Cara Mengubah Ukuran Imej Dan Foto Di Windows

Sebilangan besar program melihat gambar mempunyai ciri bawaan untuk membantu anda mengubah ukuran gambar. Berikut adalah alat ukuran gambar kegemaran kami untuk Windows. Kami telah memilih pilihan bawaan, beberapa aplikasi pihak ketiga, dan juga alat berasaskan penyemak imbas.

Mungkin anda perlu memuat naik versi gambar yang lebih kecil ke Facebook (mereka melakukannya secara automatik dan buruk ketika anda memuat naik) atau laman sosial lain. Mungkin anda mahu memasukkan gambar yang tidak terlalu besar dalam e-mel. Atau mungkin anda mahu gambar bersaiz tepat dimasukkan dalam catatan blog atau dokumen Word. Apa pun alasan anda, sama sekali tidak sukar untuk mengubah saiz gambar. Kami telah mengumpulkan alat kegemaran kami untuk melakukannya di Windows, sama ada anda perlu mengubah saiz hanya satu gambar atau keseluruhan kumpulan sekaligus.

Nota Pantas Mengubah Ukuran Imej

Kualiti gambar yang diubah ukurannya sangat bergantung pada gambar asal yang anda ubah ukurannya. Foto cenderung paling baik, sekurang-kurangnya ketika anda mengurangkan ukuran gambar, kerana gambarnya mempunyai banyak perincian. Foto beresolusi tinggi lebih mudah diledakkan ke ukuran yang lebih besar, tetapi walaupun ada hadnya — meletupkan gambar terlalu banyak dan perkara mulai menjadi kasar.

Berikut adalah contoh gambar yang diubah saiznya. Gambar asalnya adalah 2200 × 1938 piksel, dan kami memangkasnya menjadi hanya 400 × 352. Gambarnya jelas, dan perinciannya masih ada.

Sekiranya anda menggunakan tangkapan skrin yang anda ambil pada PC atau peranti mudah alih anda — atau gambar yang mengandungi teks — pengubahan saiz cenderung tidak berfungsi dengan baik. Berikut adalah contoh tangkapan skrin yang diambil pada 1920 × 1040 piksel, dan kemudian diubah ukurannya menjadi 600 × 317 untuk muat di laman web kami.

Tidak apa-apa jika anda hanya ingin menunjukkan rupa perkara yang luas, tetapi tidak terlalu terperinci. Itulah sebabnya kami lebih suka memotong tangkapan skrin daripada mengubah saiznya untuk artikel kami, seperti pada gambar di bawah.

Oleh itu, mari kita beralih ke alat Windows yang boleh anda gunakan untuk mengubah saiz gambar anda.

Built-In: Gunakan Cat Untuk Mengubah Semula Foto Anda

Paint telah menjadi ruji Windows sejak versi 1.0 pada tahun 1985. Kemungkinan anda pernah menggunakannya sebelum ini. Cat membuka jenis fail yang paling biasa (BMP, PNG, JPG, TIFF, dan GIF) dan menawarkan pendekatan yang sangat mudah untuk mengubah ukuran gambar.

Di Paint, buka gambar anda dengan membuka menu File, dan kemudian mengklik perintah "Open".

Cari dan pilih gambar yang ingin anda ubah ukurannya, dan kemudian klik butang "Buka".

Pada tab Laman Utama bar alat Cat, klik butang "Ubah saiz".

Cat memberi anda pilihan untuk mengubah ukuran mengikut peratusan atau piksel. Ia menggunakan peratusan secara lalai, dan itu bagus untuk pengubahan saiz kasar. Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang spesifik, anda perlu beralih menggunakan piksel. Apabila anda mengetik nilai mendatar atau menegak, Cat secara automatik akan membuat nilai lain untuk anda mengekalkan dimensi gambar asal.

Pilih peratusan yang anda mahukan, atau dimensi yang diinginkan, dan kemudian klik butang "OK".

Sekiranya anda hanya perlu mengubah ukuran satu gambar pada satu masa dan tidak mahu memasang aplikasi pihak ketiga, Paint adalah penyelesaian pengubahan saiz yang cukup baik.

Catatan : Mulai tahun 2017, Paint telah ditambahkan ke senarai aplikasi yang tidak digunakan lagi yang tidak lagi dikembangkan oleh Microsoft. Sebaliknya, mereka mengganti Paint dengan Paint 3D. Cat mungkin tidak akan hilang untuk sementara waktu, dan anda masih dapat memuat turunnya dari Windows Store.

Aplikasi Pihak Ketiga: Gunakan PicPick Untuk Mengubah saiz Foto dan Banyak Lagi

PicPick mempunyai antara muka yang serupa dengan Paint, walaupun ia mempunyai lebih banyak ciri di bawah tudung, termasuk alat penyuntingan dan anotasi yang lebih baik, dan utiliti tangkapan skrin yang kukuh. Ia percuma untuk kegunaan peribadi, dan lesen penggunaan komersial adalah sekitar $ 25.

Pada layar percikan PicPick, klik pautan "Buka gambar yang ada", kemudian cari gambar yang ingin anda ubah ukurannya. Anda juga boleh menyeret gambar dari File Explorer ke tetingkap PicPick yang terbuka.

Pada bar alat, klik butang "Ubah ukuran", dan kemudian klik "Ubah ukuran gambar" pada menu dropdown.

PicPick membolehkan anda mengubah saiz mengikut peratusan atau piksel. Ia menggunakan peratusan secara lalai, yang bagus untuk pengubahan ukuran kasar. Sekiranya anda perlu mengubah ukurannya ke dimensi tertentu, beralih ke menggunakan piksel. Apabila anda mengetik nilai lebar atau tinggi, PicPick secara automatik menetapkan nilai lain untuk anda mengekalkan dimensi gambar asal. Anda boleh mematikannya dengan membatalkan pilihan kotak centang "Simpan nisbah aspek", walaupun kami tidak pasti mengapa anda mahu.

Pilih peratusan yang anda mahukan, atau dimensi yang diinginkan, dan kemudian klik butang "OK".

Walaupun PicPick (dan Cat, dalam hal ini) melakukan tugas yang baik untuk mengubah ukuran satu gambar pada satu masa, kadang-kadang anda mempunyai banyak gambar yang anda perlukan untuk mengubah ukurannya ke dimensi yang sama. Untuk itu, kita beralih kepada beberapa alat seterusnya.

Aplikasi Pihak Ketiga: Gunakan IrfanView untuk Mengubah Ukuran Banyak Gambar Sekaligus

IrfanView adalah yang pertama dan paling utama adalah penonton gambar, dan ia sangat bagus. Ini cepat, ringan, dan dapat dibuka hampir setiap format gambar yang ada (walaupun banyak format audio dan video). Dan yang terbaik, percuma.

Ia tidak termasuk banyak alat penyuntingan dan anotasi penyunting gambar seperti PicPick, tetapi sangat bagus untuk mengubah ukuran, memotong, dan memutar gambar dengan cepat. Dan terdapat banyak plugin yang meluaskan fungsinya.

Ubah saiz Imej Tunggal di IrfanView

Untuk mengubah ukuran satu gambar di IrfanView, buka menu Gambar, dan kemudian klik perintah "Ubah ukuran / Contoh".

Anda boleh mengubah saiz mengikut dimensi tertentu (piksel, sentimeter, atau inci) atau mengikut peratusan. IrfanView menggunakan dimensi secara lalai, yang sangat bagus apabila anda memerlukan gambar untuk ukuran tertentu, walaupun anda boleh beralih ke peratusan untuk ukuran kasar. Apabila anda mengetik nilai lebar atau tinggi, IrfanView secara automatik menetapkan nilai lain untuk anda mengekalkan dimensi gambar asal. Anda boleh mematikannya dengan membatalkan pilihan kotak centang "Preserve ratio ratio (proportional)".

Ketik dimensi baru (atau peratusan) untuk gambar, dan kemudian klik butang "OK".

Itu sahaja. Gambar baru anda telah diubah saiznya dan siap digunakan!

Ubah saiz Sekumpulan Imej sekaligus di IrfanView

IrfanView mempunyai alat kumpulan terbina dalam jika anda mempunyai banyak gambar yang anda perlukan untuk menukar sekaligus. Alat kumpulan sedikit membingungkan untuk digunakan, kerana anda dapat menggunakannya untuk menerapkan hampir semua fungsi yang disertakan IrfanView. Tetapi setelah anda mengetahui dan pilihan apa yang harus digunakan, ia adalah tambahan yang bagus untuk produk yang sudah sangat baik.

Buka menu Fail, dan kemudian klik perintah "Batch Conversion / Rename".

Selanjutnya, di panel kanan, arahkan ke gambar yang ingin anda ubah ukurannya, pilih mereka, dan kemudian klik butang "Tambah". Apabila gambar anda ditambahkan, klik butang "Lanjutan" di sebelah kiri.

Tetingkap seterusnya mempunyai banyak ciri dan sedikit menyakitkan. Pilihan yang kami perlukan untuk mengubah ukuran gambar ada di sebelah kiri, jadi kami hanya akan memusatkan perhatian di sana.

Pilih kotak centang "Ubah ukuran", dan kemudian masukkan ukuran baru yang anda mahukan untuk semua gambar anda. Pilihan di sini sama seperti yang anda dapati semasa mengubah saiz satu gambar. Apabila anda sudah siap, klik butang "OK" untuk menutup tetingkap Advanced.

Kembali ke tetingkap Penukaran Batch utama, perhatikan direktori output. Di situlah gambar baru anda yang diubah saiznya disimpan. Sekiranya anda mahu, anda boleh memilih folder lain atau hanya klik butang "Use Current ('Look In') Directory 'untuk menyimpan gambar baru ke folder yang sama dengan asalnya. Dan jangan risau, dokumen asal anda disimpan secara lalai.

Akhirnya, klik "Start Batch" untuk menukar semua gambar anda.

Di Web: Gunakan BulkResizePhotos untuk Pengukuran Semula Kumpulan Pantas

Sekiranya memuat turun dan memasang program lain ke komputer anda bukanlah sesuatu yang anda mahukan (atau jika anda tidak menggunakan PC anda sendiri), terdapat banyak alat mengubah ukuran dalam talian yang boleh anda akses hanya dengan penyemak imbas web anda. Salah satu kegemaran kami adalah BulkResizePhotos, perkhidmatan percuma yang membolehkan anda mengubah saiz, mengedit, memotong, dan memampatkan gambar. Ini juga sangat cepat, kerana ia tidak memuat naik gambar ke pelayan mereka. Imej anda tidak pernah meninggalkan komputer anda.

Di laman web, klik butang "Pilih Imej", dan kemudian cari dan pilih gambar yang ingin anda ubah saiznya. Anda boleh memilih satu gambar atau beratus sekaligus. Klik butang "Buka" apabila anda sudah bersedia.

Pada layar seterusnya, anda dapat memilih cara mengubah ukuran gambar — Skala, Sisi Terpanjang, Lebar, Tinggi, atau Ukuran Tepat. Pilih satu pilihan, ketik ukuran yang anda inginkan, dan kemudian klik butang "Mula Mengubah Ukuran".

Apabila gambar diubah saiznya, gambar tersebut akan disimpan ke folder Muat turun anda (atau folder apa sahaja yang telah anda siapkan untuk menyimpan muat turun dari penyemak imbas anda).

Ada alat kegemaran yang tidak kita sebutkan? Beri tahu kami dalam komen!