Kaedah Terbaik untuk Menyambungkan Kad Grafik Luaran ke Komputer Riba Anda

Komputer riba, terutamanya komputer riba permainan, adalah kajian mengenai kompromi. Mesin yang lebih kecil lebih ringan dan senang digunakan, tetapi kotak yang lebih besar dan lebih berat menawarkan kad grafik khusus yang diperlukan untuk permainan mewah. Kad grafik luaran membolehkan anda menyimpan kek anda (tidak berbohong) dan memakannya juga.

Apa itu eGPU?

GPU luaran (atau eGPU pendek) adalah kotak khusus yang menggabungkan slot PCIe terbuka, bekalan kuasa gaya desktop, dan kad grafik bersaiz penuh yang dipasang ke komputer riba anda. Apabila anda melakukannya, anda mempunyai kuasa dan sambungan desktop permainan tanpa mengorbankan reka bentuk komputer riba moden itu.

Perkara seperti ini pernah dicuba sebelumnya, tetapi baru-baru ini terdapat peningkatan dalam produk ini. Lebar jalur data dan video yang tinggi dalam sambungan kabel tunggal seperti USB 3.0 dan Thunderbolt 3 akhirnya membolehkan jenis sambungan sepantas kilat yang diperlukan untuk memunggah pemprosesan GPU ke perkakasan luaran, sementara masih bergantung pada motherboard dalaman komputer riba untuk pengkomputeran standard. Bonus tambahan: banyak GPU luaran dilengkapi dengan port USB tambahan, Ethernet, dan banyak lagi, yang bermaksud senang memasang dan bermain dengan banyak perkakasan tambahan, seperti pelbagai monitor atau papan kekunci permainan dan tetikus.

Pada masa ini, standard de facto untuk operasi jalur lebar tinggi ini adalah Thunderbolt 3. Dengan sambungan 40 Gbps yang dapat mengendalikan video, audio, data, dan sambungan Internet secara serentak, ditambah kuasa sehingga 100 watt pada perkakasan yang disokong, itu adalah kabel tunggal yang benar-benar dapat melakukan semuanya. Dan kerana ia menggunakan port USB-C standard (yang terdapat di Macbook baru, semakan kemudian XPS 13, dan semakin banyak komputer riba setiap hari), ia menjadi lebih mudah disesuaikan dari perspektif perkakasan murni.

Yang mengatakan, perisian adalah masalah lain. Pada masa ini, kebanyakan sistem GPU luaran bergantung pada pemacu yang cukup kompleks dan khusus, yang membolehkan komputer riba menyerahkan beban dari cip grafik bersepadu mereka ke kad grafik NVIDIA atau AMD khusus. Ini adalah beberapa perkara yang kompleks, jadi penyelesaian universal jarang berlaku, dan syarikat seperti Dell dan Razer hanya menyokong grafik luaran pada model komputer riba tertentu. Beberapa pilihan yang lebih umum, serta standard lama seperti USB 3.0 dan Thunderbolt 2, menawarkan lebih banyak pilihan tetapi prestasi grafik yang lebih buruk.

Pilihan eGPU Terbaik Di Pasaran Sekarang

Kemas kini : Landskap eGPU telah berubah sejak kami mula-mula menerbitkan artikel ini pada tahun 2017. Berikut adalah pilihan kami untuk eGPU terbaik pada tahun 2020.

Malangnya, GPU luaran masih merupakan segmen yang baru muncul, dan beberapa tahun setelah model pertama diperkenalkan, model GPU tetap tipis. Berikut adalah pilihan semasa dari pengeluar PC utama.

Teras Razer

Harga : $ 500


Sambungan : Thunderbolt 3


Keserasian : Razer Blade dan Blade Stealth

Ini mungkin penyediaan grafik luaran yang paling terkenal, jika hanya kerana sedikit kehadiran Razer di ruang aksesori permainan desktop. Razer Core adalah kotak hitam kecil yang tetap menarik, berkat bekalan kuasa 500 watt yang hebat untuk kad grafik terbesar dan paling teruk, sambungan USB 3.0 terbina dalam untuk pemacu luaran dan aksesori, dan Ethernet khusus untuk dalam talian pantas sambungan. Ia mempunyai ruang untuk GPU AMD dan NVIDIA terbesar di pasaran, serasi dengan kad slot berganda sehingga panjang 12.2 inci (310mm). Ini juga merupakan pilihan paling bergaya dalam senarai ini, dengan sokongan untuk API pencahayaan Chroma RGB terbuka Razer.

Tetapi pada harga $ 500 — tanpa kad grafik itu sendiri — ia adalah salah satu yang paling mahal. Razer mengatakan ia tidak menghadkan fungsi sambungan grafik Thunderbolt 3 ke mesinnya sendiri, tetapi satu-satunya komputer riba yang diperakui untuk bekerja dengan Core adalah Razer Blade dan Blade Stealth, yang lebih mahal dan menawarkan pilihan penyesuaian yang lebih sedikit daripada banyak pesaing. Mencuba Core dengan sistem yang lebih generik telah memberikan hasil yang beragam, jadi membelinya tanpa komputer riba Razer pendamping adalah suatu omong kosong.

Penguat Grafik Alienware

Harga : $ 200


Sambungan : Hak Milik


Keserasian : Alienware 13, 15, 17

Suben jenama permainan Dell Alienware disertakan dengan revolusi eGPU, dan seperti yang anda duga, penawarannya adalah salah satu yang termurah di pasaran. Apa yang tidak dimiliki oleh Penguat Grafik dalam penekanan yang ditanggungnya dengan tanda harga $ 200 (tentu saja tanpa GPU dan komputer riba). Ini juga satu-satunya pilihan eGPU dari jenama utama untuk menggunakan standard USB 3.0 yang lebih lama, yang sayangnya bermaksud keserasian dengan AMD XConnect, set pemacu separa proprietari AMD untuk mengendalikan eGPU dengan mudah. Anda mempunyai pelbagai pilihan komputer riba yang serasi, dari Alienware 13 yang agak kecil hingga Alienware 17 yang luar biasa ... yang mungkin tidak memerlukan GPU luaran untuk kebanyakan permainan.

Tetapi tanda harga yang lebih rendah itu hadir dengan sedikit pengorbanan. Amplifier terhad kepada kad grafik yang panjangnya 10.5 inci, menjadikan beberapa model NVIDIA dan AMD paling bombastik tidak serasi. Walaupun Penguat Grafik mempunyai empat port USB 3.0 untuk pengembangan, tidak ada port Ethernet, yang bermaksud anda mempunyai satu kabel tambahan untuk dipasang ke komputer riba jika anda mahukan sambungan permainan terpantas. Ia juga sangat menyedihkan bahawa Dell hanya menyokong komputer riba Alienware, daripada menyertakan barisan XPS mereka yang lebih berguna - yang akan menjadikan kombinasi hebat.

Kotak Iblis PowerColor

Harga : $ 450


Sambungan : Thunderbolt 3


Keserasian : mana-mana PC dengan Thunderbolt eGFX

PowerColor adalah pembuat GPU dan aksesori, bukan penjual sistem khusus seperti Razer atau Dell. Dengan tepat, Devil Box yang jahat diduga serasi dengan mana-mana PC berasaskan Windows yang boleh menggunakan port Thunderbolt 3 dengan grafik luaran, ditambah dengan kad grafik AMD atau NVIDIA (termasuk yang tidak dibuat oleh PowerColor itu sendiri). Kotak itu menyokong semua loceng dan wisel Razer Core, termasuk GPU yang besar, sambungan Ethernet, dan kuasa sehingga 375 watt ke kad grafik. Ia bahkan mempunyai slot SATA III dalaman untuk meluncur dalam cakera keras 2.5 or atau SSD untuk simpanan sandaran atau luaran — sentuhan yang bagus.

Devil Box agak mahal pada $ 450, tetapi potensi untuk keserasian pelbagai sistem mungkin bernilai wang tambahan bagi sesiapa yang merancang untuk menyimpannya melalui pelbagai peningkatan komputer riba dan GPU. Jenama "cap tramp" dan "DEVIL" mungkin bukan cawan teh semua orang, tapi hei, anda selalu boleh membuangnya di bawah meja anda.

Dok Permainan MSI

Harga : Digabungkan hanya dengan MSI Shadow GS30


Sambungan : Hak Milik


Keserasian : MSI Shadow GS30 / 32

MSI Gaming Dock, hanya tersedia dalam kumpulan mahal dengan komputer riba Shadow GS30 berjenama permainan syarikat, adalah pilihan paling serba boleh dalam senarai ini. Yang mengatakan, ia tidak benar-benar mencuba pasaran yang sama: Gaming Dock adalah peranti pendamping, yang merangkumi tambahan seperti penyediaan pembesar suara 2.1, port mikrofon dan fon kepala, slot SATA 3.5 sized bersaiz penuh, dan jenama Killer kad rangkaian. Ia direka untuk duduk tepat di bawah komputer riba sebagai pendirian yang rumit, kerana penyambung proprietari dipasang terus ke bahagian bawah notebook. Gaming Dock Mini yang sedikit lebih baru lebih ramping dan lebih bersudut, tetapi menghilangkan pembesar suara dan menambah lubang untuk penyejukan pasif.

Gaming Dock benar-benar satu-satunya pilihan jika anda benar-benar yakin bahawa anda mahukan Shadow GS30 khususnya ... dan kerana ia atau Dock tidak banyak dikemas kini dalam masa yang agak lama, itu mungkin bukan idea yang bagus kecuali anda menjumpainya di diskaun besar-besaran.

Reka Bentuk Akan Datang

Semua di atas sudah tersedia sekarang, tetapi jika anda mahu menunggu, terdapat beberapa lagi penyelesaian eGPU di kaki langit, termasuk:

  • ASUS ROG XG Station 2 : XG Station 2 adalah satu-satunya alat eGPU yang setakat ini akan serasi secara eksplisit dengan tablet Windows: barisan ASUS Transformer Book premium baru. (Ini seperti Surface Pro, hanya orang Taiwan.) Ia juga serasi dengan salah satu binaan komputer NUC yang kecil dari Intel, walaupun memasangnya ke desktop kecil sepertinya akan mengalahkan titik sistem plug-and-play . Satu-satunya penurunan utama di sini ialah ASUS meluangkan masa yang manis untuk mendapatkan ROG XG Station 2 ke pasaran: hampir dua bulan selepas pengumuman, tidak ada petunjuk mengenai tarikh atau harga pelepasan.
  • Gigabyte GP-T3GFx : seperti Kotak Iblis di atas, sup abjad Gigabyte dari kandang eGPU direka dengan keserasian maksimum. Ia boleh mengendalikan kad grafik terbesar dan sesuai dengan sistem yang sesuai dengan Thunderbolt 3 eGFX, walaupun reka bentuk menegak ini tidak termasuk tambahan seperti port USB dan slot SATA. Malangnya, kami belum pernah melihat kulit produk yang sedang dalam proses sejak Gigabyte memamerkannya pada musim panas lalu, yang menyangka ia masih rasmi.
  • The Wolfe : projek Kickstarter ini adalah eGPU yang dirancang dengan mempertimbangkan pengguna Mac. Sebagai tambahan kepada penutup aluminium yang benar-benar diperlukan, ia dilekatkan dengan NVIDIA GeForce GTX 1050 atau 1060 di dalamnya, dan cuba menukar kad akan membatalkan jaminan. Keuntungannya adalah bahawa ia lebih kecil dan lebih mudah alih daripada produk eGPU lain. Pasukan produksi Wolfe masih mendakwa bahawa produk tersebut ada di laman webnya, tetapi setelah kempen Kickstarter dibatalkan kerana masalah pelesenan Thunderbolt, masa depan kelihatan suram.

Yang lain mungkin dalam perjalanan di masa depan, tetapi inilah yang kita tahu sekarang.

Pilihan DIY: Gulung eGPU Anda Sendiri

Tiada perkara di atas yang menggelitik minat anda? Ia  adalah mungkin untuk membuat eGPU anda sendiri dengan campuran kabel yang betul, port PCIe yang dipasang pada kepingan motherboard khusus, dan bekalan kuasa desktop yang terpisah. Berita buruknya adalah bahawa ini masih merupakan wilayah yang belum dijelajahi, disokong oleh komuniti modders yang bersemangat tetapi kecil dan segelintir pembekal bahagian. Kandang Thunderbolt 2 PCIe menawarkan penyelesaian all-in-one, tetapi lebar jalur untuk grafik lebih rendah daripada produk di atas, dan sokongan pemandu boleh menjadi tidak stabil. Penyesuai PCIe yang lebih umum memerlukan kes khas atau penyediaan udara terbuka, dan selalunya tidak ada cara untuk mengetahui bahawa ia akan berfungsi dengan komputer riba tertentu kecuali untuk membinanya, memasang pemandu, dan memasangkannya. Buat masa ini, eGPU runcit mungkin merupakan pertaruhan yang lebih selamat jika lebih mahal — anda selalu dapat mengembalikannya jika tidak berjaya.

Kredit Imej: Yun Huang Yong / Flickr