Cara Memutar Skrin PC Anda (atau Memperbaiki Skrin Sideways)

Windows boleh memutar skrin anda tanpa perisian tambahan. Ini amat berguna jika anda mempunyai monitor desktop yang berputar. Banyak PC mempunyai hotkey yang juga dapat memutar skrin anda, dan ini mudah ditekan secara tidak sengaja.

Cara Memutar Skrin Anda pada Windows 10 atau 7

Untuk memutar skrin anda di Windows 10, klik kanan desktop anda, dan kemudian pilih perintah "Tetapan Paparan". Sebagai gantinya, pada Windows 7, klik kanan arahan "Resolusi Skrin".

Pada Windows 10, anda akan dibawa ke tetingkap Tetapan> Sistem> Paparan. Pada Windows 7, anda akan berakhir di Panel Kawalan> Penampilan dan Pemperibadian> Paparan> Tetapan Paparan.

Cari pilihan Orientasi di bawah Resolusi, klik menu lungsur di bawahnya, dan kemudian pilih orientasi skrin pilihan anda — Lanskap, Potret, Lanskap (dibalik), atau Potret (terbalik.)

Tingkap ini kelihatan berbeza pada Windows 7, tetapi mempunyai pilihan Orientasi yang sama.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan orientasi layar di aplikasi Tetapan pada Windows 10 atau Panel Kawalan pada Windows 7, cuba kemas kini pemacu grafik komputer anda. Pilihan ini mungkin hilang jika anda menggunakan pemacu video generik yang tidak sesuai untuk perkakasan grafik komputer anda.

Cara Memutar Skrin Anda Dengan Hotkeys

Beberapa PC mempunyai hotkey yang cepat memutar skrin ketika ditekan. Ini disediakan oleh pemacu grafik Intel, dan hanya diaktifkan pada beberapa PC. Sekiranya paparan PC anda tiba-tiba berputar semasa anda menekan sesuatu pada papan kekunci, anda mungkin mencetuskan hotkey secara tidak sengaja.

Untuk memutar skrin anda dengan hotkey, tekan Ctrl + Alt + Arrow. Contohnya, Ctrl + Alt + Panah Atas mengembalikan skrin anda ke putaran tegak normalnya, Ctrl + Alt + Panah Kanan memutar skrin anda 90 darjah, Ctrl + Alt + Panah Bawah membalikkannya terbalik (180 darjah), dan Ctrl + Alt + Panah Kiri memutarkannya 270 darjah.

Anda boleh menukar hotkey ini - atau mematikannya, jika anda mahu - menggunakan alat Hot Key Manager di Intel Graphics Control Panel pada PC anda. Untuk mengaksesnya, klik kanan desktop anda, dan kemudian pilih "Intel Graphics Settings" atau tekan Ctrl + Alt + F12 untuk membuka panel kawalan Intel. Klik Pilihan, dan kemudian menuju ke Sokongan> Pengurus Kekunci Panas.

Sekiranya anda tidak melihat alat Tetapan Grafik Intel pada PC anda, anda mungkin tidak menggunakan grafik Intel. Sekiranya anda tidak melihat pintasan putaran skrin pada skrin Hot Key Manager, pintasan tersebut tidak tersedia di PC anda.

Cara Melumpuhkan Putaran Skrin Automatik pada Windows 10

PC dan tablet yang boleh ditukar yang menjalankan Windows 10 secara automatik memutar skrinnya ketika orientasi peranti berubah. Ini berfungsi sama seperti iPhone moden dan telefon pintar Android. Untuk menghentikan skrin berputar secara automatik, anda boleh mengaktifkan Rotation Lock.

Untuk melakukannya, buka Pusat Tindakan dengan mengklik ikon pemberitahuan di sebelah kanan bar tugas anda, atau dengan menekan Windows + A.

Klik atau ketuk jubin tindakan pantas "Kunci Putaran" untuk mengunci skrin anda dalam orientasi semasa. Klik atau ketuk jubin sekali lagi untuk mematikan Putaran Kunci.

Pilihan Rotation Lock juga tersedia di Tetapan> Sistem> Paparan.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan di mana-mana tempat, maka peranti anda tidak menyokong putaran layar automatik kerana ia tidak mempunyai perkakasan pecutan terpasang.

Sekiranya jubin Kunci Putaran kelihatan kelabu, anda mesti memasukkan PC yang boleh ditukar ke mod tablet — misalnya, dengan memutar skrinnya ke sekeliling atau dengan melepaskan skrinnya dari papan kekunci. Rotation Lock tidak tersedia dalam mod komputer riba standard, kerana skrin tidak akan berputar secara automatik dalam mod komputer riba standard.

Cara Memutar Skrin Anda Dengan Panel Kawalan Pemacu Grafik Anda

Pilihan untuk memutar skrin PC anda mungkin juga tersedia di pemacu grafik Intel, NVIDIA, atau AMD anda, bergantung pada perkakasan grafik apa yang dimiliki PC anda. Walau bagaimanapun, pilihan Windows terbina dalam harus berfungsi pada semua PC. Sekiranya Windows tidak dapat mengubah putaran skrin anda untuk beberapa sebab, anda mungkin dapat melakukannya dengan panel kawalan pemacu grafik anda.

Pada PC dengan grafik Intel, klik kanan desktop dan pilih "Intel Graphics Settings." Pilih "Paparan" dan pilih orientasi paparan. Pilihan ini tidak tersedia di salah satu PC kami dengan grafik Intel, jadi kami harus menggunakan aplikasi Tetapan Windows standard. Ia hanya akan ada di sini di beberapa PC.

Pada PC dengan grafik AMD, pilihan ini tidak lagi tersedia dalam versi terbaru Pusat Pemangkin Catalyst. Ini sebelumnya terletak di bawah "Tugas Paparan Umum" dalam aplikasi ini, tetapi sekarang anda harus mengubah putaran layar anda dari aplikasi Tetapan Windows standard atau Panel Kontrol.

Pada PC dengan grafik NVIDIA, klik kanan desktop dan pilih "Panel Kawalan NVIDIA." Pilih "Putar Paparan" di bawah Paparan dan pilih orientasi layar anda.

Kredit Gambar: fotosv / Shutterstock.com.