Apakah Fail ISO (Dan Bagaimana Saya Menggunakannya)?

Fail ISO (sering disebut gambar ISO), adalah fail arkib yang mengandungi salinan identik (atau gambar) data yang terdapat pada cakera optik, seperti CD atau DVD. Mereka sering digunakan untuk membuat sandaran cakera optik, atau untuk menyebarkan set fail besar yang bertujuan untuk dibakar ke cakera optik.

Apa itu Imej ISO?

Nama ISO diambil dari nama sistem fail yang digunakan oleh media optik, yang biasanya ISO 9660. Anda boleh menganggap imej ISO sebagai salinan lengkap dari semua yang disimpan pada cakera optik fizikal seperti CD, DVD, atau Blu- cakera sinar - termasuk sistem fail itu sendiri. Mereka adalah salinan cakera sektor demi sektor, dan tidak ada pemampatan yang digunakan. Idea di sebalik gambar ISO ialah anda dapat mengarkibkan salinan cakera digital yang tepat, dan kemudian menggunakan gambar itu untuk membakar cakera baru yang pada gilirannya salinan yang asli. Sebilangan besar sistem operasi (dan banyak utiliti) juga membolehkan anda memasang gambar ISO sebagai cakera maya, dalam hal ini semua aplikasi anda memperlakukannya seolah-olah cakera optik sebenar dimasukkan.

Walaupun banyak orang menggunakan gambar ISO untuk membuat sandaran cakera optik mereka, imej ISO pada masa ini digunakan terutamanya untuk menyebarkan program dan sistem operasi yang besar, kerana ia membolehkan semua fail dimasukkan ke dalam satu fail yang mudah dimuat turun. Orang kemudian boleh memutuskan sama ada mereka mahu memasang gambar itu atau menggunakannya untuk membakar cakera optik.

Sebilangan besar sistem operasi yang boleh dimuat turun, termasuk Windows dan pelbagai distro Linux diedarkan sebagai gambar ISO. Ini sangat berguna semasa memuat turun versi Ubuntu semasa untuk dipasang di mesin anda atau memasang cakera permainan lama itu pada komputer riba tanpa pemacu fizikal.

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Cara Memasukkan Imej ISO

Memasang imej ISO membolehkan anda memasang imej ISO dalam pemacu cakera optik maya. Semua aplikasi anda akan memperlakukan gambar seolah-olah itu adalah cakera fizikal sebenar.

Windows 8, 8.1, dan 10 semuanya membolehkan anda memasang gambar ISO tanpa perisian pihak ketiga. Cukup pilih gambar di File Explorer, dan kemudian menuju ke Urus> Mount.

Sekiranya anda mempunyai Windows 7 (atau sebelumnya), anda memerlukan aplikasi pihak ketiga seperti utiliti WinCDEmu yang percuma, sumber terbuka dan mudah.

BERKAITAN: Cara Memasukkan ISO dan Imej Cakera Lain di Windows, Mac, dan Linux

Cara Membakar Imej ISO ke Cakera

Membakar ISO ke cakera fizikal sangat berguna apabila anda ingin membuat cakera yang akan anda gunakan untuk memasang perisian atau OS ke mesin lain. Ia sangat berguna semasa anda memasang sistem operasi (atau membuat cakera utiliti) dan perlu menggunakan cakera tersebut untuk boot sistem. Ini juga berguna untuk membuat salinan sandaran fizikal cakera, atau jika anda hanya perlu menyerahkan salinannya kepada orang lain.

Windows 7, 8, dan 10 mempunyai ciri untuk membakar imej ISO ke cakera yang dibina tepat. Yang perlu anda masukkan ialah memasukkan cakera optik yang boleh ditulis, klik kanan pada gambar ISO, dan kemudian pilih perintah "Burn Disk Image".

Catatan : Sekiranya anda tidak mempunyai penulis cakera optik di PC anda, anda tidak akan melihat perintahnya. Juga, jika anda memasang aplikasi pemampatan (seperti 7-Zip), dan ia dikaitkan dengan sambungan fail ISO, anda juga tidak akan melihat perintahnya. Kami akan membincangkannya sedikit lagi di bahagian seterusnya.

BERKAITAN: Cara Membakar Imej ISO di Windows 7

macOS berfungsi dengan cara yang hampir sama. Pilih fail gambar di Finder, dan kemudian menuju ke File> Burn Disk Image ( Name ) to Disc.

Cara Mengekstrak Imej ISO

Sekiranya anda tidak mahu memasang ISO atau membakarnya, tetapi masih perlu mengakses fail di dalamnya, anda boleh mengekstrak kandungannya ke PC anda. Untuk ini, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga seperti WinRAR atau 7-Zip. Kami suka 7-Zip di sini kerana ia percuma, sumber terbuka, dan hebat.

Apabila anda memasang 7-Zip, ia mengaitkan sambungan fail .iso dengan aplikasi. Jadi, yang perlu anda lakukan ialah klik dua kali pada gambar ISO untuk membukanya dan melihat kandungannya. Bergantung pada ukuran ISO, ini memerlukan masa sehingga satu minit, jadi bersabarlah.

BERKAITAN: Apakah Sambungan Fail?

Anda boleh menyalin apa sahaja dari ISO ke folder biasa hanya dengan menyeret dan melepaskan.

Sekiranya anda mahu, anda juga boleh mengekstrak isi penuh ISO ke folder biasa. Cukup klik kanan ISO, arahkan ke menu "7-Zip", dan kemudian pilih salah satu perintah pengekstrakan. Perintah "Ekstrak File" memungkinkan Anda memilih lokasi, perintah "Ekstrak Di Sini" mengekstrak fail ke lokasi yang sama dengan file ISO, dan perintah "Ekstrak ke folder_name " membuat folder baru di lokasi yang akan diekstrak.

Aplikasi pemampatan lain, seperti WinRar, berfungsi dengan cara yang hampir sama.

Terdapat satu perkara penting lain yang perlu diberi perhatian di sini. Sekiranya anda memasang aplikasi pemampatan seperti 7-Zip atau WinRar, dan membiarkan aplikasi itu mengaitkan dirinya dengan fail ISO, anda tidak lagi dapat melihat arahan terbina dalam File Explorer untuk bekerja dengan fail gambar tersebut. Lebih baik menghubungkan Windows Explorer dengan fail ISO kerana anda masih dapat mengklik kanannya dan mengakses perintah aplikasi pemampatan kapan pun anda mahu. Yang anda hilang hanyalah kemampuan untuk mengklik dua kali untuk membukanya di aplikasi pemampatan.

Sekiranya anda sudah memasang salah satu aplikasi tersebut, dengan cepat dapat menghubungkan semula sambungan fail ISO dengan Windows Explorer. Pergi ke Tetapan> Aplikasi> Aplikasi Lalai. Di sebelah kanan, tatal ke bawah dan klik pautan "Pilih aplikasi lalai mengikut jenis fail".

Tetingkap seterusnya menunjukkan senarai sambungan fail yang sangat panjang. Tatal hingga ke pelanjutan .iso. Di sebelah kanan, klik aplikasi apa sahaja yang dikaitkan dengan pelanjutan. Pada menu pop timbul, pilih pilihan "Windows Explorer".

Cara Membuat Fail ISO Anda Sendiri Dari Cakera Optik

Membuat fail ISO dari cakera memberi anda untuk membuat sandaran digital cakera fizikal anda. Anda kemudian boleh menggunakan fail dengan memasangnya di komputer yang tidak mempunyai pemacu optik. Anda juga boleh menggunakan fail pada masa akan datang untuk membakar salinan cakera anda yang lain. Dan tentu saja, anda boleh berkongsi ISO itu dengan orang lain.

Walaupun macOS dan Linux keduanya dilengkapi dengan perisian yang telah dipasang sebelumnya yang membolehkan anda membuat ISO dari cakera fizikal, Windows tidak. Sebaliknya, anda harus memuat turun aplikasi pihak ketiga untuk membuat fail ISO di Windows. Untuk itu, kami mengesyorkan Ninite sebagai tempat yang selamat untuk merebut pelbagai jenis alat. Di bahagian depan ISO, Ninite menyertakan alat seperti InfraRecorder, ImgBurn, dan CDBurnerXP. Pastikan anda memuat turunnya melalui Ninite. Sebahagian daripada program ini - seperti ImgBurn - termasuk perisian sampah di pemasang mereka jika anda mendapatkannya dari tempat lain.

Apa sahaja OS yang anda gunakan, pastikan anda melihat panduan lengkap kami untuk membuat fail ISO dari cakera untuk maklumat lebih lanjut.

BERKAITAN: Cara Membuat Fail ISO Dari Cakera pada Windows, Mac, dan Linux