Apakah Folder AppData di Windows?

Aplikasi Windows sering menyimpan data dan tetapannya dalam folder AppData, dan setiap akaun pengguna Windows mempunyai sendiri. Ini adalah folder tersembunyi, jadi anda hanya akan melihatnya jika anda menunjukkan fail tersembunyi di pengurus fail.

Tempat Anda Akan Cari AppData

Setiap akaun pengguna mempunyai folder AppData sendiri dengan kandungannya sendiri. Ini membolehkan program Windows menyimpan beberapa set tetapan jika komputer digunakan oleh beberapa orang. Folder AppData diperkenalkan pada Windows Vista, dan masih digunakan pada Windows 10, 8, dan 7 hari ini.

BERKAITAN: Cara Menunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi di Windows 7, 8, atau 10

Anda akan menemui folder AppData setiap akaun pengguna - kependekan dari Data Aplikasi - di direktori pengguna tersebut. Sebagai contoh, jika nama pengguna anda adalah "Bob", anda akan menemui folder data aplikasi anda C:\Users\Bob\AppDatasecara lalai. Anda hanya boleh memasukkan alamat ini ke bar alamat untuk melihatnya, atau menunjukkan folder tersembunyi dan melayari ke direktori akaun pengguna anda di C:\Users\NAME. (Anda juga boleh %APPDATA%memasukkan bar alamat Penjelajah Fail untuk menuju terus ke folder AppData \ Roaming, yang akan kita bicarakan sebentar lagi.)

Apa itu Local, LocalLow, dan Roaming?

Sebenarnya ada tiga folder di dalam AppData, dan program yang berbeza menyimpan pelbagai jenis tetapan di masing-masing. Buka folder AppData anda dan anda akan melihat folder Local, LocalLow, dan Roaming.

Mari mulakan dengan Perayauan. Folder Perayauan mengandungi data yang akan "berkeliaran" dengan akun pengguna dari komputer ke komputer jika PC anda disambungkan ke domain dengan profil perayauan. Ini sering digunakan untuk tetapan penting. Sebagai contoh, Firefox menyimpan profil penggunanya di sini, yang membolehkan penanda halaman dan data penyemakan imbas anda mengikuti anda dari PC ke PC.

Folder tempatan mengandungi data yang khusus untuk satu komputer. Ia tidak pernah diselaraskan dari komputer ke komputer, walaupun anda masuk ke domain. Data ini umumnya khusus untuk komputer, atau berisi fail yang terlalu besar. Data ini mungkin termasuk fail cache yang dimuat turun dan fail besar lain, atau hanya tetapan yang tidak disangka oleh pemaju yang harus diselaraskan antara PC. Terpulang pada setiap pembangun untuk menentukan kemana sahaja.

Sekiranya anda tidak tersambung ke domain, tidak ada perbezaan nyata antara folder Perayauan dan Tempatan. Semuanya hanya disimpan di PC anda. Walau bagaimanapun, pembangun aplikasi masih membahagikan pelbagai jenis data antara folder yang berlainan sekiranya berlaku.

Folder LocalLow sama dengan folder Local, tetapi dirancang untuk aplikasi "integriti rendah" yang berjalan dengan tetapan keselamatan yang lebih terhad. Sebagai contoh, Internet Explorer ketika dijalankan dalam Protected Mode hanya mempunyai akses ke folder LocalLow. Perbezaannya tidak penting untuk penggunaan peribadi anda, tetapi beberapa aplikasi hanya memerlukan folder untuk ditulis kerana mereka tidak mempunyai akses ke folder tempatan utama.

BERKAITAN: Apakah Folder ProgramData di Windows?

Sekiranya program ingin mempunyai satu set tetapan atau fail yang digunakan oleh banyak pengguna, program tersebut harus menggunakan folder ProgramData. Ini dikenal sebagai folder AppData "Semua Pengguna" dalam versi Windows sebelumnya. Sebagai contoh, aplikasi antivirus mungkin menyimpan log imbasan dan tetapannya di ProgramData dan membaginya dengan semua pengguna di PC.

Garis panduan ini tidak selalu dipatuhi. Sebagai contoh, Google Chrome menyimpan semua tetapannya dan data pengguna anda di folder Tempatan, sementara kami mungkin mengharapkannya untuk menyimpan tetapan ini di folder Perayauan sebagai gantinya.

Beberapa aplikasi mungkin menyimpan tetapannya di folder akaun pengguna utama anda di C:\Users\NAME\, atau di folder dokumen anda di C:\Users\NAME\Documents. Orang lain mungkin menyimpan data dalam pendaftaran, atau dalam folder di tempat lain dalam sistem anda. Di Windows, pembangun aplikasi dapat menyimpan data di mana sahaja mereka suka.

Sekiranya Anda Sandarkan Folder AppData?

BERKAITAN: Fail Mana Yang Perlu Anda Sandarkan Pada PC Windows Anda?

Sebilangan besar pengguna Windows semestinya tidak perlu mengetahui bahawa folder ini ada. Itulah sebabnya ia tersembunyi secara lalai. Program menyimpan data aplikasinya di sini, dan anda boleh mencari-cari jika anda mahu — tetapi anda jarang memerlukannya.

Anda tidak perlu membuat sandaran keseluruhan folder ini, walaupun anda mungkin mahu memasukkannya ke dalam sandaran agar anda mempunyai segalanya, sekiranya anda perlu mengembalikannya.

Tetapi, jika anda ingin membuat sandaran tetapan program tertentu atau menyimpan fail permainan komputer, anda mungkin dapat melakukannya dengan menggali folder AppData, mencari direktori program, dan menyalinnya ke lokasi lain. Anda kemudian dapat menyalin folder itu ke tempat yang sama di komputer baru dan program akan menggunakan tetapan yang sama. Adakah ini berfungsi betul-betul bergantung pada program-beberapa program menyimpan tetapannya dalam pendaftaran, misalnya, atau di tempat lain pada sistem.

Banyak program menyediakan cara untuk menyegerakkan data mereka antara komputer, atau sekurang-kurangnya mengeksportnya. Jarang sekali anda perlu menggali folder AppData, tetapi anda mungkin sekali-sekala mahu melakukannya.