Apa itu SSID, atau Pengenal Set Perkhidmatan?

Anda sering akan melihat singkatan "SSID" ketika rangkaian Wi-Fi terlibat. SSID rangkaian Wi-Fi adalah istilah teknikal untuk nama rangkaiannya. Sebagai contoh, jika anda melihat tanda yang memberitahu anda untuk bergabung dengan rangkaian dengan SSID "WiFi Airport", anda hanya perlu membuat senarai rangkaian wayarles berdekatan dan bergabung dengan rangkaian "Airport WiFi".

Apa yang dimaksudkan oleh SSID?

SSID bermaksud "Service Set Identifier". Di bawah standard rangkaian tanpa wayar IEEE 802.11, "set perkhidmatan" merujuk kepada koleksi peranti rangkaian tanpa wayar dengan parameter yang sama. Oleh itu, SSID adalah pengecam (nama) yang memberitahu anda set perkhidmatan (atau rangkaian) mana yang akan disertainya.

Anda boleh menggali perincian di Wikipedia, tetapi SSID sebenarnya hanyalah istilah teknikal untuk nama rangkaian tanpa wayar.

Bagaimana SSID Berfungsi

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Isyarat Tanpa Wayar yang Lebih Baik dan Mengurangkan Gangguan Rangkaian Tanpa Wayar

SSID direka untuk menjadi nama yang unik untuk membezakan antara beberapa rangkaian Wi-Fi di kawasan itu sehingga anda dapat menyambung ke yang betul.

Ini digunakan oleh semua jenis titik akses Wi-Fi, termasuk rangkaian Wi-Fi awam dan rangkaian Wi-Fi rumah anda. Pengilang penghala sering menyediakan SSID lalai seperti "Linksys" atau "Netgear", tetapi anda boleh mengubahnya menjadi apa sahaja yang anda suka — jika anda mengendalikan rangkaian Wi-Fi dan mempunyai akses pentadbiran.

Panjang SSID boleh mencapai 32 aksara. Mereka sensitif huruf besar-kecil, jadi "NetworkName" adalah SSID yang berbeza dari "networkname". Beberapa watak khas seperti spasi, garis bawah, titik dan tanda sempang juga dibenarkan.

Penghala tanpa wayar atau stesen pangkalan Wi-Fi lain menyiarkan SSIDnya, yang membolehkan peranti berdekatan memaparkan senarai rangkaian yang tersedia dengan nama yang dapat dibaca oleh manusia.

Sekiranya rangkaian itu adalah rangkaian terbuka, sesiapa sahaja boleh berhubung dengan SSID sahaja. Namun, jika rangkaian diamankan dengan WPA2 atau jenis penyulitan lain, orang memerlukan frasa laluan sebelum mereka dapat menyambung. Kami mengesyorkan agar tidak mengadakan rangkaian Wi-Fi terbuka.

Apa yang Berlaku jika Terdapat Banyak Rangkaian Wi-Fi Dengan SSID yang Sama?

Setelah anda menyambung ke rangkaian Wi-Fi dengan SSID tertentu sekali, peranti anda pada amnya akan cuba menyambung ke SSID dengan nama tersebut pada masa akan datang.

Perkara menjadi lebih rumit jika terdapat banyak rangkaian Wi-Fi dengan SSID yang sama. Sekiranya mereka berada di kawasan yang sama — misalnya, dua rangkaian bernama “Rumah” —beberapa peranti akan cuba menyambung ke rangkaian secara automatik dengan isyarat terkuat, sementara ada yang akan cuba menyambung ke rangkaian pertama yang mereka lihat.

Sudah tentu, jika kedua-dua rangkaian Wi-Fi yang diberi nama "Rumah" mempunyai frasa laluan yang berbeza, peranti anda hanya dapat berjaya menyambung ke salah satu dari mereka. Oleh itu, jika anda menggunakan SSID yang sama dengan jiran anda, kemungkinan anda berdua menghadapi beberapa masalah sambungan sehingga salah seorang daripada anda mengubahnya.

Cara Memilih dan Menukar SSID Anda

Anda harus memilih SSID yang unik, terutamanya jika anda tinggal di dekat banyak orang lain - misalnya, di bangunan pangsapuri. Ini akan mengelakkan masalah sambungan.

Anda juga tidak boleh mendedahkan maklumat peribadi seperti nama atau alamat anda dalam SSID, kerana orang yang berdekatan dapat melihat maklumat tersebut. Ingat, anda menyiarkan SSID itu kepada semua orang di sekitarnya.

BERKAITAN: Cara Mengubah Nama dan Kata Laluan Rangkaian Wi-Fi Anda

Untuk menukar SSID pada rangkaian yang anda kendalikan, anda harus mengakses tetapan penghala anda, log masuk dengan kelayakan pentadbir, dan ubah nama rangkaian SSID atau Wi-Fi.

Ini secara amnya melibatkan mengakses antara muka web penghala anda dan mengubah tetapan Wi-Fi. Namun, anda mungkin dapat melakukan ini melalui aplikasi dan bukannya menggunakan sesuatu seperti Google Wifi yang menawarkan aplikasi.

Bagaimana Mencari SSID Rangkaian Wi-Fi Anda

Sekiranya anda tidak tersambung ke rangkaian Wi-Fi rumah anda dan anda tidak pasti apa SSID pada penghala anda, secara amnya anda dapat mengakses halaman konfigurasi penghala untuk mencarinya dan frasa laluan. Anda sering dapat menyambung ke penghala melalui kabel Ethernet berwayar jika anda tidak berada di rangkaian Wi-Fi.

BERKAITAN: Cara Mengakses Penghala Anda Jika Anda Lupa Kata Laluan

Sekiranya anda tidak dapat menyambung ke penghala sama sekali, anda mungkin mendapati SSID lalai dicetak pada penghala itu sendiri. Ini akan berfungsi melainkan anda atau orang lain yang mempunyai akses ke penghala telah mengubahnya. Sekiranya tidak berfungsi, anda biasanya dapat menetapkan semula penghala anda dengan menekan dan menahan butang "Reset" kecil untuk mengembalikan tetapannya ke lalai. Rujuk manual untuk model penghala khusus anda untuk maklumat lebih lanjut. Sekiranya anda tidak mempunyai manual, anda boleh mendapatkannya secara dalam talian dengan carian web yang mudah.

Sekiranya Anda Menyembunyikan SSID Anda?

BERKAITAN: Mitoskan Debunking: Adakah Menyembunyikan SSID Tanpa Wayar Anda Lebih Selamat?

Adalah mungkin untuk membuat rangkaian Wi-Fi dengan SSID "tersembunyi" pada banyak penghala wayarles. Tetapi, walaupun anda menyembunyikan SSID anda, penghala tetap menyiarkan lalu lintas tanpa wayar. Rangkaian Wi-Fi dengan SSID tersembunyi mungkin tidak muncul dalam daftar rangkaian Wi-Fi pada PC atau telefon pintar, tetapi mereka dapat dikesan oleh siapa saja yang mempunyai perisian pemantauan lalu lintas tanpa wayar yang mudah digunakan.

Lebih teruk lagi, membuat rangkaian tersembunyi membawa kepada masalah sambungan dan benar-benar memperlihatkan perincian sambungan Wi-Fi anda. Apabila anda menggunakan rangkaian tersembunyi, peranti anda harus terus menyiarkan namanya dan berusaha menyambung untuk mencarinya.

Wi-Fi tidak pernah dirancang untuk berfungsi dengan cara ini. Untuk mengamankan rangkaian Wi-Fi anda, gunakan penyulitan WPA2 dan tetapkan kata laluan yang kuat. Jangan buat rangkaian Wi-Fi tersembunyi - sebenarnya kurang selamat.

Cara Menyembunyikan SSID dari Muncul di Komputer Anda

BERKAITAN: Cara Menyekat Rangkaian Wi-Fi Jiran Anda Tidak Muncul di Windows

Anda tidak boleh mengubah SSID rangkaian melainkan rangkaian anda — iaitu, anda mempunyai akses pentadbir ke penghala tanpa wayar atau peranti lain yang menghoskannya. SSID di sekitar anda dinamakan oleh orang dan perniagaan yang berdekatan. Namun, jika ada nama rangkaian Wi-Fi yang menyinggung yang tidak ingin anda lihat, Windows menyediakan cara untuk menyekat SSID jiran anda agar tidak muncul dalam senarai rangkaian.

Kredit Gambar: Idea Casezy / Shutterstock.com