Cara Menyiapkan Chromecast Baru Anda

Chromecast Google adalah salah satu kaedah termudah dan termurah untuk melakukan streaming apa sahaja di TV anda. Inilah cara penyediaannya.

Langkah Pertama: Pasang Chromecast Anda dan Muat turun Aplikasi Google Home

  1. Pasang Chromecast ke TV anda dan muat turun aplikasi Google Home di telefon atau tablet anda.
  2. Buka aplikasi Google Home dan ketik butang peranti di sudut kanan atas.
  3. Ketuk "Siapkan" di bawah pilihan untuk Chromecast anda dan ikuti arahannya.

Untuk menyiapkan Chromecast, anda memerlukan aplikasi Google Home (sebelumnya aplikasi Google Cast), tersedia di iOS dan Android. Sekiranya Chromecast anda dijumpai secara manual atau eBay, anda mungkin perlu meluangkan masa untuk menetapkan semula kilang sebelum meneruskannya sehingga anda memulakan dengan papan tulis yang bersih.

Walaupun terdapat beberapa generasi Chromecast dan aplikasi baru, proses penyediaan umum tidak banyak berubah. Pertama, bongkar Chromecast anda, pasangkannya, dan tunggu sehingga daya hidup. Anda boleh memasang kabel USB ke dinding menggunakan penyesuai yang disertakan, atau port USB di bahagian belakang TV anda (selagi ia menyediakan kuasa yang cukup — beberapa TV lama mungkin tidak).

Anda akan tahu bahawa ia siap untuk disiapkan apabila melihat arahan di skrin, seperti di bawah. Perhatikan pengecam yang dihasilkan secara rawak di sudut kiri bawah. Kami adalah "Chromecast0082", tetapi kemungkinan anda berbeza.

Dengan arahan persediaan di layar TV anda, sekarang saatnya untuk merebut telefon atau tablet dan menyambung ke Chromecast untuk menyelesaikan proses penyiapan. Bergantung pada generasi Chromecast yang anda miliki, penyambungan ke bit sedikit berbeza, jadi perhatikan bahagian seterusnya.

Langkah Kedua: Sambungkan ke Chromecast Anda

Walaupun proses penyediaannya hampir sama untuk semua versi Chromecast, ada satu perbezaan besar antara menyiapkan Chromecast generasi pertama (yang merupakan dongle yang lebih panjang dengan bentuk seperti ibu jari) dan generasi berikutnya (berbentuk seperti cakera), jadi dengar dengan teliti untuk menyelamatkan diri daripada banyak kekecewaan.

Chromecast generasi kedua dan Chromecast Ultra kedua-duanya menyokong Bluetooth. Apabila anda memasang model generasi kedua atau Ultra yang baru atau kilang dan memulakan proses penyediaan dengan aplikasi Google Home, anda akan segera dihubungkan melalui Bluetooth. Sekiranya tidak, pastikan Bluetooth telefon anda dihidupkan.

Sekiranya anda mempunyai Chromecast generasi pertama, anda perlu menyambung ke rangkaian Wi-Fi ad-hoc sementara yang dihasilkannya. Buka tetapan Wi-Fi telefon atau tablet anda dan cari rangkaian dengan nama unik yang kami nyatakan di atas. Untuk model demo kami di sini, itulah rangkaian "Chromecast0082.b" seperti di bawah.

Perlu diperhatikan bahawa rangkaian Wi-Fi ad-hoc juga merupakan kaedah penggantian untuk generasi baru juga. Sekiranya atas sebab apa pun anda mendapat ralat semasa proses penyediaan berasaskan Bluetooth pada model yang lebih baru, anda selalu dapat membuka menu Wi-Fi di telefon anda dan menggunakan kaedah Wi-Fi lama.

Setelah anda berhubung, teruskan ke langkah seterusnya.

Langkah Ketiga: Konfigurasikan Chromecast Anda

Dengan Chromecast anda disambungkan ke telefon anda, inilah masanya untuk menjalankan aplikasi Google Home dan menyelesaikan proses konfigurasi. Sebilangan besar waktu anda akan diminta secara automatik untuk memulai proses penyiapan tepat ketika anda membuka aplikasi, tetapi jika tidak, jangan risau. Cukup ketik ikon peranti di sudut kanan atas, seperti di bawah.

Peranti yang memerlukan persediaan dikumpulkan di bahagian atas skrin. Pastikan pengecam Chromecast di telefon anda sesuai dengan pengecam yang dipaparkan di TV anda dan ketuk "Siapkan".

Pada langkah pertama proses penyediaan, aplikasi akan mengesahkan pengecam sementara yang diberikan kepada Chromecast. Klik "Teruskan".

Seterusnya, aplikasi persediaan akan menghantar kod pengesahan ke TV anda — orang-orang di Google jelas sangat serius untuk memastikan anda menyiapkan Chromecast yang betul. Sahkan bahawa anda melihat kodnya dengan mengetuk "Saya Melihatnya."

Seterusnya, anda akan diminta untuk memilih wilayah anda (contohnya Amerika Syarikat). Klik "Teruskan." Anda akan diminta untuk menamakan Chromecast anda. Secara lalai ia mempunyai nama yang dihasilkan secara rawak (mis. "Chromecast0089"), tetapi yang terbaik untuk dilakukan adalah menamakannya di ruangan di mana (mis. "Ruang Tamu" atau "Kamar Tidur") untuk kemudahan penggunaan.

BERKAITAN: Cara Memberi Tetamu Akses ke Chromecast Google anda

Selain menamakannya, Anda juga dapat memilih apakah Chromecast Anda akan mengirim laporan kerusakan ke Google dan apakah Mod Tetamu diaktifkan atau tidak. Bit pelaporan kemalangan sangat jelas, tetapi jika anda ingin membaca lebih lanjut mengenai Mod Tetamu (yang membolehkan tetamu menggunakan Chromecast anda tanpa masuk ke Wi-Fi anda), anda boleh membaca panduan lengkap kami untuk Mod Tetamu di sini. Jangan bimbang orang rawak yang menyambung ke Chromecast anda dari apartmen di lorong; Mod Tetamu menghendaki mereka melihat layar sebenarnya dan menggunakan PIN di layar untuk berhubung.

Setelah membuat pilihan, klik "Teruskan" dan kemudian pasangkan kelayakan untuk rangkaian Wi-Fi yang ingin anda sambungkan Chromecast. Sekiranya anda mempunyai banyak rangkaian Wi-Fi di rumah anda, pastikan untuk meletakkan Chromecast pada rangkaian Wi-Fi yang biasanya anda gunakan di telefon atau tablet, kerana itulah yang akan anda gunakan.

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Latar Belakang Chromecast Anda untuk Menunjukkan Gambar, Berita, dan Banyak lagi yang Diperibadikan

Terakhir, anda boleh (secara pilihan) memautkan akaun Google anda ke Chromecast anda. Walaupun anda tidak perlu melakukan ini, jika anda ingin menggunakan beberapa fitur lanjutan dari Chromecast (seperti menyesuaikan latar belakang dengan foto anda sendiri), anda perlu menghubungkan Chromecast ke akaun Google anda.

Cara Menghantar Video dan Muzik ke Chromecast Anda

BERKAITAN: Cerminkan Skrin Komputer Anda di TV Anda dengan Chromecast Google

Terdapat dua cara untuk menggunakan Chromecast. Anda boleh menghantar dari peranti mudah alih dan menghantar dari komputer anda dari Chrome. Sekiranya anda mahu pilihan pemutaran desktop sepenuhnya, lihat panduan kami untuk pencerminan Chromecast di sini. Walaupun fungsi casting desktop mempunyai kegunaannya, pengalaman casting mudah alih jauh lebih digilap dan pastinya menjadi sumber populariti Chromecast.

Untuk memanfaatkan transmisi Chromecast yang mudah, anda hanya perlu mengambil aplikasi yang mempunyai casting yang sudah ada — seperti YouTube, Netflix, atau Pandora. Setelah memuatkan aplikasi dengan keserasian Chromecast, main balik semudah mungkin (dan kemudahan penggunaan ini pasti mengapa Chromecast sangat popular).

Cukup buka video dan klik logo Chromecast, seperti di bawah di sudut kanan atas tangkapan skrin. Aplikasi mudah alih yang anda gunakan secara automatik akan mengalirkan aliran ke Chromecast dan aliran akan dimainkan semula.

Perkara yang sangat menarik mengenai Chromecast adalah bahawa semua pembongkaran / penyahmampatan aliran video dikendalikan oleh Chromecast itu sendiri (bukan peranti pemutus), jadi walaupun peranti anda sudah lama, lemah dan menggunakan pemproses yang lambat, anda masih boleh gunakan Chromecast dengan mudah. Peranti Android dan iOS lama seperti itu menjadikan   "alat kawalan jauh" Chromecast yang hebat yang boleh anda pasangkan di sebelah sofa di ruang tamu.

Itu sahaja untuk menyiapkan Chromecast anda. Setelah memasangnya, anda telah melihat aplikasi selama satu atau dua minit, dan anda mempunyai fungsi yang cukup mudah untuk membuat fungsi klik-ikon-ikon, semuanya lancar.