkan ke versi Windows yang lebih lama dengan kemas kini ke Windows XP dan Windows Vista. exFAT dioptimumkan untuk pemacu kilat — direka untuk menjadi sistem fail ringan seperti FAT32, tetapi tanpa ciri tambahan dan NTFS yang lebih tinggi dan tanpa batasan FAT32.

Seperti NTFS, exFAT mempunyai had yang sangat besar pada ukuran fail dan partisi., Membolehkan anda menyimpan fail yang jauh lebih besar daripada 4 GB yang dibenarkan oleh FAT32.

Walaupun exFAT tidak sepadan dengan keserasian FAT32, ia lebih serasi daripada NTFS. Walaupun Mac OS X hanya menyertakan sokongan baca sahaja untuk NTFS, Mac menawarkan sokongan baca penuh untuk exFAT. pemacu exFAT dapat diakses di Linux dengan memasang perisian yang sesuai. Peranti boleh menjadi beg campuran. PlayStation 4 menyokong exFAT; PlayStation 3 tidak. Xbox One menyokongnya, tetapi Xbox 360 tidak.

Keserasian : Berfungsi dengan semua versi Windows dan versi moden Mac OS X, tetapi memerlukan perisian tambahan pada Linux. Lebih banyak peranti menyokong exFAT daripada menyokong NTFS, tetapi beberapa — terutamanya yang lebih tua — mungkin hanya menyokong FAT32.

Had : Tiada had ukuran fail atau ukuran partisi yang realistik.

Penggunaan Ideal : Gunakannya apabila anda memerlukan saiz fail dan had partisi yang lebih besar daripada tawaran FAT32 dan apabila anda memerlukan lebih banyak keserasian daripada tawaran NTFS. Dengan andaian bahawa setiap peranti yang anda ingin gunakan pemacu dengan sokongan exFAT, anda harus memformat peranti anda dengan exFAT dan bukannya FAT32.

NTFS sangat sesuai untuk pemacu dalaman, sementara exFAT umumnya sesuai untuk pemacu denyar. Walau bagaimanapun, anda kadangkala perlu memformat pemacu luaran dengan FAT32 jika exFAT tidak disokong pada peranti yang anda perlukan untuk menggunakannya.