Cara Menggunakan Penyunting Video Tersembunyi Windows 10

Windows 10 mempunyai penyunting video tersembunyi yang berfungsi sedikit seperti Windows Movie Maker atau Apple iMovie. Anda boleh menggunakannya untuk memotong video atau membuat filem dan tayangan slaid rumah anda sendiri. Anda bahkan boleh membuatnya membuat video secara automatik.

Ciri ini adalah sebahagian daripada aplikasi Foto. Inilah yang tersisa dari aplikasi "Story Remix" Windows 10, yang diumumkan oleh Microsoft untuk Kemas kini Pencipta Kejatuhan pada bulan Mei 2017.

Cara Memangkas, Melambatkan, Mengambil Foto, atau Melukis Video

Untuk mengedit fail video, buka di aplikasi Foto.

Anda boleh melakukannya dengan betul dari File Explorer dengan mengklik kanan fail video, dan kemudian memilih Buka Dengan> Foto.

Video akan dibuka dan dimainkan di aplikasi Foto. Untuk mengedit video, klik "Edit & Buat" pada bar alat.

Anda akan melihat pelbagai alat penyuntingan video yang boleh anda gunakan. Klik alat untuk menggunakannya.

Sebagai contoh, untuk memotong bahagian dari video, klik "Potong" di menu.

Untuk menggunakan alat Potong, cukup seret dua pegangan pada bar main balik untuk memilih bahagian video yang ingin anda simpan. Anda boleh menyeret ikon pin biru untuk melihat apa yang muncul di bahagian itu dalam video, atau mengklik butang putar untuk memainkan semula bahagian video yang dipilih.

Setelah selesai, klik "Simpan Salinan" untuk menyimpan salinan bahagian video yang dipangkas. Untuk berhenti mengedit tanpa menyimpan perubahan anda, klik "Batal" sebagai gantinya.

Aplikasi Foto meletakkan video yang diedit dalam folder yang sama dengan yang asal dengan nama fail yang serupa. Contohnya, kami menyunting video bernama Wildlife.mp4 dan menerima fail video bernama WildlifeTrim.mp4.

Alat lain berfungsi sama. Alat "Tambah Slo-mo" memungkinkan anda memilih kelajuan yang lebih lambat, dan kemudian menerapkannya ke bahagian file video Anda, memperlahankannya.

Alat "Simpan Foto" memungkinkan anda memilih bingkai video dan menyimpannya sebagai foto. Di bahagian bawah tetingkap, Anda akan melihat butang "Bingkai Sebelumnya" dan "Bingkai Berikutnya" yang dapat Anda gunakan untuk memilih bingkai tertentu dari file video.

Alat "Lukis" menyediakan alat untuk melukis video. Anda boleh menggunakan bolpoin, pensil, pen kaligrafi, dan alat pemadam, dan memilih warna kegemaran anda. Apa sahaja yang anda lukis muncul dengan lancar di layar semasa video - seolah-olah anda melukisnya - dan kemudian pudar dan hilang setelah beberapa saat.

Pilihan "Buat Video Dengan Teks" dan "Tambah Kesan 3D" membuka antara muka projek video yang lebih maju, yang akan kami bahas di bawah.

Cara Menggabungkan Video, Menambah Teks, dan Menerapkan Kesan 3D

Untuk mula membuat proyek video, Anda dapat mengklik alat "Buat Video Dengan Teks" atau "Tambahkan Kesan 3D". Anda juga dapat mengklik butang "Tambahkan ke Penciptaan" di sudut kiri atas dengan video terbuka, dan kemudian klik "Video Baru dengan Muzik."

Anda juga dapat memulai dengan proyek video khusus dengan melancarkan aplikasi Foto dari menu Mula, dan kemudian mengklik Buat> Video Khusus Dengan Muzik di laman utama aplikasi.

Pilihan "Video automatik dengan muzik" juga memungkinkan Anda memilih foto atau video Anda sendiri. Aplikasi Foto menggabungkannya secara automatik menjadi video tersuai untuk anda.

Anda akan diminta untuk menambahkan sekurang-kurangnya satu video atau foto untuk membuat video tersuai. Anda boleh menambahkan foto untuk mendapatkan tayangan gambar atau menggabungkan foto dengan video, jika anda mahu.

Namun, anda juga boleh menambahkan satu video untuk mengeditnya, atau lebih dari satu video untuk menggabungkannya.

Apapun cara anda membuat projek video tersuai, anda akan muncul di layar dengan pustaka projek, pratonton video, dan panel papan cerita.

Untuk menambahkan satu atau lebih video (atau foto) ke projek anda, seret video dari pustaka projek ke papan cerita. Klik pilihan "Tambahkan foto dan video" di bawah Pustaka projek untuk menambahkan lebih banyak video ke perpustakaan. Anda kemudian boleh menyeretnya ke papan cerita.

Tambahkan video dan anda akan melihat beberapa alat penyuntingan di panel Storyboard. Sebagai tambahan kepada alat Potong standard, anda boleh mengubah ukuran video dengan Ubah saiz, menambah penapis visual dengan Penapis, memasukkan teks dengan Teks, menerapkan kesan gerakan dengan Gerakan, dan memasukkan kesan 3D dengan Kesan 3D.

Walaupun anda hanya mahu mengedit satu video, anda boleh menambahkan video itu ke projek anda, menggunakan pelbagai alat penyuntingan, dan kemudian mengeksport video tersebut ke fail baru. Atau, jika anda ingin menggabungkan video, anda boleh memasukkannya ke papan cerita dan mengeditnya bersama-sama.

Alat penyuntingan cukup jelas. Alat Trim berfungsi sama dengan alat Potong yang anda lihat semasa mengedit video individu. Alat Ubah saiz dapat menghilangkan bar hitam dari video, yang penting jika anda menggabungkan beberapa video dengan nisbah aspek yang berbeza menjadi satu projek.

Alat Penapis menawarkan pelbagai penapis — semuanya dari Sepia hingga Pixel.

Alat Teks menyediakan gaya dan susun atur teks animasi yang berbeza yang dapat anda letakkan di lokasi yang berbeza dalam video.

Alat Gerakan membolehkan anda memilih gaya gerakan kamera yang berbeza untuk video atau foto.

Alat Kesan 3D menyediakan pustaka kesan 3D yang boleh anda gunakan pada video: mulai dari daun musim luruh dan kepingan salji musim sejuk hingga letupan, kebakaran, dan baut kilat.

Anda boleh menggunakan satu atau lebih kesan 3D, dan masing-masing mempunyai pelbagai pilihan yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikannya. Beberapa kesan 3D mesti diletakkan di suatu tempat di tempat kejadian, sementara yang lain berlaku di seluruh tempat kejadian.

Di panel Papan Cerita, anda boleh mengklik ikon pembesar suara untuk memilih tahap kelantangan untuk setiap video. Ini berguna jika anda menggabungkan beberapa video dan satu lebih kuat daripada yang lain.

Daripada menyesuaikan setiap pilihan individu sendiri, pilihan "Tema" di bar atas tetingkap membolehkan anda memilih tema yang berbeza. Ini akan memilih gaya penapis, muzik, dan teks yang berfungsi bersama-sama - lengkap dengan video pratonton yang menunjukkan bagaimana penampilannya.

Untuk menerapkan muzik ke video, klik butang "Muzik" di bar atas. Aplikasi Foto merangkumi beberapa pilihan muzik yang boleh anda pilih. Anda juga dapat memilih "Muzik Anda" untuk memasukkan file musik khusus.

Terdapat juga butang "Rasio Aspek" di bar alat. Anda boleh menggunakannya untuk menukar antara orientasi lanskap dan potret yang berbeza untuk video anda.

Setelah selesai, klik "Eksport atau Bagikan" untuk mengeksport projek video anda ke fail.

Anda juga dapat mengklik butang "Tambahkan ke Awan" jika anda ingin memuat naik projek video anda ke awan Microsoft. Anda kemudian boleh meneruskan pengeditannya di aplikasi Foto pada PC lain yang anda log masuk dengan akaun Microsoft yang sama. Projek video anda akan muncul di bawah "Projek Video" ketika anda melancarkan aplikasi Foto.

Aplikasi Foto mengeksport video dan memberitahu anda di mana ia disimpan di PC anda. Aplikasi Foto meletakkan video di folder Gambar \ Video yang Dieksport di PC kami.

Walaupun ini bukan penyunting video paling kuat yang boleh anda dapatkan di Windows, ini sangat mampu dilakukan, termasuk di semua PC Windows 10, dan dapat melakukan banyak asas dengan antara muka yang cukup sederhana. Cubalah pada kali anda ingin mengedit video pada PC Windows.