Cara Streaming Permainan PC di Twitch dengan OBS

Perkhidmatan streaming permainan seperti Twitch lebih besar daripada sebelumnya. Sama ada anda ingin membiarkan rakan anda menonton anda bermain permainan atau cuba membina khalayak yang lebih besar, penstriman itu mudah.

Twitch.tv hanya menyokong aliran awam. Sekiranya anda ingin menyiarkan aliran peribadi kepada beberapa rakan sahaja, anda boleh mencuba menggunakan ciri Penyiaran terbina dalam Steam, yang membolehkan anda menyekat aliran permainan kepada rakan Steam anda.

  1. Dapatkan kunci aliran Twitch dari profil Twitch.tv anda
  2. Muat turun Open Broadcaster Software dan sediakan mod Game Capture
  3. Tambahkan kekunci Twitch anda ke Tetapan Aliran OBS
  4. Klik "Start Streaming" dan mainkan permainan anda

Sekiranya anda telah menetap di Twitch, periksa permainan yang ingin anda streaming sebelum melalui panduan ini. Beberapa permainan PC mempunyai sokongan Twitch terbina dalam. Tetapi, untuk kebanyakan permainan, anda memerlukan program streaming pihak ketiga untuk menyiarkan permainan anda seperti Open Broadcaster Software (OBS). Itulah yang akan kita aturkan hari ini.

Terakhir, Twitch mengesyorkan perkakasan yang cukup hebat untuk streaming. Twitch sendiri mengesyorkan anda menggunakan CPU Intel Core i5-4670 atau setara AMD, sekurang-kurangnya 8 GB DDR3 SDRAM, dan Windows 7 atau lebih baru. Sekiranya aliran anda tidak berjalan lancar, anda mungkin memerlukan CPU yang lebih cepat dan mungkin lebih banyak RAM. Lebar jalur muat naik sambungan Internet anda juga merupakan kilang. Aliran berkualiti tinggi memerlukan lebih banyak lebar jalur muat naik.

Ada semua itu? Baiklah, inilah yang perlu anda lakukan.

Langkah Pertama: Dapatkan Kekunci Stream Twitch.tv

Kami bersiaran menggunakan Twitch kerana ini adalah pilihan yang paling popular. Pasti, anda boleh menjadi tuan rumah aliran dan aliran anda sendiri terus ke penonton anda, tetapi memerlukan lebar jalur muat naik lebih sedikit untuk mengalirkan permainan ke laman web seperti Twitch dan membenarkan laman web itu menyiarkannya semula kepada penonton anda. Anda juga boleh menggunakan laman web lain, seperti YouTube Gaming.

Pertama, anda perlu membuat akaun Twitch percuma yang anda gunakan untuk streaming permainan. Cukup lawati Twitch.tv dan buat akaun. Setelah membuat akaun, klik nama akaun anda di sudut kanan atas laman utama Twitch, pilih "Dashboard", dan klik tajuk "Kunci Aliran". Klik butang "Tunjukkan Kunci" untuk mendapatkan kunci peribadi anda.

Anda memerlukan kunci ini untuk melakukan streaming ke saluran anda. Sesiapa yang mempunyai kunci boleh melakukan streaming ke saluran anda, jadi jangan membaginya dengan orang lain.

Langkah Kedua: Sediakan Mod Tangkap Permainan OBS

Open Broadcaster Software (OBS) adalah aplikasi rakaman dan streaming video sumber terbuka percuma yang sangat sesuai untuk streaming di Twitch. OBS dapat merakam screencast dan menyimpannya ke fail video tempatan, tetapi juga boleh melakukan streaming langsung ke perkhidmatan seperti Twitch atau YouTube Gaming. OBS juga membolehkan anda menambahkan elemen tambahan ke aliran anda, jadi anda boleh menambahkan video langsung dari kamera web, tindanan gambar, dan elemen visual lain.

Muat turun Perisian Penyiar Terbuka di sini, pasang dan aktifkan. OBS menyusun screencast anda ke dalam "adegan" dan "sumber". Adegan tersebut adalah video atau strim terakhir — apa yang dilihat oleh penonton anda. Sumbernya adalah apa yang merangkumi video itu. Anda mungkin memiliki pemandangan yang menampilkan isi tetingkap permainan, atau pemandangan yang menampilkan isi tetingkap permainan dan kamera web anda ditumpangkan di atasnya. Anda dapat mengatur adegan terpisah untuk setiap permainan yang ingin disiarkan dan beralih di antara mereka dengan cepat.

Untuk tujuan kita sekarang, pemandangan lalai akan berfungsi dengan baik.

Tambahkan Sumber Tangkapan Permainan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menambahkan sumber tangkapan permainan ke tempat kejadian anda. Klik kanan di kotak Sumber dan pilih Tambah> Game Capture.

Pilih "Buat Baru", beri nama tangkapan apa sahaja yang anda mahu memanggilnya, dan kemudian klik "OK".

Di bawah "Mode", pilih "Tangkap aplikasi layar penuh" dan OBS secara automatik akan mengesan dan menangkap permainan layar penuh yang anda mainkan. Jika anda bermain permainan berjendela, pilih "Tangkap tetingkap tertentu" di kotak mod dan pilih aplikasi. Pastikan permainan berjalan sehingga muncul dalam senarai di sini.

Anda boleh mengubah pilihan lain di sini, atau mengubahnya kemudian. Cukup klik sumber tangkapan permainan dalam senarai Sumber anda dan pilih "Properties" untuk mengakses pilihan yang sama.

Klik "OK" untuk meninggalkan tetingkap ini.

Sekarang, Lancarkan permainan skrin penuh. Sekiranya anda tidak menggunakan Alt + Tab (atau jika anda mempunyai banyak monitor), anda akan melihat pratontonnya di tetingkap OBS utama. Sekiranya anda tidak melihat pratonton, cuba klik kanan di tengah tetingkap dan periksa bahawa "Aktifkan Pratonton" diaktifkan.

Beberapa permainan mungkin tidak menunjukkan pratonton ketika anda Alt + Tab keluar. Itu perkara biasa dalam beberapa kes - anda mungkin ingin mengujinya dengan rakaman tempatan untuk melihat apakah tetapan semasa anda berfungsi dengan permainan yang dimaksudkan. Cukup klik "Mulakan Rakaman", mainkan permainan anda selama beberapa saat, dan kemudian hentikan rakaman untuk melihat apakah fail video yang dihasilkan berfungsi.

Sekiranya Tangkapan Permainan Tidak Berfungsi: Cuba Paparkan Mod Tangkap

Sayangnya mod tangkapan permainan tidak berfungsi untuk setiap permainan. Sekiranya anda tidak dapat membuat OBS merakam atau mengalirkan permainan tertentu, anda boleh mencuba mod Tangkapan Paparan. Ini menangkap keseluruhan paparan anda, termasuk desktop Windows anda dan tingkap yang terbuka, dan mengalirkannya.

Untuk menggunakan mod Tangkapan Paparan, pastikan terlebih dahulu OBS tidak diatur untuk menunjukkan sumber tangkapan permainan anda. Untuk melakukan ini, anda boleh mengklik kanan sumber tangkapan permainan dan memilih "Buang" untuk menghapusnya dari senarai, atau klik kiri ikon mata di sebelah kiri untuk menyembunyikannya dari pandangan.

Sekarang, tambahkan sumber baru seperti anda menambahkan sumber tangkapan permainan. Klik kanan di kotak "Sumber" dan pilih Tambah> Paparan Tangkapan. Namakan sumber apa sahaja yang anda suka dan klik "OK".

Pilih paparan yang ingin anda tambahkan — hanya akan ada satu paparan jika anda hanya memiliki satu monitor komputer — dan klik “OK”.

Pratonton desktop anda akan muncul di tetingkap OBS utama. OBS akan menstrimkan apa sahaja yang anda lihat di skrin anda. Sekiranya Game Capture tidak berfungsi, ini mungkin berfungsi lebih baik.

Pilih Audio Yang Anda Ingin Siarkan

Secara lalai, OBS menangkap audio desktop anda - semua yang dimainkan di PC anda, termasuk bunyi permainan apa pun - dan audio dari mikrofon anda. Ini akan merangkumi ini dengan aliran anda.

Untuk mengubah tetapan ini, gunakan panel Mixer yang muncul di bahagian bawah tetingkap OBS. Sebagai contoh, untuk mematikan salah satu jenis audio, klik ikon pembesar suara. Untuk menyesuaikan kelantangan, seret gelangsar ke kiri atau kanan. Untuk memilih peranti audio, klik ikon roda gigi dan pilih "Properties".

Tambahkan Video Dari Kamera Web Anda

Sekiranya anda ingin memasukkan video kecil kamera web anda di bahagian atas aliran permainan, tambahkan sebagai sumber lain ke tempat kejadian anda. Klik kanan di dalam kotak Sumber dan klik Tambah> Perisian Tangkap Video. Namakan peranti rakaman video anda dan klik "OK".

OBS harus mencari kamera web anda secara automatik, jika anda memilikinya. Pilih peranti kamera web yang ingin anda gunakan dan konfigurasikan sebarang tetapan yang ingin anda ubah di sini. Tetapan lalai harus berfungsi dengan baik. Klik "OK" apabila anda selesai.

Video kamera web anda akan ditumpangkan di atas permainan atau desktop anda di tetingkap pratonton OBS. Gunakan tetikus anda untuk menyeret dan melepaskan video di tempat yang anda mahukan, dan klik dan seret sudut untuk mengubah ukuran bingkai kamera web anda ke ukuran yang anda inginkan.

Sekiranya anda tidak melihat video kamera web anda, pastikan Perisian Tangkapan Video muncul di atas permainan utama anda atau paparkan sumber tangkapan di kotak Sumber. Sumber yang berada di antara satu sama lain dalam senarai berada di atas satu sama lain dalam video langsung anda. Oleh itu, jika anda memindahkan peranti tangkapan video ke bahagian bawah senarai sumber, ia akan berada di bawah aliran permainan anda dan tidak ada yang akan melihatnya. Seret dan lepas sumber untuk menyusunnya semula dalam senarai.

Langkah Ketiga: Sediakan Twitch Streaming

Setelah anda mengatur aliran anda dengan cara yang anda mahukan, anda perlu menyambungkan OBS ke saluran Twitch anda. Klik butang "Tetapan" di sudut kanan bawah layar OBS atau klik Fail> Tetapan untuk mengakses tetingkap tetapan OBS.

Klik kategori "Stream", pilih "Perkhidmatan Streaming" sebagai Jenis Streaming anda, dan pilih "Twitch" sebagai perkhidmatan anda. Salin dan tampal kunci aliran untuk akaun anda dari laman web Twitch ke dalam kotak "Kekunci aliran". Pilih pelayan terdekat ke lokasi anda di kotak "Pelayan". Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda apabila anda selesai.

Sekiranya anda ingin melakukan streaming ke perkhidmatan lain — seperti YouTube Gaming atau Facebook Live — anda akan memilihnya di kotak “Service” di sini dan memasukkan butiran yang diperlukan.

Anda juga dapat menyesuaikan tetapan penstriman anda dari tetingkap ini. Pilih ikon "Output" di sini dan gunakan pilihan di bawah "Streaming" untuk memilih bitrate dan encoder anda. Anda mungkin ingin mencuba penstriman dengan tetapan lalai terlebih dahulu untuk melihat bagaimana ia berfungsi.

Sekiranya tidak lancar, cuba turunkan kadar bit video di sini. Tetapan optimum bergantung pada sambungan komputer dan Internet anda. OBS mengesyorkan bereksperimen dengan tetapan yang berbeza sehingga anda menjumpai yang sesuai untuk sistem anda.

Langkah Keempat: Mula Menstrim!

Sekarang OBS disambungkan ke Twitch, yang perlu anda lakukan ialah mengklik butang "Start Streaming" di sudut kanan bawah tetingkap OBS.

Semasa streaming, anda dapat melihat pratonton aliran anda, memberikan judul, dan menetapkan status "Sekarang Bermain" di halaman papan pemuka Twitch.tv. Klik nama pengguna anda di sudut kanan atas halaman Twitch dan pilih "Dashboard" untuk mengaksesnya.

Untuk berkongsi aliran anda dengan orang lain, arahkan mereka ke halaman saluran anda. Di twitch.tv/usersinilah "pengguna" adalah nama pengguna Twitch anda.

Rujuk dokumentasi OBS rasmi untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelbagai tetapan dan ciri di OBS.

Kredit Imej: Dennis Dervisevic / Flickr