Cerminkan Skrin Komputer Anda di TV Anda dengan Chromecast Google

Ingin meletakkan skrin komputer anda di TV anda? Anda boleh menyambungkannya dengan kabel HDMI, tetapi kemudian penempatan komputer anda bergantung pada panjang kabelnya. Namun, dengan Chromecast Google, anda dapat mencerminkan tab penyemak imbas mana pun atau seluruh desktop anda - tanpa wayar - hanya dalam beberapa klik.

  1. Buka Google Chrome di PC anda — anda memerlukannya untuk mencerminkan skrin anda.
  2. Klik butang menu Chrome dan pilih "Cast" dari senarai.
  3. Klik menu lungsur yang muncul untuk menghantar tab Chrome, menghantar seluruh desktop anda, atau menghantar video dari laman web yang disokong seperti Netflix.

Ciri ini kini dimasukkan ke dalam Google Chrome, jadi tidak seperti hari-hari awal Chromecast, anda tidak memerlukan pelanjutan Google Cast untuk melakukan ini lagi. Walau bagaimanapun, anda masih perlu menggunakan Google Chrome. Anda tidak boleh menggunakan penyemak imbas lain seperti Mozilla Firefox atau Microsoft Edge.

Menghantar dari Chrome

Sekiranya anda baru sahaja membeli Chromecast, pertama-tama anda perlu memasang aplikasi Google Home pada telefon atau tablet anda dan menyiapkannya sebelum meneruskan. Lihat panduan kami untuk menyiapkan Chromecast jika anda memerlukan bantuan.

Untuk memulakan penghantaran, anda boleh mengklik menu Chrome di sebelah kanan tetingkap dan memilih "Cast", atau klik kanan halaman saat ini dan pilih "Cast".

Kali pertama anda membuka dialog Cast, anda akan melihat pilihan "Aktifkan transmisi ke perkhidmatan berasaskan cloud seperti Google Hangouts" yang membolehkan anda menghantar tab penyemak imbas anda terus ke Google Hangouts dan perkhidmatan lain seperti Cast for Education, yang direka untuk projektor kelas .

Sebagai contoh, jika anda membiarkan pilihan ini diaktifkan dan berpartisipasi dalam panggilan video Google Hangout, Anda dapat memilih pilihan "Cast" di Chrome dan panggilan Google Hangouts anda akan muncul sebagai pilihan di samping mana-mana peranti Chromecast. Pilih untuk menghantar ke orang lain pada panggilan video.

Tidak ada kelemahan untuk membiarkan kotak centang ini diaktifkan. Ini hanya memberi anda lebih banyak pilihan. Tidak ada apa-apa yang disiarkan ke Google Hangouts atau di tempat lain melainkan anda menyuruh Chrome menghantarnya ke sana.

Pilih "OK, Faham" dan anda akan melihat dialog Cast yang lebih kecil pada masa akan datang.

Semasa menghantar, anda boleh mengklik anak panah di sebelah "Hantar ke" untuk memilih perkara yang ingin anda kongsi.

Semasa menghantar dari kebanyakan laman web, anda boleh mengklik anak panah dropdown kecil untuk memilih hanya menghantar tab semasa atau seluruh desktop anda.

Cara Menghantar Tab Penyemak Imbas

Untuk menghantar tab, pilih "Cast tab" dan kemudian klik Chromecast anda dalam senarai. Sekiranya anda tidak memilih sumber apa pun, Chromecast anda secara automatik akan mula menghantar tab secara lalai.

Ia mesti dikesan secara automatik jika dalam talian. Sekiranya tidak terdapat dalam senarai, pastikan ia dalam talian. Contohnya, anda mungkin perlu menghidupkan TV jika menghidupkan Chromecast melalui port USB TV anda.

Semasa menghantar tab, anda akan melihat ikon "Cast" berwarna biru di sebelah kiri "X" pada tab penyemak imbas.

Untuk menyesuaikan volume atau menghentikan transmisi tab, klik kanan halaman dan pilih "Cast" atau klik butang menu dan pilih "Cast". Dialog Cast akan muncul semula, memberikan kawalan kelantangan dan butang "Berhenti" yang berhenti menghantar.

Anda boleh menutup dialog ini jika anda suka dengan mengklik "X", yang akan menyembunyikannya. Chrome hanya akan berhenti menghantar jika anda menutup tab atau mengklik butang "Berhenti".

Cara Menghantar Desktop Anda

Untuk menghantar desktop anda, pilih "Cast desktop" dalam senarai sumber dan kemudian klik Chromecast yang ingin anda hantar.

Apabila anda cuba menghantar seluruh desktop anda, anda akan diminta untuk memilih dengan tepat apa yang anda ingin kongsi di desktop anda dan sama ada anda juga ingin berkongsi audio.

Semasa mentransmisikan layar, Anda akan melihat "Chrome Media Router berbagi layar [dan audio] Anda." mesej di bahagian bawah skrin anda. Klik "Berhenti berkongsi" untuk berhenti menghantar.

Klik "Sembunyikan" untuk menutup mesej ini. Ia akan muncul semula apabila anda kembali ke tetingkap Chrome, yang membolehkan anda berhenti menghantar.

Cara Menghantar Laman Web yang Disokong

Beberapa laman web - misalnya, YouTube dan Netflix - mempunyai sokongan khas untuk Chromecast. Di laman web ini, anda akan melihat ikon "pemeran" khas dalam pemutar video atau audio.

Ini serupa dengan cara Chromecast anda berfungsi dengan YouTube, Netflix, dan aplikasi lain yang disokong pada perangkat Android dan iOS.

Anda boleh mengklik ikon ini atau memilih pilihan "Cast" biasa di menu Chrome. Sekiranya anda menggunakan menu Chrome, klik ikon "Pilih sumber" dan pilih laman web dari senarai.

Sekiranya anda mula menghantar tanpa memilih sesuatu yang spesifik di laman web tersebut, Chrome akan menghantar secara automatik dari laman web dan bukannya menghantar tab penyemak imbas anda.

Menghantar dari laman web yang disokong berbeza daripada menghantar tab. Chromecast anda akan mengalirkan video secara langsung, jadi prestasi akan lebih baik dan lebih lancar daripada jika anda melihat tab. Antaramuka juga akan berubah menjadi semacam alat kawalan jauh dengan kawalan main balik untuk video atau audio yang anda hantar ke Chromecast anda.

Bagaimana dengan Sambungan Google Cast?

Sambungan Google Cast masih tersedia, namun tidak banyak. Ia hanya menyediakan ikon bar alat satu klik yang boleh anda klik untuk mengakses ciri "Cast" yang terdapat di dalam Chrome. Anda selalu boleh mengklik kanan halaman semasa atau membuka menu untuk mengakses ciri ini - hanya menjimatkan satu klik.

Pada masa lalu, pelanjutan ini adalah satu-satunya cara untuk menghantar dari Chrome. Ini juga menawarkan pilihan tambahan, seperti kemampuan untuk mengubah kualitas video casting dan hanya mengirimkan audio dari tab tertentu. Pilihan ini nampaknya tidak lagi tersedia.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Audio Seluruh Rumah dengan Harga Murah dengan Google Chromecast

Google Chromecast adalah peranti penstriman yang sangat serba boleh dengan banyak potensi, dan anda boleh melakukan banyak perkara di tab penyemak imbas. Selain itu, anda juga dapat menyesuaikan Chromecast anda dengan kertas dinding tersuai.

Bahkan ada audio Chromecast, jadi anda dapat mengatur streaming audio seluruh rumah dengan beberapa peranti Audio Chromecast.