Apa itu Overclocking? Panduan Pemula untuk Memahami Bagaimana Geeks Mempercepat PC mereka

Overclocking adalah tindakan meningkatkan kadar jam komponen, menjalankannya pada kecepatan yang lebih tinggi daripada yang dirancang untuk dijalankan. Ini biasanya berlaku untuk CPU atau GPU, tetapi komponen lain juga dapat overclock.

Meningkatkan kadar jam komponen menyebabkannya melakukan lebih banyak operasi sesaat, tetapi juga menghasilkan haba tambahan. Overclocking dapat membantu meningkatkan prestasi dari komponen anda, tetapi mereka sering memerlukan penyejukan dan penjagaan tambahan.

Apa itu Overclocking?

CPU komputer anda berasal dari kilang yang ditetapkan untuk berjalan pada kelajuan maksimum tertentu. Sekiranya anda menjalankan CPU pada kelajuan tersebut dengan penyejukan yang betul, ia harus berfungsi dengan baik tanpa memberi anda masalah.

Walau bagaimanapun, anda sering tidak terhad pada kelajuan CPU itu. Anda dapat meningkatkan kelajuan CPU dengan menetapkan kadar jam atau pengganda yang lebih tinggi di BIOS komputer, memaksanya untuk melakukan lebih banyak operasi per saat.

Ini dapat mempercepat CPU anda - dan oleh itu mempercepat komputer anda jika komputer anda dibatasi oleh CPUnya - tetapi CPU akan menghasilkan haba tambahan. Ia mungkin rosak secara fizikal jika anda tidak memberikan penyejukan tambahan, atau mungkin tidak stabil dan menyebabkan komputer anda skrin biru atau dimulakan semula.

Bolehkah Anda Overclock?

Anda mungkin tidak dapat melakukan overclock CPU anda. Banyak motherboard dan CPU Intel disertakan dengan pengganda terkunci, mencegah anda bermain-main dengan nilainya dan melakukan overclocking CPU anda. Intel menjual lebih banyak CPU dengan pengganda yang tidak terkunci, yang ditujukan kepada peminat yang ingin melakukan overclock dan menekan setiap prestasi daripada CPU. (Cari CPU dengan "K" dalam nomor modelnya.)

Sekiranya anda ingin membina PC permainan paling kuat yang dapat dibayangkan dengan sistem penyejuk air sehingga anda dapat mendorong perkakasannya ke had dengan overclocking, anda perlu mengambil kira perkara ini semasa anda membeli komponen dan memastikan anda membeli overclock- perkakasan mesra. Sekiranya anda mempunyai CPU standard, anda mungkin tidak akan dapat menggunakannya.

Mengapa Anda Mungkin Ingin Overclock

Kelebihan overclocking jelas: Anda mendapatkan CPU yang lebih pantas yang dapat melakukan lebih banyak operasi per detik. Walau bagaimanapun, overclocking menjadi kurang kritikal dari masa ke masa - di mana overclocking pernah menawarkan desktop yang lebih responsif dan prestasi yang lebih pantas di Microsoft Office, komputer menjadi cukup kuat sehingga kebanyakan pengguna bahkan tidak akan menyedari perbezaannya. Komputer anda mungkin diikat dengan botol oleh perkara lain - mungkin pemacu keras mekanikal, jika anda tidak mempunyai storan keadaan pepejal - jadi anda mungkin tidak akan melihat perbezaan prestasi yang ketara sepanjang masa.

Pemain permainan atau peminat yang mahu perkakasan mereka berjalan secepat mungkin masih mahu melakukan overclock. Namun, malah pemain akan mendapati bahawa CPU moden begitu pantas dan permainan dibatasi oleh kad grafik sehingga overclocking tidak berfungsi dengan sihir yang biasa digunakannya. Overclocking GPU mungkin memberi anda peningkatan prestasi yang kecil, bergantung pada sistem dan permainan yang anda mainkan.

Cara Overclock CPU Anda

Setiap CPU berbeza, dan setiap motherboard mempunyai pilihan BIOS yang berbeza. Tidak mungkin memberikan panduan untuk overclocking yang akan berfungsi untuk semua orang. Tetapi kami akan cuba menggariskan asasnya:

  • Pastikan Sistem Anda Mempunyai Penyejukan yang Betul : CPU anda dilengkapi dengan pendingin dan kipas dari kilang, yang direka untuk menangani jumlah haba yang dihasilkan pada kelajuan standard CPU. Percepat dan ia akan menghasilkan lebih banyak haba. Ini bermaksud bahawa anda mungkin memerlukan penyejukan tambahan. Ini dapat dalam bentuk heat sink aftermarket yang dapat menghilangkan haba yang lebih banyak dan / atau kipas CPU yang lebih kuat yang dapat meniup udara panas. Anda pasti ingin mempunyai banyak ruang kosong di dalam casing komputer anda sehingga udara dapat bergerak dan akhirnya dihembuskan oleh kipas di casing komputer anda, yang mungkin juga perlu ditingkatkan. Aliran udara sangat penting untuk menangani haba, kerana hanya dengan pendingin atau kipas CPU tidak akan membantu jika semua udara panas itu terperangkap di dalam casing anda.
  • Pertimbangkan Penyejukan Air: Overclocker tegar mungkin ingin menggunakan sistem penyejukan air, yang lebih mahal. Penyejuk berasaskan air dipam melalui tiub di dalam casing, di mana ia menyerap panas. Ia kemudian dipam keluar, di mana radiator mengeluarkan panas ke udara di luar casing. Penyejukan air jauh lebih cekap daripada penyejukan udara.
  • Overclock dalam BIOS:  Anda perlu masuk ke BIOS komputer anda dan meningkatkan kadar jam CPU dan / atau voltan. Tingkatkan dengan sedikit, kemudian but komputer anda. Lihat apakah sistemnya stabil - jalankan penanda aras yang menuntut seperti Prime95 untuk mensimulasikan penggunaan yang berat dan pantau suhu komputer anda untuk memastikan penyejukannya cukup baik. Sekiranya ia stabil, cuba tingkatkannya sedikit lagi dan kemudian jalankan ujian lain untuk memastikan PC stabil. Tingkatkan jumlah overclocking anda sedikit demi sedikit sehingga tidak stabil atau panas terlalu banyak, kemudian turun kembali ke tahap yang stabil. Overclock sedikit demi sedikit untuk memastikan ia stabil, jangan hanya meningkatkan kelajuan CPU anda dengan jumlah yang banyak sekaligus.

Kelemahan

Apabila anda overclock CPU anda, anda melakukan sesuatu yang tidak sepatutnya anda lakukan - ini selalunya akan membatalkan jaminan anda. Panas CPU anda akan meningkat semasa anda melakukan overclock. Tanpa penyejukan yang betul - atau jika anda terlalu banyak melakukan overclock - cip CPU mungkin menjadi terlalu panas dan mungkin menjadi rosak secara kekal.

Kegagalan perkakasan yang lengkap ini tidak biasa, tetapi biasa untuk melakukan overclocking mengakibatkan sistem yang tidak stabil. CPU mungkin mengembalikan hasil yang tidak betul atau menjadi tidak stabil, mengakibatkan kesalahan sistem dan dimulakan semula.

Sekiranya anda melakukan overclocking, anda harus perlahan-lahan meningkatkan kadar jam dan menguji setiap tahap baru untuk memastikannya stabil. Anda juga harus memantau suhu CPU dan memastikan bahawa anda mempunyai penyejukan yang betul. Penyejukan yang disertakan dengan CPU anda mungkin tidak akan berhenti jika. Sekiranya anda menggunakan komputer riba tanpa banyak ruang untuk aliran udara tambahan, jangan cuba melakukan overclock - biasanya ruang komputer riba tidak mencukupi untuk mengatasi panas.

Sumber Overclocking

Sekiranya anda berminat untuk melakukan overclocking, anda pasti ingin mencari maklumat yang sesuai dengan perkakasan khusus anda. Web penuh dengan forum di mana orang membincangkan pengalaman overclocking mereka, seperti Overclock.net, dan panduan untuk CPU tertentu.

Perhatikan bahawa bahkan CPU dengan model yang sama tidak sama. Satu CPU mungkin mempunyai toleransi lebih banyak untuk overclocking, sementara CPU lain dengan model yang sama mungkin tidak stabil pada kecepatan yang sama. Ini semua disebabkan oleh variasi semula jadi dalam proses pembuatan.

Overclocking juga berlaku untuk telefon. Terdapat aplikasi yang dapat melakukan overclock telefon pintar Android yang di-root. Walau bagaimanapun, antara peningkatan panas dan jangka hayat bateri, penggunaan aplikasi ini pada umumnya bukanlah idea yang bijak.

Kredit Gambar: Campus Party Mexico di Flickr, Wikipedia, Don Richards di Flickr