Cara Memulihkan Tab yang Baru Ditutup di Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer, dan Microsoft Edge

Anda menutup tab secara tidak sengaja, kemudian menyedari bahawa anda tidak selesai dengan laman web itu. Atau, anda mahu membuka halaman web sukar difahami yang anda lawati minggu lalu, tetapi anda terlupa untuk menanda halamannya. Jangan risau, anda boleh mendapatkan kembali tab tertutup anda.

Untuk masing-masing dari lima penyemak imbas yang paling popular, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuka semula tab yang terakhir ditutup, cara mengakses sejarah penyemakan imbas di setiap penyemak imbas sehingga anda dapat membuka semula tab yang anda tutup pada sesi penyemakan imbas sebelumnya, dan cara membuka semua secara manual tab dari sesi penyemakan imbas terakhir anda.

Google Chrome

Untuk membuka semula tab yang baru ditutup di Chrome, klik kanan pada bar tab dan pilih "Buka semula tab tertutup" dari menu pop timbul. Anda juga boleh menekan Ctrl + Shift + T pada papan kekunci anda untuk membuka semula tab terakhir yang ditutup. Memilih berulang kali "Buka semula tab tertutup", atau menekan Ctrl + Shift + T akan membuka tab yang ditutup sebelumnya mengikut urutan ditutup.

Pilihannya berada di tempat yang berbeza pada menu bergantung pada sama ada anda mengklik kanan pada tab atau di bahagian kosong bar tab.

Sekiranya anda tidak dapat mengingat URL atau nama laman web yang anda lawati minggu lalu, yang ingin anda lawati lagi, anda dapat melihat sejarah penyemakan imbas anda untuk melihat apakah melihat laman web yang anda lawati mengingatkan anda. Untuk mengakses sejarah penyemakan imbas anda, klik butang menu Chrome (tiga bar mendatar) di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas. Kemudian, pilih Sejarah> Sejarah.

Di bawah "Baru ditutup", pada submenu, memilih pilihan yang mengatakan "tab X" (misalnya, "2 tab") akan membuka banyak tab yang baru ditutup pada tetingkap penyemak imbas baru.

Sejarah penyemakan imbas anda dipaparkan pada tab baru, dikelompokkan dalam jangka masa. Untuk membuka laman web dari hari ini, semalam, atau dari tarikh tertentu sebelum itu, cukup klik pautan untuk halaman yang anda mahukan. Halaman web dibuka pada tab yang sama.

Firefox

Untuk membuka semula tab tertutup terakhir di Firefox, klik kanan pada bar tab dan pilih "Undo Close Tab" dari menu pop timbul. Anda juga boleh menekan Ctrl + Shift + T pada papan kekunci anda untuk membuka tab tertutup terakhir. Memilih berulang kali "Undo Close Tab", atau menekan Ctrl + Shift + T akan membuka tab yang ditutup sebelumnya mengikut urutan ditutup.

Sekali lagi, pilihannya berada di tempat yang berbeza pada menu bergantung pada sama ada anda mengklik kanan pada tab atau pada bahagian kosong bar tab.

Untuk membuka semula tab atau laman web tertentu yang anda tutup, klik butang menu Firefox (tiga bar mendatar) di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas. Kemudian, klik ikon "Sejarah".

Menu Sejarah dipaparkan. Klik pada laman web untuk membukanya di tab semasa. Perhatikan bahawa tab yang baru ditutup juga disenaraikan di bawah Pulihkan Tab Tertutup. Anda juga dapat mengklik "Pulihkan Tab Tertutup" untuk memulihkan semua tab yang disenaraikan di bawah yang menuju ke tab baru di tetingkap penyemak imbas semasa.

Sekali lagi, mungkin anda lupa nama atau URL untuk laman web yang anda lawati minggu lalu. Anda dapat melihat sejarah penyemakan imbas anda di Firefox mengikut jangka masa di bar sisi. Untuk melakukan ini, klik butang menu Firefox dan pilih "Lihat Sidebar Sejarah" dari menu drop-down Sejarah.

Di bar sisi Sejarah, klik "7 hari terakhir" untuk melihat semua laman web yang anda lawati pada minggu lalu. Klik pada laman web untuk melihatnya di tab semasa. Anda juga dapat melihat senarai halaman web yang anda lawati pada bulan sebelumnya dan lebih tua dari enam bulan. Bar sisi Sejarah tetap terbuka sehingga anda menutupnya menggunakan butang "X" di sudut kanan atas panel.

Anda juga dapat mengakses riwayat pelayaran anda pada kotak dialog dengan mengklik "Tunjukkan Semua Sejarah" pada menu Sejarah.

Di panel kiri, pada kotak dialog Perpustakaan, anda boleh mengakses sejarah penyemakan imbas anda mengikut jangka masa dan kemudian klik dua kali pada laman di panel kanan untuk membukanya pada tab semasa.

Sekiranya anda ingin membuka semua tab yang anda buka pada sesi penyemakan imbas terakhir anda, pilih "Pulihkan Sesi Sebelumnya" dari menu "Sejarah". Tab dibuka pada tetingkap penyemakan imbas saat ini dan ukuran tetingkapnya menjadi seperti ukurannya pada sesi penyemakan imbas terakhir, jika ukurannya berbeda.

Opera

Untuk membuka semula tab tertutup terakhir di Opera, klik kanan pada bar tab dan pilih "Buka semula tab tertutup terakhir" dari senarai drop-down atau tekan Ctrl + Shift + T pada papan kekunci anda. Dengan berulang kali memilih Buka semula tab tertutup terakhir, atau menekan Ctrl + Shift + T akan membuka tab yang ditutup sebelumnya mengikut urutan ditutup.

Pilihannya berada di tempat yang berbeza pada menu bergantung pada sama ada anda mengklik kanan pada tab atau di bahagian kosong bar tab.

Anda juga boleh mengklik butang Menu Tab di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas dan klik "Baru ditutup" untuk memperluas senarai tab yang baru ditutup. Klik pada nama laman web yang ingin anda buka semula pada tab baru di sebelah kiri (bukan sebelah kanan) tab semasa.

Sekiranya anda ingin membuka semula laman web yang anda lihat lebih awal hari ini, kemarin, atau sebelum itu, klik butang Menu Opera di sudut kiri atas tetingkap penyemak imbas dan pilih "Sejarah" dari menu lungsur.

Halaman Sejarah dipaparkan dengan pautan yang disusun mengikut tarikh. Untuk membuka semula laman web, cukup klik di dalam senarai. Halaman akan dibuka pada tab baru di sebelah kanan tab Sejarah.

Opera 39 tidak mempunyai cara untuk membuka semua tab secara manual dari sesi penyemakan imbas terakhir.

internet Explorer

Untuk membuka semula tab yang baru ditutup di Internet Explorer, klik kanan pada tab dan pilih "Buka semula tab tertutup", atau tekan Ctrl + Shift + T pada papan kekunci anda. Dengan berulang kali memilih Buka semula tab tertutup, atau menekan Ctrl + Shift + T akan membuka tab yang ditutup sebelumnya mengikut urutan ditutup.

Sekiranya anda ingin memilih dari senarai tab yang baru ditutup, klik kanan pada mana-mana tab dan pilih "Tab yang baru ditutup" dan kemudian pilih halaman web yang ingin anda buka semula dari submenu. Anda juga dapat membuka semua tab tertutup dari sesi saat ini pada tab baru dengan memilih "Buka semua tab tertutup".

CATATAN: Pilihan untuk membuka tab yang ditutup baru-baru ini hanya tersedia apabila anda mengklik kanan pada tab, bukan di ruang kosong pada bar tab.

Anda juga boleh membuka semula tab tertutup dari halaman Tab Baru. Untuk melakukannya, buka tab baru dan klik pautan "Buka semula tab tertutup" di sudut kiri bawah halaman Tab Baru. Pilih tab dari menu pop timbul atau pilih "Buka semua tab tertutup" untuk membuka kembali semua tab yang ditutup pada sesi saat ini.

Sekiranya anda baru sahaja meletakkan nama dan URL halaman web yang anda lawati minggu lalu, dan anda ingin membukanya sekali lagi, anda dapat melihat sejarah penyemakan imbas anda di Internet Explorer mengikut jangka masa di bar sisi Sejarah. Untuk melakukan ini, klik butang "Lihat kegemaran, suapan, dan sejarah di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas, atau tekan Alt + C pada papan kekunci anda.

Klik tab "Sejarah" dan kemudian pilih jangka masa yang sesuai dengan ketika anda melawat laman web yang ingin anda buka semula. Lihat senarai yang dipaparkan dan klik pada laman web yang ingin anda buka semula.

Anda juga dapat membuka semula semua tab dengan mudah dari sesi penyemakan imbas terakhir di Internet Explorer 11. Untuk melakukannya, anda perlu memaparkan bar Perintah, jika belum aktif. Klik kanan pada bahagian kosong mana-mana bar tab dan pilih "Command bar" dari menu pop timbul.

Klik butang "Alat" pada bar Perintah dan pilih "Buka semula sesi penyemakan imbas terakhir" dari menu drop-down. Tab dari sesi penyemakan imbas terakhir anda semua dibuka pada tab baru di tetingkap penyemak imbas semasa.

Microsoft Edge

Untuk membuka semula tab yang baru ditutup di Microsoft Edge, klik kanan pada tab dan pilih "Buka semula tab tertutup", atau tekan Ctrl + Shift + T pada papan kekunci anda. Dengan berulang kali memilih Buka semula tab tertutup, atau menekan Ctrl + Shift + T akan membuka tab yang ditutup sebelumnya mengikut urutan ditutup.

CATATAN: Pastikan anda mengklik kanan pada tab. Pilihan buka semula tab tidak tersedia jika anda mengklik kanan pada ruang kosong pada bar tab.

Untuk membuka semula laman web yang anda buka minggu lalu atau sebelumnya, klik butang "Hub" pada bar alat di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas untuk mengakses sejarah penyemakan imbas anda.

Klik ikon Sejarah di bahagian atas panel dan kemudian klik pada jangka masa, seperti "Minggu lalu" atau "Lebih Lama", untuk melihat senarai laman web yang dikunjungi dalam tempoh tersebut. Klik laman web yang ingin anda buka semula. Halaman dibuka pada tab semasa.

Seperti Opera, Microsoft Edge tidak mempunyai cara untuk membuka semua tab secara manual dari sesi penyemakan imbas terakhir.

Di kelima penyemak imbas ini, anda juga boleh menekan Ctrl + H untuk mengakses Sejarah dan membuka semula halaman web yang dilihat sebelumnya dari senarai.