Cara Menyiapkan Pelayan VPN Rumah Anda Sendiri

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) sangat berguna, sama ada anda melancong ke dunia atau hanya menggunakan Wi-Fi awam di kedai kopi di kampung halaman anda. Tetapi anda tidak semestinya perlu membayar perkhidmatan VPN — anda boleh menjadi tuan rumah pelayan VPN anda sendiri di rumah.

Kelajuan muat naik sambungan Internet rumah anda sangat penting di sini. Sekiranya anda tidak mempunyai lebar jalur muat naik yang banyak, anda mungkin ingin menggunakan perkhidmatan VPN berbayar. Penyedia perkhidmatan internet biasanya menawarkan lebar jalur muat naik lebih rendah daripada lebar jalur muat turun. Namun, jika anda mempunyai lebar jalur, menyiapkan pelayan VPN di rumah mungkin merupakan perkara yang tepat untuk anda.

Mengapa Anda Mungkin Ingin Melakukan Ini

VPN rumah memberi anda terowong yang dienkripsi untuk digunakan ketika menggunakan Wi-Fi awam, dan bahkan dapat memungkinkan anda mengakses perkhidmatan khusus negara dari luar negara — bahkan dari Android, perangkat iOS, atau Chromebook. VPN akan memberikan akses yang selamat ke rangkaian rumah anda dari mana saja. Anda bahkan boleh membenarkan akses kepada orang lain, menjadikannya mudah untuk memberi mereka akses ke pelayan yang anda hoskan di rangkaian rumah anda. Ini akan membolehkan anda bermain permainan PC yang dirancang untuk LAN melalui Internet juga - walaupun ada cara yang lebih mudah untuk menubuhkan rangkaian sementara untuk permainan PC.

BERKAITAN: Apa itu VPN, dan Mengapa Saya Memerlukannya?

VPN juga berguna untuk menyambung ke perkhidmatan semasa dalam perjalanan. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan Netflix versi AS atau laman penstriman lain semasa melancong ke luar AS.

Mengapa Anda Mungkin Tidak Mahu Melakukan Ini

Sekiranya anda seperti sebilangan besar pengguna internet di rumah, anda mempunyai lebar jalur muat naik yang sangat terhad dan mungkin perlahan, dan anda mungkin juga mempunyai had atau had lebar jalur — melainkan jika anda mempunyai serat gigabit di rumah, menyediakan VPN anda sendiri pelayan akan menjadi pilihan paling lambat yang boleh anda pilih.

Masalah lain adalah bahawa beberapa sebab terbesar untuk menggunakan VPN adalah memindahkan lokasi geografi anda ke tempat lain untuk memotong kunci geografi di laman web atau perkhidmatan streaming atau menutup lokasi anda atas alasan privasi — dan pelayan VPN rumah tidak akan sangat membantu anda dengan salah satu senario ini jika anda berhubung dari kawasan rumah anda.

Menggunakan perkhidmatan VPN yang sebenarnya akan memberi anda kecepatan terpantas, pergeseran geografis, dan penyamaran lokasi, tanpa ada masalah untuk mengatur dan menyelenggara pelayan untuk diri sendiri. Satu-satunya kelemahan perkhidmatan VPN yang sebenarnya adalah bahawa anda akan memerlukan beberapa dolar sebulan. Ini adalah pilihan kegemaran kami untuk perkhidmatan VPN terbaik:

  • ExpressVPN  - Pelayan VPN ini mempunyai kombinasi terbaik dari kemudahan penggunaan, pelayan yang sangat pantas, dan menyokong streaming media dan torrent, semuanya dengan harga yang murah.
  • Tunnelbear - VPN ini sangat mudah digunakan, bagus untuk digunakan di kedai kopi, dan mempunyai (terhad) tahap percuma. Ia tidak baik untuk mengalirkan media atau streaming media.
  • StrongVPN - tidak semudah yang digunakan seperti yang lain, tetapi anda pasti dapat menggunakannya untuk mengalirkan media dan streaming media.

Perlu juga disebutkan bahawa jika anda menyediakan pelayan VPN di rumah dan bukannya menggunakan perkhidmatan VPN pihak ketiga, anda harus memastikan bahawa ia selalu ditambal setiap masa untuk lubang keselamatan.

BERKAITAN: Cara Memilih Perkhidmatan VPN Terbaik untuk Keperluan Anda

Pilihan Satu: Dapatkan Router Dengan Keupayaan VPN

Daripada mencuba melakukannya sendiri, anda boleh membeli penyelesaian VPN yang telah dibina sebelumnya. Penghala rumah kelas atas sering dilengkapi dengan pelayan VPN terbina dalam — cari router tanpa wayar yang mengiklankan sokongan pelayan VPN. Anda kemudian boleh menggunakan antara muka web penghala anda untuk mengaktifkan dan mengkonfigurasi pelayan VPN. Pastikan anda melakukan penyelidikan dan pilih penghala yang menyokong jenis VPN yang ingin anda gunakan.

Pilihan Kedua: Dapatkan Router yang Menyokong DD-WRT atau Firmware Pihak Ketiga Lain

BERKAITAN: Cara Menggunakan Firmware Khusus pada Router Anda dan Mengapa Anda Mungkin Mahu

Firmware penghala adat pada dasarnya adalah sistem operasi baru yang dapat anda pasang ke penghala anda, menggantikan sistem operasi standard penghala dengan sesuatu yang baru. DD-WRT adalah yang popular, dan OpenWrt juga berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda mempunyai penghala yang menyokong DD-WRT, OpenWrt, atau firmware penghala pihak ketiga yang lain, anda boleh memakainya dengan firmware tersebut untuk mendapatkan lebih banyak ciri. DD-WRT dan firmware penghala yang serupa termasuk sokongan pelayan VPN bawaan, sehingga Anda dapat menghosting pelayan VPN bahkan pada penghala yang tidak disertakan dengan perisian pelayan VPN.

Pastikan anda menggunakan penghala yang disokong — atau periksa penghala semasa anda untuk melihat apakah ia disokong oleh DD-WRT. Kilat firmware pihak ketiga dan aktifkan pelayan VPN.

Pilihan Tiga: Jadikan Pelayan VPN Dedikasi Anda Sendiri

Anda juga dapat menggunakan perisian pelayan VPN di salah satu komputer anda sendiri. Anda pasti ingin menggunakan komputer atau peranti yang selalu ada, bukan PC desktop yang anda matikan ketika anda meninggalkan rumah.

Windows menawarkan cara bawaan untuk menghosting VPN, dan aplikasi Pelayan Apple juga membolehkan anda menyiapkan pelayan VPN. Ini bukan pilihan yang paling kuat (atau selamat), dan ia agak sukar untuk disiapkan dan berfungsi dengan betul.

BERKAITAN: Cara Membuat Pelayan VPN di Komputer Windows Anda Tanpa Memasang Perisian

Anda juga boleh memasang pelayan VPN pihak ketiga — seperti OpenVPN. Pelayan VPN tersedia untuk setiap sistem operasi, dari Windows hingga Mac hingga Linux. Anda hanya perlu meneruskan port yang sesuai dari penghala anda ke komputer yang menjalankan perisian pelayan.

BERKAITAN: Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Bermula dengan Raspberry Pi

Terdapat juga pilihan untuk melancarkan peranti VPN khusus anda sendiri. Anda boleh menggunakan Raspberry Pi dan memasang perisian pelayan OpenVPN, mengubahnya menjadi pelayan VPN ringan dan berkuasa rendah. Anda bahkan boleh memasang perisian pelayan lain di dalamnya dan menggunakannya sebagai pelayan pelbagai guna.

Bonus: Hoskan Pelayan VPN Anda Sendiri di Tempat Lain

BERKAITAN: Cara Memilih Perkhidmatan VPN Terbaik untuk Keperluan Anda

Terdapat satu lagi pilihan do-it-yourself yang berada di tengah-tengah antara mengehoskan pelayan VPN anda sendiri pada perkakasan anda sendiri berbanding membayar penyedia VPN untuk memberi anda perkhidmatan VPN dan aplikasi yang mudah.

Anda boleh menjadi tuan rumah pelayan VPN anda sendiri dengan penyedia hosting web, dan ini sebenarnya mungkin beberapa dolar lebih murah sebulan daripada pergi dengan penyedia VPN khusus. Anda akan membayar penyedia hosting untuk hosting pelayan, dan kemudian memasang pelayan VPN pada pelayan yang telah mereka berikan kepada anda.

Bergantung pada penyedia hosting yang anda pilih, ini dapat menjadi proses titik-dan-klik yang cepat di mana anda menambahkan perisian pelayan VPN dan mendapatkan panel kawalan untuk menguruskannya, atau mungkin memerlukan penambahan baris perintah untuk memasang dan konfigurasikan semuanya dari awal.

BERKAITAN: Cara Mudah Mengakses Rangkaian Rumah Anda Dari Mana Saja Dengan DNS Dinamik

Semasa melakukan penyediaan VPN di rumah, anda mungkin ingin menyiapkan DNS dinamik pada penghala anda. Ini akan memberi anda alamat mudah untuk mengakses VPN anda, walaupun alamat IP sambungan Internet rumah anda berubah.

Pastikan anda mengkonfigurasi pelayan VPN anda dengan selamat. Anda memerlukan keselamatan yang kuat sehingga tidak ada orang lain yang dapat menyambung ke VPN anda. Bahkan kata laluan yang kuat mungkin tidak sesuai - pelayan OpenVPN dengan fail utama yang perlu anda sambungkan adalah pengesahan yang kuat, misalnya.

Kredit Gambar: Dennis Hamilton di Flickr