Apa maksudnya: kosong, dan Bagaimana Anda Mengeluarkannya?

Sekiranya anda melihat "about: blank" di bar alamat penyemak imbas web anda, anda melihat halaman kosong yang dibina di dalam penyemak imbas web anda. Ini adalah sebahagian daripada Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge, Internet Explorer, dan penyemak imbas lain.

Tidak ada yang salah mengenai: kosong. Banyak orang memilih untuk menggunakan mengenai: kosong sebagai laman utama mereka, memastikan penyemak imbas web mereka selalu dibuka dengan skrin putih kosong. Sekiranya penyemak imbas web anda selalu dibuka dengan kira-kira: kosong dan anda tidak menyukainya, kami akan menunjukkan cara untuk menghentikannya daripada berlaku.

Apa maksudnya: kosong?

Ini adalah halaman kosong yang dibina dalam penyemak imbas web anda. Bahagian "about:" alamat memberitahu penyemak imbas untuk menunjukkan halaman web dalaman dan dalaman. Contohnya, di Chrome, anda boleh about:settingsmemasukkan bar alamat untuk membuka halaman Tetapan atau about:downloadsuntuk melihat senarai muat turun fail Chrome.

Apabila anda mengetik tentang: kosongkan ke bar alamat dan tekan Enter, penyemak imbas web anda akan memuat halaman kosong tanpa apa-apa di atasnya. Halaman ini bukan dari internet — halaman ini disertakan dalam penyemak imbas web anda.

Mengapa kira-kira: kosong Berguna?

Banyak orang menggunakan tentang: kosong sebagai halaman utama mereka. Ini memberi anda halaman kosong setiap kali anda membuka penyemak imbas anda.

Untuk mencapainya, yang harus anda lakukan adalah pergi ke tetapan penyemak imbas anda dan katakan untuk membukanya dengan "about: blank" dan bukannya halaman web lain.

Penyemak imbas web juga boleh membuka halaman kosong tentang: kosong jika mereka melancarkan dan tidak tahu apa lagi untuk dipaparkan. Penyemak imbas semestinya selalu memaparkan sesuatu, dan memuatkan tentang: blank adalah cara memaparkan halaman kosong.

Adakah Virus atau Perisian Kerosakan?

Halaman tentang: kosong bukan perisian hasad atau perkara berbahaya. Namun, jika anda bimbang komputer anda mungkin mempunyai perisian hasad, kami mengesyorkan melakukan imbasan dengan program antimalware pilihan anda.

Kami menyukai Malwarebytes, dan kami mengesyorkan agar komputer anda diimbas dengannya. Versi percuma boleh melakukan imbasan manual dan menghapus perisian hasad. Versi Premium berbayar hanya menambah pengimbasan latar belakang automatik. Malwarebytes menyokong kedua-dua PC Windows dan Mac.

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Bagaimana Anda Boleh Menghilangkan: kosong?

Anda sebenarnya tidak dapat menyingkirkan atau membuang tentang: kosong. Itu adalah sebahagian daripada penyemak imbas web anda, dan selalu ada di bawahnya. Namun, anda tidak perlu melihatnya lagi jika anda tidak mahu.

Sekiranya anda selalu melihat tentang: kosong setiap kali anda membuka penyemak imbas web anda, dan anda lebih suka melihat halaman Tab Baru penyemak imbas anda atau halaman web lain, yang harus anda lakukan ialah menukar halaman utama penyemak imbas web anda.

Di Google Chrome, pergi ke menu> Tetapan. Tatal ke bawah ke bahagian "Pada permulaan" dan pilih "Buka halaman Tab Baru" atau hapus kira-kira: kosong dari laman web yang dibuka pada permulaan dan pilih laman web kegemaran anda.

Di Mozilla Firefox, klik menu> Pilihan> Laman Utama. Pilih laman utama yang anda inginkan untuk tetingkap baru dan tab baru. Pastikan “about: blank” atau “Blank Page” tidak dipilih di sini.

Di Apple Safari pada Mac, klik Safari> Pilihan> Umum. Di bawah Halaman Utama, hapus "about: blank" dan masukkan halaman utama yang anda mahukan.

Dalam penyemak imbas Edge berasaskan Chromium baru Microsoft, klik menu> Tetapan> Semasa memulakan. Pilih "Buka tab baru" atau hapus kira-kira: kosong dari senarai halaman yang Edge buka semasa anda melancarkannya.

Di Internet Explorer, anda boleh mengubahnya dari tetingkap Pilihan Internet. (Anda semestinya tidak lagi menggunakan Internet Explorer. Bahkan Microsoft mengesyorkan anda meninggalkan IE. Tetapi mungkin masih diperlukan untuk beberapa aplikasi perniagaan lama dan perisian lama yang lain.)

Klik butang menu berbentuk gear dan pilih "Pilihan Internet." Keluarkan "about: blank" dari kotak halaman utama di bahagian atas panel Umum. Masukkan alamat laman utama yang anda mahukan.