Cara Menyiapkan Derma di Twitch

Ramai orang di Twitch mengalir sebagai hobi. Sekiranya anda berfikir untuk pergi sepenuh masa, anda perlu mengumpulkan sejumlah wang. Menyiapkan derma di Twitch adalah salah satu cara untuk melakukannya!

Bersama dengan perkhidmatan langganan Twitch, beberapa pita dapat menerima sumbangan menggunakan mata wang terbina dalam platform (Bits), yang dibeli dengan wang sebenar.

Sekiranya anda tidak mahu Twitch memotong sumbangan anda, atau anda tidak dapat menerima langganan atau Bits, anda perlu melihat kaedah lain. PayPal adalah salah satu kaedah terbaik, tetapi ada perkhidmatan derma pihak ketiga lain yang memudahkan orang untuk menghantar sejumlah wang tunai kepada anda.

Twitch Bits dan Langganan: Kaedah Rasmi

Seperti yang telah kami sebutkan di atas, Twitch menawarkan dua kaedah untuk orang menyokong streamer dengan mengirimkan wang tunai: langganan, dan Bits.

BERKAITAN: Cara Melanggan Twitch Streamer Menggunakan Amazon Prime

Langganan membolehkan orang untuk "melanggan" saluran sebagai ahli berbayar. Ini memberi mereka faedah tambahan, seperti emotikon sembang langganan sahaja. Setiap kali seseorang melanggan, anda akan diberitahu supaya anda dapat mengenali dan / atau mengucapkan terima kasih atas sokongan mereka.

Orang juga boleh menderma secara rawak dengan Twitch Bits. Mereka membeli mata wang bawaan ini dengan wang sebenar, dan kemudian dapat mengirimkannya ke pita dengan menggunakan cheerperintah di ruang sembang Twitch orang itu.

Ini tidak memberi faedah kepada pengirim, tetapi anda dapat mengenali sumbangan dalam aliran. Anda juga akan melihat penekanan tambahan pada sebarang mesej sembang yang mengandungi cheerperintah, menjadikannya cara yang baik untuk berinteraksi dengan khalayak anda.

Anda harus menjadi Afiliasi Twitch atau Rakan Kongsi untuk menerimanya. Juga, walaupun anda dapat menerima sedikit atau langganan, Twitch mengambil peratusan untuk membantu menyokong perkhidmatan tersebut.

Bit dan langganan diterima dan diaktifkan secara automatik di saluran anda sebaik sahaja anda mencapai status Twitch Affiliate dan mengatur tetapan pembayaran anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah tetapan sumbangan di papan pemuka saluran Twitch anda.

Menggunakan Perkhidmatan Sumbangan Pihak Ketiga

Twitch streamer yang tidak mempunyai status Affiliate atau Partner tidak dapat menerima pembayaran atau sokongan kewangan secara langsung melalui Twitch.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan pihak ketiga untuk membawa sumbangan ke saluran anda. Perkhidmatan seperti Streamlab dan Muxy membolehkan anda mengembangkan saluran anda dengan pilihan pembayaran tambahan di luar Twitch.

BERKAITAN: Cara Memperkasakan Aliran Twitch Anda dengan Streamlab

Sekiranya anda menggunakan Streamlabs, anda boleh menambahkan pilihan sumbangan dari papan pemuka Streamlabs. Untuk memulakan, klik "Tetapan" di menu di sebelah kiri.

Pergi ke Tetapan Sumbangan> Kaedah untuk menambahkan akaun pembayaran anda sendiri, termasuk PayPal, Skrill, atau kad kredit.

Pilih kaedah pembayaran pilihan anda, dan kemudian ikuti arahan di skrin.

Anda boleh menukar mata wang, jumlah sumbangan minimum, dan tetapan lain untuk Streamlab di bawah Tetapan Sumbangan> Tetapan.

Setelah anda mempunyai kaedah pembayaran (atau beberapa kaedah) aktif di akaun Streamlabs anda, orang lain di Twitch dapat menderma kepada anda secara langsung melalui halaman tip Streamlabs anda. Pautan muncul dengan jelas di bawah "Tetapan Derma".

Sesiapa yang melihat aliran anda boleh menyumbang kepada anda secara langsung melalui halaman tersebut. Anda perlu mengiklankan pautan semasa aliran anda, untuk memberi tahu orang bagaimana mereka boleh menderma.

Menambah Pautan Derma PayPal

Anda juga boleh meletakkan butang derma PayPal atau pautan PayPal.me yang sederhana dalam keterangan saluran anda. Ini membolehkan orang di Twitch dengan akaun PayPal menghantar sumbangan terus ke akaun anda.

Untuk menukar keterangan saluran anda, pergi ke laman web Twitch, dan kemudian klik ikon saluran anda di kanan atas. Pilih "Saluran" dari menu drop-down untuk mengakses halaman saluran Twitch anda.

Klik "Tentang," dan kemudian beralih - Pada pilihan "Edit Panel".

Klik butang tambah besar yang muncul di bawahnya, dan kemudian pilih pilihan "Tambah Teks atau Panel Gambar". Beri nama panel dan pastikan anda memautkan maklumat derma PayPal anda di sini.

Setelah selesai, klik "Kirim".

Pautan atau butang PayPal akan ditambahkan ke profil Twitch anda. Sesiapa yang ingin menderma kini boleh mengklik pautan atau butang dan menghantar wang secara langsung kepada anda.

Perlu diingat bahawa PayPal akan mengenakan yuran untuk sebarang sumbangan yang anda terima, serta yuran penukaran untuk sumbangan yang dibuat dalam mata wang lain.