Cara Memasang Chrome OS di Mana-mana PC dan Mengubahnya menjadi Chromebook

Ingin menjadikan komputer lama menjadi Chromebook? Google tidak menyediakan versi rasmi Chrome OS kecuali Chromebook rasmi, tetapi ada cara anda boleh memasang perisian Chromium OS sumber terbuka atau sistem operasi yang serupa.

Semua ini mudah dimainkan, jadi anda boleh menjalankannya sepenuhnya dari pemacu USB untuk mencubanya. Memasangnya di komputer anda adalah pilihan.

Sekiranya Anda Benar-benar Melakukan Ini?

BERKAITAN: Chromebook Terbaik yang Boleh Anda Beli, Edisi 2017

Perisian OS Chrome dibuat untuk Chromebook. Chromebook direka agar ringkas, ringan, dan mendapat kemas kini terus dari Google. Chromebook bukan hanya berkaitan dengan OS Chrome - ia adalah mengenai keseluruhan paket komputer dengan sistem operasi yang mudah. Ada kemungkinan tidak semua perkakasan komputer anda berfungsi dengan sempurna dengan sistem operasi di bawah, sementara perkakasan Chromebook pasti berfungsi dengan sempurna dengan OS Chrome.

Tetapi anda mungkin ingin mendapatkan sistem operasi yang berfokus pada penyemak imbas pada beberapa perkakasan PC lama yang anda jalankan — mungkin ia digunakan untuk menjalankan Windows XP dan anda lebih suka mempunyai persekitaran yang lebih selamat. Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda lakukan.

OS Chromium (atau Neverware CloudReady)

OS Chrome Google dibina berdasarkan projek sumber terbuka bernama OS Chromium. Google tidak menawarkan versi Chromium OS yang boleh anda pasang sendiri, tetapi Neverware adalah syarikat yang mengambil kod sumber terbuka ini dan membuat Neverware CloudReady. CloudReady pada dasarnya hanyalah OS Chromium dengan beberapa ciri pengurusan tambahan dan sokongan perkakasan arus perdana, dan Neverware menjualnya terus ke sekolah dan perniagaan yang ingin menjalankan Chrome OS pada PC mereka yang ada.

Neverware juga menawarkan versi CloudReady percuma untuk pengguna rumah. Pada dasarnya hanya Chromium OS yang diubahsuai untuk berfungsi pada PC yang ada. Oleh kerana berasaskan Chromium OS, anda tidak akan mendapat beberapa ciri tambahan yang ditambahkan Google ke OS Chrome, seperti kemampuan untuk menjalankan aplikasi Android. Ciri multimedia dan DRM tertentu mungkin juga tidak berfungsi di beberapa laman web.

Walaupun ini bukan versi rasmi OS Chrome yang dihasilkan oleh Google, ia lebih baik dan lebih baik daripada penyelesaian sebelumnya yang dibuat oleh peminat. Ia juga secara automatik mengemas kini versi terbaru CloudReady yang ditawarkan oleh Neverware, walaupun ini cenderung ketinggalan dengan versi terbaru OS Chrome kerana Neverware harus menyesuaikannya.

Neverware menyimpan senarai peranti yang disokong secara rasmi yang telah disahkan untuk berfungsi dengan CloudReady. Tidak masalah jika komputer anda tidak muncul dalam senarai ini - ada kemungkinan ia juga berfungsi dengan baik. Tetapi tidak ada jaminan semuanya akan berfungsi dengan sempurna, seperti yang ada pada Chromebook yang direka untuk Chrome OS.

BERKAITAN: Cara Memasang Chrome OS dari Pemacu USB dan Menjalankannya di Mana-mana PC

Anda mungkin ingin mencuba Neverware CloudReady sebelum memasangnya di komputer. Yang anda perlukan hanyalah pemacu USB 8 GB atau 16 GB dan komputer yang ada dengan Google Chrome terpasang. Ikuti panduan kami untuk membuat pemacu USB CloudReady dan boot di persekitaran langsung.

Cuba Neverware dan, jika anda menyukainya dan ia berfungsi dengan baik di komputer anda, anda boleh memasangnya di komputer anda dengan membukanya, mengklik dulang di sudut kanan bawah skrin, dan memilih "pasang CloudReady". Rujuk panduan pemasangan Neverware CloudReady rasmi untuk maklumat lebih lanjut.

Sebagai alternatif: Cuba Desktop Linux Ringan

Google secara rasmi menyokong Chrome di Linux. Sebarang pengedaran Linux ringan dapat berfungsi dengan baik, menyediakan desktop minimum di mana anda dapat menjalankan Chrome — atau penyemak imbas lain, seperti Firefox. Daripada cuba memasang versi sumber terbuka dari Chrome OS atau sebaran Linux yang dirancang agar kelihatan seperti Chrome OS, anda hanya boleh memasang sebaran Linux dengan persekitaran desktop yang ringan — atau persekitaran desktop yang mana-mana — dan menggunakan Chrome untuk itu.

BERKAITAN: Pengedaran Linux Terbaik untuk Pemula

Sebagai contoh, Lubuntu adalah pilihan yang bagus jika anda mencari desktop Linux ringan yang akan berjalan dengan baik pada komputer lama. Walau bagaimanapun, mana-mana desktop akan berfungsi. Rujuk panduan kami untuk pengedaran Linux terbaik untuk pemula untuk memilih yang sesuai untuk anda.

Pengedaran Linux membuat pilihan yang bagus jika anda hanya mencari persekitaran desktop asas untuk dilayari. Mereka juga merupakan cara terbaik untuk menaik taraf komputer lama yang anda miliki yang menjalankan Windows XP atau Windows Vista, memberi mereka sistem operasi moden dengan kemas kini keselamatan dan penyemak imbas terkini secara percuma. Anda juga boleh menonton Netflix di Chrome di Linux sekarang. Tidak diperlukan peretasan kotor — ia hanya berfungsi.

Sebaik sahaja anda memilih pengedaran Linux, mudah dicuba seperti Neverware CloudReady. Buat pemacu USB yang dapat di-boot untuk pengedaran Linux anda, boot dari pemacu USB itu, dan anda boleh mencuba persekitaran Linux tanpa mengganggu perisian komputer anda. Sekiranya anda memutuskan untuk memasangnya di komputer anda, anda boleh melakukannya dari persekitaran langsung.

Perhatikan bahawa anda mungkin perlu mematikan Secure Boot untuk boot beberapa distribusi Linux pada PC moden.

BERKAITAN: Cara Membuat Pemacu Kilat USB Linux yang Boleh Di Boot, Cara Mudah

Sudah tentu, tidak ada komputer lama yang berubah menjadi Chromebook. Mereka tidak akan mendapat kemas kini OS Chrome terus dari Google, dan mereka tidak akan dioptimumkan untuk boot secepat mungkin. Sekiranya anda menggunakan komputer riba, komputer riba itu tidak semestinya menawarkan hayat bateri seperti yang dilakukan oleh Chromebook. Tetapi ini adalah kaedah terbaik untuk menghampiri pengalaman, jika anda mencari sesuatu yang serupa.