Cara Menyiapkan Pelayan Chat Discord Anda Sendiri

Discord adalah aplikasi sembang percuma yang hebat yang dibina untuk pemain, tetapi berguna untuk sesiapa sahaja. Ia dilengkapi dengan sembang teks gaya Slack, saluran sembang suara kumpulan, dan banyak alat untuk mengurus pengguna anda. Ini alat yang bagus untuk mengumpulkan komuniti atau berbual dengan rakan semasa anda bermain permainan. Inilah cara untuk menyediakan pelayan anda sendiri.

Apa itu Discord?

Discord hampir sama dengan Slack dengan beberapa ciri tambahan yang direka untuk membantu pemain… tetapi secara jujur, ini adalah program sembang yang hebat di semua kawasan. Saluran sembang teks biasa berfungsi seperti bilik sembang gaya IRC klasik. Sesiapa sahaja (dengan izin) boleh memasuki bilik dan bercakap atau menggunakan perintah slash. Discord juga menawarkan saluran suara yang boleh digunakan oleh pelayan untuk bercakap dengan ahli lain menggunakan alat dengar. Jadi, sebagai contoh, anda boleh menyediakan pelayan untuk rakan permainan anda, kemudian membuat saluran sembang suara untuk Overwatch , Destiny , dan Minecraft . Naik saluran yang sesuai, dan anda boleh bercakap dengan sesiapa sahaja yang bermain permainan itu tanpa mengganggu rakan anda yang berada dalam permainan yang berbeza. Tidak perlu bimbang tentang jemputan atau membuat sembang kumpulan baru setiap kali anda bermain.

Pada masa ini, percuma untuk menyediakan pelayan Discord dan tidak ada batasan untuk jumlah pengguna, saluran, atau bahkan pelayan yang dapat anda buat. (Discord mempunyai maklumat mengenai bagaimana ia menghasilkan wang di sini.) Sudah ada ribuan pelayan Discord yang ada untuk semua jenis komuniti dan kumpulan yang boleh anda layari di sini (nota: mungkin ada yang NSFW). Sama ada anda mahukan tempat untuk rakan anda bersembang sambil bermain Overwatch , atau jika anda ingin membina komuniti beribu-ribu orang di sekitar hobi menyeterika melampau, anda boleh membuat pelayan untuk keperluan anda.

Cara Membuat Pelayan Discord

Kami akan menunjukkan pada aplikasi desktop Discord versi desktop, tetapi langkahnya juga sama seperti pada telefon bimbit. Untuk membuat pelayan anda sendiri, buka aplikasi Discord (jika anda tidak memilikinya, muat turun di sini) dan buat akaun jika anda belum memilikinya. Kemudian, klik ikon tambah dalam bulatan di lajur pemilihan pelayan di sebelah kiri skrin.

Klik "Buat Pelayan" di sebelah kiri.

Beri nama pelayan anda di bawah Nama Pelayan.

Sebagai pilihan, klik bulatan di sebelah kanan untuk memuat naik gambar kecil untuk mewakili pelayan anda. Sekiranya anda menyertai beberapa pelayan, ini akan menjadi cara utama anda membezakan antara mereka, jadi pilihlah sesuatu yang unik yang dapat mengenal pasti pelayan anda dengan pantas.

Setelah anda membuat semua keputusan, klik Buat di bahagian bawah tetingkap.

Itu sahaja yang diperlukan! Hanya dengan beberapa klik pendek dan anda mempunyai pelayan Discord anda sendiri.

Setelah anda membuat pelayan anda, anda pasti ingin menjadikannya seperti di rumah. Mulakan dengan menjemput rakan untuk menyertai anda. Arahkan kursor ke mana-mana saluran teks atau suara dan klik ikon Buat Jemputan Segera.

Di tetingkap yang muncul, anda akan mendapat pautan jemputan sementara. Salin ini dan bagikan kepada sesiapa sahaja yang ingin anda tambahkan ke pelayan anda. Sekiranya mereka belum mempunyai akaun Discord, mereka akan diminta untuk membuatnya setelah mendaftar. Secara lalai, jemputan ini akan tamat selepas satu hari. Sekiranya anda mengklik ikon gear, anda boleh mengubah berapa lama sehingga kadaluwarsa, dan bahkan mengehadkan berapa banyak pengguna boleh menggunakan pautan.

Anda juga boleh menambahkan semua saluran sembang teks dan suara yang anda perlukan dengan mengklik tanda tambah di sebelah setiap bahagian di lajur saluran di sebelah kiri aplikasi.

Discord mempunyai banyak lagi yang dapat kami tawarkan dalam satu artikel, tetapi dengan pelayan anda sendiri, anda sudah bersedia untuk mula berbual dengan pasukan anda di mana sahaja dan bagaimanapun berfungsi paling baik untuk anda.