Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Penyemak Imbas Microsoft Edge Baru

Adakah anda menggunakan Windows 10? Sekiranya demikian, Microsoft memasang penyemak imbas baru di PC anda melalui Kemas kini Windows. Penyemak imbas baru masih dipanggil Microsoft Edge, tetapi berdasarkan kod yang sama dengan Google Chrome.

Apakah Penyemak Imbas Edge Baru?

Microsoft Edge yang baru didasarkan pada projek sumber terbuka Chromium. Chromium membentuk asas Google Chrome, jadi Edge baru terasa sangat mirip dengan Google Chrome. Ini termasuk fitur yang terdapat di Chrome, mendukung pelanjutan penyemak imbas Chrome, dan memiliki mesin rendering yang sama dengan Google Chrome.

Sekiranya laman web dirancang untuk Google Chrome dan tidak berfungsi dengan baik di Edge lama, kini ia akan berfungsi dengan baik di Edge baru.

Seperti Google Chrome, versi baru Microsoft Edge akan dikemas kini setiap enam minggu. Anda tidak perlu menunggu versi utama Windows 10 dikeluarkan setiap enam bulan hanya untuk kemas kini penyemak imbas, seperti yang anda lakukan dengan penyemak imbas Legacy Edge.

Bilakah Anda Akan Mendapat Edge Baru?

Microsoft melancarkan versi stabil penyemak imbas Edge barunya pada 15 Januari 2020. Pada 3 Jun 2020, Microsoft mula melancarkannya kepada semua pengguna Windows 10 melalui Windows Update.

Anda masih boleh memuat turun Edge baru dari laman web Microsoft jika anda tidak mahu menunggu Windows Update memasangnya. Selepas pemasangan, ia akan menggantikan penyemak imbas Edge lama dengan versi baru. Versi asal Edge kini secara rasmi disebut versi "Legacy" Edge.

Secara teknikal, Edge lama akan tetap dipasang kerana alasan keserasian, tetapi Windows akan menyembunyikannya. Anda dapat mengetahui bahawa anda menggunakan Edge baru kerana mempunyai logo baru. Ini adalah pusaran biru dan hijau daripada sekadar "e" biru, seperti Edge lama.

Penyemak imbas Edge baru akan dipasang secara automatik pada PC anda jika anda menggunakan Kemas kini Windows 2020 pada Mei 2020, Kemas kini November 2019, atau Kemas kini Mei 2019.

Bolehkah Anda Menghentikan Microsoft Memasangnya?

Anda boleh menghentikan kemas kini Windows daripada memasang Edge baru jika anda mahu, tetapi kami tidak mengesyorkannya. Kemas kini Windows hanya akan menggantikan penyemak imbas Edge lama pada PC Windows 10 anda dengan yang baru dan lebih moden yang berfungsi lebih baik. Sekiranya anda mengabaikan Edge yang lama, anda bebas untuk mengabaikan Edge yang baru.

Walau bagaimanapun, Microsoft memahami bahawa sebilangan perniagaan akan mahu menyekat PC mereka daripada memasang Edge baru. Microsoft menawarkan kit alat penyekat kemas kini Chromium Edge yang akan menetapkan nilai pendaftaran "DoNotUpdateToEdgeWithChromium", memastikan PC tidak memuat turun dan memasang Edge baru secara automatik.

Mengapa Microsoft Ditch EdgeHTML untuk Chromium?

Microsoft mengumumkan akan menggantikan enjin rendering EdgeHTML Edge dengan enjin rendering Chromium pada Disember 2018. Pengumuman itu mengejutkan pada masa itu. Bagaimanapun, Microsoft selalu menggunakan cara penyemak imbas web. Malah EdgeHTML pada asalnya berdasarkan pada mesin rendering Microsoft Trident yang digunakan oleh Internet Explorer.

Joe Belfiore, Naib Presiden Korporat Microsoft Windows pada masa itu, menjelaskan keputusan ini dibuat "untuk mewujudkan keserasian web yang lebih baik untuk pelanggan kami dan kurang fragmentasi web untuk semua pembangun web."

Walaupun anda menggunakan Google Chrome, kerja Microsoft pada penyemak imbas Edge akan meningkatkan Chromium. Usaha Microsoft akan menjadikan Chrome sebagai penyemak imbas yang lebih baik juga.

BERKAITAN: Bagaimana Microsoft Akan Menjadikan Google Chrome Lebih Baik

Edge Baru vs Chrome: Apa Perbezaannya?

Walaupun Edge dan Chrome kini hampir sama, tetapi masih berbeza. Edge menghilangkan perkhidmatan Google dan, dalam banyak kes, menggantikannya dengan perkhidmatan Microsoft. Sebagai contoh, Edge menyegerakkan data penyemak imbas anda dengan akaun Microsoft anda dan bukan dengan Google.

Edge baru menawarkan beberapa ciri yang tidak dimiliki oleh Chrome. Sebagai contoh, Edge mempunyai ciri pencegahan penjejakan terbina dalam dan penyekat program (PUP) yang mungkin tidak diingini. Sesuai dengan antara muka Edge lama, ada butang kegemaran di sebelah kanan bar alamat pada bar alat penyemak imbas Edge. Microsoft juga memindahkan fitur lain dari Edge yang lama, termasuk "koleksi" untuk menangkap potongan halaman web dan menyimpannya di tempat yang sama.

Anda mungkin lebih suka Edge baru jika anda mempercayai Microsoft lebih daripada Google — atau jika anda hanya mahukan penyemak imbas dengan ciri perlindungan penjejakan terbina dalam dan mesin rendering Chrome.

Walau apa pun, pengguna Windows 10 yang tetap menggunakan penyemak imbas yang disertakan sekarang akan mempunyai penyemak imbas yang lebih moden dan berkemampuan dengan enjin rendering sumber terbuka yang dikemas kini lebih kerap dan lebih baik disokong oleh laman web. Itulah kemenangan untuk semua orang.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Penyekat Crapware Baru Microsoft Edge

Adakah Edge Menyokong Sistem Operasi Lain?

Penyemak imbas Edge berasaskan Microsoft Chromium baru tersedia untuk Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, macOS, iPhone, iPad, dan Android. Malah Microsoft akan mengeluarkan versi untuk Linux di masa depan. Chrome sudah menyokong semua platform ini, sehingga menjadikan porting Edge baru lebih mudah untuk Microsoft.

Perang Penyemak Imbas Tidak Berhenti

Walaupun jurutera Microsoft dan Google bekerjasama, tidak ada gencatan senjata dalam perang penyemak imbas. Walau sama seperti penyemak imbasnya sekarang, Google tetap mahu anda menggunakan Chrome dan Microsoft mahu anda menggunakan Edge.

Contohnya, anda boleh memasang sambungan dari Kedai Web Chrome di Edge baru. Tetapi, apabila anda melakukannya, Microsoft akan memberi amaran kepada anda bahawa sambungan dari Kedai Web Chrome "tidak disahkan dan boleh mempengaruhi prestasi penyemak imbas." Setelah anda menyetujuinya, Google akan memberi amaran kepada anda bahawa ia "mengesyorkan beralih ke Chrome untuk menggunakan sambungan dengan selamat."

Walaupun Edge didasarkan pada kod dasar yang sama dengan Google Chrome, banyak laman web Google masih akan menunjukkan pop timbul yang mengesyorkan anda beralih ke Chrome. Contohnya, semasa anda mengunjungi Google News di Microsoft Edge, anda akan melihat mesej yang mengatakan bahawa Google mengesyorkan Chrome, mendorong anda untuk "mencuba penyemak imbas yang pantas dan selamat dengan kemas kini yang ada di dalamnya"

Microsoft juga mengesyorkan pengguna Chrome beralih ke Edge. Sebagai contoh, Bing mendorong pengguna Chrome untuk memuat turun Edge. Aplikasi Tetapan Windows 10 mengatakan Edge baru "disyorkan untuk Windows 10" ketika anda juga memilih penyemak imbas web lalai anda.

Mozilla juga sedang terkena tembakan. Microsoft sudah menunjukkan iklan "cadangan" di menu Mula Windows 10 yang mengesyorkan Edge over Firefox. “Masih menggunakan Firefox? Microsoft Edge ada di sini, ”baca iklan tersebut.

Semakin banyak perkara berubah, semakin mereka tetap sama.

BERKAITAN: Cara Memasang Sambungan Google Chrome di Microsoft Edge