Cara Cermin dan Kawal Telefon Android Anda di Mana-mana PC Windows

Ciri pencerminan skrin Android baru Windows 10 hanya berfungsi dengan segelintir telefon dan PC. Inilah caranya anda dapat mencerminkan hampir semua layar ponsel Android ke sistem Windows PC, Mac, atau Linux anda — dan mengendalikannya dengan tetikus dan papan kekunci anda.

Pilihan: scrcpy, AirMirror, dan Vysor

Kami mengesyorkan scrcpy untuk ini. Ini adalah penyelesaian sumber terbuka percuma untuk mencerminkan dan mengendalikan skrin Android anda di desktop anda. Hanya ada satu tangkapan berbanding dengan ciri Windows: Anda harus menyambungkan telefon ke PC anda dengan kabel USB untuk mencerminkannya. Ia dibuat oleh pemaju di belakang Genymotion, emulator Android.

Sekiranya anda semua mengenai sambungan tanpa wayar, kami mengesyorkan AirMirror AirDroid. Terdapat juga tangkapan di sini: Sekiranya telefon anda tidak di-rooting, anda harus melalui beberapa gelung dengan kabel USB. Anda juga perlu mengulangi proses ini setiap kali anda menghidupkan semula telefon anda.

Terdapat juga Vysor, yang sedikit lebih mesra pengguna - tetapi akses tanpa wayar dan pencerminan berkualiti tinggi memerlukan pembayaran.

Kami juga telah menyoroti penggunaan Miracast untuk mengalirkan paparan peranti Android secara wayarles ke PC Windows pada masa lalu. Namun, sokongan Miracast tidak lagi meluas pada peranti Android baru, dan Miracast hanya membenarkan tontonan — tidak dapat dikendalikan dari jarak jauh.

Cara Mencerminkan Skrin Anda Dengan Skrin Skrin Telefon

Anda boleh memuat turun scrcpy dari GitHub. Untuk PC Windows, tatal ke bawah ke pautan muat turun Windows dan muat turun pautan scrcpy-win64 untuk versi Windows 64-bit atau aplikasi scrcpy-win32 untuk versi Windows 32-bit.

Ekstrak kandungan arkib ke folder di komputer anda. Untuk menjalankan scrcpy, anda hanya perlu mengklik dua kali fail scrcpy.exe. Tetapi, jika anda menjalankannya tanpa telefon Android yang disambungkan ke PC anda, anda akan mendapat mesej ralat. (Fail ini akan muncul sebagai "scrcpy" jika anda menyembunyikan pelanjutan fail.)

Sekarang, sediakan telefon Android anda. Anda perlu mengakses pilihan pembangun dan mengaktifkan mod debug USB sebelum menyambungkannya ke komputer anda dengan kabel USB. Secara ringkas, anda akan menuju ke Tetapan> Tentang Telefon, ketuk "Bilangan Nombor" tujuh kali, dan kemudian menuju ke Tetapan> Pilihan Pembangun dan aktifkan "USB Debugging."

Setelah selesai, sambungkan telefon Android ke komputer anda.

BERKAITAN: Cara Mengakses Pilihan Pembangun dan Aktifkan USB Debugging di Android

Klik dua kali fail scrcpy.exe untuk menjalankannya. Anda akan melihat "Benarkan debugging USB?" pengesahan pada telefon anda terlebih dahulu — anda mesti bersetuju dengan mesej di telefon anda untuk membenarkannya.

Selepas anda melakukannya, semuanya akan berjalan seperti biasa. Layar ponsel Android Anda akan muncul di jendela di desktop Anda. Gunakan tetikus dan papan kekunci anda untuk mengawalnya.

Setelah selesai, cabut kabel USB sahaja. Untuk memulakan pencerminan lagi pada masa akan datang, sambungkan telefon anda ke komputer anda dengan kabel USB dan jalankan fail scrcpy.exe sekali lagi.

Penyelesaian sumber terbuka ini menggunakan perintah adb Google, tetapi menggabungkan salinan adb bawaan. Ia berfungsi tanpa konfigurasi yang diperlukan untuk kami — membolehkan penyahpepijatan USB adalah semua yang diperlukan.

Terima kasih kepada OMG! Ubuntu! untuk menyoroti scrcpy sebagai penyelesaian untuk mencerminkan Android ke desktop Ubuntu anda. Ia jauh lebih fleksibel daripada itu, bagaimanapun: Ia berfungsi dengan baik pada PC Windows juga.