Bluetooth 5.0: Apa Yang Berbeza, dan Mengapa Penting

Telefon pintar moden dan peranti lain, dari iPhone 8 dan iPhone X hingga Samsung Galaxy S8, mengiklankan sokongan untuk "Bluetooth 5.0" dalam senarai spesifikasi mereka. Inilah yang baru dalam versi Bluetooth terkini dan terhebat.

Apa itu Bluetooth?

Bluetooth 5.0 adalah versi terbaru standard komunikasi tanpa wayar Bluetooth. Ia biasanya digunakan untuk fon kepala tanpa wayar dan perkakasan audio lain, serta papan kekunci tanpa wayar, tetikus, dan pengawal permainan. Bluetooth juga digunakan untuk komunikasi antara pelbagai rumah pintar dan peranti Internet of Things (IoT).

BERKAITAN: Cara Memasangkan Peranti Bluetooth ke Komputer, Tablet, atau Telefon Anda

Versi baru standard Bluetooth bermaksud pelbagai peningkatan, tetapi hanya apabila digunakan dengan periferal yang serasi. Dengan kata lain, anda tidak akan melihat keuntungan langsung daripada menaik taraf ke telefon dengan Bluetooth 5.0 jika semua aksesori Bluetooth anda dirancang untuk versi Bluetooth yang lebih lama. Walau bagaimanapun, Bluetooth serasi ke belakang, jadi anda boleh terus menggunakan peranti Bluetooth 4.2 dan yang lebih lama yang ada dengan telefon Bluetooth 5.0. Dan, apabila anda membeli periferal Bluetooth 5.0 yang baru, ia akan berfungsi lebih baik berkat telefon Bluetooth 5.0 anda.

Tenaga Rendah Bluetooth untuk Fon Kepala Tanpa Wayar (dan Lebih Banyak)

Yang penting, semua peningkatan yang dilakukan pada Bluetooth adalah dengan spesifikasi Bluetooth Low Energy, yang diperkenalkan kembali dengan Bluetooth 4.0, dan bukan pada radio Bluetooth klasik yang menggunakan lebih banyak tenaga. Tenaga Rendah Bluetooth dirancang untuk mengurangkan penggunaan tenaga periferal Bluetooth. Ia pada asalnya digunakan untuk alat pakai, suar, dan peranti berkekuatan rendah lain, tetapi mempunyai beberapa sekatan serius.

BERKAITAN: Earbud Tanpa wayar Digunakan untuk Menghisap, Tetapi Sekarang Bagus

Sebagai contoh, fon kepala tanpa wayar tidak dapat berkomunikasi melalui Bluetooth Rendah Tenaga, jadi mereka harus menggunakan standard klasik Bluetooth yang lebih memerlukan tenaga. Dengan Bluetooth 5.0, semua peranti audio berkomunikasi melalui Tenaga Rendah Bluetooth, yang bermaksud mengurangkan penggunaan kuasa dan jangka hayat bateri yang lebih lama. Banyak lagi jenis peranti yang dapat berkomunikasi melalui Bluetooth Low Energy pada masa akan datang.

Terutama, AirPod Apple tidak menggunakan Bluetooth 5.0. Mereka menggunakan Bluetooth 4.2 dan cip Apple W1 khas untuk sambungan yang lebih baik. Pada Android, Bluetooth 5.0 akan membantu menjadikan fon kepala Bluetooth sesuatu yang anda ingin gunakan.

Dual Audio

BERKAITAN: Cara Memainkan Audio Bluetooth pada Dua Pembesar Suara pada Masa yang Sama dengan Galaxy S8

Bluetooth 5.0 juga membolehkan ciri baru yang keren yang membolehkan anda memainkan audio pada dua peranti yang bersambung pada masa yang sama. Dengan kata lain, anda boleh menyambungkan dua pasang fon kepala tanpa wayar ke telefon anda, dan mereka mengalirkan audio ke kedua-duanya sekaligus, semuanya melalui Bluetooth standard. Atau anda boleh memainkan audio pada dua pembesar suara yang berbeza di ruangan yang berbeza. Anda juga boleh mengalirkan dua sumber audio yang berbeza ke dua peranti audio yang berbeza pada masa yang sama, sehingga dua orang dapat mendengar dua buah muzik yang berbeza, tetapi streaming dari telefon yang sama.

Fungsi ini dikenali sebagai "Dual Audio" pada Samsung Galaxy S8. Cukup sambungkan dua peranti audio Bluetooth ke telefon anda, hidupkan ciri Dual Audio, dan anda sudah bersedia. Walau bagaimanapun, ini bukan ciri khas Samsung. Ia diaktifkan oleh Bluetooth 5.0 dan diharapkan akan muncul di peranti pengeluar lain juga.

Lebih Banyak Kelajuan, Jarak dan Throughput

Keuntungan utama Bluetooth 5.0 adalah kelajuan dan julat yang lebih baik. Dengan kata lain, ia lebih pantas dan dapat beroperasi pada jarak yang lebih jauh daripada versi Bluetooth yang lebih lama.

Bahan pemasaran Bluetooth rasmi dari organisasi standard Bluetooth mengiklankan bahawa Bluetooth 5.0 mempunyai jarak empat kali ganda, dua kali kelajuan, dan lapan kali kapasiti mesej penyiaran versi Bluetooth yang lebih lama. Sekali lagi, peningkatan ini berlaku untuk Bluetooth Low Energy, memastikan peranti dapat memanfaatkannya sambil menjimatkan kuasa.

Dengan Bluetooth 5.0, peranti dapat menggunakan kecepatan pemindahan data hingga 2 Mbps, yang dua kali lipat dari yang disokong oleh Bluetooth 4.2. Peranti juga dapat berkomunikasi dalam jarak hingga 800 kaki (atau 240 meter), yang empat kali 200 kaki (atau 60 meter) yang dibenarkan oleh Bluetooth 4.2. Walau bagaimanapun, dinding dan halangan lain akan melemahkan isyarat, seperti yang berlaku dengan Wi-Fi.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Bluetooth A2DP dan aptX?

Standard pemampatan aptX sudah menjanjikan kualiti audio CD dengan kelajuan 1 Mbps yang lebih rendah, jadi kelajuan 2 Mbps harus membolehkan kualiti audio tanpa wayar lebih baik.

Secara teknikalnya, peranti sebenarnya boleh memilih antara kelajuan yang lebih tinggi atau jarak yang lebih panjang. Manfaat “dua kali kelajuan” sangat berguna ketika beroperasi dalam jarak pendek dan menghantar data berulang-ulang. Jangkauan yang meningkat akan menjadi optimum untuk suar Bluetooth dan peranti lain yang hanya perlu mengirim sejumlah kecil data atau dapat mengirim data dengan perlahan, tetapi ingin berkomunikasi pada jarak yang lebih jauh. Kedua-duanya rendah tenaga.

Peranti boleh memilih mana yang paling sesuai. Sebagai contoh, fon kepala tanpa wayar dapat menggunakan peningkatan kelajuan untuk streaming audio bitrate tinggi, sementara sensor tanpa wayar dan peranti smarthome yang hanya perlu melaporkan maklumat statusnya dapat memilih jarak yang meningkat sehingga mereka dapat berkomunikasi pada jarak yang lebih jauh. Dan, kerana mereka dapat menggunakan Bluetooth Low Energy dan masih mendapat faedah ini, mereka dapat menggunakan kuasa bateri lebih lama daripada yang mereka gunakan dengan standard Bluetooth klasik yang lebih memerlukan tenaga.

Sekiranya anda berminat dengan butiran teknikal, anda dapat melihat spesifikasi rasmi Bluetooth 5.0 secara dalam talian. Android Authority juga mempunyai pandangan teknikal yang baik mengenai bagaimana sebenarnya Bluetooth 5.0 berbeza dengan Bluetooth 4.2.

Bilakah Anda Akan Mendapatnya?

BERKAITAN: Lima Ciri Yang Kami Inginkan Setiap Telefon Android Utama Tahun Ini

Anda boleh mendapatkan peranti yang mendukung Bluetooth 5.0 hari ini, seperti iPhone 8 dan 8 Plus, iPhone X, Samsung Galaxy S8, dan telefon Android masa depan. Anda juga memerlukan periferal Bluetooth 5.0. Itu belum meluas, tetapi banyak pengeluar berjanji untuk melepaskan peranti Bluetooth 5.0 pada tahun 2018.

Oleh kerana Bluetooth serasi ke belakang, peranti Bluetooth 5.0 dan Bluetooth yang lebih lama akan berfungsi bersama. Ia seperti menaik taraf ke standard Wi-Fi baru yang lebih pantas. Walaupun anda mendapat penghala baru yang menyokong Wi-Fi yang lebih pantas, anda juga harus meningkatkan semua peranti anda yang lain. Tetapi peranti berkemampuan Wi-Fi lama anda masih dapat menyambung ke penghala baru anda, pada kecepatan yang lebih lambat daripada yang disokong oleh penghala.

Sekiranya anda dapat menggunakan telefon Android dengan fon kepala Bluetooth 5.0 dan Bluetooth 5.0, anda mungkin akan mempunyai pengalaman audio tanpa wayar yang jauh lebih baik daripada yang anda gunakan dengan standard Bluetooth yang lebih lama.

Pengguna iPhone dapat memperoleh pengalaman yang baik dengan fon kepala AirPods atau Beats milik Apple berkat cip W1, tetapi audio Bluetooth padat juga lebih mudah digunakan di Android sekarang. Bluetooth 5.0 malah boleh meningkatkan fon kepala tanpa wayar pada iPhone jika anda memilih untuk menggunakan fon kepala Bluetooth 5.0 pihak ketiga dan bukannya fon kepala Apple dengan cip W1.

Kami tidak mengesyorkan untuk menaikkan setiap perkara kecil yang terakhir. Walaupun anda mempunyai komputer riba berkemampuan Bluetooth 5.0, misalnya, menaik taraf ke tetikus berkemampuan Bluetooth 5.0 mungkin tidak akan menjadi peningkatan yang besar. Tetapi, kerana sokongan untuk Bluetooth 5.0 masuk ke setiap peranti Bluetooth baru, periferal Bluetooth akan menjadi lebih baik dan Bluetooth akan menjadi lebih dipercayai dan menjimatkan tenaga.

Kredit Imej: foxaon1987 / Shutterstock.com, De Repente / Shutterstock.com, Torok Tihamer / Shutterstock.com