TN vs IPS vs VA: Apakah Teknologi Panel Paparan Terbaik?

Apabila anda membeli monitor komputer, anda harus memilih TN, IPS, atau VA. Yang terbaik untuk anda bergantung pada apa yang akan anda gunakan. Dan, jika anda seorang pemain permainan, teknologi panel yang berbeza sangat sesuai untuk jenis permainan tertentu.

Jenis Panel

Seperti yang kami nyatakan di atas, anda akan menemui tiga jenis panel berikut semasa membeli monitor:

  • Twisted nematic (TN): Jenis panel LCD tertua.
  • Peralihan dalam pesawat (IPS):  Istilah ini diciptakan oleh LG. Samsung merujuk kepada teknologi yang serupa dengan "switching pesawat ke baris" (PLS), sementara AU Optronics menggunakan "sudut pandangan hiper maju" (AHVA). Semua boleh dibandingkan.
  • Vertical alignment (VA):  Juga disebut sebagai "super vertical alignment" (SVA) oleh Samsung dan "Advanced multi-domain vertical alignment" (AMVA) oleh AU Optronics. Semua mempunyai ciri yang serupa.

Nama-nama tersebut berkaitan dengan penjajaran molekul di dalam LCD (paparan kristal cair), dan bagaimana ia berubah ketika voltan digunakan. Semua monitor LCD mengubah penjajaran molekul-molekul ini agar berfungsi, tetapi cara mereka melakukannya dapat mempengaruhi imej dan masa tindak balas secara drastik.

Setiap jenis panel mempunyai kelebihan dan kekurangan. Cara termudah untuk memilih antara mereka adalah dengan menentukan atribut mana yang paling penting bagi anda. Ini sangat bergantung pada apa yang anda gunakan untuk komputer anda, dan berapa banyak yang harus anda belanjakan.

Sekiranya anda menggunakan komputer untuk banyak perkara, seperti kerja pejabat, pengaturcaraan, penyuntingan video dan foto, atau bermain permainan, membuat keputusan mungkin sedikit lebih sukar.

Panel TN (Twisted Nematic)

Panel TN adalah monitor skrin rata pertama yang dihasilkan secara besar-besaran. Mereka membantu menjadikan tiub sinar katod besar (CRT) sebagai masa lalu dan masih dihasilkan dalam jumlah besar hari ini.

Walaupun panel yang lebih baru selalu lebih baik daripada pendahulunya, teknologi paparan TN masih mengalami beberapa kekurangan yang ketara. Salah satunya adalah sudut pandangan terhadnya, terutama pada paksi menegak. Tidak biasa warna panel TN terbalik sepenuhnya apabila anda melihatnya dari sudut yang melampau.

Pembiakan warnanya juga tidak begitu kuat. Sebilangan besar panel TN tidak dapat menampilkan warna sebenar 24-bit dan, sebaliknya, bergantung pada interpolasi untuk mensimulasikan warna yang betul. Ini boleh menghasilkan warna yang jelas, dan nisbah kontras yang lebih rendah jika dibandingkan dengan panel IPS atau VA.

Gamut warna (rentang warna yang dapat dipaparkan oleh monitor) adalah kawasan lain di mana panel TN sering jatuh rata. Hanya TN kelas atas yang dapat dianggap sebagai gamut luas, yang bermaksud mereka menampilkan keseluruhan spektrum sRGB. Namun, banyak yang gagal mencapai sasaran ini, yang menjadikannya tidak sesuai untuk penyuntingan foto, penilaian warna, atau aplikasi lain yang pentingnya ketepatan warna.

Jadi, mengapa ada yang membeli panel TN? Sebagai permulaan, harganya murah. Mereka tidak memerlukan banyak kos untuk menghasilkan, jadi mereka sering digunakan dalam pilihan yang paling sesuai dengan anggaran. Sekiranya anda tidak menghargai pembiakan warna atau memerlukan sudut pandangan yang sangat baik, panel TN mungkin sesuai untuk pejabat atau kajian anda.

BERKAITAN: Apakah Kadar Penyegaran Monitor dan Bagaimana Saya Mengubahnya?

Panel TN juga mempunyai ketinggian input terendah — biasanya sekitar satu milisaat. Mereka juga dapat menangani kadar penyegaran yang tinggi hingga 240 Hz. Ini menjadikan mereka pilihan yang menarik untuk permainan berbilang pemain yang kompetitif - terutama eSports, di mana setiap detik-detik dihitung.

Sekiranya anda lebih suka latensi rendah berbanding pembiakan warna atau sudut pandangan, panel TN mungkin yang anda perlukan.

Panel IPS (In-Plane Switching)

Teknologi IPS dikembangkan untuk memperbaiki keterbatasan panel TN — terutama, pembiakan warna yang buruk dan sudut pandangan yang terhad. Hasilnya, panel IPS jauh lebih baik daripada TN di kedua-dua bidang ini.

Khususnya, panel IPS mempunyai sudut pandangan yang jauh lebih unggul daripada TN. Ini bermakna anda dapat melihat panel IPS dari sudut yang melampau dan masih dapat menghasilkan semula warna yang tepat. Tidak seperti TN, anda akan melihat peralihan warna yang sangat sedikit apabila anda melihatnya dari perspektif yang kurang ideal.

Panel IPS juga terkenal dengan pembiakan hitamnya yang agak baik, yang membantu menghilangkan penampilan "dicuci" yang anda dapat dengan panel TN. Walau bagaimanapun, panel IPS kurang daripada nisbah kontras yang sangat baik yang anda dapati pada VA.

Walaupun kadar penyegaran tinggi biasanya disediakan untuk TN, lebih banyak pengeluar menghasilkan panel IPS dengan kadar penyegaran 240 Hz. Sebagai contoh, ASUS VG279QM 1080p 27 inci menggunakan panel IPS dan menyokong 280 Hz.

Sebelum ini, TN memperlihatkan jeda input yang lebih sedikit daripada panel lain, tetapi teknologi IPS akhirnya menyusul. Pada bulan Jun 2019, LG mengumumkan monitor Nano IPS UltraGear barunya dengan masa tindak balas satu milisaat.

Walaupun jurang ditutup, anda masih akan membayar lebih banyak untuk panel IPS dengan masa respons yang rendah daripada yang anda lakukan untuk TN dengan spesifikasi yang serupa. Sekiranya anda mempunyai anggaran, jangkakan masa tindak balas sekitar empat milisaat untuk monitor IPS yang baik.

Satu perkara terakhir yang perlu diperhatikan dengan panel IPS adalah fenomena yang disebut "IPS glow." Ini adalah ketika anda melihat lampu latar paparan bersinar di sudut pandang yang lebih ekstrem. Ini bukan masalah besar melainkan anda melihat panel dari sisi, tetapi itu adalah sesuatu yang perlu diingat.

Panel VA (Penjajaran Vertikal)

Panel VA adalah kompromi antara TN dan IPS. Mereka menawarkan nisbah kontras terbaik, sebab itulah pengeluar TV menggunakannya secara meluas. Walaupun monitor IPS biasanya mempunyai nisbah kontras 1000: 1, tidak jarang melihat 3000: 1 atau 6000: 1 di panel VA yang setanding.

Dari sudut pandang, VA tidak dapat menandingi prestasi panel IPS. Kecerahan layar, khususnya, dapat bervariasi berdasarkan sudut dari mana Anda melihat, tetapi Anda tidak akan mendapat "cahaya IPS."

VA mempunyai masa tindak balas yang lebih perlahan daripada TN dan panel IPS Nano yang lebih baru dengan kadar tindak balas satu milisaat. Anda dapat mencari monitor VA dengan kadar penyegaran yang tinggi (240 Hz), tetapi kependaman boleh mengakibatkan lebih banyak hantu dan kabur gerakan. Atas sebab ini, pemain yang kompetitif harus mengelakkan VA.

Berbanding dengan TN, panel VA menawarkan pembiakan warna yang jauh lebih baik dan biasanya mencapai spektrum sRGB penuh, bahkan pada model kelas bawah. Sekiranya anda ingin membelanjakan sedikit, panel Quantum Dot SVA Samsung boleh mencapai liputan 125 peratus sRGB.

Atas sebab-sebab ini, panel VA dilihat sebagai sokongan semua perdagangan. Mereka sesuai untuk kegunaan umum, tetapi sama ada sesuai atau kurang di kebanyakan kawasan lain kecuali nisbah kontras. VA bagus untuk pemain yang menikmati pengalaman pemain tunggal atau kasual.

Profesional media, bagaimanapun, lebih menyukai panel IPS berbanding VA kerana mereka menampilkan gamut warna yang lebih luas.

BERKAITAN: QLED Dijelaskan: Apa sebenarnya TV "Quantum Dot"?

Semua Panel LCD Berkongsi Kelemahan Biasa

Jika dibandingkan dengan monitor CRT, semua panel LCD mengalami masalah latensi. Ini adalah masalah sebenar ketika panel TN pertama kali muncul, dan ini memantau monitor IPS dan VA selama bertahun-tahun. Tetapi teknologi telah berkembang, dan sementara banyak masalah ini telah diperbaiki, mereka belum dapat dihapuskan sepenuhnya.

Lampu latar yang tidak rata adalah masalah lain yang anda dapati pada semua jenis panel. Selalunya ini menjadi kualiti keseluruhan bangunan - model yang lebih murah mengendurkan kawalan kualiti untuk menjimatkan kos pengeluaran. Oleh itu, jika anda mencari monitor yang murah, bersiaplah untuk lampu latar yang tidak rata. Walau bagaimanapun, anda hanya akan melihatnya pada latar belakang yang padat atau sangat gelap.

Panel LCD juga mudah terkena piksel mati atau tersekat. Pengilang dan bidang kuasa yang berbeza mempunyai dasar dan undang-undang pengguna yang berbeza yang meliputi piksel mati. Sekiranya anda seorang perfeksionis, periksa dasar piksel mati pengeluar sebelum anda membeli. Sebilangan akan menggantikan monitor dengan satu pixel mati secara percuma, sementara yang lain memerlukan bilangan minimum.

Jenis Panel mana yang sesuai untuk anda?

Sekarang, anda mungkin mempunyai idea yang baik mengenai jenis panel mana yang harus anda dapatkan. Seperti yang sering berlaku, semakin banyak perbelanjaan anda, semakin banyak yang anda dapat.

Cadangan kami untuk tujuan tertentu adalah di bawah:

  • Penggunaan pejabat atau belajar: Anggaran anda harus menjadi perhatian utama anda di sini. VA adalah panel do-it-all, dengan sudut pandangan yang unggul kepada TN, tetapi kedua-duanya akan berjaya. Anda boleh menjimatkan wang kerana anda tidak memerlukan kadar penyegaran tinggi atau latensi ultra rendah. Walaupun begitu, mereka masih bagus. Anda akan melihat perbezaan kelancaran yang ketara ketika menggerakkan kursor Windows pada monitor dengan kadar penyegaran 144 berbanding 60 Hz.

BERKAITAN: Cara Membuat Monitor 120Hz atau 144Hz Anda Menggunakan Kadar Refresh yang Diiklankan

  • Penyunting foto dan video / Artis digital: Panel IPS pada umumnya masih disukai kerana kemampuannya untuk menampilkan warna yang luas. Tidak biasa mencari panel VA yang juga meliputi gamut yang luas (125 peratus sRGB, dan lebih dari 90 peratus DCI-P3), tetapi mereka cenderung menunjukkan lebih banyak kabur gerakan semasa tindakan pantas berbanding panel IPS. Sekiranya anda serius mengenai ketepatan warna, anda perlu mengkalibrasi monitor anda dengan betul.

BERKAITAN: Adakah saya Perlu Mengkalibrasi Monitor Saya untuk Fotografi?

  • Pengaturcara yang memasang monitor secara menegak: Anda mungkin menganggap panel TN sangat bagus untuk pengaturcara, tetapi itu tidak semestinya berlaku. Panel TN mempunyai sudut pandangan yang sangat buruk pada paksi menegak. Sekiranya anda memasang monitor anda dalam mod potret (seperti yang dilakukan oleh banyak pengaturcara dan pembangun mudah alih), anda akan mendapat sudut pandangan terburuk dari panel TN. Untuk sudut pandangan terbaik dalam senario ini, melabur dalam paparan IPS.
  • Pemain dalam talian yang kompetitif: Tidak ada keraguan bahawa panel TN masih disukai di dunia eSports. Malah model yang paling murah mempunyai masa respons yang pantas dan sokongan untuk kadar penyegaran yang tinggi. Untuk permainan 1080p, 24-inci akan baik-baik saja, atau anda boleh memilih model 1440p, 27-inci tanpa melanggar bank. Anda mungkin ingin memilih panel IPS kerana lebih banyak model latensi rendah memasuki pasaran, tetapi berharap dapat membayar lebih banyak.
  • Pemain PC mewah yang tidak kompetitif: Untuk gambar yang kaya dan mendalam yang muncul, panel VA akan memberikan nisbah kontras yang lebih tinggi daripada IPS atau TN. Untuk warna hitam pekat dan imej yang tajam dan berbeza, VA adalah pemenangnya. Sekiranya anda baik-baik saja dengan mengorbankan beberapa kontras, anda boleh pergi ke laluan IPS. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan untuk mengelakkan TN sama sekali melainkan anda bermain secara kompetitif.
  • All-rounder terbaik: VA adalah pemenang di sini, tetapi IPS lebih baik di semua bidang kecuali nisbah kontras. Sekiranya anda dapat mengorbankan kontras, panel IPS akan memberikan latensi yang cukup rendah, warna hitam yang layak, dan liputan warna yang memuaskan.

Cuba Sebelum Anda Membeli

Seperti yang anda ketahui, biasanya anda boleh mendapatkan monitor dalam talian lebih murah daripada di kedai batu bata. Malangnya, membeli dalam talian juga biasanya bermaksud membeli buta. Dengan TV atau monitor, itu boleh menimbulkan kekecewaan.

Sekiranya anda boleh, periksa monitor yang anda minati secara langsung sebelum anda membelinya. Anda boleh melakukan beberapa ujian hantu dan gerakan kabur sederhana dengan merebut tetingkap dengan tetikus dan menggerakkannya dengan cepat di sekitar skrin. Anda juga dapat menguji kecerahan, menonton beberapa video, dan bermain dengan paparan di layar untuk merasakannya.

Sekiranya anda tidak dapat melakukan perkara-perkara ini, ulasan dalam talian akan selalu membantu, tetapi berhati-hatilah dengan ulasan palsu di laman web seperti Amazon.

BERKAITAN: Bagaimana Ulasan Palsu Memanipulasi Anda Dalam Talian