Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Windows 10 tidak akan menyusahkan anda untuk memasang antivirus seperti Windows 7. Sejak Windows 8, Windows kini menyertakan antivirus percuma terbina dalam bernama Windows Defender. Tetapi adakah ini yang terbaik untuk melindungi PC anda - atau bahkan cukup baik?

Windows Defender pada awalnya dikenali sebagai Microsoft Security Essentials sejak Windows 7 hari ketika ia ditawarkan sebagai muat turun yang berasingan, tetapi sekarang ia dibina langsung ke dalam Windows dan diaktifkan secara lalai. Banyak orang telah dilatih untuk mempercayai bahawa anda harus selalu memasang antivirus pihak ketiga, tetapi itu bukan penyelesaian terbaik untuk masalah keselamatan hari ini, seperti ransomware.

Jadi Apa Antivirus Terbaik? Jangan Buat Saya Membaca Semua Ini

Kami pasti mengesyorkan anda membaca keseluruhan artikel supaya anda memahami sepenuhnya mengapa kami mengesyorkan gabungan Windows Defender  dan Malwarebytes, tetapi kerana kami tahu bahawa banyak orang akan menatal ke bawah dan meluncur, berikut adalah cadangan TL kami; DR untuk cara menjaga sistem selamat:

  • Gunakan Windows Defender Built-in untuk antivirus tradisional - penjenayah telah beralih dari virus biasa untuk fokus pada Ransomware, serangan zero-day, dan malware yang lebih teruk lagi yang tidak dapat ditangani oleh antivirus tradisional. Windows Defender dibangun dengan tepat, cepat, tidak mengganggu anda, dan menjalankan tugasnya membersihkan virus sekolah lama.
  • Gunakan Malwarebytes untuk Anti-Malware dan Anti-Exploit - semua wabak malware yang besar hari ini menggunakan kekurangan sifar dalam penyemak imbas anda untuk memasang ransomware untuk mengambil alih PC anda, dan hanya Malwarebytes yang memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap ini dengan anti unik mereka -sistem eksploitasi. Tidak ada bloatware dan ia tidak akan melambatkan anda.

Catatan Editor: Ini bahkan tidak menyebutkan fakta bahawa Malwarebytes, syarikat itu, dikendalikan oleh beberapa orang yang sangat hebat yang sangat kami hargai. Setiap kali kita bercakap dengan mereka, mereka teruja dengan misi membersihkan internet. Selalunya kita tidak memberi cadangan How-To Geek rasmi, tetapi ini adalah produk kegemaran kita sejauh ini, dan sesuatu yang kita gunakan sendiri.

Satu-Dua Pukulan: Antivirus dan Anti-Malware

Anda memerlukan perisian antivirus di komputer anda, tidak kira seberapa "berhati-hati" anda melayari. Menjadi pintar tidak cukup untuk melindungi anda dari ancaman, dan perisian keselamatan dapat membantu bertindak sebagai barisan pertahanan lain.

Walau bagaimanapun, antivirus itu sendiri tidak lagi mempunyai keselamatan yang mencukupi Kami mengesyorkan anda menggunakan program antivirus yang baik dan program   anti-malware yang baik. Bersama-sama, mereka akan melindungi anda dari kebanyakan ancaman terbesar di internet hari ini: virus, perisian intip, ransomware, dan juga program yang mungkin tidak diingini (PUP) - di antara banyak yang lain.

Jadi mana yang harus anda gunakan, dan adakah anda perlu membayar wang untuk mereka? Mari mulakan dengan bahagian pertama kombo itu: antivirus.

Adakah Windows Defender Cukup Baik?

Semasa anda memasang Windows 10, anda akan menjalankan program antivirus. Windows Defender dilengkapi dengan Windows 10, dan secara automatik mengimbas program yang anda buka, memuat turun definisi baru dari Windows Update, dan menyediakan antara muka yang boleh anda gunakan untuk imbasan mendalam. Yang paling penting, ia tidak melambatkan sistem anda, dan kebanyakannya tidak menghiraukan anda — yang tidak dapat kami katakan mengenai kebanyakan program antivirus yang lain.

BERKAITAN: Adakah Saya Benar-benar Memerlukan Antivirus Sekiranya Saya Melayari Dengan Cermat dan Menggunakan Akal?

Untuk seketika, antivirus Microsoft ketinggalan dari yang lain ketika menghadapi ujian perisian antivirus perbandingan — jauh di belakang. Cukup buruk sehingga kami mengesyorkan sesuatu yang lain, tetapi sejak itu kembali, dan sekarang memberikan perlindungan yang sangat baik.

Jadi ringkasnya, ya: Windows Defender cukup bagus (asalkan anda memasangkannya dengan program anti-malware yang baik, seperti yang kami sebutkan di atas - lebih banyak lagi dalam satu minit).

Tetapi Adakah Windows Defender Antivirus Terbaik? Bagaimana dengan Program Lain?

Sekiranya anda melihat perbandingan antivirus yang kami pautkan di atas, anda akan melihat bahawa Windows Defender, walaupun bagus, tidak mendapat kedudukan tertinggi dari segi skor perlindungan mentah. Jadi mengapa tidak menggunakan sesuatu yang lain?

Pertama, mari kita perhatikan skor tersebut. AV-TEST mendapati bahawa ia masih menangkap 99.9% "malware yang meluas dan berleluasa" pada bulan April 2017, bersama dengan 98.8% peratus serangan zero-day. Avira, salah satu program antivirus yang dinilai tinggi AV-TEST, mempunyai skor yang sama untuk bulan April — tetapi skor yang sedikit lebih tinggi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, jadi penilaian keseluruhannya (untuk beberapa sebab) jauh lebih tinggi. Tetapi Windows Defender hampir tidak lumpuh seperti penilaian 4.5-daripada-6 AV-TEST yang akan anda percayai.

BERKAITAN: Berhati-hatilah: Antivirus Percuma Tidak Betul Percuma Lagi

Tambahan pula, keselamatan lebih daripada sekadar skor perlindungan mentah. Program antivirus lain kadang-kadang mungkin sedikit lebih baik dalam ujian bulanan, tetapi mereka juga dilengkapi dengan banyak masalah, seperti pelanjutan penyemak imbas yang benar-benar menjadikan anda kurang selamat, pembersih pendaftaran yang mengerikan dan tidak perlu, banyak barang sampah yang tidak selamat, dan bahkan kemampuan untuk mengesan tabiat melayari anda supaya mereka dapat menjana wang. Tambahan pula, cara mereka menyambung ke penyemak imbas dan sistem operasi anda sering menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang diselesaikan. Sesuatu yang melindungi anda daripada virus tetapi membuka anda kepada vektor serangan lain adalah   keselamatan yang tidak baik.

Windows Defender tidak melakukan perkara ini - ia melakukan satu perkara dengan baik, secara percuma, dan tanpa menghalangi anda. Selain itu, Windows 10 sudah termasuk berbagai perlindungan lain yang diperkenalkan di Windows 8, seperti penapis SmartScreen yang seharusnya menghalangi anda memuat turun dan menjalankan perisian hasad, apa pun antivirus yang anda gunakan. Chrome dan Firefox, serupa, termasuk Penyemakan Imbas Selamat Google, yang menyekat banyak muat turun perisian hasad.

Sekiranya anda benci Windows Defender atas sebab tertentu dan ingin menggunakan antivirus lain, anda boleh menggunakan Avira. Ia mempunyai versi percuma yang berfungsi dengan baik, versi pro dengan beberapa ciri tambahan, dan memberikan skor perlindungan yang hebat dan hanya mempunyai iklan pop timbul sekali-sekala (tetapi memang mempunyai iklan pop timbul, yang menjengkelkan). Masalah terbesar ialah anda mesti menyahpasang pelanjutan penyemak imbas yang cuba dipaksakan pada anda, yang menyukarkannya kepada orang bukan teknikal.

Antivirus Tidak Cukup: Gunakan Malwarebytes, Terlalu

Antivirus adalah penting, tetapi hari ini, lebih penting anda menggunakan program anti-eksploitasi yang baik untuk melindungi penyemak imbas dan pemalam web anda, yang paling disasarkan oleh penyerang. Malwarebytes adalah program yang kami cadangkan di sini.

Tidak seperti program antivirus tradisional, Malwarebytes pandai mencari "program yang mungkin tidak diingini" (PUP) dan barang sampah lain. Pada versi 3.0, ia juga mengandungi fitur anti-eksploitasi, yang bertujuan untuk menyekat eksploitasi umum dalam program, walaupun mereka adalah serangan sifar-hari yang belum pernah terjadi sebelumnya - seperti serangan sifar Flash yang tidak menyenangkan. Ini juga berisi anti-ransomware, untuk menyekat serangan pemerasan seperti CryptoLocker. Versi terbaru Malwarebytes menggabungkan ketiga-tiga alat ini ke dalam satu pakej yang mudah digunakan dengan harga $ 40 per tahun.

Malwarebytes mendakwa dapat menggantikan antivirus tradisional anda sepenuhnya, tetapi kami tidak bersetuju dengan ini. Ia menggunakan strategi yang sama sekali berbeza untuk melindungi anda: antivirus akan menyekat atau mengkarantina program berbahaya yang menemui jalan ke komputer anda, sementara Malwarebytes berusaha menghentikan perisian berbahaya daripada sampai ke komputer anda sejak awal. Oleh kerana tidak mengganggu program antivirus tradisional, kami mengesyorkan agar anda menjalankan kedua-dua program tersebut untuk mendapatkan perlindungan terbaik.

Kemas kini : Bermula dengan Malwarebytes 4, versi Premium Malwarebytes kini mendaftarkan dirinya sebagai program keselamatan sistem secara lalai. Dengan kata lain, ia akan menangani semua pengimbasan anti-malware anda dan Windows Defender tidak akan berjalan di latar belakang. Anda masih boleh menjalankan kedua-duanya sekali jika anda mahu. Begini caranya: Di Malwarebytes, buka Tetapan, klik tab "Keamanan", dan matikan pilihan "Sentiasa daftarkan Malwarebytes di Pusat Keselamatan Windows". Dengan pilihan ini dilumpuhkan, Malwarebytes tidak akan mendaftar sebagai aplikasi keselamatan sistem dan Malwarebytes dan Windows Defender akan berjalan pada masa yang sama.

Perhatikan bahawa anda boleh mendapatkan beberapa ciri Malwarebytes secara percuma, tetapi dengan peringatan. Sebagai contoh, versi percuma program Malwarebytes hanya akan mengimbas perisian hasad dan PUP berdasarkan permintaan — ia tidak akan mengimbas di latar belakang seperti versi premium. Selain itu, ia tidak mengandungi ciri anti-eksploitasi atau anti-ransomware versi premium.

Anda hanya boleh mendapatkan ketiga-tiga ciri dalam versi Malwarebytes $ 40 penuh, yang kami cadangkan. Tetapi jika anda bersedia untuk mengabaikan anti-ransomware dan pengimbasan malware yang selalu aktif, versi percuma Malwarebytes dan Anti-Exploit lebih baik daripada apa-apa, dan anda semestinya menggunakannya.

Di sana anda memilikinya: dengan gabungan program antivirus yang baik, Malwarebytes, dan beberapa akal, anda akan dilindungi dengan baik. Ingatlah bahawa antivirus hanyalah salah satu amalan keselamatan komputer standard yang harus anda ikuti. Kebersihan digital yang baik bukan pengganti antivirus, tetapi penting untuk memastikan antivirus anda dapat menjalankan tugasnya.